Jotkut saattavat vielä muistaa ajan, jolloin ARM-arkkitehtuurin kanssa kisasi vuonna 1985 esitelty toinen RISC_arkkitehtuuri, nimeltään MIPS. Kännykkäkisan MIPS selvästi hävisi, mutta nyt arkkitehtuuri näyttää taas nousevan ylös erityisesti tekoälyn takia.
64-bittisessä MIPS-arkkitehtuurissa on ominaisuuksia, jotka näyttävät sopivan tekoälysovelluksiin erinomaisesti. Esimerkiksi laskennan monisäikeisyys on saanut monet AI-laitteita valmistavat yritykset valitsemaan MIPS-arkkitehtuurin.
Yksi tällainen valmistaja on Wave Computing, joka valitsi MIPS-prosessorit huolehtimaan seuraavan polven koneoppimislaitteiden hallinnasta ja ohjauksesta. MIPS-prosessorit ajavat tehokkaan laitteiston RTOS-käyttöjärjestelmää, jonka pitää olla tehokas nauraaliverkkolaskanna graafeja prosessoidessaan.
Wave Computing kehittää datakeskuksiin tietokoneita, jotka on erikoistettu koneoppimiseen. Esimerkiksi neuraaliverkkojen opetuksessa yhtiön alusta on jopa 1000 kertaa yleiskäyttöisiä tietokoneita tehokkaampi.
MIPS-prosessoreilla laite yltää 2,9 petaoperaation laskentatehoon sekunnissa. Yhdellä Wave Computing -prosessorilla on 16 000 laskentaelementtiä ja järjestelmissä niitä voi olla jopa 256 tuhatta. Kun sovellukselle opetetaan uusia AI-malleja, voidaan tehtävään yhdistää neljä konetta, jolloin käytössä on miljoona prosessointielementtiä.