Nürnbergin Embedded World -messut vahvistivat ARM- ja Linux-ratkaisujen valta-asemaa sulautettujen järjestelmien markkinoilla. Vaikka Intel ja Microsoft olivat kumpikin messuilla läsnä omilla isoilla osastoillaan, ei niiden teknologioihin perustuvia uusia ratkaisuja juuri muiden näytteilleasettajien osastoilla esitelty.
Intelin uusi vähävirtaisiin sulautettuihin tarkoitettu Quark-prosessori oli esillä ainoastaan Intelin omalla osastolla. Tämä ei sinänsä ole mikään ihme, perustuuhan kyseinen prosessori jo 20 vuotta vanhaan Pentium-teknologiaan. Myös Intelin Atom-prosessoriperheeseen pohjautuvat uudet tuotejulkistukset olivat harvassa.
Moniytimissä ARM-prosessoreissa erityisesti Freescalen i.MX6-perhe on saavuttanut vahvan aseman sulautetuissa järjestelmissä. Käytännössä kaikilla prosessorimoduulien valmistajilla on tarjolla i.MX6-pohjaisia ratkaisuja. i.MX6 pärjää myös grafiikassa. Messuilla esitellyissä demoissa i.MX6 pyöritti kahdella näytöllä samanaikaisesti FullHD-tasoista videokuvaa ja 3D-grafiikkapeliä.
Kilpajuoksu sulautettujen 3D-grafiikan suorituskyvyssä on nopeaa. Tänä päivänä esimerkiksi Nvidia tarjoaa ARM-arkkitehtuuriin pohjautuvassa Tegra K -sarjassa grafiikkakiihdytyksen rajapinnat, joita on aiemmin totuttu näkemään PC-puolella ja pelikonsoleissa. Myös AMD pyrkii vahvasti sulautettuihin mukaan, sillä messuilla se lanseeraasi perinteisen x86-arkkitehtuurin rinnalle ensimmäiset ARM-arkkitehtuuriin pohjautuvat G-sarjan prosessorit.
Linuxin asemasta kertoo paljon sekin, että jopa kilpailevien käyttöjärjestelmien valmistajat ovat julkaisseet omat Linux-tuotteensa. Esimerkkinä tästä ruotsalainen Enea, joka hiljattain julkisti oman avoimen Linux-jakelunsa. Perinteisesti Enea tunnetaan omasta OSE-käyttöjärjestelmästään, joka on ollut markkinajohtaja tietoliikenneverkkoelementtien verkko- ja DSP-prosessoreissa.
KirjoittajaJaakko Ala-Paavola työskentelee Espotel Oy:n teknologiajohtajana, sekä kirjoittaa ajankohtaisesta teknologiasta esimerkiksi blogissa embeddedexperience.blogspot.fi.