Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää teknologian käyttöiän pidentämistä ja laitteiden kierrättämistä jatkuvan uusien laitteiden ostelun ja pois heittämisen sijaan, kirjoittaa Panasonic TOUGHBOOKin Pohjoismaiden maajohtaja Stefan Lindau.
Euroopan komissio selvittää lakiehdotusta, jonka myötä älypuhelimille ja tableteille tarjottaisiin varaosia ja ohjelmistopäivityksiä vähintään viiden vuoden ajan. Lakiehdotuksen tarkoitus on varmistaa, että matkapuhelimet ja tabletit suunnitellaan energiatehokkaiksi ja pitkäikäisiksi, jotta kuluttajat voivat helposti korjata, päivittää ja huoltaa niitä, sekä tietysti että laitteita voi käyttää uudelleen ja kierrättää.
Myös yritysten näkökulmasta on erittäin järkevää pohtia tarkemmin, miten tietokoneet, tabletit ja puhelimet saadaan kestämään kauemmin – erityisesti siksi, että maailman elektroniikkajätteen väheneminen olisi ilmaston kannalta erittäin hyvä uutinen. Circular Computingin julkaiseman uuden tutkimuksen mukaan uuden kannettavan tietokoneen valmistus tuottaa keskimäärin 331 kg hiilidioksidipäästöjä. Laitteiden käyttöiän pidentämisessä on siis ympäristömielessä valtavasti potentiaalia.
Tässä on pohdittavaksi kolme konkreettista ehdotusta, joilla käyttäjät ja yritykset voivat pidentää tietokoneidensa, tablettiensa ja puhelintensa käyttöikää.
1: Ota vastuullisuus osaksi arkea
Kun yritys haluaa saada muutosta aikaan, tarjolla on aina helppoja mutta vaikuttavia tekoja, ns. ”matalalla roikkuvia hedelmiä”. Näin on myös elektroniikassa. Muutamia pieniä ja yksinkertaisia tapoja omaksumalla on mahdollista sekä pidentää tietokoneiden, tablettien ja puhelinten käyttöikää että pienentää energiankulutusta huomattavasti. Joissakin yrityksissä on jo käytössä virranhallintasuunnitelmia, joilla laitteet esimerkiksi lukitaan tai sammutetaan, kun ne ovat olleet tietyn aikaa käyttämättöminä. Tämä säästää akkuja, pienentää virrankulutusta ja parantaa turvallisuutta – ja vähentää yrityksen turhia kuluja.
Yrityksissä voidaan myös jalkauttaa käytäntöjä, jotka tähtäävät näyttöjen kirkkauden pienentämiseen ja turhien sovellusten sulkemiseen. Monesti elektroniikan vapaa-ajan käyttöön liittyvät huonot tavat valuvat myös työelämän puolelle, mutta tapoja on mahdollista muuttaa ja työntekijöiden toiminnan ohjaaminen vastuullisempaan suuntaan on usein varsin helppoa.
2: Ota henkilöstö mukaan alusta lähtien
Elektroniikkalaitteiden käyttöiän pidentäminen ja energiankulutuksen vähentäminen on monille tärkeää. Erityisesti nuoremmille työntekijöille on yhä merkittävämpää, että työnantaja osallistuu ilmastokeskusteluun ja myös varsinaiseen ilmastonmuutoksen torjuntaan. Työntekijöiden ottaminen mukaan jo varhaisessa vaiheessa luo omistajuutta päätöksentekoon ja saa aikaan hankkeen puolestapuhujia, jotka pystyvät saamaan uudetkin työntekijät osallistumaan yrityslaitteiden käyttöiän pidentämiseen.
Kun henkilöstö osallistuu ostopäätöksiin, varmistetaan myös, että yritys investoi oikeanlaisiin ja todellisia tarpeita vastaaviin laitteisiin. Miksipä ei kannattaisi hyödyntää tätä ilmiötä sen sijaan että työntekijät pakotettaisiin noudattamaan johdon määrittämiä ratkaisuja? Viime kädessä juuri työntekijät itse tietävät keskimääräistä IT-johtajaa paremmin, mitä he tehtäviensä hoitamiseen tarvitsevat.
Vain vuosi sitten tutkimusyhtiö Opinion Matters toteutti Euroopassa tutkimuksen, jossa ilmeni, että valtaosa tutkituista yrityksistä vaihtaa tietokonelaitteensa uusiin neljän vuoden välein arvioimatta erikseen, onko se edes todella tarpeen, ja huolimatta siitä, että teknologian kehityksen myötä laitteet kestävät huomattavasti kauemmin kuin ennen. Jo tämä puhuu työntekijöiden osallistamisen puolesta, jotta turhista laitepäivityksistä päästään eroon.
3: Uudelleenkäytä laitteita yrityksen muissa osissa
Kiinteiden käyttöjaksojen vuoksi valtavia määriä elektroniikkaa heitetään pois ilman mitään syytä. Jo tämä on tietenkin erittäin kestämätöntä. Yrityksen ei tarvitse edes olla erityisen suuri, jotta voi olla järkevää siirtää laitteita yrityksen muihin osiin, joissa niitä voidaan vielä käyttää. Standardoinnin sijaan on siis usein fiksua miettiä käytettäviä laitteita osastojen ja työntekijäryhmien näkökulmasta, sillä esimerkiksi kenttätyöntekijöillä on eri tarpeet kuin varasto- tai toimistotyöntekijöillä. Jotkin tuotteet on tehty modulaarisesti, eli niiden kokoonpanoa voidaan muuttaa ja laajentaa käyttötarpeiden vaihtuessa.
Aikaisemmin tänä vuonna Panasonic TOUGHBOOK perusti voittoa tavoittelemattoman Toughbook Revive ‑vastuullisuusohjelman. Sen tavoitteena on kunnostaa tai kierrättää käytöstä poistettuja laitteita vastuullisesti ja lahjoittaa käyttökelpoisia laitteita hyväntekeväisyysjärjestöille tai uusille yrityksille. Tämä idea on helposti kopioitavissa ja jalkautettavissa yritystasolla. Uudelleenkäyttö on helpoin ja itsestäänselvin tapa pidentää laitteen kuin laitteen käyttöikää. Sen ei tarvitse olla tämän vaikeampaa.