ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Ohjelmistoradio syntyy kätevästi kehitysalustalla

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 12.08.2016
  • Suunnittelu & ohjelmointi

Aiemmin lähinnä sotilas- ja satelliittitekniikan reaalisovelluksiin edennyt ohjelmistoradiotekniikka SDR yleistyy tulevaisuudessa muissakin langattomissa järjestelmissä kuten kännykkä- ja IoT-sovelluksissa. Puolijohdetekniikan vahva kehitystyö on tuonut suunnittelijoiden avuksi uusia tehokkaita työkaluja. Softaradio syntyy kätevästi helppokäyttöisellä kehitysalustalla.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Avnet Silican Andreas Schugens ja Analog Devicesin Neha Baheti. Schugens toimii Avnet Memec-Silican liiketoiminnan kehitysjohtajana. Hän on saanut biolääketieteellisen insinöörikoulutuksen ja toiminut useiden lääketieteellisten yritysten ja autoteollisuuden palveluksessa. Hän siirtyi puolijohdealalle vuonna 2007 ja tuli Silican palvelukseen vuonna 2010. Neha Baheti puolestaan tuli vuonna 2015 Analog Devicesiin sovellusinsinööriksi hoitamaan yhtiön nopeiden datamuuntimien ja RF-ratkaisujen teknistä asiakastukea. Toimeen kuuluu seminaarien ja suunnittelutuen järjestämistä asiakkaille sekä laajojen markkinointikampanjoiden järjestämistä EMEA-alueella (Europe, Middle East, Africa). Hänellä on tutkinto tietoliikennetekniikassa. Ennen ADI:n palvelukseen tuloa hän työskenteli mm. 5G-järjestelmien fysikaalisen kerroksen tutkimustyön parissa Nokia Networksissa Münchenissa.

Pääasiassa ohjelmiston kautta määritellyistä laitealustoista on jo kasvava määrä reaalimaailman sovellusesimerkkejä. Hyvä esimerkki on ohjelmoitavia logiikkapiirejä hyödyntävä FPGA-laitealusta. Samalla periaatteella toimii myös idea ohjelmistopohjaisesta radiosta. SDR-konsepti (Software Defined Radio) on määritelty IEEE P1900.1-työryhmässä ’radioksi, jossa kaikki tai osa fyysisen kerroksen toiminnoista on määritelty ohjelmallisesti’.

Vaikka teollisuudessa on kehitetty SDR-ratkaisuja jo toistakymmentä vuotta, todellinen tarve ohjelmistoradion laajaan soveltamiseen on syntynyt vasta hiljattain. Viime vuosina on syntynyt nopeasti kasvava joukko erilaisia radiopohjaisia laitteita, jotka soveltavat yhä kirjavampaa joukkoa protokollia, taajuuksia, kaistaleveyksiä ja modulaatiotekniikoita. Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, että tarve uusiin radiolaitteisiin liittyvien haasteiden ratkaisemiseen SDR-pohjalta on jo ajanut teknologian kehityksen ohi, todellisuudessa ohjelmistoradion teknologia on kaiken aikaa kehittynyt rinta rinnan tämän kysynnän kanssa – tai jopa sen edellä.

Ohjelmisto tuo joustavuutta

Perinteinen radiotekniikka perustuu laitteistoon, joka on ”viritetty” vain kutakin erityistä toteutusta varten. Sen sijaan ohjelmistoradio hyödyntää yhtä joustavaa laitteistoa, joka pystyy toimimaan miltei rajattomasti kaikilla mahdollisilla taajuusalueilla ja hyödyntämään kaikkia tarvittavia protokollia ja modulaatiotekniikoita. Avain tähän RF-teknologian ihmelääkkeeseen on nopea siirtyminen analogisen ja digitaalisen tason välillä, jolloin valtaosa järjestelmän signaalinkäsittelystä voidaan hoitaa digitaalisella tasolla ohjelmallisesti ohjattuna, mihin myös termi SDR viittaa.

Tämän käsittelyprosessin vaatima valtava nopeus lienee ollut aiemmin suurin rajoittava tekijä käytännön toteutuksille. Integroitujen sekasignaalipiirien ja yhä nopeampien digitaalipiirien jatkuva kehitystyö on kuitenkin tehnyt ajatuksen teknologian aiheuttamista rajoituksista jo vanhentuneeksi väärinkäsitykseksi.

Antennitekniikan lisäksi tehokas SDR-ratkaisu vaatii kolme keskeistä tekijää: muunnos analogisesta digitaaliseen tasoon, syntyvien signaalien digitaalinen käsittely sekä muunnos digitaalisesta tasosta takaisin analogiseen tasoon. Vaikka tämä saattaa vaikuttaa melko yksinkertaiselta, on suunnittelijoiden yllettävä huippuosaamiseen kullakin näistä osa-alueista, jotka yhdessä määräävät ohjelmistoradioalustan kokonaistehokkuuden.

Tämä tuo tietysti kehitystyöhön omat haasteensa, ja siksi SDR-konseptin käyttöönotto on edennyt nopeimmin muutamilla erityisillä sovellusalueilla, joilla on todistettavasti saavutettu jo myönteisiä tuloksia. Näitä ovat esimerkiksi sotilaslaitteiden, matkapuhelinverkkojen ja satelliittijärjestelmien modeemitekniikat. Mutta SDR-teknologian mahdollisuuksia muilla sovellusalueilla, kuten IoT-järjestelmissä, ei pidä sivuuttaa tai väheksyä. Valmistajat kehittävät jatkuvasti uusia ratkaisuja, jotka tarjoavat entistä enemmän toiminnallisuuksia yhä pienemmin kustannuksin, mikä on koko puolijohdeteollisuutta eteenpäin ajava voima.

Jotta tämän kehityksen jatkumista voidaan edesauttaa, alan johtavat yritykset tarjoavat entistä helpomman pääsyn omiin teknologioihinsa kehittämällä yhteistyössä avoimia alustoja ja standardoituja rakenteita. Näitä ratkaisuja tukevat yhtenäisin tavoin lukuisat eri valmistajat tarjoamalla riittävästi tukipalveluja ja teknisiä resursseja.

Edistyneitä lähetin-vastaanottimia

Käsittelemällä SDR-konseptin avaintekijöitä erikseen mutta johdonmukaisesti puolijohdepiirien valmistajat Xilinx ja Analog Devices ovat onnistuneet luomaan rakenteeltaan modulaarisen, täydellisen ratkaisun SDR-järjestelmien kehittämiseen ja evaluointiin. Kehitysalusta pohjautuu ADI:n FMC-tytärkorttiin (FPGA Mezzanine Connector). Tämä moduuli (AD-FMCOMMS2-EBZ) perustuu lähetin-vastaanotinpiiriin AD9361, joka on toiminnoiltaan erityisen joustava. Moduulin on tarkoitus tarjota RF-alusta kaikille radiojärjestelmille 2,4 GHz taajuusalueella. Näitä ovat esimerkiksi jo vakiintuneet Bluetooth, ZigBee ja WiFi sekä uudet nousevat RF-tekniikat kuten Thread ja muut omia protokolliaan samalla ISM-kaistalla hyödyntävät järjestelmät. Tämä on mahdollista moduuliin sijoitetun 2,45 gigahertsin symmetrointielimen (balun) ansiosta, joka ADI:n mukaan voidaan tarpeen vaatiessa myös vaihtaa toisen tyyppiseksi.

Kehitysalusta on tarkoitettu ensisijaisesti laitepuolen ja RF-piirien suunnittelijoille, mutta sen ’sisarkortti’ (AD-FMCOMMS3-EBZ) soveltuu valmistajan mukaan paremmin ohjelmistonkehittäjille. Molemmat ovat sinänsä ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaisia. Suurin ero on siinä, että sisarkortin RX/TX-lohkossa sovelletaan differentiaalisia signaaleja yksinapaisiksi (epäsymmetrisiksi) muuntavaa symmetrointielintä, joka tekee siitä helpommin sovellettavan laajoja taajuudensäätöalueita vaativiin kohteisiin (kuva 1).

Kuva 1: HDL-laitekaavio sisältää kaikki IP-lohkot, jotka tarvitaan datan siirtämiseksi AD9361-lähetin-vastaanottimelle ja takaisin SDR-kehtiysalustaksi tarkoitetulla AD-FMCOMMS3-EBZ-kortilla.

AD9361-piirin lisäksi kehityskortit sisältävät joitakin ADI:n tehopiirejä. ADP1755 on vähäisen jännitepudotuksen omaava (LDO) lineaariregulaattori, ADP7104 on 500 milliampeerin tarkkuusregulaattori ja ADP190 on yläpuolisen kuorman kytkentään tarkoitettu MOSFET-tehokytkin. Kaikki kortin tarvitsema teho on tarkoitettu syötettäväksi moduuliin liitetystä FPGA-levystä FMC-liittimen kautta, joka välittää myös SPI- ja ohjaus/valvontasignaalit.

Pääkomponentti AD9361 integroi datapolun. Vastaanottopolku tukee kahta suoramuunnosta RF-vastaanottokanaville. Datapolku käsittää pienikohinaisen vahvistimen (LNA), demodulaattorin, alipäästösuotimen (LPF), AD-muuntimen ja digitaaliset suotimet. Lisäksi siihen kuuluvat automaattinen vahvistuksen säätö (AGC), kvadratuurikalibrointi ja DC-offsetin kalibrointi. Piiriin on integroitu jatkuvatoiminen, sigma-delta-tyyppinen AD-muunnin, joka yltää 640 meganäytteen sekuntinopeuteen.

Myös lähetyspuoli tukee kahta suoramuunnosta RF-kanaville kahden täysin integroidun taajuussynteesilohkon avulla (silmukkasuotimet mukana). Lisäksi lähetyspuolella on 320 meganäytteen sekuntinopeuteen yltävä DA-muunnin sekä digitaalisuotimet, jotka tarjoavat 128 suodinkerrointa ja interpoloinnin välillä 2-48 (kuva 2).

Kuva 2: AD9361 on integroitu 2x2-muotoinen lähetin-vastaanotin, joka kattaa taajuusalueen 70 MHz – 6 GHz.

Tämä joustava suorituskykyinen mikropiiri on mukana ADI:n kehityskortilla AD-FMCOMMS2-EBZ, joka tarjoaa saumattoman yhteyden Xilinxin FPGA-kehitysympäristöön ja helpottaa näin SDR-prototyyppien ja -järjestelmien nopeaa kehitystyötä.

FPGA-laskentatehoa

AD-FMCOMMS2/3-EBZ-moduulit on suunniteltu käytettäväksi liitettyinä FPGA-pohjakorttiin, joka täyttää kaikki digitaalisen prosessoinnin tarpeet SDR-järjestelmän toteuttamiseksi. Moduulit on erityisesti suunniteltu liitettäviksi Xilinxin kehittämään evaluointijärjestelmään Virtex-7 FPGA VC707. Kyseessä on joustava, kaikki toiminnot kattava ja erittäin nopea sarjamuotoinen kehitysalusta, joka perustuu yhtiön kehittämään pohjakorttiin Virtex-7 XC7VX485T-2FFG1761C (kuva 3).

Kuva 3: Xilinxin evaluointialusta Virtex-7 FPGA VC707.

Evaluointialusta sisältää piirikortin lisäksi suunnittelutyökalut täydellisenä pakettina (Vivado Design Suite: Design Edition) sekä tarvittavat IP-lohkot. Kortilla on kaksi FMC-liitintä (FPGA Mezzanine Connector), joiden avulla pohjakorttia voidaan laajentaa ja räätälöidä tytärkorteilla (esim. AD-FMCOMMS2/3-EBZ). FMC1-HPC-liitin tarjoaa 160 yksinapaista/80 differentiaalista liitäntää ja FMC2-liitin vastaavasti 116/58 liitäntää. Siinä on myös HDMI-videolähtö sekä liitännät 2x16-kokoiselle nestekidenäytölle ja kahdeksalle ledille.

Evaluointikortin kytkentänopeus yltää 40 gigabittiin sekunnissa. Muistiliitäntä puolestaan kykenee toimimaan yhden gigatavun kokoisen DDR3 SODIM -muistin kanssa enimmillään 800 MHz/1600 Mb/s nopeudella. Sarjamuotoista liikennettä hoitavat PCIe Gen2x8-, SFP+-, SMA-, UART- ja IIC-liitännät. Kortilla käytettävät FPGA-piirit tukevat myös Xilinxin 32-bittiseen RISC-arkkitehtuuriin perustuvia MicroBlaze-prosessorilohkoja. Kehitysalustaa voidaan käyttää sovelluksiin, jotka hyödyntävät 10-100-1000 Mb/s Ethernet-verkkoja (GMII, RGMII ja SGMII).

Eriasteisia SDR-ratkaisuja

Ohjelmistoradiotekniikan tärkein yhteistyöelin on Wireless Innovation Forum (vuoteen 2009 asti SDR Forum), joka on alan epäkaupallinen kehitysyhteisö. Sen tavoitteena on tukea vahvasti SDR-teknologian käyttöönottoa eriasteisina konsepteina. Näitä ovat esimerkiksi adaptiivinen radio, kognitiivinen radio ja älykäs radio.

Adaptiivinen radio on järjestelmä, joka kykenee sopeutumaan vaihtuviin oloihin valvomalla ja muuttamalla omaa suorituskykyään. Kognitiivinen radio puolestaan osaa havainnoida omaa RF-ympäristöään ja tehdä päätöksiä tämän informaation perusteella. Älykäs radio taas määritellään kognitiiviseksi radiojärjestelmäksi, joka kykenee ympäristötietoisuuden lisäksi oppimaan.

Vaikka ohjelmistoradioon liittyviä tekniikoita on tutkittu ja kehitetty jo suhteellisen pitkään, SDR on kaikkea muuta kuin taantumassa. Markkinoiden luoma kasvava kysyntä ja alueen nopea tekninen kehitys takaavat käyttöönoton yleistymisen myös tulevaisuudessa. Konseptin taustalla vahvasti etenevä puolijohde- ja laitevalmistajien kehitystyö, josta tässäkin artikkelissa on hyviä esimerkkejä, takaa sen, että SDR-teknologian käyttöönotto kaikenlaisissa radiotekniikkaa soveltavissa järjestelmissä on entistä helpompaa myös uusille soveltajille.

MORE NEWS

Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset

Vuoden 2025 ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet esiin selkeitä teknologian ja arjen muutostrendejä, jotka kiinnostavat suomalaisia lukijoita. Turvallisuus, energiatehokkuus, älylaitteiden käyttö ja tulevaisuuden laiteratkaisut ovat nousseet voimakkaasti esiin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kuluttajat haluavat nyt ymmärtää laitteidensa riskit, hyödyntää teknologian koko potentiaalia – ja tehdä entistä järkevämpiä valintoja arjessaan.

Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on nyt virallisesti hyväksytty ja aikataulutettu. Sen mukaan 31. joulukuuta 2029 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa asuinrakennuksissa – mukaan lukien omakotitalot – on oltava soveltuvat aurinkoenergiajärjestelmät.

Luetuimmat: Bluetooth kannattaa aina sammuttaa älypuhelimesta

Bluetooth-yhteys on monelle arkipäiväinen apuväline langattomissa kuulokkeissa, kaiuttimissa tai paikannuslaitteissa. Harva kuitenkaan muistaa, että tämä näennäisesti harmiton toiminto voi kuluttaa akkua ja muodostaa merkittävän tietoturvariskin – erityisesti silloin, kun se on päällä turhaan.

Sudo vaihtuu Ubuntussa

Ubuntun takana oleva Canonical on ilmoittanut, että tulevassa Ubuntu 25.10 -versiossa perinteinen sudo korvataan uudella versiolla nimeltä sudo-rs. Tämä uusi komento on kirjoitettu Rust-ohjelmointikielellä ja se toimii lähes identtisesti vanhan sudon kanssa, mutta sen sisäinen toteutus on turvallisempi ja modernimpi.

Pian tietokoneesi tietää, oletko paikalla

STMicroelectronics on esitellyt uudenlaisen Human Presence Detection (HPD) -ratkaisun, joka yhdistää lentoaikaa mittaavia ToF- eli Time-of-Flight-antureita ja tekoälyä parantaakseen kannettavien tietokoneiden käyttökokemusta, akunkestoa ja turvallisuutta. Ratkaisu ei vaadi kameroita tai kuvien tallennusta.

WithSecure: telemetriatiedot tunnistavat 0-päiväuhkat tehokkaammin

Kyberturvallisuusyhtiö WithSecure on kehittänyt uuden, ennakoivan tavan tunnistaa nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntämällä päätelaitteiden käyttäytymistelemetriaa. Yrityksen mukaan kyseessä on merkittävä läpimurto, joka siirtää haavoittuvuuksien tunnistamisen reaktiivisesta mallista kohti ennakoivaa analytiikkaa – jopa ennen kuin haavoittuvuus on yleisesti tiedossa tai hyväksikäytetty.

Pian se vihdoin tapahtuu: Windows 11 nousee suosituimmaksi

Windows 11 on ennennäkemättömässä nousukiidossa. Vielä toukokuussa Windows 10 hallitsi selvästi maailmanlaajuista käyttöjärjestelmämarkkinaa, mutta tuoreimmat tilastot kertovat selkeästä käänteestä: Windows 11 on ohittamassa edeltäjänsä – mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

Suunnittele RISC-V-piiri muutamassa minuutissa

Piirisuunnittelu, joka perinteisesti vie kuukausia ja vaatii monen hengen asiantuntijatiimin, voi nyt onnistua minuuteissa yksittäiseltä suunnittelijalta. Intialainen startup InCore Semiconductors on esitellyt SoC Generator -alustan, joka automatisoi järjestelmä- eli SoC- piirien suunnittelun ennennäkemättömällä tavalla.

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset
  • Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa
  • Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi
  • Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat
  • Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet