Vakuutuspalveluyritys mySafetyn tuoreen tutkimuksen mukaan identiteettivarkauksien määrä kasvoi Suomessa viime vuoden aikana nelinkertaiseksi. Vuonna 2018 identiteettivarkauden uhriksi joutui jo 138 000 suomalaista.
Väkilukuun suhteutettuna se tarkoittaa, että 3,4 prosenttia suomalaisista kuluttajista (16–74-vuotiaat) joutui identiteettivarkauden uhriksi vuonna 2018. Identiteettivarkaus saattaa olla jo yleisin rikollisuuden muoto Suomessa.
- Identiteettivarkauksien määrän nelinkertaistuminen on erittäin huolestuttavaa. Toisaalta kasvu edellisvuodesta oli odotettavaa, sillä vielä vuonna 2017 Suomessa tehtiin merkittävästi vähemmän identiteettirikoksia kuin esimerkiksi Ruotsissa, mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund kertoo.
Erot Suomen ja Ruotsin välillä johtuvat todennäköisesti siitä, että Suomessa identiteettivarkauksien riskiä ei vieläkään tunnisteta riittävästi. Suojautuminen identiteettivarkauksilta on vähäistä ja luottamus tuntemattomiinkin ihmisiin suurta.
Tutkimuksen mukaan identiteetin varkauden uhriksi joutuminen aiheuttaa yksilötasolla rahallisia kustannuksia keskimäärin 1008 euroa. Yhteensä suomalaiset menettivät identiteettivarkauksissa viime vuoden aikana noin 140 miljoonaa euroa.
Identiteettivarkaudet jakautuvat mySafetyn tutkimuksen mukaan tasaisesti naisten ja miesten kesken. Identiteettivarkauden uhrien joukossa sukupuolen sijaan korostuu ikäryhmä 30-44-vuotiaat. Tässä ikäryhmässä identiteettivarkauden uhriksi joutui 4,2 prosenttia, kun taas esimerkiksi 16–29-vuotiaiden ikäryhmässä heitä oli 2,9 prosenttia.
Identiteettirikoksen yleisin seuraus on se, että rikoksen tekijä ostaa tavaroita ja palveluita verkossa uhrinsa nimissä. Edellisvuonna tehdyistä identiteettirikoksista tätä edusti 58 prosenttia rikoksista.