Uusiutuvien energiamuotojen osuus maailman sähköntuotannosta kasvaa koko ajan, mutta yksi perustavaa laatua oleva ongelma on edelleen ratkaisematta. Miten energiaa voidaan järkevästi ja käytännöllisesti varastoida niin, että sähköä riittää huippukulutukseen ja myös silloin, kun uusiutuva ei tuota.
Uusiutuvat energialähteet eivät ole tasapuolisesti saatavissa emmekä me voi vaikuttaa suoraan siihen, vastaako hetkellinen uusiutuvan energian tuotanto sen hetkistä kulutusta. Asia voi olla myös toisinpäin, jolloin energiaa on tarjolla, mutta sille ei ole tarvetta. Sähkön tuotannon haasteiden lisäksi on otettava huomioon alueellisen sähköverkon kyky vastata energian hetkellisiin siirtohaasteisiin. Näiden asioiden perusteella sähköenergiaa on muutettava varastoitavaan muotoon tavalla tai toisella.
Yksi ratkaisu on Parkerin kehittämä sähköverkkoon kytkettävä energiavarastoteknologia eli EGT (Energy Grid Tie). Se hyödyntää uusiutuvan energialähteen maksimituotannon myös silloin, kun kulutus on vähäistä. EGT myös syöttää energiaa verkkoon, kun sitä eniten tarvitaan. EGT toteuttaa nämä toimenpiteet siten, että sähköverkkoon aiheutuu mahdollisimman vähän häiriöitä.
Erilaisten akkuteknologioiden olemassaolo mahdollistaa megawattiluokan energiavarastojen rakentamisen suhteellisen pienikokoisiksi, helposti liikuteltaviksi ja asennettaviksi sinne, missä energiavarastointia tarvitaan. Parkerin ratkaisu on modulaarinen kokonaisuus, joka sisältää energiavaraston (akut), tehonhallintajärjestelmän (Power Conversion System, PCS), energiahallintajärjestelmän (Energy management System, EMS) ja kunnonvalvontapalvelun.
Parker kehitti yhdessä saksalaisen Westnetzin kanssa konttiratkaisun, jolla voidaan lisätä aurinkosähkön osuutta operaattorin verkossa. Aurinkokennofarmin liittäminen runkoverkkoon uusien muunnosasemineen olisi tullut liian kalliiksi.
Sen sijaan Parker kehitti 250 kilowatin sähkövaraston, johon yhdistettiin LG Chemin litiumioniakustot. Ratkaisun kapasiteetti oli yksi megawatti, joten se riitti tasoittamaan kulutushuippuja paikallisessa sähköverkossa.
Uusiutuvien energiavarojen hyödyntäminen sähköntuotannossa avaa markkinoita myös suomalaisille yrityksille. Suomessa on vahvaa osaamista voimalaitosten suunnittelussa ja projektoinnissa, energian tuotannossa ja sähköverkon hallinnassa. Tämän osaamisen avulla suomalaisyritykset ovat laajentamassa tarjontaansa uusille alueille niin Suomessa kuin maailmalla. Käynnissä onkin panostus koeinstallaatioihin, joissa selvitetään parhaita tapoja hyödyntää akkuteknologiaa sähköverkon hallinnassa.
- Parkerin tarjoamat ratkaisut sopivat erittäin hyvin näihin tarpeisiin ja keräämämme kansainvälinen kokemus voi selkeästi nopeuttaa suomalaisten toimijoiden pääsyä uusille markkinoille. Globaalilla markkinalla toimiville asiakkaille on myös tärkeätä, että pystymme tukemaan heidän liiketoimintaansa paikallisesti kaikkialla maailmassa, kertoo Ari Vuorinen, Global Account Manager, Parker Hannifin.