Kokkolan Centria-ammattikorkeakoulussa tutkitaan ja kehitetään turvallisemman työympäristön mahdollistavaa uusinta digiteknologiaa ja ratkaisuja erilaisin kenttäkokein. Osana kokeita testataan esineiden internetiin liittyviä ratkaisuja Sigfox-verkon avulla.
BILINE-hankkeessa suunnitellaan esimerkiksi ketteriä teollisen internetin (IoT) ohjelmistoalustoja ja pilottituotteita, jotka kytkevät kohdealueella liikkuvat ihmiset, laitteet ja koneet sekä niihin liittyvät tietojärjestelmät toisiinsa. Näiden rakennuspalikoiden päälle on tavoitteena rakentaa työympäristön reaaliaikaista turvallisuuden kokonaiskuvaa, joka lisää mukana olevien yritystoimijoiden kilpailukykyä, kannattavuutta ja mahdollistaa uutta liiketoimintaa sekä uusia kumppanuuksia.
Kokkolaan asennettu verkkoteknologia mahdollistaa kevyen sensori- ja mittausdatan välittämisen huomattavasti langattomia matkapuhelinverkkoja edullisemmin sekä selkeästi yksinkertaisempien päätelaitteiden kehittämisen. Sigfox-antureiden virrankulutus on erittäin alhainen, mikä tarkoittaa tyypillisesti yli kymmenen vuoden akunkestoa.
Kesäkuussa 2016 käynnistyneen hankkeen keskiössä on Kokkolan KIP-suurteollisuusalue. Hankkeen tavoitteena on parantaa turvallisuutta kymmenien yritysten ja yli 2000 työntekijän turvallisuusympäristössä. Tavoitteena on selvittää ja tutkia mm. teollisuusalueen aluevalvontaan, kulunvalvontaan ja Keski-Pohjanmaan alueen kuljetuslogistiikkaan liittyvän tiedon käsittelyä, esittämistä sekä kohdentamista.
BILINE-hankkeen toimintaan osallistuu eri alojen yrityksiä ja organisaatioita sekä myös useita teknologiatoimittajia. Mukana olevat yritykset tuovat tutkimustoimintaan ja kehittämiseen monipuolisia yhteistyöverkostoja. Hankkeessa rakennettavaa anturiverkkoa operoi Connected Finland Oy. Verkko on osa maailmanlaajuista Sigfox-ekosysteemiä, ja Connected Finland toimii sen paikallisena operaattorina yksinoikeudella Suomessa.
Toukokuun 2019 loppuun saakka jatkuva BILINE-hanke on tällä hetkellä Centria-ammattikorkeakoulun suurimpia käynnissä olevia hankkeita, jonka tutkimustehtävien parissa työskentelee jo noin kymmenen asiantuntijaa. Tutkimuskokonaisuuden laajuus on noin 853 000 euroa.