logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Meneillään oleva neljäs teollinen vallankumous muuttaa oleellisesti liiketoimintamalleja teollisuudessa. Yritykset eivät enää vain myy koneita ja laitteita toisilleen, vaan tarjoavat koneiden ja laitteiden tuottamaa toimintoa palveluna, josta veloitetaan käytön tai kapasiteetin perusteella.

Oppikirjaesimerkkinä Rolls Royce myy lentokoneen suihkumoottoreiden sijaan ”kuumaa ilmaa lentokoneen takana”. Rolls Royce saa korvauksensa lentotuntien perusteella. Toimittajalle palvelun myyminen mahdollistaa koko tuotteen elinkaaren aikaisen arvoketjun hallinnan. Lentokoneen moottoreiden osalta huolto ja varaosat edustavat suurempaa liikevaihtoa kun varsinainen moottorien myyminen. Palvelumallissa toimittaja on laitteiden omistaja, ja omistaja määrää kuka moottoreita huoltaa ja millä osilla.

Tilaajalle käyttöön perustuva laskutusmalli helpottaa oman taloudellisen riskin hallintaa, aloituskustannukset ovat pienet ja kustannuksia syntyy suoraan verrannollisesti oman tuotannon määrään. Tällöin tuotantokustannukset on helppo jyvittää tuotantoyksiköiden hintaan.

Teollisuuden internet on välttämätön edellytys tämänkaltaisille liiketoimintamalleille. Jotta toimittaja ylipäätänsä voi ottaa itselleen liiketoimintariskin asiakkaan tuotannosta, täytyy toimittajan pystyä maksimoimaan palvelun saatavuus ja minimoimaan huoltoon tarvittava aika.

Ennakoiva kunnonvalvonta ja etäkunnossapito ovat avainasemassa palvelun saatavuuden maksimointiin. Rolls Roycenkin sanotaankin olevan paremmin tietoinen yksittäisen ilmassa olevan moottorin tilasta kuin lentokoneen ohjaamossa istuva miehistö.

Tuotannon kunnonvalvonta

Elektroniikan valmistuksen siirtyessä yhä enemmän alihankintaan ja jopa toisiin maanosiin, heikkenee päivittäinen näkyvyys tuotannon tilaan ja siellä mahdollisesti ilmi tuleviin ongelmiin. Myös kieli- ja kulttuurierot voivat vaikuttaa viestinnän onnistumiseen. Vaikka asiakas sopimuksen mukaisesti maksaisi valmistusalihankkijalle vain ehjistä toimitetuista laiteyksilöistä, maksaa asiakas käytännössä myös virheellisistä kappaleista. Pienempi hävikki tuotannossa mahdollistaa pienemmät marginaalit valmistuksen hinnoittelussa.

Teollisuuden internet tarjoaa reaaliaikaisen näkyvyyden sekä tuotantoon että valmistettujen tuotteiden testaukseen. Koko tuotantoprosessin integroiminen etähallinnan piiriin on tärkeää, jotta tuotannossa ilmenevät ongelmat havaitaan mahdollisimman tehokkaasti.

Piirikortti- ja lopputestauksen tulosten kerääminen ja analysointi auttaa arvioimaan myös itse tuotteen suunnittelun laatua, ja mahdollistaa korjaavien toimenpiteiden suorittamisen. Se ei kuitenkaan yksinään kerro koko totuutta itse tuotantoprosessin toimivuudesta. Tuotannon aikana saatetaan esimerkiksi laitteisiin tehdään korjauksia tai selvästi viallisia yksilöitä poistaa ennen kuin ne päätyvät edes testausvaiheeseen.

Tuotannonohjausjärjestelmän integrointi etävalvonnan piiriin mahdollistaa yksilöivän jäljityksen tuotteen koko valmistusprosessiin, piirilevyaihiosta kokoonpantuun lopputuotteeseen asti. Tällöin yksittäisiin osajärjestelmiin tehdyt korjaukset ja uudelleentestaukset pystytään jäljittämään, ja tätä kautta arvioimaan tuotantoprosessiin ja tuotteen suunnitteluun kohdistuvat kehittämistarpeet.

Tuotannon kunnossapidolla säästöjä

Tuotteen elinkaaren aikaiset muutokset ovat merkittävä kustannustekijä tuotannon ylläpidossa. Etähallinnan avulla voidaan esimerkiksi testisekvenssit ja hyväksyntärajat päivittää automaattisesti tuotteen muutosten yhteydessä, ja vältetään tarve manuaaliselle järjestelmien päivittämiselle ja turhalle matkustamiselle.

Rahaa säästyy myös uuden tuotteen tuotantoon viennissä kun mittaustulosten analysointi ja parametrien hienosäätö voidaan suorittaa etäällä, ja näin saadaan tuotannon saanto mahdollisimman nopeasti mahdollisimman korkeaksi.

Saman tiedon reaaliaikainen näkyvyys sekä paikan päällä tehtaalla että tuotannon tilaajalle mahdollistaa nopean ja tehokkaan kommunikoinnin osapuolten välillä. Tiedonkulun ongelmat ovat usein käytännössä koettu ongelma valmistusalihankinnassa. Puoletkin tuotetuista yksiköistä on saattanut päätyä pidemmän aikaa suoraan elektroniikkaromuksi, ilman että tuoteomistaja on ollut tästä edes tietoinen.

Tuotantoprosessin eri vaiheiden käyttöasteen seuranta paljastaa pullonkauloja, ja mahdollistaa tuotannon kuormituksen tasaamisen, jopa eri alihankkijoiden tehtaiden välillä. Yksittäisellä tehtaalla tai yksittäisen alihankkijan toimesta tällainen optimointi ei ole mahdollista.

Kirjoittaja Jaakko Ala-Paavola työskentelee Espotel Oy:n teknologiajohtajana, sekä kirjoittaa ajankohtaisesta teknologiasta esimerkiksi blogissa embeddedexperience.blogspot.fi.

MORE NEWS

Pii on edelleen voimissaan sähköautoissa

Sähköautojen yleistyminen kiihtyy kovaa vauhtia, ja samalla kasvaa tarve tehokkaille ja luotettaville tehoelektroniikkaratkaisuille. Vaikka markkinoilla on viime vuosina puhuttu paljon piikarbidin (SiC) ja galliumnitridin (GaN) kaltaisista uusista puolijohdemateriaaleista, Infineon Technologies osoittaa, että myös perinteisellä piillä on edelleen merkittävä rooli sähköajoneuvojen voimansiirroissa.

Canatu haluaa kalvonsa laajemmille markkinoille

Canatu haluaa viedä läpinäkyvät, johtavat kalvonsa uusille markkina-alueille. Toimitusjohtaja Juha Kokkosen mukaan yhtiön tavoitteena on laajentaa hiilinanoputkikalvojen käyttöä ADAS-sovellusten ulkopuolelle kohti uusia, korkean lisäarvon markkinoita. - Tämä yhteiskehityshanke DENSOn kanssa on merkittävä askel kohti parempaa suorituskykyä, ja se avaa ovia aivan uudenlaisiin käyttökohteisiin, kuten esimerkiksi aurinkokennoihin, Kokkonen sanoo.

Varo Bluetoothin piilotettuja vaaroja!

Bluetooth on monelle tuttu ja kätevä tapa yhdistää laitteita langattomasti, olipa kyse sitten kuulokkeista, kaiuttimista tai älykodin laitteista. Mutta harva tietää, että tämä arkipäiväinen teknologia voi myös altistaa käyttäjänsä vakaville tietoturvauhkille.

Claude yrittää Google-käyttäjien Copilotiksi

OpenAI:n entisten työntekijöiden perustama Anthropic tuo tekoälyavustajansa syvälle Google Workspace -ympäristöön. Käytännössä Claude-tekoäly pyrkii tarjoamaan saman, mitä Microsoftin Copilot tekee 365-käyttäjille.

6,9 miljardin dollarin kauppa peruuntui

Amerikkalainen puolijohdevalmistaja onsemi on vetäytynyt yritysostoaikeistaan Allegro MicroSystemsin suhteen. Yhtiö ilmoitti tänään, ettei se enää jatka 6,9 miljardin dollarin arvoisen yrityskaupan tavoittelua. Tarjouksen mukaan onsemi olisi maksanut 35,10 dollaria käteisellä jokaisesta Allegron osakkeesta.

Jo 1800 laajennuskorttia mikroBUS-väylään

Sulautettujen ratkaisujen kehittäjä MIKROE on saavuttanut merkittävän virstanpylvään julkistamalla järjestyksessään 1800. Click-laajennuskortin mikroBUS-väylään. Uutuus on Stephano-I Click, ja se tuo WiFi- ja Bluetooth Low Energy -yhteydet helposti liitettäväksi mihin tahansa sulautettuun sovellukseen.

Ledivalojen hallinta täysin yhdelle sirulle

Novosense Microelectronics on julkaissut uuden NSUC1500-Q1 -piirin, joka integroi autojen ledipohjaisten valaistusjärjestelmien hallinnan täysin yhdelle sirulle. Uutuus tuo merkittäviä etuja autonvalmistajille ja moduulikehittäjille, jotka hakevat entistä pienempiä, älykkäämpiä ja energiatehokkaampia ratkaisuja sisä- ja ulkovalaistukseen.

Windows 10 -tuen loppuminen tuo kissanpäivät verkkorikollisille

Microsoftin ilmoitus Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä lokakuussa 2025 merkitsee suurta murroskohtaa tietoturvassa – mutta ei pelkästään käyttäjien näkökulmasta. Verkkorikollisille luvassa on nimittäin todelliset kissanpäivät, mikäli yritykset eivät nopeuta siirtymistä uudempiin järjestelmiin.

Auto tunnistaa digiavaimen pian pidemmän matkan päästä

STMicroelectronics on julkaissut uuden sukupolven NFC-lukijat, jotka mahdollistavat auton oven avaamisen digitaalisella avaimella jopa 70 % pidemmältä etäisyydeltä kuin aiemmat ratkaisut. Uudet ST25R500- ja ST25R501-vastaanottimet ovat suunniteltu erityisesti autoteollisuuteen, ja ne täyttävät Car Connectivity Consortiumin (CCC) Digital Key -standardin tiukat vaatimukset.

Piirisuunnittelun työkalujen myynti kasvoi lähes 5 miljardiin dollariin

Elektroniikkasuunnittelun (Electronic System Design, ESD) työkalujen maailmanlaajuinen myynti nousi ennätykselliseen 4,93 miljardiin dollariin vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä, kertoo SEMI-teknologiayhteisöön kuuluva ESD Alliance tuoreessa EDMD-raportissaan. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden kertyi 11 prosenttia.

Intel myy yli puolet Alterasta, tekee isot tappiot

Intel on ilmoittanut myyvänsä 51 % omistuksestaan FPGA-valmistaja Alterassa pääomasijoitusyhtiö Silver Lakelle. Kaupan arvo perustuu 8,75 miljardin dollarin kokonaisarvostukseen Alteralle. Tämä tarkoittaa, että Intelin osuus myynnistä on noin 4,46 miljardia dollaria – huomattavasti vähemmän kuin yhtiö maksoi koko Alterasta vuonna 2015.

Eurooppalaiset autonvalmistajat lopettivat viennin Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltojen autokauppa koki järistyksen, kun useat eurooppalaiset ja japanilaiset autonvalmistajat, kuten Audi, Jaguar Land Rover ja Mitsubishi, ilmoittivat keskeyttävänsä ajoneuvojen viennin Yhdysvaltoihin. Syynä on Trumpin hallinnon 2. huhtikuuta voimaan astunut 25 prosentin tullimaksu tuontiautoille ja osille.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

FakeUpDates jatkaa riesojen kärjessä

Check Pointin tietoturvatutkijoiden mukaan FakeUpdates ja RansomHub hallitsivat haittaohjelmatilastoja maaliskuussa 2025. Samalla Lumma Stealer levisi ympäri maailmaa PDF-tiedostojen ja väärennettyjen Robloxpelien kautta.

Lisää huonoja uutisia Nokialle: verkkoihin investoidaan entistä vähemmän

Televerkkoinvestoinnit jatkoivat laskuaan vuonna 2024, mikä tuo lisää paineita alan laitevalmistajille – myös suomalaiselle Nokialle. Markkinatutkimusyhtiö Dell’Oro Groupin mukaan maailmanlaajuinen operaattoreiden langattomiin ja kiinteisiin verkkoihin tekemien investointien kokonaismäärä putosi viime vuonna 8 prosenttia. Samalla tietoliikennelaitteiden valmistajien tulot laskivat 11 prosenttia.

Uusi akku taipuu mihin muotoon tahansa

Linköpingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pehmeän, venyvän ja muotoiltavan akun, joka toimii jopa nestemäisenä. Akkua voi puristaa, venyttää tai muotoilla haluamaansa muotoon – ja se säilyttää silti toimivuutensa. Uusi materiaali mahdollistaa esimerkiksi sen, että akku voidaan pursottaa ulos 3D-tulostimesta ja valaa suoraan osaksi laitteen muotoilua.

OnePlus toi Watch 3:n “uudelleen”

OnePlus aloitti Watch 3 -älykellonsa virallisen myynnin Suomessa ja muualla Euroopassa viime viikolla, hieman yllättävästi uudelleen. Julkaisun alkuperäinen aikataulu helmikuussa meni uusiksi, kun kellon takakannesta löytynyt kirjoitusvirhe viivästytti toimituksia. Nyt korjattu versio on saapunut jälleenmyyjille.

Ruotsalaisyritys tuo Rust-kielen Volvoon

Ruotsalainen teknologiayritys Grepit on auttanut Volvoa ja Polestaria tuomaan uuden ohjelmointikielen, Rustin, osaksi sähköautojensa sisäisiä järjestelmiä. Kyseessä on maailman ensimmäinen sarjatuotannossa käytettävä ECU (ajoneuvon ohjausyksikkö), joka on ohjelmoitu kokonaan Rustilla.

GaN voittaa taistelun tehomarkkinoista

SiC vai GaN vai MOSFET vai IGBT:t? Jokaisella on oma paikkansa. Power Integrations uskoo galliumnitridiin teknologiana. Lopulta se valtaa markkinat aina satojen kilowattien teholuokkiin asti.

Aurinkosähkö hiipui alkuvuonna

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo laski alkuvuonna 1,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajanjaksoon, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) tuoreessa tilastossaan. Tammi–maaliskuussa 2025 tukkumyynnin arvo oli 255 miljoonaa euroa.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article