Saksalainen startup Q.ANT on julkistanut ensimmäisen kaupallisen fotoniprosessorinsa, joka tuo täysin uuden tason energiatehokkuutta ja suorituskykyä laskentaan ja tekoälysovelluksiin. Uusi Native Processing Unit (NPU) perustuu valon käyttöön laskennassa perinteisten elektronien sijaan.
Prosessorin odotetaan olevan jopa 30 kertaa energiatehokkaampi kuin perinteiset CMOS-teknologiaan perustuvat ratkaisut, ja sen avulla voidaan saavuttaa huomattavia suorituskykyparannuksia erityisesti tekoälyn inferenssissä ja monimutkaisissa matemaattisissa laskuissa.
Q.ANT:n toimitusjohtaja Michael Förtsch kuvailee prosessoria “fotoniteknologian ja kestävän kehityksen yhteensovittamisen merkkipaaluksi”. Uutuustuote perustuu yrityksen omaan LENA-arkkitehtuuriin (Light Empowered Native Arithmetics) ja käyttää litium-niobaatti-ohutkalvoteknologiaan, jonka Q.ANT on kehittänyt vuodesta 2018 lähtien. Prosessori on saatavilla PCI-Express-yhteensopivana, mikä tekee siitä helposti integroitavan olemassa oleviin tietojärjestelmiin.
Fotoniprosessorin avulla voidaan ratkaista esimerkiksi suurten kielimallien (LLM) ja koneoppimisen laskennallisia haasteita huomattavasti energiatehokkaammin. Q.ANT:n testit osoittivat, että laite voi vähentää koneoppimisen parametreja ja operaatioiden määrää lähes puoleen verrattuna perinteisiin menetelmiin. Tämä avaa mahdollisuuksia myös nopeampaan tekoälyn koulutukseen ja inferenssiin eli päättelyyn.
Esimerkiksi GPT-4-mallin kaltaisen tekoälyn kyselyt kuluttavat nykyisin kymmenkertaisesti sähköä tavalliseen internet-hakuun verrattuna. Q.ANT:n teknologia voi vähentää energiankulutuksen jopa 1/30-osaan.
Ensimmäiset fotoniprosessorit ovat tilattavissa nyt, ja toimitukset alkavat helmikuussa 2025. Ne ovat saatavilla valmiina palvelinratkaisuina, jotka integroituvat helposti olemassa oleviin tietokeskusympäristöihin.