Teknologia19 - Pitäisikö meidän olla huolestuneita siitä, pärjääkö Nokia kovassa kisassa 5G-verkkojen toimittajana? Yhtiön Suomen maajohtaja Tommi Uiton mukaan ehdottomasti ei. - 5G on 10-15 vuoden hanke, eikä ole kovin maata kaatavaa, jos olemme jossain olleet kuukauden tai kaksi myöhässä.
- Erityisesti kun tiedämme, mitä meidän pitää tehdä, jotta voimme parantaa kilpailukykyämme. Kuten edellisen osavuosikatsauksen yhteydessä sanoimme, meidän pitää investoida enemmän järjestelmäpiirien kehitykseen ja 5G-kehitykseen, Uitto sanoi.
Hän myös kyseenalaisti sen julkisuudessa esiintyneen näkemyksen, että Nokia olisi jotenkin kilpailijoitaan jäljessä. - Katsotaan esimerkiksi Koreaa, jossa kaikki kolme operaattoria avasivat 5G-verkot huhtikuun 3. päivänä. Me olimme toimittajana kaikissa kolmessa kuten Samsung. Ericsson oli toimittajana kahdessa ja Huawei yhdessä 5G-verkossa.
Toiseksi esimerkiksi Uitto nostaa Sprintin 5G-aloituksen Yhdysvalloissa. - Sprint avasi ensin 5G-verkon, joka oli rakennettu Ericssonin ja Samsungin kanssa. Parin kuukauden kuluttua operaattori avasi toisessa kaupungissa Nokian rakentaman 5G-verkon ja Sprintin mukaan meidän verkkomme oli jo käynnistettäessä parempilaatuinen.
- Tämä on kisa, jossa välillä ollaan edellä ja välillä jäljessä. 5G on joka tapauksessa 10-15 vuoden projekti. 6G tulee noin vuonna 2030, joten 5G:n huippuvuodet tulee joskus 2028-2029.
Teknologia-foorumin esityksessään Uitto korosti sitä, että 5G tulee olemaan laajasti yhteiskuntaa ja ihmistä muuttava vallankumous. – Nyt ensimmäistä kertaa voidaan integroida radiopiiri mihin tahansa laitteeseen, voidaan kerätä niistä dataa langattomasti ja pilven ansiosta meillä on rajattomasti laskentatehoa käytössä. On ihme. jos tämä kaikki ei muuta maailmaa, hän kuvasi 5G-IoT:n mahdollisuuksia.
Uiton mukaan IoT ottaa uuden askeleen eteenpäin ensi kesänä hyväksyttävän 3GPP Release 16 -standardin myötä. Siinä IoT on alusta asti suunniteltu osaksi 5G:tä. Tämän ansiosta myös moni fyysisen teollisuuden ala voidaan digitoida.
- Ajatelkaa, mitä tapahtuu, kun meillä on käytössä 5G:n ultraluokan luotettavuus, millisekuntiluokan latenssi, kaista jolla datalle voidaan tehdä mitä tahansa, pilvessä rajaton laskentateho sekä koneoppiminen eli kone, joka oppii sille syötettävästä datasta, Uitto maalasi tulevaa.