ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct # TME square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

OPINION

Juhani Risku: Menestyksen avain

Tietoja
Julkaistu: 01.10.2013
  • Suunnittelu & ohjelmointi

Moni globaali ICT-alan design-yhtiö on menettämässä otettaan tuote- ja palvelutarjonnassaan. Blackberry, Nokia ja Motorola menettävät otteensa älypuhelimissa lähes yhtä aikaa. Apple, Sony ja Samsung tarjoavat markkinoiden laajimmat tuotevalikoimat, mutta mitään uutta ei ole nähty sitten iPhonen ja iPadin.

Microsoft ja Google koettavat puolestaan rakentaa ekosysteemejä kilpailemaan Applen kanssa. Löytyykö edellisistä jokin yhteinen kaava?

Kyllä löytyy, ja kaavassa on myös ratkaisun avain. Jokainen edellä mainittu yhtiö katsoo olevansa samalla alalla kilpailemassa toistensa kanssa. Tämä ala on Media-teknologia-Internet-operaattori -ala, eli ns. TAIC-SIMO -toimiala. Vain Apple ja Google ovat omaksuneet tuon alan täysin, hieman eri painotuksin. Nokia on ollut alalla vain yhdellä tuotteella, matkapuhelimella. Blackberry oli matkapuhelimella ja sähköpostiratkaisulla kauan vahva Pohjois-Amerikassa. Sony puolestaan on täydellä tuoteportfoliolla matkassa, mutta sen mediaomistus sotkee kuviota. Ohjelmistoissa ja Internetissä Sony ei ole kyennyt toimimaan.

Parhaiten TAIC-mallin on hoitanut Apple, koska sillä on hallussaan koko ketju tuotteista mediasuhteisiin ja operaattoreiden myyntikanaviin, mitä todistaa Applen keräämät huikeat voitot. Google on pääosin jättänyt kuluttajatuotteet muille valmistajille, hoitaen itse kaiken ohjelmisto- ja palvelupuolella. Microsoft hapuilee alalle lähinnä B-luokan ratkaisuila kuten Bing, Yammer ja Lumia. Kaikki haluaisivat olla mukana kokonaismallissa, mutta näyttää siltä, että vain johtajuus TAIC-mallissa on menestyksen avain.

TAIC-SIMO -toimialalla on erotettava visiointi, suunnittelu ja muotoilu, eli envisioning, planning and design. Tällä hetkellä visiot ovat ICT-alan yrityksissä jo niin yhtenevät, että erottuvuutta tulee vain tuotteiden pienistä eroista laitteiden ulkomuodon ja käyttöliittymän designissa. Visio, suunnittelu ja design saturoituvat ja sakkaavat. Onko ICT-alan tulevaisuus tästedes pelkkää värillistä muovia ja käyttöliittymän uutta grafiikkaa?

Seuraava jakso ICT-alan menestystarinoita noudattaa kaavaa VR + AR + AI + SW + CS + I/O + Media + MIST×UI + 4D + Interest. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että kun olemme siirtyneet datasta informaatioon ja tietoon, siirrymme seuraavaksi viisauteen, draamaan ja kauneuteen. Näitä asioita on nyt tutkittava, kehitettävä ja konseptoitava. Jo yksin I/O + CS+ AR eli Input/Output + Computer Science + Augmented Reality mullistaisi ensin menetelmät, prosessit, formaatit ja patentit, sitten tuotteet, palvelut ja järjestelmäratkaisut. Nyt tuo IOCSAR-on kutistettu Cloud-ajatteluun.

Visiointia, suunnittelua ja muotoilua on kyettävä myös johtamaan. Microsoftia, Applea, Googlea ja Facebookia ovat johtaneet pudokkaat, eli ns. dropout -henkilöt. Nyt ollaan edetty malleissa ja kaavoissa niin pitkälle, että dropoutit eivät enää hallitse niitä. Monialaisuus, senioriteetti ja yhteistyö astuvat tilalle, ja kokonaisuus voi syntyä pienessäkin yliopiston osaston, yhtiön ja yhteisön avoimessa pajassa.

Menestyksen avain piilee siinä, että kaava on erityisen monimutkainen, nerokkuutta, luovuutta ja uutteruutta vaativa, niin että koko ketjun hallinta ja isännöinti antaa suunnattoman kilpailuedun. Kaava on myös niin hullu, ettei kukaan kuuntele, ymmärrä, usko tai välitä. Ei tarvita kryptausta eikä salausta, vain visio, avoimuutta ja johtajuutta. Helppo kaava kun sen osaa.

Juhani Risku on arkkitehti, akustikko ja muotoilija. Hänen viimeaikaisia konsepteja ovat esimerkiksi InterestMachine, Wikimploi ja ArchitectureRock.

back to top
MORE NEWS

Viidennes LUMI-supertietokoneen kapasiteetista on varattu yrityksille

CSC:n Kajaanin datakeskuksessa sijaitseva yhteiseurooppalainen LUMI on tarkoitettu pääasiallisesti tieteelliseen tutkimukseen ja sen tieteeseen varatut resurssit ovat käytännössä täydessä käytössä. Laskennallisen tieteen menetelmät ulottuvat nykyään lähes kaikille tieteenaloille ja supertietokoneista on muodostunut erittäin tärkeä työkalu tutkimukselle.

Uusi hybridikenno voi muuntaa yli 38 prosenttia auringonvalosta sähköksi

Tutkijat yrittävät kehittää uudenlaisia rakenteita, jotta mahdollisimman suuri osa auringonvalosta saataisiin muunnettua sähkövirraksi. Bangladeshilaiset tutkijat väittävät kehittäneensä hybridikennon, jonka hyötysuhde olisi 38,39 prosenttia.

Mobiilirobotit käsittelevät yhä raskaampia kuormia

Saksalainen KUKA on laajentanut robottivalikoimaansa. Uudet autonomiset mobiilirobotit ovat KMR iisy ja KMP 1500P. Jälkimmäinen jaksaa liikutella jo peräti 1,5 tonnin painoisia kuormia.

Samsung kiihdytti SSD-levynsä kaksi kertaa nopeammaksi

4 gigatavun elokuva siirtyy tälle levylle kahdessa sekunnissa. Näin lupaa Samsung uuden T9-sarjan SSD-levynsä kanssa. T9 on Samsungin ensimmäinen SSD-levy, jossa on USB 3.2 Gen 2x2 -liitäntä. Sen ansiosta dataa voidaan lukea ja kirjoittaa jopa 2000 megatavun sekuntinopeudella.

Piirikortille juotettava postimerkin kokoinen moduuli

OSM eli Open Standard Module näyttää kasvattavan suosiotaan sulautettujen moduulien kentällä. Kyse on siis suoraan piirikortille juotettavasta eikä mitään erillistä liitäntää käyttävästä moduulista. Avnet Embeddedin uusin moduuli pohjaa NXP:n i.MX93-sovellusprosessoriin.

5G yleistyy selvästi 4G:tä nopeammin

5G on nopeimmin kasvava matkapuhelinteknologian sukupolvi. 5G Americas arvioi, että kesäkuun lopussa maailmassa oli 1,4 miljardia 5G-käyttäjää. Ennusteet osoittavat, että 2 miljardin käyttäjän raja on lähestymässä vuoden 2023 loppuun mennessä.

HMD Global aloittaa 5G-huippumallinsa valmistuksen Euroopassa

Nokia-puhelimia valmistava HMD tuo ensimmäisenä älypuhelinvalmistajana laitteidensa valmistuksen Eurooppaan. Unkarissa alkaa yhtiön Nokia XR21-huippumallin tuotanto yritysasiakkaille. Lisäksi HMD myy 30 laitteen rajoitetun erän kuluttajille.

DNA katkaisee xDSL-yhteydet maaliskuussa 2024

Kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta, mutta sen käyttöaste ja merkitys on ollut viime vuosina enää hyvin pieni. DNA tiedotti jo vuonna 2021 kupariverkkojensa korvaamisesta moderneilla ratkaisuilla ja varsinainen kupariverkkojen purkaminen alkoi vuonna 2022.

Helen haluaa tehdä jopa puolet kaukolämmöstään ydinvoimalla

Helen aikoo energiantuotannossaan hiilineutraaliksi vuonna 2030. Yksi keino tässä on lämmön tuottaminen maan pisimpään kaukolämpöverkkoon ydinvoimalla. Nyt Helen on sopinut Steady Energyn kanssa aiesopimuksen, jonka tavoitteena on mahdollistaa investointi pieneen lämpöä tuottavaan ydinvoimalaitokseen.

Alumiinianodi voi mullistaa akut

Akut lienevät tällä hetkellä yksi maailman tutkituimmista aiheista, kun halutaan pidentää sähköautojen kantamaa ja tulevien sähkölentokoneiden lentomatkoja. Georgian teknillisessä korkeakoulussa on onnistuttu kehittämään alumiinipohjainen katodi, joka varastoi litiumioneja nykyakkuja tehokkaammin.

Thunderbolt 5 kasvattaa nopeuden jopa kolminkertaiseksi

Thunderbolt on Intelin ja Applen yhteistyössä kehittämä nopea liitäntäväylä, joka esiteltiin vuonna 2011. Nyt Intel on julkistanut väylän 5-version. Edellisversioon verrattuna raaka datanopeus kasvaa kolminkertaiseksi, kun vauhti kasvaa 120 gigabittiin sekunnissa.

Täältä voit tilata uuden Raspberry Pi 5:n

Raspberry Pi -korttitietokone päivittyy 5-versioon noin neljän vuoden kehitystyön jälkeen. Kehittäjien ja rakentajien suosikki saa selvästi lisää tehoa. Hinta pysyy kuitenkin vielä hyvin entisenkaltaisena.

Lisää vauhtia kuituun 200 gigabitin lähettimellä

Optisissa linkeissä tarvitaan jatkuvasti lisää nopeutta. Belgialaisen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMECin tutkijat ovat esitelleet Glasgow´ssa ECOC-konferenssissa optisen vastaanottimen, jonka bruttotiedonsiirtonopeus on 200 gigabittiä sekunnissa.

IoT:llä on iso rooli kestävässä kehityksessä

Esineiden internet eli IoT on tärkeässä asemassa digitalisaatiossa, sillä se mahdollistaa infrastruktuurin osana olevien anturien asentamisen siten, että fyysisen liikenteen määrän tarve vähenee dataa siirrettäessä. Kuten odotettavissa onkin, tällä on merkittävä vaikutus pystytettäessä kestävän kehityksen mukaisia ekosysteemejä.

Lisää vaihtoehtoja luottokortin kokoiselle tietokoneelle

Saksalainen Aries Embedded on esitellyt kaksi uutta SMARC-standarin mukaista järjestelmämoduulia. MRZG2LS- ja MRZV2LS-moduulit perustuvat Renesas RZ -perhearkkitehtuuriin ja tarjoavat korkean suorituskyvyn sulautetuille järjestelmille.

Intel aloitti sirutuotannon EUV-tekniikalla

Intel on yltänyt merkittävään virstanpylvääseen, kun se on aloittanut piirien tuotannon EUV-litografialla Leixlipin tehtaassaan Irlannissa. Samalla Intel on ensimmäinen valmistaja Euroopassa, joka ryhtyy valmistamaan siruja EUV-tekniikalla.

Uusi autojen latausliitin tukee jopa 1,2 megawatin tehoa

Kiinassa on kehitetty uusi latausliittimen standardi. ChaoJi-1 on tarkoitettu erityisesti raskaiden ajoneuvojen lataamiseen, sillä maksimiteho on peräti 1,2 megawattia.

Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”

Panasonic Mobile Solutions on esitellyt kovien olosuhteiden Toughbook-läppäristään 40 Military -version, joka on kehitetty erityisesti sotilasajoneuvoissa käytettäväksi. Laite on kehitetty yhdessä roda computer GmbH:n kanssa, joka on jo pitkään konfiguroinut ja mukauttanut Panasonicin laitteita erilaisiin sotilassovelluksiin.

Alihankinta keräsi hyvin väkeä

Tampereen Alihankinta-messut täytti tällä viikolla jo 35 vuotta. Kolmipäiväinen tapahtuma keräsi hyvin väkeä, kaikkiaan 16 925 kävijää. Luku ei ole aivan ennätysvuoden 2016 tasolla, mutta selkeä parannus vaisuun viime vuoteen.

Zuken tuo tekoälyn piirikortin reititykseen

Japanilainen Zuken tunnetaan piirilevyjen suunnittelun työkaluistaan. Nyt yritys on tuomassa tekoälyn asiakkaidensa käyttöön. Tämä tapahtuu kolmessa vaiheessa Zukenin CR-8000-työkaluissa.

40 # puffbox pc till tme native
37 38 39 40  # pc-box
2023 # 50 år pc-box
 2022  # mobilbox
40 # puffbox mobil till tme native
Oct # mobilbox
37 38 39 40 # mobilbox
2023 # 50 år mobilbox
TMSNet  advertisement
ALWAYS # ETNdigi nysbrev

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

IoT:llä on iso rooli kestävässä kehityksessä

Esineiden internet eli IoT on tärkeässä asemassa digitalisaatiossa, sillä se mahdollistaa infrastruktuurin osana olevien anturien asentamisen siten, että fyysisen liikenteen määrän tarve vähenee dataa siirrettäessä. Kuten odotettavissa onkin, tällä on merkittävä vaikutus pystytettäessä kestävän kehityksen mukaisia ekosysteemejä.

Lue lisää...

OPINION

Kolme tapaa pidentää tietokoneiden käyttöikää

Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää teknologian käyttöiän pidentämistä ja laitteiden kierrättämistä jatkuvan uusien laitteiden ostelun ja pois heittämisen sijaan, kirjoittaa Panasonic TOUGHBOOKin Pohjoismaiden maajohtaja Stefan Lindau.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Viidennes LUMI-supertietokoneen kapasiteetista on varattu yrityksille
  • Uusi hybridikenno voi muuntaa yli 38 prosenttia auringonvalosta sähköksi
  • Mobiilirobotit käsittelevät yhä raskaampia kuormia
  • Samsung kiihdytti SSD-levynsä kaksi kertaa nopeammaksi
  • Piirikortille juotettava postimerkin kokoinen moduuli

NEW PRODUCTS

  • Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”
  • USB ja Bluetooth samassa pienessä paketissa
  • 65 wattia tehoa useammasta USB-portista
  • Markkinoiden suosituin korttitietokone nyt Mouserilta
  • Tähän asti tarkin anturi sähköautojen akustoihin
 

NEWSFLASH

Tweets by ETN_fi
 

Section Tapet