Pian 15 vuotta käytössä ollutta Virve-verkkoa käyttävät viranomaiset voivat ensi vuoden alkupuolella käyttää kaupallisia mobiiliverkkoja laajakaistaiseen dataliikenteen eli esimerkiksi videon siirtoon. - Tällä hetkellä olemme pilottivaiheessa, sanoo Virveä operoivan Erillisverkot Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtimäki.
Kännykkäverkkoihin on tuotu viranomaisverkoissa tarvittavia eli ns. PS-toiminnallisuuksia (public safety) jo nyt, mutta toisaalta moni Tetra-verkosta tuttu tekniikka on vasta tulollaan.
- Osa toiminnoista on mukana nykyisen LTE:n eli 3GPP:n Release 13 -määrityksissä, mutta osa siirtyy standardin 14- ja 15-versioihin, Lehtimäki tarkentaa.
Nykyistä Virveä käyttävät muun muassa pelastustoimi, poliisi, puolustusvoimat, sosiaali- ja terveystoimi, Rajavartiolaitos, Tulli, Hätäkeskuslaitos, Yle, Ilmatieteen laitos sekä ambulanssi- ja turvallisuusyritykset ja energialaitokset. Virve-verkossa on yli 37 000 liittymää, ja siellä välitetään vuorokaudessa yli sata tuhatta ryhmäpuhelua ja seitsemän miljoonaa lyhytsanomaviestiä.
Kun osa yhteyksistä siirtyy kaupalliseen kännykkäverkkoon, tarvitaan myös uusia päätelaitteita. - Tällaisia molemmissa verkoissa toimivia päätelaitteita on tulossa, mutta ne ovat siirtyämajan ratkaisu, Lehtimäki sanoo.
Virve-verkko on siis tulossa tiensä päähän? - Kyllä, mutta se vie vielä pitkän aikaa. Toiset puhuvat kymmenestä vuodesta, toiset vuodesta 2030, Lehtimäki sanoo. Toisissa käyttökohteissa, kuten vaikkapa rautateillä Virve-verkosta ei olla luopumassa vielä tälläkään aikataululla.
Virveä Lehtimäki pitää todellisena kotimaisena menestystarinana. Valmistuessaan Virve oli maailman ensimmäinen koko maan laajuinen ja viranomaisten yhteiskäyttöön rakennettu Tetra-standardiin perustuva verkko. Verkko on erittäin toimintavarma, koska sen 1400 tukiasemaa luovat tehokkaan päällekkäispeiton. Kuuluvuus säilyy, vaikka yksittäinen tukiasema menisi epäkuntoon.
Virve on edelleen monella tapaa varmempi verkko kuin kaupallinen kännykkäverkko. Virvessä on varauduttu sähkökatkoihin ja muihin sähköverkon häiriöihin asentamalla tärkeimpiin tukiasemiin kiinteä varavoima ja hankkimalla suuri määrä siirrettäviä varavoimakoneita.
- Kaupalliset radioverkot eivät ole aina saatavissa esimerkiksi massatapahtumissa, joissa verkko menee tukkoon suuresta käyttäjämäärästä. Virve sen sijaan toimii aina, Lehtimäki kehuu.
Silti Tetra-tekniikka menee vääjäämättä kohti loppuaan. Kun kaikki toiminnallisuus ja toimintavarmuus on kaupallisessa verkossa samalla tasolla, nykyisenkaltaiselle Virvelle ei enää ole käyttöä.
- Viranomaisradioverkossa käytettävä teknologia kehittyy ja vaihtuu, mutta verkko pysyy, Timo Lehtimäki päättää.