Intel odottaa suuria esineiden internetiltä PC-prosessorien tulevaisuuden näyttäessä yhä synkemmältä. Uuden strategian linjaisesti prosessorijätti on nyt esitellyt ensimmäiset IoT-laitteisiin suunnittelut suorittimet Atom-piiriperheeseen.
Uutuus on nimeltään Atom E3900, josta tuotiin kerralla kehittäjille kolme versiota. Prosessorit perustuvat Goldmount-ytimeen, joita on siruilla 2-4 kappaletta. Sen kyljessä on 12-18 sulautettua grafiikkaydintä.
Selvää on, ettei Atomia ole tarkoitettu IoT-solmujen käyttöön, joissa pitää tulla toimeen mielellään ilman virtaa, mutta mihin se on tarkoitettu? Kyseeseen tulevat IoT-verkkojen solmut ja autojen järjestelmien uudet prosessorit, joissa tärkeään osaa nousee tietoturva. Uusilla Atomeilla voidaan esimerkiksi laskea käynnistykseen kuluvaa aikaa (ns. boot-time). Mikäli aikaa kuluu liiaksi, järjestelmä voi epäillä tietoturvauhkaa.
IoT-Atomin idea on lisätä älyä IoT-verkon solmun ja pilven välillä, eli yhdyskäytävässä. Dataa keräävissä antureissa laskentatehoa ei ole. Toisaalta gateway-prosessorin pitää kyetä päättelemään, mikä osa datasta lähetetään pilveen analysoitavaksi.
14 nanometrin prosessissa valmistettu E3900-sarja on Intelin ensimmäinen IoT-laitteisiin räätälöity prosessori. Intel ei ole pelleilemässä IoT:n parissa, vaan siitä ollaan tekemässä yhtiön ”neljättä pilaria”. IoT on myös alue, jossa Intelin liikevaihto on kasvanut nopeasti ja joka jatkossa muodostaa yhä isomman osan prosessorijätin liikevaihdosta.
Tarkempia speksejä uusista prosessoreista löytyy Intelin verkkosivuilta.