Apple myi ensimmäisen sadan päivän aikana 34 miljoonaa iPhone 5 -puhelinta. 85 prosenttia niistä kootaan Kiinassa.
Myyntimäärä on yrityksen uusi ennätys. Esimerkiksi koko viime vuonna iPhone-myynti ylsi 26 miljoonaan laitteeseen.
Apple tekee iPhonella valtavasti rahaa. Iso osa tuotoista perustuu logistiikkaan ja tuotantorakenteeseen. Sen avulla Apple säästää veroissa ja työvoimakustannuksissa, ja tekee laitteillaan isoja katteita.
Mikäli Apple kokoaisi iPhonet USA:ssa, se maksaisi yritykselle neljä dollaria puhelinta kohti. Tuotannon siirtämisestä aiheutuisi noin 600 miljoonan dollarin kustannukset. Apple joutuisi lisäksi maksamaan voitoistaan 35 prosentin verot sen sijaan, että se nyt maksaa veroja kaksi prosenttia.
Ei USA jää täysin ilman Applen menestystä. Applen ympärille on syntynyt Yhdysvalloissa lähes 600 tuhatta työpaikkaa. Yhtiön 80 tuhannesta työntekijästä yli 50 tuhatta työskentelee USA:ssa. Applen puhelimia myy 26 000 myyjää. Vuoden 208 jälkeen 21 000 ihmistä on saanut Yhdysvalloissa töitä Applen ansiosta.
Joidenkin amerikkalaisten mielestä iPhonen valmistus pitäisi siirtää Yhdysvaltoihin. Tämä on käytännössä täysin mahdoton toive. Kun Steve Jobs ”keksi” vain muutama viikkoa ennen ensimmäisen iPhonen julkaisua, että laitteeseen piti saada lasipinta, amerikkalaisyritysten mielestä aikataulu oli mahdoton. Sen sijaan Kiinassa pystytettiin uusi tehdas, jossa 8000 työntekijää ryhtyi 12-tuntisiin työpäiviin vastatakseen Jobsin toiveeseen.
Kiinassa Foxconnilla on satoja tehtaita, joissa iPhone-puhelimia kootaan. Niissä on jokaisessa jopa parisataa tuhatta työntekijää, joiden löytäminen USA:sta olisi mahdotonta. Tuotantoa valvomaan tarvitaan 8700 insinööriä, joiden palkkaamiseen menisi USA:ssa yhdeksän kuukautta aikaa. Kiinassa tuo määrä koulutettuja löytyy 15 päivässä.
Teksti perustuu Alex Hillsbergin artikkeliin, joka on julkaistu FinancesOnline.com-sivustolla.