ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
6/2-15/5 # Period: start idag om möjligt 6/2—15/5 egen prenannons, över- och  underdeldel

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Ziphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
Mar Apr May Jun # Farnell sajt skyskrapa
Mar 1-9/4 # Ansys sajt
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

OPINION

Electronica-raportti: miltä näyttää 40 tuntia osastolla?

Tietoja
Julkaistu: 24.11.2022
  • Business

Electronica-messut palasivat rytinällä viime viikolla, kun yli 70 000 vierasta tutustui reilun 2000 yrityksen osastoihin ja laajaan seminaaritarjontaan. Käytävillä Electronica tuntuu ruuhkaiselta osastojen kavalkadilta, mutta entäpä messukokemus näyttelyosastolla? EG Electronicsin Maarit Hämeen-Anttila vietti messuosastolla neljä päivää. Alla hänen messuraporttinsa.

”Yli 40K askelta, minimissään 40 tuntia seisomista ja mainiolla sijainnilla kulkuyhteyksien varrella oleva hotelli ilman aamiaista. Siinäkö koko Electronican anti? Miten ilman aamupalaa selviää, onhan se edelleen tärkein ateria päivässä. Ei hätää, myyjä sopeutuu ja valmistautuneena tulevaan kaivaa laukustaan proteenipatukoiden seasta gluteenittoman Elovenan-välipalakeksin. Espresson sijaan sai nauttia pikajauheversion omassa huoneessa, mitä luksusta. Päivä käyntiin ja kipittäen julkisen liikenteen välineeseen kohti Messe München -kompleksia.

 

Massiivinen hallikompleksi siintää edessä. Tällä kertaa halleista on käytössä 14/18. Eräs asiakas kertoi, että edellisellä kerralla 2018 myös osa halleista kiinni. Meillä on vielä yhden näytön kanssa viime hetken virittelyä, joten olemme ajoissa paikan päällä klo 08.00.

Junassa ei ollut vielä ruuhkaa ja sisäänpääsy messuille sujui vaivattomasti. Kellon lähestyessä yhdeksää alkaa kaiuttimista kuulua Electronica2022-messujen avausta enteilevää musiikkia. Mielessä pyörii taas ne samat ajatukset: kannattiko messuille osallistua, millaisia kysymyksiä ilmoille heitetään, tuleeko kukaan ständille, oletko varmasti tehnyt riittävästi markkinointia? Messujen ja ständin ensimmäiset asiakkaat, kontaktien skannaus, pari muistiinpanoa pädille ja jo seuraava kiinnostunut odottaa. Homma alkaa rutinoitua ja epäilykset osallistumisen järkevyydestä voi sulkea pois.

 

Ihmisvirta täyttää käytäviä mukavasti, ei kuitenkaan samalla massalla kuin ensimmäisellä vierailukerrallani noin 18 vuotta sitten. Muistan siitä vain kaaoksen, ihmisiä oli todella paljon. Verrattuna 2018 kävijämäärään (n. 80 000) perjantaina ilmoitettiin kävijämääräksi noin 70 000. Yllättävän hyvä määrä kävijöitä. Keskiviikko vaikutti olevan kiireisin ainakin hallissamme B5 (Displays&Wireless). Positiivinen yllätys oli se, että asiakkaat kertoivat erittäin avoimesti projekteistaan. Selkeästi messuille oli tultu hakemaan oikeita ratkaisuja heidän tarpeisiinsa. Tapasin myös opiskelijoita, jotka kaikki olivat fiksuja, ystävällisiä ja kiinnostuneita – sekä tietenkin hyvällä tavalla uteliaita esiteltävistä tuotteista. Elektroniikka-alalla on tulevaisuus, mahtavaa.

Palatakseni ruokailuihin, aika meni niin nopeasti, ettei oikein ehtinyt ja löytänyt sopivaa syötävää. Onneksi kulman takana oli kahvila, josta sai smoothieita ja kahta eri makua kolmesta ehdin testaamaan. Ja parasta espressoa messualueella – pelastus. Proteiinipatukoita olin pakannut jo koto-Suomessa mukaan. Fläshbäkkinä 18 vuoden takaiseen: tällä kertaa iltaisin käytiin syömässä ja unta arvostaen ajoissa pehkuihin. Edellisellä kerralla oli hyvä, jos ehti poskella hipaista tyynyä, kun iltamenoja piisasi. Pääsimme nauttimaan kollegoiden kanssa Augustiner Stammhaus -ravintolan perinteisiä herkkuja. Tarjoilijamme oli työskennellyt 2500-paikkaisessa ravintolassa vuodesta 1996. Työntekijät kantoivat häkellyttävän määrän painavia olutkolpakoita kerralla ja pitkät tarjottimet sisälsivät usein 6-8 isoa ruoka-annosta.

 

Viimeisenä päivänä eli perjantaina ehdin kiertelemään muissa halleissa. Kirjo oli mitä suurin, pienestä kuuden neliön ständistä massiivisiin kaksikerroskomplekseihin. Sähköautopuoli ja sen lataus näytti olevan usealla osastolla esillä. Skannailin osastoja sillä silmällä, josko ensi kevään ECF2023- ja syksyn TEKNOLOGIA23-tapahtumiin tarttuisi ideoita matkaan. Tärkeintä tapahtumassa kuin tapahtumassa on se, että etukäteen suunnitellaan ja lyödään lukkoon tavoitteet: mitä haluaa saavuttaa osallistumisellaan? Ja se läsnäolo, aito kiinnostus asiakkaan projektiin sekä jälkikäteen kontaktointi. Usein peräänkuulutan henkilökohtaista vastuuta, meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa messujen onnistumiseen.  

Miten sitten mitataan messujen onnistumista. Se kuuluisa ”Kannattaako messuille osallistua?”. Selkeä ja helposti mitattavissa oleva parametri: liidien määrä. Kertooko se kuitenkaan kokonaisonnistumisesta? Ständillä voi käydä 100 vierailijaa ja niistä yksikään ei jätä yhteystietojaan. Mutta puolen vuoden päästä kyseinen vierailija istuu omassa asiakaspalaverissaan ja muistaa tuotteen ständiltäsi, josta tapaamisessa keskustellaan. Tästä myös meidän osallistumisessa oli kyse, esitellä uutta tuotetta, jonka markkina ei ehkä vielä ole valmis, mutta ajatus on istutettu. Yksi vierailija ihmettelikin suureen ääneen, että ständimme oli ehkä tyhjin koko messuilla ja silti sen eteen pysähtyy koko ajan vierailijoita. Meillä oli ”sisäänheittäjänä” läpinäkyvä 55-tuumainen OLED-kosketusnäyttö. Oma näkemykseni on, että pandemian jälkeen mennään messuille näkyäksemme ja näyttääksemme, että ”olemme edelleen täällä”.

Ja kyllä, kannatti osallistua. Kaikki se stressi ennen messuja… ehtiikö tuotteet perille, millainen ständi lopulta on, tuleeko asiakkaita… oli kaiken tämän arvoista. Saimme niin paljon liidejä, että hommia piisaa jatkossakin. Olin onnekkaassa asemassa, että päämieheni Jenkeistä eli Bi-Search pyysi minua osallistumaan heidän kanssaan messuille. Omistaja ja myyntijohtaja antoivat ohjeistuksen, että ensi kerralla vain isompi ständi buukkaukseen. Silloin varmaan näemme myös Euroopassa läpinäkyvän OLED -videoseinän, nyt se oli Las Vegasissa esillä.

Ooh ja tietenkin pukeutumisesta, aivan huippua huomata, että voi ja saa arvostaa jalkojaan. Ei enää niitä 9 mm koroilla varustettuja pikkukenkiä, vaan ihan voi vetää kävelykengissä. Ja miten hienoja sellaisia nykyään onkaan tarjolla. Samalla voi olla tyylikäs ja järkevä pukeutuessaan. Nimimerkillä vain yksi rakko varpaassa 😉.

 

Teksti ja kuvat: Maarit Hämeen-Anttila
Myyntipäällikkö
EG Electronics

back to top
MORE NEWS

Embedded World ylitti järjestäjien odotukset

Sulautetun elektroniikan ammattilaiset kokoontuivat viime viikolla Nürnbergiin alan tärkeimmille messuille. Järjestäjän mukaan Embedded World oli menestys ja kävijämäärä ylitti järjestäjän odotukset.

Piirit alkavat tukea uutta Bluetoothia

Bluetooth Special Interest Group on julkaissut Bluetooth-tekniikan uusimman version. Tekniikan versio 5.4 tuo erityisesti IoT-käyttöön tärkeitä uusia ominaisuuksia, joita piirien valmistajat haluavat nyt hyödyntää. Infineon on yksi ensimmäisiä 5.4-versiota siruissaan tukevia.

Suomen Yhteisverkko sai uuden toimitusjohtajan

DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen jättää tehtävänsä yhtiön palveluksessa. Uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty huomisesta alkaen Sami Siiki, joka on aiemmin työskennellyt Telian verkoista vastaavana johtajana ja Suomen Yhteisverkko Oy:n hallituksen varapuheenjohtajana.

Neljä kymmenestä pelkää, että tekoäly vie oman työn

ChatGPT osoittaa, ettei tekoälyn kanssa kannata edes yrittää kisata ainakaan missään rutiinitehtävissä. Esimerkiksi muistioiden yhteenvedot tekoäly tekee paremmin ja nopeammin kuin kukaan. AtlasVPN:n esittämän datan perusteella neljä kymmenestä eli lähes joka toinen pelkää, että lopulta tekoäly vie oman työn.

Tekoälyn nousu on herättänyt sekä jännitystä että pelkoa työvoimassa. Jotkut näkevät tehokkuuden ja innovaation lisäämisen mahdollisuudet, kun taas toiset ovat huolissaan työpaikkojen siirtymisen mahdollisuudesta. Lisäksi miljoonat ihmiset käyttävät jo tekoälymalleja, kuten ChatGPT ja Dall-E.

Atlas VPN -tiimin keräämien tietojen mukaan 42 % ihmisistä uskoo, että tekoäly korvaa työpaikkoja heidän työalueellaan. Tiedot perustuvat Queenslandin yliopiston ja KPMG Australian maailmanlaajuiseen tutkimukseen Trust in Artificial Intelligence: A Global Study. Tutkimus tehtiin syys-lokakuussa 2022.

Noin 2 viidestä ihmisestä (42 %) kokee tekoälyn joko korvaavan työpaikkoja tai suorittavan keskeisiä osa-alueita heidän työssään. AI-mallit, kuten ChatGPT, voivat jo kirjoittaa artikkeleita tietyistä aiheista tai auttaa tekstinkirjoittajia kirjoittamaan tekstiä yrityksen verkkosivustolle. Lisäksi muut tekoälytyökalut auttavat automatisoimaan tehtäviä, keräämään ja analysoimaan dataa, luomaan graafisia malleja tai käsittelemään asiakkaiden peruskyselyitä.

39 prosenttia ihmisistä ei kuitenkaan usko, tekoäly siirtäisi heidät eläkkeelle tai kortistoon. Jotkut työt vaativat edelleen ihmisen fyysistä väliintuloa, eikä niitä voida tällä hetkellä korvata tekoälyllä. Boston Dynamicsin kaltaiset yritykset työskentelevät kuitenkin tekoälyllä toimivien robottien parissa, jotka saattavat muuttaa perusteellisesti ihmisten ja tietokoneiden välistä suhdetta.

Lähes viidesosa (19 %) vastaajista suhtautui neutraalisti tekoälyn korvaamiseen heidän työssään. Jotkut ihmiset eivät ehkä ole täysin tietoisia siitä, missä määrin tekoäly voisi automatisoida heidän tehtävänsä. Toisilla saattaa olla taitoja tai tietoja, joita tekoäly ei helposti toista, ja siksi he ovat vähemmän huolissaan korvautumisesta.

Noin kaksi kolmasosaa (67 %) ihmisistä suhtautuu optimistisesti tekoälyn yhteiskunnalle tuomiin etuihin. Lisäksi 60 % vastaajista on innostunut tekoälytekniikasta. Erilaisista huolenaiheista huolimatta useimmat ihmiset pitävät tekoälyä työkaluna, joka voi tuoda myönteisiä muutoksia ja ratkaisuja moniin ongelmiin.

Lisätietoja täällä.

OnePlus esittelee pian seuraavan hittipuhelimensa

Esimerkiksi Elisan viime vuoden myydyin älypuhelin ei ollut mikään tuhannen euron lippulaivamalli, vaan OnePlussan Nord CE 2 Lite, jota tällä hetkellä myydään 169 eurolla. Nyt OnePlus kertoo, että hittipuhelimen päivitysmalli lanseerataan huhtikuun 4. päivä.

Puolijohteista halutaan Suomeen jättibisnes

Suomi ei tule ihan ensimmäisenä mieleen, jos haetaan puolijohdealan merkittäviä kehittäjiä. Meillä on kuitenkin varsin kunniakas historia puolijohteissa ja nyt alasta hautaan iso bisnes vuoteen 2030 mennessä.

Renesas kutisti 8-bittisen

8-bittisiä ohjaimia tarvitaan yhä laajasti eri sovelluksissa, mutta niidenkin toivotaan vievän yhä vähemmän tilaa. Renesas vastaa kysyntään uusilla RL78-perheen mikro-ohjaimilla. G15-sarjan pienin piiri sopii vain 3 x 3 millimetriin.

Nyt tekoäly tulee sykemittariin

Pian ei mistään löydy laitetta, johon ei olisi lisätty tekoälytoimintoja. STMicroelectronics n nyt esitellyt ensimmäiset tekoälyllä parannetut kiihtyvyysanturit. Ne parantavat monien laitteiden suorituskykyä ja tehokkuutta. Antureita voi käyttää esimerkiksi sykemittareissa.

Tehoelektroniikkaa nopeammin simuloimalla

Tehoelektroniikan suunnittelu on vaativa ja usein aikaa vievä prosessi. Suunnittelijoiden ongelmia helpottaakseen onsemi on esitellyt simulaattorin, joka nopeuttaa prosessia tuomalla oivalluksia jo kehityssyklin aikaisessa vaiheessa.

160 milliwattia ultraviolettivaloa yhdestä sirusta

Ultraviolettivaloa käytetään monessa sovelluksessa esimerkiksi tappamaan bakteereja. Japanilaisen Crystal IS:n tytäryhtiö Asahi Kasei on nyt kehittänyt yhden sirun ultraviolettiledin, jolla saadaan tuotettua 160 milliwatin UV-valonlähde yhdellä ainoalla sirulla 260-270 nanometrin alueella. Kyse on uuden polven Klaran-ledistä. Sen tehoa käytetään nopeuttamaan ultraviolettivalojen alojen käyttöönottoa ja nopeuttamaan matalapaineisten elohopealamppujen laajaa vaihtamista tehokkaampaan tekniikkaan.

 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
6/2—15/5 # egenannons mobilbox ecf
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
Mar Apr May Jun  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
Mar 1-9/4 # Ansys sajt

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Valitse langaton teknologia oikein - osa 1

Nykyisin on käytössä useita erilaisia langattoman tiedonsiirron standardeja ja protokollia, jolloin saattaa olla vaikea valita oikeanlainen, tiettyyn sovellukseen soveltuva teknologia. Tässä artikkelissa tuodaan esiin eräitä tärkeimpiä kriteerejä, joita on syytä ottaa tarkastelun kohteeksi, kun valittavana on neljä suosittua vaihtoehtoa: Wi-Fi, Bluetooth Low Energy, valmistajakohtainen RF-tekniikka ja Connectivity Standards Alliancen protokolla Green Power.

Lue lisää...

OPINION

Poliitikot eivät kykene ratkaisemaan autoalan verotusta

Autoalan tiedotuskeskus järjesti tänään Nollasta sataan -paneelikeskustelun, jossa poliitikot keskustelivat sekä liikenteen päästöistä että sen verottamisesta. Paneeli osoitti ennen kaikkea, että poliitikoilla tulee olemaan suuria vaikeuksia laatia kestäviä, tasapuolisia ja järkeviä ratkaisuja ongelmiin.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Embedded World ylitti järjestäjien odotukset
  • Piirit alkavat tukea uutta Bluetoothia
  • Suomen Yhteisverkko sai uuden toimitusjohtajan
  • Neljä kymmenestä pelkää, että tekoäly vie oman työn
  • OnePlus esittelee pian seuraavan hittipuhelimensa

NEW PRODUCTS

  • Lähes gigatavu sekunnissa muistikorteille
  • 65 watin laturiproto nopeasti
  • Intelin ARC-näytönohjaimen saa nyt Rutronikilta
  • Sovellus lataa sähköauton automaattisesti halvimmalla sähkönhinnalla
  • Farnellilta nyt tekoälyä verkon reunalle
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
loka 07 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet