Saksalainen Siemens yllätti monet ilmoittamalla ostavansa amerikkalaisen Mentor Graphicsin, joka on yksi kolmesta suuresta elektroniikan suunnittelutyökaluja kehittävästä EDA-yrityksestä. Siemens maksaa Mentorista 4,5 miljardia dollaria. Mentorin johto on jo hyväksynyt kaupan.
EDA-alalla kauppa merkitsee pitkän historian murtumista. Alalla on aina ollut kolme hallitsevaa yritystä, jotka tällä hetkellä ovat Mentor, Synopsys ja Cadence. Tähän asti kolme suurta ovat pysyneet suurina yleensä ostamalla nousevia EDA-taloja.
Siemensin tulo EDA-alueelle murtaa vanhan kuvion. Siemensillä on lisäksi mielessään jotakin enemmän kuin kooltaan varsin vaatimaton EDA-markkina eli 6-7 miljardin dollarin arvoinen piirien ja piirikorttien suunnittelun, simuloinnin ja verifioinnin alue.
Siemens sanoo tiedotteessaan muuttuvansa Mentor-kaupan myötä ainutlaatuiseksi yritykseksi, joka tarjoaa mekaniikka-, lämpö-, sähköistä, elektroniikka- ja sulautetun ohjelmiston suunnittelua yhdellä integroidulla alustalla. Yhtiön tavoitteena ovat kaikki teollisuudenalat pienistä puettavista laitteista teollisuuden Industry 4.0 -ratkaisuihin.
Tavoite on kunnianhimoinen. Kokonaisuutta voitaisiin kutsua mekatroniikaksi eli alustaksi, jossa laite suunnittellaan alsta loppuun yhdessä ja samassa työkaluympäristössä. Haasteita siitä ei tule puuttumaan, sillä jopa elektroniikkasuunnittelun eri työkalujen integroiminen samaan ympäristöön on hanke, joka on vienyt EDA-taloilta vuosia, jos ei vuosikymmeniä.
Mentor on 5700 työntekijän softayritys, jolla on pääkonttori Oregonissa. Liikevaihdoltaan 1,2 miljardin dollarin yritystä on pitkään vetänyt Wally Rhines.
Mentor on ollut kauppahuhujen kohteena useaan kertaa. Esimerkiksi pääomasijoittaja Carl Icahn yritti viime vuosikymmenellä kaapata Mentoria. Viime kuukausina Elliot Management -niminen sijoitysyhtiö kaavaili samaa. Nyt Elliot tukee Siemens-kauppaa.