Yhdysvallat painostaa edelleen Euroopan maita ja operaattoreita välttämään Huawein laitteita 5G-verkoissaan tietoturvasyistä. Norjalainen Telenor paljasti juuri oman strategiansa 5G-rakentamisen suhteen ja sen malli voi päteä Euroopassa varsin laajasti.
Telenor kertoi, että sen tulevan 5G-radioverkon perustuu Ericssonin laitteille. Osa telenorin 4G-verkosta perustuu Huawein rautaan ja tätä osaa Huawei pääsee päivittämään 5G-yhteensopivaksi ”tietyillä seuduilla”, kuten Telenor kertoo.
Telenorin pääjohtaja Sigve Bekke (kuvassa keskellä) kertoi tiedotustilaisuudessa, että laitetoimittajien valinta perustui hyvin huolelliseen arviointiin, jossa katsottiin laitteiden teknitä laatua, toimittajan kykyä innovoida ja modernisoida verkkoa, sekä laitteiden tietoturvaa.
Tätä vaihetta Telenor kutsuu verkon modernisoinniksi ja se kestää 4-5 vuotta. Nokian kannalta RAN-rakennukisan häviäminen on tietysti ikävää, mutta huomattavampaa on se, ettei Telenor päästä Huawein laitteita 5G-core-verkkoonsa. Core-verkon laitteet tulevat Ericssonilta ja Nokialta.
Tämä näyttää olevan varsin yleinen linja Euroopassa. Esimerkiksi Saksassa Huawei pääsee antenneihin eli radioverkkoon, mutta Telefonicaa lukuunottamatta se pidetään usein erossa core-verkosta.
Amerikkalaisten mielestä tämäkään ei riitä. Amerikkalaisanalyytikkojen mukaan 5G-verkoissa radio- ja core-verkon rajapinta hämärtyy, kun yhä suurempi osa laskennasta siirtyy verkon reunalle. Tämän takia Huawei-kiellon pitäisi olla totaalinen.
Jotkut USA:n kumppanit kuten Australia ovat hyväksyneet amerikkalaisten argumentoinnin, mutta Euroopassa näin ei ole tehty. Amerikkalaisarvioiden mukaan tämä johtuu Huawein aggressiivisesta hinnoittelusta. Esimerkiksi Washington Post kertoo eurooppalaisesta 5G-verkkokisasta, jossa Huawei tarjosi laitteita 60 prosenttia Ericssonia pienemmällä hinnalla. Tämä ei olisi mahdollista ilman Kiinan valtion massiivista taloudellista tukea.
Kehittyvillä markkinoilla Huawei tarjoaa operaattoreilla erittäin edullisia lainoja Kiinan valtion pankkien takaamasta sadan miljardin dollarin rahastosta. Näillä ehdoilla Ericssonin ja Nokian on hyvin vaikea kilpailla Huaweita vastaan.
Euroopan kannalta tilanne uhkaa johtaa siihen, että jäämme 5G-kehityksessä jälkeen USA:sta ja Kiinasta. Näiden kahden välinen kauppasota vaikuttaa siis eniten eurooppalaisten yritysten ja kuluttajien saamiin palveluihin.