Tärkein ja laajin kiinteistöjen sähköasennuksia koskeva standardi Suomessa on pienjännitestandardi eli SFS 6000. Standardia valmistelevan ryhmän työ on loppusuoralla ja standardiehdotus lähtee lausuntokierrokselle alkuvuodesta 2017. Voimaan standardi tulee näillä näkymin syksyllä 2017.
Uudistuva pienjännitestandardi tuo mukanaan muun muassa laajemman vikavirtasuojauksen asuinhuoneistoihin. Muutokset ovat suurempia kuin edellisellä uudistuskierroksella vuonna 2012. Sähkötyöturvallisuutta koskeva standardi SFS 6002 uudistui jo viime vuonna.
Vikavirtasuojaus myös asuinhuoneistojen valaistukseen
Edellisessä standardiuudistuksessa vuonna 2012 vikavirtasuojaus ulotettiin koskemaan lähes kaikkia kotitalouspistorasioita, kun aiemmin se oli pakollista vain märkätiloissa ja ulkopistorasioissa.
Nyt uudistuva standardi tuo pakollisen vikavirtasuojauksen myös asuinhuoneistojen valaistusryhmäjohdoille. Taustalla on muun muassa erilaisten itseasennettavien valaisinjärjestelmien lisääntyminen. Lisäsuojausvaatimus vikavirtasuojalla koskee myös asuntojen ulkovalaistusta.
Jääkaappipakastimen pistorasian saa jatkossakin jättää vikavirtasuojaamatta, koska vahingossa laukeamisen aiheuttaman sulamisonnettomuuden riski on suurempi kuin vikavirtasuojauksella saavutettava hyöty – jääkaappipakastin on suojamaadoitettu eikä sitä siirrellä.
Myös vikasuojausvaatimukset tiukkenevat: kaikilta pistorasiaryhmäjohdoilta vaaditaan jatkossa 0,4 sekunnin poiskytkentäaikaa aina suojalaitteen 63 ampeerin nimellisvirtaan asti.
Valokaarivikasuoja ja liesisuoja suositelluksi
Kohteet, joissa tulipalo voi aiheuttaa erityisen riskin, suositellaan jatkossa suojattavaksi valokaarivikasuojalla. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi korvaamattomia esineitä sisältävät tilat sekä tilat joissa nukutaan. Suojalaite asennetaan johdonsuojakatkaisijan yhteyteen ja se tunnistaa esimerkiksi heikkoon liitokseen syttyvän valokaaren tarkkailemalla ryhmäjohdon virran epätavallisia vaihteluita.
Valokaarivikasuoja on uudisasennuksissa pakollinen Saksassa ja ollut Yhdysvalloissa käytössä jo vuosikymmeniä.
Sähköpalojen vähentämiseksi standardiin tulee suositus myös liesivahtien asentamisesta asuntoihin ja vastaaviin tiloihin. Liesivahti tarkkailee muun muassa lieden ympäristön lämpötilaa ja katkaisee sähkönsyötön tulipalon uhatessa.
Aurinkosähköä, sähköautojen latausta ja päivitettyjä taulukoita
Standardiuudistuksessa on otettu huomioon myös aurinkosähköjärjestelmien ja sähköajoneuvojen latauspisteiden kasvanut kysyntä ja näitä koskevat luvut on uudistettu perusteellisesti.
Myös kaapeleiden kuormitettavuustaulukot uudistuvat: ilman lämpötilaksi oletetaan 30 astetta aikaisemman 25 asteen sijaan. Perusteluna on harmonisointi kansainvälisiin standardeihin sekä se, että monet suojalaitteet testataan nimenomaan 30 asteen lämpötilassa.
Tulevaa standardiuudistusta käsiteltiin Sähköinfon koulutuspäivässä Vantaalla tänään.
Vesa Linja-aho, lehtori, Metropolia-ammattikorkeakoulu