Moni tekniikka tulee tiensä päähän hyvin pienellä metelillä. Näin kävi VHS-videonauhurille, joka 1980-luvulla nousi valtavaan menestykseen ja suorastaan mullisti television katselun. Viimeinen nauhurien valmistaja Funai on lopettanut tuotannon, eikä uusia VHS-laitteita voi enää ostaa mistään.
Funai itse asiaa myi vielä viime vuonna 750 tuhatta VHS-nauhuria, joten kysyntää laitteille olisi ehkä vieläkin ollut. Laite on kuitenkin melko monimutkainen sähkömekaaninen toteutus, johon ei Funain mukaan enää löydy komponentteja.
VHS-nauhuri esiteltiin vuonna 1976, joten se ehti laitteena 40 vuoden kunnioitettavaan ikään. Sen korvannut DVD-tekniikka ei taatusti yllä samaan, kun Netflixit ja muut uuden palvelut ovat työntämässä kaikki fyysiset tallennusvälineet historian lehdille.
Monen kotoa löytyy edelleen VHS-nauhuri ja kasetteja. Yleenäsä kaseteille äänitettiin päälle aina uusia jaksoja jostakin suosikkiohjelmasta. Tämä oli 1980-luvun ratkaisu ajansiirtoon televisionkatselussa ja siinä mielessä VHS oli valtaisa menestys.
Ohjelmien ohjelmointi nauhuriin oli usein varsin hankalaa. Moni laitevalmistaja kehitti omia ratkaisujaan erilaisiksi ohjelmointioppaiksi. Pitkään televisiolehdissä oli ohjelmien kohdalla oma viivakoodi, jonka avulla nauhoituksen saattoi ajastaa. Nyt tällainen menettely tuntuu kivikautiselta.
Mieleen muistuu sekin, jos vanha magneettinen VHS-nauha takertui jotenkin nauhurin mekanismiin. Silloin piti avata laitteen kuori ja pääsi näkemään, miten hankala ja sähkömekaanisesti vaativa laite VHS-nauhuri oli. Ihme, että ne säilyivät hengissä näinkin kauan.
Markkinoille tulleet VHS-nauhurit olivat kalliita, nykyrahassa laitteesta joutui pulittamaan jopa toista tuhatta euroa. Kova hintakilpailu puristi hinnan lopulta muutamaan kymppiin, mutt samalla laitteiden laatua kärsi merkittävästi. Ehkäpä vaativaa mekaanista rakennetta ei vain voinut toteuttaa luotettavasti halvoilla osilla.