5G-verkot tulevat ja operaattorit myyvät jo innolla peitoltaan paranevia verkkoja ja kasvavia datanopeuksia. Siinä ”oikeassa 5G:ssä” myös puhelut siirtyvät täysin NR-radion yli. Ericsson ja Mediatek ovat nyt ottaneet tässä tärkeän askeleen eteenpäin.
Ericssonin Kistan laboratoriossa soitettiin joulukuun alussa ensimmäinen VoNR-puhelu (Voice-over-NR), joka siirtyi täysin 5G-verkon yli. Puhelussa käytettiin Mediatekin uutta Dimension 1000 -piirisarjaa ja siirtotienä oli 3,5 gigahertsin TDD-kaista.
Tällä hetkellä markkinoilla olevat 5G-puhelimet ovat ns- dual-mode-tyyppisiä. Ne pystyvät muodostamaan datalinkin 5G-verkossa, mutta puhelut siirtyvät aina 4G-verkon yli. Ja siellä, missä 4G-verkkoakaan ei ole saatavilla, puhelimet putoavat 3G- tai jopa GSM-verkkoon.
Tästä on tietysti ollut hyötyä, koska markkinoille on saatu nopeammin myytäviä laitteita. Huono puoli on se, että puhelimet ovat monimutkaisempia suunnitella ja siksi kalliita. Myöskään äänenlaatu ei ole kovin hyvä.
Kun puhelin putoaa (fallback) 4G-verkkoon puhelua varten, myös 5G-datayhteys katkeaa näissä ensimmäisen polven 5G-puhelimissa. Tilanne muuttuu, kun myös core-verkko päivitetään SA- eli standalone-polveen. Tällöin sekä data että puhe siirtyvät NR-radion yli ja puhe voi siirtyä saumattomasti 5G-solusta 4G-soluun.
Tästä seuraa palon hyötyjä. 5G-datayhteys säilyy aina laadukkaana, äänenlaatu VoNR-puheluissa on erinomainen HD voice+ -tuen myötä, videopuheluiden laatu paranee paremman kaistan ansiosta ja midband-tuen ansiosta kuuluvuus paranee sisätiloissa ja peitto ulkona.
Ainoa haitta VoNR-puheluihin tulee alkuvaiheessa siitä, että tiheä puhelun siirtyminen 5G- ja 4G-verkon välillä tekee puheluista epäluotettavampia.
Huawei muuten raportoi jo toukokuussa soittaneensa VoNR-videopuhelun toisen polven 5G-verkossa Mate 20X 5G -puhelimien välillä.