Vuonna 2022 maailmassa on 29 miljardia verkkoon kytkettyä älylaitetta, joista 18 miljardia on niin sanottuja IoT-laitteita, näin arvioi Ericsson tuoreessa Mobility –raportissaan. Älypuhelin, tablet ja tietokone menettävät asemansa yleisimpänä nettiin kytkettyinä laitteita jo kahden vuoden kuluttua.
Vuonna 2018 asioiden internetiin kytköksissä olevia koneita ja laitteita, esimerkiksi älyautoja, älymittareita ja kulutuselektroniikkaa, on enemmän kuin älypuhelimia. IoT-laitteita ovat muun muassa verkkoon yhdistetyt autot, etälukumittarit, turvajärjestelmät, älytelevisiot, puettava teknologia sekä muut yhdistetyt kuluttajaelektroniikkalaitteet.
IoT ja 5G:n kehitys ovat tiivisti yhteydessä toisiinsa, sillä osa IoT-sovelluksista vaatii entistä viiveettömämpiä ja nopeampia 5G-yhteyksiä. Vuonna 2022 maailmassa tulee olemaan noin puoli miljardia 5G-liittymää, joista neljäsosa on Yhdysvalloissa, ennustaa Ericsson.
- Älykkäät autot ja connected car –teknologia ovat erinomainen esimerkki siitä, mihin IoT ja 5G yhdessä pystyvät. lypalveluiden ansiosta autoa ja omaa elämää saadaan hallittua entistä helpommin, autossa viihdytään paremmin ja rakentumassa olevien MaaS-palveluiden ansiosta myös sen omistajuuden voi aikaisempaa helpommin ja joustavammin jakaa, kuvailee Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.
Eriasteisia älyautoja on ollut markkinoilla pitkään, mutta monipuolisimmat niistä ovat hintansa vuoksi olleet saatavilla vain pienelle osalle kuluttajia.
- IoT:n ja pilvipalveluiden avulla älyteknologia voidaan tuoda yhä useamman ulottuville. Tällaista teknologiaa tuo markkinoille muun muassa Telia, jonka palvelun avulla tavalliset autot saadaan liitettyä internetiin ja kiinni älypalveluihin. Sen avulla ulkopuoliset palveluntarjoajat voivat tarjota autonomistajalle palveluita ja vastaavasti saada käyttöönsä auton dataa omistajan niin salliessa, Sirkka jatkaa.
Ericssonin tuorein Mobility-raportti on luettavissa yhtiön verkkosivuilla.