Aivan kuten Ericsson ennusti syyskuussa, sakko lahjusten maksamisesta ja säännösten rikkomisista, joista yritystä tutkittiin Yhdysvalloissa, oli 10,1 miljardia kruunua.
- SEC:n ja oikeusministeriön kanssa tehty sopimus osoittaa, että emme ole aina noudattaneet omia vaatimuksiamme siitä, miten toimia oikein. Tapahtumat osoittavat, että yrityskulttuurissamme on ollut ongelmia, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Börje Ekholm lehdistötiedotteessa.
Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ja oikeusministeriö ovat tutkineet erikseen Ericssonin liiketoimintaa vuodesta 2013 ja vastaavasti vuodesta 2013 Yhdysvaltain rikollisuuden vastaisten lakien rikkomuksista ulkomailla. Tutkimuksissa on käyty läpi yrityksen kirjanpitoa Kiinassa, Djiboutissa, Indonesiassa, Kuwaitissa, Saudi-Arabiassa ja Vietnamissa sekä lahjusten maksamista Djiboutissa, Kiinassa ja Saudi-Arabiassa.
Vain yrityksen tytäryhtiö Egyptissä on tunnustanut syyllisyyden lahjontaan. Se koskee Djiboutin liiketoimintaa.
Sakko olisi voinut olla sekä korkeampi että pienempi. Yhtäältä yritys oli liian hidas tuottamaan asiakirjoja, joita Yhdysvaltojen viranomaiset halusivat, ja toisaalta se oli liian hidas rankaisemaan syyllisiä. Samanaikaisesti Ericsson on saanut hyvitystä, koska se teki yhteistyötä viranomaisten kanssa.
Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Ericsson ansaitsi lahjuksista noin 3,6 miljardia kruunua, kun taas Finanssivalvonnan SEC:n mukaan voittoa tuli 4,1 miljardia dollaria. Molemmat viranomaiset tutkivat Ericssonin rikkomuksia vuodesta 2000 vuoden 2017 ensimmäiseen neljännekseen saakka.
Oikeusministeriölle määrättävät sakot ovat 520 miljoonaa dollaria ja Finanssivalvonnalle 540 miljoonaa dollaria, mikä on noin 10,1 miljardia kruunua. Sakko on kaksi ja puoli ja kolme kertaa arvioitu voitto.
Osana sovintoratkaisua Ericsson on sitoutunut palkkaamaan riippumattoman tarkkailijan seuraamaan yhtiön noudattamista kolmeksi vuodeksi ja jatkamaan kattavien toimenpiteiden toteuttamista yhtiön etiikan ja vaatimustenmukaisuusohjelmien vahvistamiseksi.
Uutinen ilmestyi alun perin ETN:n sisarjulkaisussa Elektroniktidningenissä Ruotsissa.