Suomessa on suhteellisesti ylivoimaisesti eniten ict-asiantuntijoita työelämässä. Lisäksi 91 prosenttia meistä käyttää internetiä säännöllisesti. Nämä tekijät nostavat Suomen maailman seitsemänneksi digilinkittyneimmäksi valtioksi huawein tuoreessa vertailussa.
Huawein Global Connectivity Index julkistiin nyt kuudennen kerran. 79 valtiota käsittävä vertailu kartoittaa, kuinka hyvin tieto- ja viestintäteknologia on integroitunut yhteiskuntaan ja miten teknologia yhdistää ihmisiä toisiinsa. Valtiot jaettiin kolmeen kategoriaan: aloittelijoihin, sopeutujiin ja edelläkävijöihin.
Suomi saa 75 pistettä 120:stä mahdollisesta. Täydet pisteet tulivat 4G-investoinneista ja mobiililaajakaistaliittymistä. Pisteitä ropisi myös kansalaisten digitaidoista, joitaraportti pitää Suomen vahvimpana kilpailutekijänä sekä digitaalisten julkisten palveluiden kehittämisestä. Heikoin osa-alue Suomella oli tekoäly.
Vertailun kolmen kärkeen ylsivät Yhdysvallat (85), Sveitsi (83) ja Ruotsi (81). Pistemäärä lasketaan neljän arjen asioita toisiinsa liittävän muuttujan perusteella: tekoäly, laajakaistat, pilviratkaisut ja esineiden internet. Raportin yksi keskeisimpiä havaintoja on, että valtiot, jotka saavuttivat yli 65 pistettä, voivat odottaa ”älykkääseen liitettävyyteen” tehtyjen investointien kasvattavan bruttokansantuotetta yli prosentilla.
Huawei ennakoi raportissa 5G-verkkojen leviävän ennätysnopeasti. 3G-teknologialla meni seitsemän vuotta saavuttaa kymmenen prosenttia maailman väestöstä, 4G:llä samaan kului vuosi vähemmän. Nyt Huawei ennakoi 5G-teknologian tavoittavan 10 prosenttia koko maailman väestöstä vain neljässä vuodessa.