Englantilainen Ultrahaptics on uutaman vuoden ajana kehittänyt ultraääneen perustuvaa laitteiden ja käyttöliittymien ohjausta. Tähän asti mullistavaa tekniikkaa on lähinnä demottu, mutta nyt yritys on tuonut tarjolla oman kehitysalustansa. Sen avulla kuka vain voi tuoda ultraääniohjauksen omaan laitteeseensa.
Ultrahapticsin tekniikka perustuu yhtiön nyt 27-vuotiaan perustajan Tom Carterin innovaatioon. Siinä luodaan ultraääniantureilla virtuaalisia nappeja ja säätimiä ja muita pintoja, jotka ovat käyttäjän fyysisesti aistittavissa. Tekniikkaa on vaikea itse asiassa edes kuvailla, mutta koettuna se tuntuu oikeasti ihmeelliseltä.
Ultrahapticsin käyttöliittymän nappeja ja säätimiä luodaan ampumalla tiettyyn kohtaan laitteen eteen ultraäänipurske. 40 kilohertsin purske pitää moduloida, sillä ihmiskäsi tuntee parhaiten noin 200 hertsin taajuudella värähtelevän äänen. Pienin piste tai ”pikseli”, joka ultraäänellä voidaan tuottaa on 8,6 millin kokoinen.
Nyt laitevalmistajille on tuotu tarjolle kehitysalusta, joka sisältää sekä laitteiston että ohjelmiston valmiin ratkaisun toteuttamiseksi omaan laitteeseen. Alusta on toimintavalmis muutamassa minuutissa ja sen mukana tulee demoja, joiden ansiosta käyttäjällä ei tarvitse olla tekniikasta aiempaa tietoa.
Rauta perustuu ARM-ohjaimeen ja FPGA-piiriin. Rajapinnat on koodattu C++:lla, joten erilaisia ultraääneen pohjaavia toimintoja voidaan helposti sovittaa omien laitteiden sovellusrajapintoihin.
TOUCH-kehityspaketti tulee toimituksiin tammikuussa. Sen voi ennakkotilara Avnetilta jo marraskuun aikana.