logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Globaaliin teleyhtiöön Lyca Mobileen kohdistui raju hyökkäys, joka häiritsi yhtiön palveluita useissa maissa. Seuraava hyökkäys on vain ajan kysymys, joten siihen on tärkeää varautua jo etukäteen, kirjoittaa TEHTRIS-tietoturvayhtiön aluejohtaja Torben Clemmensen.

Lyca Mobile on myös Pohjoismaissa toimiva brittiläinen teleyhtiö, joka keskittyy kansainvälisiin puheluihin. Sen palveluita käyttävät usein henkilöt, jotka soittelevat toisissa maissa asuville sukulaisilleen, ja hyökkäyksessä vaarantui juuri asiakastietoja.

Tapaus on merkittävämpi kuin ensinäkemältä vaikuttaisi. Lyca Mobile on Pohjoismaissa pieni toimija, eivätkä muut kuin yhtiön asiakkaat välttämättä ole kuulleetkaan koko tietomurrosta, jolleivat he sitten ole törmänneet tapaukseen uutisissa.

Kyse oli kuitenkin vakavasta asiasta. Hyökkäys aiheutti monissa maissa häiriöitä, jotka estivät puheluliikenteen, eikä asiakastietojen vaarantumisen tavasta tai laajuudesta ole vielä varmaa tietoa. Vaikka hyökkäyksessä kaapattiin tietoja, ne oli onneksi salattu.

Liikkeellä on entistä aggressiivisempia tietokonerikollisia, jotka hyökkäävät ennennäkemättömällä tavalla eurooppalaisen IT-infrastruktuurin kimppuun, ja myös me pystymme näkemään (verkkoliikenneanalytiikan perusteella), että pohjoismaisiin teleyhtiöihin kohdistuu hyökkäyksiä.

Olennainen kysymys onkin, mitä sitten tapahtuu, kun teleoperaattoreihin kohdistuvat hyökkäykset onnistuvat. Uskon, että suurin osa niistä ei ole varautunut reagoimaan laaja-alaiseen häiriöön. Esimerkkiä voisikin ottaa Ruotsista: siellä NIS2-kyberturvallisuusdirektiiviä on tulkittu ankarasti ja televiestintäalaan kohdistuu tiukempia vaatimuksia kuin esimerkiksi Tanskassa.

Pian, jo ensi vuoden lokakuussa voimaan tuleva NIS2 – EU-direktiivi, jonka nojalla yrityksille voidaan määrätä miljoonien sakot – tuo mukanaan vaatimuksia, jotka kohdistuvat eri aloilla toimiviin yrityksiin ja julkisiin laitoksiin. Isoveljensä GDPR:n lailla myös NIS2:ta tulkitaan eri tavoin.

Niin kutsutun kriittisen infrastruktuurin suojaus on osa NIS2:ta. Tämä tarkoittaa, että yrityksillä, joilla on merkittävä yhteiskunnallinen asema, on velvollisuus suojata järjestelmänsä ja tietonsa tehokkaasti yleisen edun vuoksi.

Esimerkiksi päivittäistavarakauppojen on huolehdittava järjestelmiensä suojauksesta niin, että niihin kohdistuva hyökkäys ei estä elintarvikkeiden myymistä. Tällaiset ehkäisevät toimet ovat osa yhteiskunnan suojausta hyökkäyksien yleistyessä.

Ruotsissa NIS2:n tätä osaa tulkitaan niin, että teleyhtiöiden on suojattava itsensä ja verkkonsa, mutta siellä uusien vaatimusten noudattamisessa mennään askelta pidemmälle: ei esimerkiksi riitä, että sähköyhtiöt suojaavat arkaluontoisten tietojen siirrot – jokaisella palveluntarjoajalla on lisäksi oltava toinen verkkoyhteys pääasiallisen verkkoyhteyden katkeamisen varalta.

Jos pääasiallinen verkko kaatuu, yrityksen on pystyttävä aktivoimaan varaverkkonsa, jonka kautta yhteydet voidaan toteuttaa. Usein operaattoreiden verkot limittyvät, joten tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi roaming-palveluilla. Saa nähdä, mitä tosipaikan tullen tapahtuu. 

En kaipaa raflaavia, suurta yleisöä pelottelevia otsikoita enkä halua kuulostaa tuomionpäivän profeetalta. Kyberuhka-asiantuntijamme näkevät kuitenkin merkittävää liikehdinnän kasvua kansallismielisissä ryhmissä, jotka pyrkivät aiheuttamaan yhteiskunnassa häiriöitä. Tähän asti tällainen toiminta on tarkoittanut laajoja palvelunestohyökkäyksiä (DDoS), joissa palvelimia ja verkkosivuja ylikuormitetaan, kunnes ne kaatuvat. Näin on saatu häirittyä lentoyhtiöitä ja jopa sairaaloita kaataen niiden asiakas- tai potilastietojärjestelmiä. Aikaisemmin DDoS-hyökkäykset olivat pääasiassa harmittomia, mutta nykyään niitä käytetään savuverhona.

Samalla kun DDoS-hyökkäys pitää sairaalan IT-osaston kiireisenä, rikolliset pääsevät hyödyntämään takaovia. Sen vuoksi ajatus monitasoisesta suojauksesta sekä toimijoiden entistä suuremmasta vastuusta huolehtia kriittisten verkkojen ja yhteyksien käytettävyydestä ja dataliikenteen suojauksesta on rauhoittava ja tärkeä.

NIS2-direktiiviin on siis syytä suhtautua vakavasti.

Kirjoittaja Torben Clemmensen toimii kyberturvayritys TEHTRISin Pohjois-Euroopan aluejohtajana.

Pääkuva: DALL-E.

MORE NEWS

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article