Oulussa järjestettiin marras-joulukuun vaiheessa maailman ensimmäinen hackathon, jossa yritettiin 70 hakkerin voimalla murtautua 5G-verkkolaitteisiin. Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen järjestämässä tapahtumassa laitteista ei onneksi löytynyt kriittisiä ongelmia.
Tapahtuma tarjosi paljon uutta tietoa ja näkökulmia sekä hakkereille että 5G-pohjaiset ratkaisunsa hakkeroitavaksi tarjonneille Ericssonille, Nokialle ja Oulun yliopistolle. Hakkerit paneutuivat viikonlopun aikana Ericssonin, Nokian ja Oulun yliopiston asettamiin kilpailuhaasteisiin ja laitteisiin.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki korostaa, että on erittäin viisasta olla ensimmäisten joukossa luomassa tietämystä ja rakentamassa yhteistä rintamaa 5G:n kyberturvallisuuden kehittämiseksi. - Haluamme virastona toimia aktiivisesti yhdessä kansainvälisten teknologiayhtiöiden ja kovan luokan tietoturva-ammattilaisten kanssa, jotta saavuttaisimme yhteisen päämäärämme; sujuvan ja kyberturvallisen digitaalisen yhteiskunnan, Saarimäki sanoo.
Suurimmalla osalla tapahtumaan osallistuneista hakkereista ei ollut vielä käytännön kokemusta 5G-verkosta, ja he arvostivatkin tapahtuman tarjoamaa mahdollisuutta tutustua teknologiaan ensimmäisten joukossa. Tapahtuman haasteissa keskityttiin 5G-infrastruktuurin kyberturvallisuuden parantamiseen ja 5G-verkkoa käyttävien digitaalisten sovellusten ja tiedon turvaamiseen. Hakkeritiimien työ haasteiden kyberturvallisuuden parissa nosti esiin tietoa ja kehityskohteita, joista hyötyivät kaikki tapahtuman osapuolet.
Ericssonin tuoteturvallisuudesta vastaava johtajan Mikko Karikydön mukaan tapahtuman suurin hyöty oli se, että saatiin maailman parhaat hakkerit testaamaan taitojaan 5G-ratkaisumme kanssa. - 5G on tähän mennessä turvallisin viestintäteknologia parantaen jo ennestään vahvoja 4G-verkon turvallisuus- ja tietosuojaominaisuuksia. Siitä huolimatta halusimme antaa järjestelmämme hakkereiden testattavaksi. Pienemmätkin havainnot ja löydökset ovat jo menossa Ericssonin turvallisuusasiantuntijoiden kautta tutkimus- ja kehitystiimiemme pohdittaviksi, Karikytö lupaa.
Nokian turvallisuusjohtaja Niklas Lindroos vahvisti hänkin, ettei testiin alistetuista tuotteista löytynyt suuria turvallisuusongelmia. - Jotta kuluttajat voivat luottaa 5G-verkkoon, on tärkeää, että sen turvallisuuden kanssa tehdään töitä alusta asti, ja että mahdolliset turvallisuusaukot havaitaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Lindroos sanoi.
Hackathonin lopputulemat toimivat syötteenä 13.2.2020 Helsingissä järjestettävälle kansainväliselle Leading Edge 5G Forumille, jonka puhujalistalta löytyy suurimpien teknologiayritysten edustajia, EU:n kyberturvallisuusvirastojen ylintä johtoa, maailman suurimpien operaattoreiden edustajia sekä 5G:n ja kyberturvallisuuden suunnannäyttäjiä. Tapahtuman järjestää Traficom.