logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

PWM-sovellusten tehollista resoluutiota voidaan reilusti lisätä hyödyntämällä mikro-ohjaimen NCO- ja CLC-oheislohkoja. Tämä on tarpeen esimerkiksi valaistuksen himmennyksessä sekä korkean hyötysuhteen tehomuuntimissa.

Artikkelin kirjoittaja Cobus Van Eeden toimii Microchip Technologyn mikro-ohjainpiirien sovellusinsinöörinä.

Monet sovellukset voivat hyödyntää pulssinleveysmodulaatiota (PWM) alle kahdeksan bitin resoluutiolla, mutta joissakin tapauksissa, kuten valaisimien himmennyksessä, tarvitaan suurempaa resoluutiota ihmissilmän herkkyyden vuoksi.

Tavanomainen PWM hyödyntää ajastinta kytkentätaajuuden tuottamiseen ja käyttää sitten laskuria määrittämään, kuinka monen kellopulssin ajan lähtö pysyy korkeana ennen pulssin päättymistä. Lähtöpulssien leveyttä säädetään tuottamaan asetusarvot halutun pituisille toimintajaksoille (duty cycle).

Resoluution laskeminen

PWM:n tehollinen resoluutio (bitteinä) voidaan laskea ottamalla kantaluvun 2 logaritmi kaikkien mahdollisten pulssinleveysasetusten lukumäärästä.

16 MHz kellotaajuudella toimivalle laitteelle pienin mahdollinen toimintajakson säätölisäys on 62,5 nanosekuntia (yksi järjestelmäkellon jakso). Jos PWM on konfiguroitu toimimaan 200 kilohertsin kytkentätaajuudella (kytkentäjakso 5 µs), sataprosenttinen toimintajakso saavutetaan, kun toimintajaksorekisteri asetetaan arvoon 80 kellojaksoa (80 x 62,5 ns = 5 µs). Tämän seurauksena tehollinen PWM-resoluutio on vain hieman yli kuusi bittiä, sillä valittavissa on kaikkiaan 80 askelta. Tämä johtuu siitä, että yksi kytkentäjakso vastaa kestoltaan 80 järjestelmäkellojaksoa.

Koska tiedetään, että käytettävissä on 80 mahdollista toimintajakson säätöaskelta, voidaan laskea tarkka arvo vaaditulle PWM-resoluutiolle.

16 megahertsin taajuudella kellotettu PWM, jolla on kymmenbittinen toimintajaksorekisteri alkaa tämän rajoituksen vuoksi menettää resoluutiotaan 15,6 kilohertsin kytkentätaajuudella. Suuremmilla PWM-kytkentätaajuuksilla toimintajakso yltää sataan prosenttiin jo ennen kuin kaikki säätöaskeleet kymmenbittisessä toimintajaksorekisterissä on käytetty, ja kaikki jäljelle jäävät arvot antavat lähtöön sadan prosentin toimintajakson. Se taajuus, jolla tämä piste saavutetaan, voidaan myös laskea.

Useimmissa PWM-sovelluksissa kytkentä tehdään paljon suuremmalla taajuudella kuin lähtö voi muuttua. Suodattamalla tämä PWM-signaali alipäästösuotimella saadaan haluttu lähtö. Suodin poistaa PWM:n suuritaajuiset kytkentäkomponentit laskemalla lähinnä PWM-signaalin keskiarvon ja antamalla sen lähtöarvoksi.

Esimerkiksi hakkuriteholähteessä lähtöjännite on suoraan verrannollinen toimintajaksoon. Tästä seuraa, että mitä pienempi on PWM-toimintajakson säätöaskel, sitä vähäisempi on muutos lähtöjännitteessä. Näin päästään entistä tarkempaan lähtöjännitteen säätöön.

Järjestelmän ohjauksen näkökulmasta tekemällä pieniä säätöjä lähtöön voidaan tehokkaasti alentaa PWM:n tuottamaa kvantisointivahvistusta. Kaikissa ohjausjärjestelmissä tämän vahvistusarvon pienentäminen auttaa lisäämään koko järjestelmän vakautta.

PWM-toiminnan periaate

Kuten kuvasta 1 nähdään, pulssinleveysmodulaatio muodostetaan pääasiassa kahden eri parametrin yhdistelmällä. Toistuva liipaisu määrittää, kuinka usein kytkentäjakso/kytkentätaajuus pulssitetaan, ja yksittäispulsseja tuottava generaattori määrittää pulssin leveyden (toimintajakson).

Kuva 1: PWM-toiminnan periaate.

Tehollisen PWM-resoluution lisäämiseen voidaan käyttää mikro-ohjaimen oheislaitteena toimivaa numeerisesti ohjattua oskillaattoria (NCO), jollainen on mukana esimerkiksi Microchipin PIC-ohjaimissa. Sen avulla voidaan luoda monostabiili piiri, joka antaa aina liipaistaessa yhden vakiopituisen pulssin. NCO generoi signaalin, joka vaihtelee kahden arvon välillä ennalta määritellyssä suhteessa ja tuottaa keskimääräisen pulssinleveyden, joka on jotain kahden järjestelmäkellopulssin väliltä. PWM-signaalin pulssinleveys vaihtelee värinän ja huojunnan muodossa yhden kellojakson verran siinä vaihtelusuhteessa, joka on täsmällisesti määritetty NCO-oskillaattorin konfiguraatiossa.

Kaikissa sovelluksissa, joiden lähtö tuottaa keskiarvosignaalia – esimerkiksi kuormatehon siirrossa hakkuriteholähteissä tai valaistussovelluksissa - pulssinleveyden vaihtelu on täysin hyväksyttävää, koska keskimääräistä pulssinleveyttä ohjataan tarkasti.

NCO-oheislaite ei voi itsenäisesti tuottaa PWM-signaalia, mutta sen käyttäytymistä voidaan muuttaa lisäämällä konfiguroitavista logiikkasoluista (CLC) koostuva logiikkalohko, joka muodostaa PWM-lähtösignaalin. Tähän päästään käyttämällä tavallista PWM-lohkoa kellolähteenä, joka liipaisee PWM-jakson, sekä käyttämällä NCO-piiriä pulssin leveyden määrittämiseen.

Kellolähteiden lukumäärä voi olla mitä tahansa. Esimerkiksi ajastimia tai jopa ulkoisia signaaleja ja joissain tapauksissa ulkoisia liipaisuja voidaan käyttää pulssien käynnistämiseen. Sellainen on esimerkiksi teholähteissä käytettävä nollavirran ilmaisupiiri. Kuvassa 2 nähdään pelkistetty lohkokaavio tästä toimintaperiaatteesta.

Kuva 2: NCO-pohjaisen toiminnan periaate.

CLC-ohjauslogiikkaa käytetään asettamaan lähtö aina silloin, kun kytkentäkello osoittaa, että on aika tuottaa seuraava pulssi. Se myös nollaa lähdön pulssin päättämiseksi, kun NCO antaa ylivuotosignaalin.

Käytännön toteutus

Kuvassa 3 nähdään PWM-toteutuksen rakenne, jossa hyödynnetään NCO- ja CLC-lohkoja. NCO asetetaan pulssitaajuustilaan, jossa ylivuototilanne tuottaa lyhyen ilmaisupulssin.

Kuva 3: PWM-toteutus CLC- ja NCO-lohkojen avulla.

Kun järjestelmä käynnistetään, NCO-lähtö on alhaalla, koska se odottaa riittävää määrää laskettavia pulsseja, ennen kuin ylivuoto tapahtuu ja ilmaisupulssi tuotetaan. Tämä lähtösignaali invertoidaan, joten PWM-lähtö on siinä vaiheessa ylhäällä. Tästä saadaan nopea kellosignaali syötettäväksi NCO-lohkon kellolinjaan.

PWM-lähtö pysyy korkeana, kunnes rekisteri tyhjenee ja NCO-lähtö muuttuu. Tämän seurauksena se lopettaa kellopulssien tuottamisen NCO-lohkolle. Tällöin NCO pysyy korkeana, kunnes se saa jälleen tarvittavat kellopulssit, jotta lähtöpulssi saadaan valmiiksi. Tässä vaiheessa PWM-lähtö on alhaalla.

Seuraavan jakson alkaessa ajoituslähde pulssittaa ykkösen ja syöttää nopean kellosignaalin takaisin NCO-lohkolle.

NCO käyttää näitä muutamia kellojaksoja pulssin lopettamiseen, minkä jälkeen lähtö palaa nollatasoon, mistä se aloittaa koko proseduurin jälleen alusta. NCO:n ylivuotoon vaadittava aikamäärä riippuu rekisterin sisällöstä viimeisimmän ylivuodon vasemmalla puolella ja myös lisäysrekisterin tilasta. Rekisterin sisällöstä riippuen pulssi voi joskus olla yhden järjestelmäkellojakson verran lyhyempi kuin normaalisti. Pulssinleveyden tarkkaa keskiarvoa voidaan kuitenkin hallita valvomalla lisäysrekisterin asetuksen avulla, kuinka usein pulssin lyheneminen tapahtuu.

Pulssin leveyden laskeminen tapahtuu NCO-ylivuodon mukaisesti. Keskimääräinen ylivuototaajuus määrittää tuotetun lähtöpulssin keskimääräisen leveyden.

NCO on suunniteltu antamaan lineaarinen ohjaus taajuuden mukaan. Pulssin leveyden ohjaus ei enää sen jälkeen ole lineaarinen. Näin ollen tehollinen PWM-resoluutio ei ole vakio koko toimintasuhteen 0-100 prosentin alueella.

Kullakin toimintajaksoasetuksella tehollinen resoluutio juuri kyseisessä pisteessä voidaan laskea ja sen jälkeen piirtää kuvaajaksi. Tämä käyrä näyttää erilaiselta riippuen siitä, mikä on kytkentätaajuus, sillä pulssinleveyttä säädetään itsenäisesti.

Jopa 15 pikosekuntiin

Tavallisen PWM:n pienin mahdollinen pulssinleveyden lisäysaskel 16 MHz järjestelmäkellolla on 62,5 nanosekuntia. Jos nopein käytettävissä oleva PWM-kellosignaali on neljäsosa oskillaattoritaajuudesta (Fosc), tämä lukema kasvaa 250 nanosekuntiin.

Tässä esitetyllä tekniikalla samanlaisella PWM-laitteella pulssinleveyden lisäysaskel voidaan kuitenkin lyhentää jopa 15 pikosekuntiin.

Vaikkei suuri resoluutio olisikaan ensisijaisena vaatimuksena, tämä menetelmä voi olla houkutteleva lisä lukuisiin eri sovelluksiin, sillä se tuo ylimääräisen PWM-toiminnon laitteiden toimintamahdollisuuksiin. Sen avulla voidaan myös luoda vakioajassa sammuva taajuudeltaan säädettävä PWM-toiminto, jossa pulssi voidaan liipaista ulkoisesti, mitä vaaditaan esimerkiksi nollavirtakytketyissä suuren hyötysuhteen tehomuuntimissa.

MORE NEWS

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article