Belgialainen e-peas tunnetaan energiankeruun piirejä kehittävänä yrityksenä. Energiankeruun päätavoite on poistaa asennuskustannukset, jotka liittyvät paristojen käyttöön. Toimitusjohtaja Geoffroy Gossetin mukaan monissa tapauksissa jo ensimmäinen paristonvaihto tekee energiankeruusta kannattavaa.
Yritys perustettiin yli 10 vuoden tutkimuksen jälkeen vuonna 2014 ratkaisemaan biljoonan IoT-laitteen virransyöttöön liittyvä massiivinen ongelma. Perustajat - Gosset mukaan lukien - ajattelivat, ettei tulevaisuudessa ole mahdollistaa vaihtaa kaikkien pienten solmujen paristoja säännöllisesti.
Energiankeruussa voidaan hyödyntää monia lähteinä IoT-laitteiden pyörittämiseen. E-peas tukee aurinkoenergia (ja sisällä valoa), tärinää, lämpöä, induktiota, ilma- ja vesivirtauksia sekä RF-aaltoja. Electronica-messuilla oli useita demoja, joissa virtaa kerättiin esimerkiksi suoraan virtajohdosta induktion avulla.
Energiankeruu tarjoaa kestävän vaihtoehdon perinteisille paristoratkaisuille. Vaikka alkuinvestointi energiankeruulaitteistoon voi olla korkeampi, energiankeruu osoittautuu kustannustehokkaammaksi heti, kun ensimmäinen paristonvaihto tulee ajankohtaiseksi. Paristot, joita tällaisiin järjestelmiin käytetään, eivät ole vain muutaman sentin hintaisia, vaan yksittäinen paristo voi maksaa jopa 2–3 dollaria.
Teollisuus oli energiankeruun ja myös e-peasin ensimmäinen tavoite, sillä siellä siitä olisi ollut eniten hyötyä. Koronapandemia kuitenkin suuntasi kehityksen enemmän kuluttajasovelluksiin, ja nykyään energiankeruun sovellukset ovat yhä enemmän kuluttajien käytössä. Älykotiratkaisuissa energiankeruu on looginen valinta mille tahansa laitteelle, joka voi vähentää kaapeloinnin tarvetta ja tehdä rakennuksista älykkäämpiä. Esimerkiksi ovikello, joka kerää energiansa katkaisimen liikkeestä (kineettinen energia), on yksi tällaisista sovelluksista.
E-peas pyrkii rakentamaan ekosysteemiä, jossa se tarjoaa asiakkailleen kumppaneita sekä teholähteen kuten pienen aurinkokennon ja energian varastoinnin ratkaisussa. Itse PMIC-piiri on kuitenkin aivan keskeisessä osassa. Tehonhallintapiirin tehtävänä on löytää lähteen optimipiste kerättävälle energialle, se sovittaa jännitteen varastoratkaisulle ja optimoi energian purkua sovelluksen käyttöön. Paristoon ei voi muodostua ylijännitettä, eikä sitä voida ladata tai purkaa liian korkeissa lämpötiloissa.
IoT-laitteissa ei puhuta isoista tehoista. Sisällä alhaiset virrat ovat milliwattiluokkaa, ulkonakin jäädään yleensä alle watin tehoihin.