Kyberturvapalveluita kehittävä Nixu on toteuttanut asiakkaillaan haastattelututkimuksen, jossa selvitettiin kyberturvan merkitystä tekoälyn käyttöönotossa ja hyödyntämisessä. Selvityksen keskeinen havainto on, että haastateltavat ennustavat kyberturvan haasteiden kasvavan organisaatioiden tekoälykypsyyden kasvaessa ja toteutusten laajentuessa asiakastoteutuksiin.
Tällä hetkellä tekoälyä hyödynnetään enimmäkseen organisaatioiden sisäisissä hankkeissa. Nixun tuotekehityksen kyberturvan johtaja Matti Suomisen mukaan yritykset ovat hyvin erivaiheissa tekoälyn hyödyntämisessään. - Jossakin yrityksissä tekoälyn hyödyntäminen on hyvinkin pitkällä. Osalla on jo tuotteissa koneoppimiseen pohjautuvaa tekemistä ja näissä tapauksissa voidaan jo puhua oikeasti tekoälystä.
- Suomessa ylipäätään tekoälyn hyödyntäminen ei ole oman arvioni mukaan aivan samalla tasolla kuin monissa muissa maissa. Olemme korkeintaan hyvää keskitasoa. Lisääntymään päin tekoälyn käyttö on ilman muuta.
Suomisen mukaan teollisuudessa on tehty paljon koneoppimispohjaista mittaamista, erilaista ennakoivaa huoltoa, jossa koneoppimisella on suuri merkitys. - Kaikkien autonomisten laitteiden valmistajat ovat tietysti ilmiselviä tekoälyn hyödyntäjiä. Tuntuu, että kaikilla autojen ja laivojen valmistajilla on jo aika pitkälle meneviä konenäköpohjaisia ratkaisuja.
Tutkimuksesta näkyy, että osassa yrityksiä tekoäly nähdään enemmän uhkien kautta, osassa enemmän mahdollisuutena. Usein jakolinja menee yrityksen sisällä. - Mikäli kysytään liiketoimintaporukalta, niin siellä nähdään mielenkiintoisia mahdollisuuksia kustannussäätöjen, uusien liiketoimintojen muodossa. Operatiivinen porukka, joka on lähellä tekemistä, on enemmän huolissaan. He saattavat kysyä, onko riittävästi huomioita kaikkia eri kehityksiä tai mahdollisuuksia, Suominen sanoo.
Tämä vaikuttaa siihen, kuin nopeasti tekoälyä ryhdytään hyödyntämään esimerkiksi kyberturvassa. – Jos ollaan sitä mieltä, että tekoälyssä on paljon riskejä ja uhkia, tämä voi viedä monissa yrityksissä parhaan terän hyödyntämiseltä.
Nixun tutkimuksessa haastatelluissa organisaatioissa tekoälytoteutukset eivät ole nousseet riskienhallinnan piiriin, mutta toteutusten kasvaessa ja laajentuessa on odotettavissa, että näin tapahtuu.
Selvityksen yhteydessä järjestettiin työpaja, johon osallistui haastateltuja, Nixun kyberturva-asiantuntijoita sekä Veren konsultteja. Työpajassa kyberturvahaasteiden ratkaisuiksi ehdotettiin muun muassa omistajuuden selkeyttämistä, ratkaisujen eettistä arviointia sekä riskienhallinnan prosessien kehittämistä (oheisessa kuvassa Nixun Jouko Ahola ja Tuiska Sarrala työpajassa).
Nixun tutkimusraportti on saatavilla osoitteessa https://www.nixu.com/fi/whitepaper/tutkimusraportti-kyberturvan-rooli-tekoalyn-kayttoonotossa-ja-hyodyntamisessa.