ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Bluetooth tulee vihdoin teollisuuteen

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 23.01.2020
  • Devices
  • Networks

Bluetoothin 5.1-määritys tarjoaa mahdollisuuden määrittää laitteen sijainti senttimetrien tarkkuudella. Siksi Bluetooth avaa joukon edistysaskeleita automaatioon ja sisätilojen paikannukseen. Samalla Bluetooth osoittaa vahvuutensa kuluttajalaitteiden lisäksi ensimmäistä kertaa ankarien teollisten sovellusten vakavasti otettavana tekniikkana.

Artikkelin kirjoittaja Felix Graf toimii Rutronikilla langattomien tuotteiden myyntipäällikkönä.

Viimeisimmällä Bluetooth Low Energy -standardilla eli Core Specification 5.1: llä (saatavana täältä) Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) on rakentanut tietä entistä tarkemmille sijaintipalveluille, jotka perustuvat laajalti käytettyyn Bluetooth-standardiin. ABI Research arvioi, että vuonna 2023 myydään jopa 431 miljoonaa tuotetta, jotka tukevat Bluetooth-paikannuspalveluja.

Tunnetun RSSI-pohjaisen etäisyyslaskennan lisäksi uusi standardi sisältää suunnanmääritysominaisuuden, jonka avulla voidaan määrittää suunta, josta signaali tulee. Tämä mahdollistaa erittäin tarkan paikannuksen muutaman senttimetrin tarkkuudella, mikä tarjoaa laajan valikoiman uusia mahdollisuuksia sekä kuluttaja- että teollisuussovelluksissa. Nordic Semiconductorin nRF52811 on yksi markkinoiden ensimmäisistä v5.1-kvalifioiduista järjestelmäpiireistä. Se mahdollistaa uuden suunnanmääritysominaisuuden käytön ja on jo saatavana Rutronikilta.

Läheisyyden arviointi ja sijainnin paikannus

Bluetooth-pohjaiset sijaintipalvelut jakautuvat kahteen luokkaan, joita kutsutaan läheisyysratkaisuiksi ja paikannusjärjestelmiksi. Ensin mainitut ovat usein yksinkertaisia sovelluksia, joita voidaan käyttää arvioimaan etäisyyttä kahden Bluetooth-laitteen - usein älypuhelimien - välillä. Nykyään läheisyysratkaisuihin sisältyy tyypillisesti kiinnostavia paikkoja (PoI) koskevia tietoratkaisuja, esimerkiksi vähittäiskaupoissa tai museoissa: Kun käyttäjät lähestyvät kiinnostavaa paikkaa, he saavat yksityiskohtaista tietoa eri esineistä.

Monet päivittäisten kohteiden hakuominaisuudet perustuvat myös läheisyysratkaisukonseptiin. Näissä sovelluksissa etsittävälle esineelle (näppäinrengas, kuormalava, ...) asetetaan ns. majakkatunniste tai -tagi, joka voidaan sitten löytää älypuhelimen avulla. Joissakin tapauksissa tunnisteen visuaalisia tai akustisia signaaleja voidaan ohjata myös älypuhelimen avulla.

Paikannusjärjestelmät puolestaan määrittävät yksittäisten esineiden fyysisen sijainnin suljetussa järjestelmässä - ts. selvästi määritellyllä alueella, kuten varastossa, museossa, tai lentokentän odotusaulassa. Yleisimmät sovellukset ovat reaaliaikaiset paikannusjärjestelmät (RTLS) ja sisätilan paikannusjärjestelmät (IPS).

RTLS:llä voidaan seurata useita objekteja - ihmisiä tai tavaroita - vastaavilla tunnisteilla suljetussa järjestelmässä. Tunniste lähettää säännöllisesti majakkasignaalin, jonka pysyvästi asennetut paikantimet tallentavat. Jos ainakin kolme paikanninta vastaanottaa signaalin, paikannuslaskenta määrittää merkinnän likimääräisen sijainnin näiden perusteella. Mitä nopeammin jäljitettävä kohde liikkuu, sitä useammin paikantimet tarvitsevat majakkasignaalin. Esimerkiksi RTLS sopii laitteiden, kuormalavojen tai ihmisten paikantamiseen ja seuraamiseen varaston sisällä.

Sisätilan paikannusjärjestelmät ovat verrattavissa GPS:ään, mutta toimivat sitä vastoin myös sisäympäristöissä. Tätä varten paikanninmajakat lähettävät säännöllisesti signaaleja esimerkiksi älypuhelimiin. Sitten puhelin laskee suhteellisen sijaintinsa niiden etäisyyksien perusteella, jotka sillä on yksittäisiin majakoihin. Tämän ansiosta matkustajien tai vierailijoiden on helpompi liikkua lentokentän tai ostoskeskuksen ympärillä.

Tähän asti kaikki Bluetooth-paikannusjärjestelmät ovat perustuneet etäisyyden arviointiin käyttämällä vastaanotetun signaalin voimakkuuden mittausta (tunnetaan nimellä RSSI). Tätä tarkoitusta varten lähettimet, esimerkiksi iBeacon (Apple) tai Eddystone (Android), lähettävät referenssitehoarvon signaalinsa sisällön lisäksi. Tämä ilmaisee lähetetyn signaalin signaalinvoimakkuuden määrätyssä pisteessä ja etäisyyden lähettimestä. Käyttämällä näitä tietoja ja mitattua signaalin voimakkuutta vastaanotin määrittää tarkasti etäisyyden majakkaan vain muutaman metrin (1-10 m) tarkkuudella.

Antenniryhmä löytää suunnan

Uusi ominaisuus Bluetooth 5.1:ssä on suunnan määrittäminen. Sen avulla käyttäjät voivat määrittää signaalin suunnan etäisyyden lisäksi. Perinteiset läheisyyden tunnistusratkaisut hyötyvät myös tästä ominaisuudesta, koska vastaanotetun signaalin suunta on välttämätön tieto, joka helpottaa huomattavasti esimerkiksi kohteen etsimistä.

Tämä ominaisuus on mahdollista LE 1M PHY- (fyysinen kerros) ja LE 2M PHY -tilassa, mutta ei low energyn -linkin koodatussa PHY-osassa. Siksi Bluetooth 5.1 ei vielä tarjoa suunnanmääritysominaisuutta 500 ja 125 kbps -käyttötilassa.

Signaalin suunnan määrittämiseksi joko paikannussignaalin vastaanottimella (saapumiskulma, AoA) tai lähettimellä (lähtökulma, AoD) on oltava kiinteä antenniryhmä. Molemmissa arkkitehtuureissa vastaanotin käyttää useiden signaalien vaihe-eroa määrittääkseen suunnan, josta signaali tulee IQ-näytteenoton avulla (vaihe- ja kvadratuurinäytteet). IQ-näyte sisältää vastaanotetun signaalin amplitudin ja vaiheen. Tiedot siirretään radiosta sovellustasolle, joka sitten määrittää suunnan algoritmien avulla.

Suunnanmääritysalgoritmit eivät kuitenkaan ole osa Bluetooth 5.1 -standardia. Ne voidaan muodostaa kolmiomittaamalla yksi tai useampi kulma, joka määritetään AoA:lla tai AoD:lla. Tällöin etäisyys mitataan RSSI:llä. Mittausten avulla käyttäjät voivat määrittää sijainnin peräti senttimetrin tarkkuudella.

AoA seurantaan, AoD navigointiin sisätiloissa

AoA-sovelluksessa lähetin on majakka, jossa on yksi antenni, kuten älypuhelin tai pieni, edullinen tunniste (tagi). Useat pysyvästi asennetut paikantimet - joista jokaisessa on monimutkainen antenniryhmä - määräävät suunnan, josta signaali vastaanotetaan. AoA-sovellukset soveltuvat erityisen hyvin esineiden seurantaan (RTLS), esimerkiksi automatisoidussa valmistuksessa tai varastoissa. Ne mahdollistavat myös entistä suuremman tarkkuuden käytettäessä majakoita PoE-paikoissa. Koska pysyvästi asennetut paikantimet mahdollistavat jatkuvan seurannan, käytetään AoA-sovelluksia todennäköisimmin järjestelmissä, joissa hyödynnetään yhteysorientoitunutta tietoliikennettä.

AoD-sovellus käyttää majakkasignaalin lähettimen antenniryhmää signaalin lähettämiseen peräkkäin eri antennien kautta. Tässä tapauksessa vastaanottimella, todennäköisesti tulevaisuuden älypuhelimella, on yksi antenni, johon eri signaalit saapuvat peräkkäin. Jos vastaanotin tietää antennijärjestelmien asettelun, se voi käyttää IQ-näytettä vastaanotetun signaalin suunnan määrittämiseen. Jos majakoiden sijainti tunnetaan myös, paikannin voi myös määrittää sen sijainnin suhteessa lähettimiin. Tämä tekee AoD-sovelluksista erityisen sopivia sisätilojen paikannusjärjestelmiin, jotka mahdollistavat yksinkertaisen navigoinnin sisäympäristöissä esimerkiksi lentokentillä. Aiemman sisätilapaikannuksen sijaan käyttäjät eivät nyt vain vastaanota sijaintiaan, vaan myös osoitetun suunnan kohteeseen. Toisin kuin AoA-sovelluksissa, AoD-arkkitehtuuri sopii paremmin tilanteisiin, jotka perustuvat yhteydettömään (connectionless) viestintään.

Antenniryhmän suunnittelu

Käytetystä arkkitehtuurista riippumatta olennainen tekijä suunnanmääritysominaisuuden onnistumiselle on antennien lukumäärä ja rakenne. Yksinkertaiset, lineaariset rakenteet mahdollistavat vain yhden kulman laskemisen. Monimutkaisemmat kolmiulotteiset antennisuunnittelut mahdollistavat sekä vaaka- että pystysuuntaisen kulman laskemisen (suunta ja korkeus). Bluetooth SIG -järjestö ei ole vielä määritellyt tai suositellut antennisuunnitteluja. Tämä kuitenkin todennäköisesti muuttuu, kun profiilimääritysten uusien sijaintipalvelujen tekniset tiedot julkaistaan tulevaisuudessa.

Signaalin suunnan määrittämiseksi BLE-pakettiin on kytketty ylimääräisten binaarisymbolien ketju [“0” tai “1”], joka tunnetaan nimellä ”vakioäänen laajennus” (CTE, constant tone extension). Tämän avulla vastaanotin voi kerätä riittävästi IQ-tietoja suunnanmäärityksen suorittamiseksi. Jotta suuntahaku olisi mahdollisimman tarkka, on edullista rajoittaa se yhdelle aallonpituudelle. Bluetooth-kanavan modulaatio “0” ja “1” perustuu kuitenkin taajuusmodulointiin. Sen seurauksena CTE lähettää vain symbolisarjan, joista kukin edustaa binaarista symbolia. CTE on kiinnitetty paketin päähän syklisen redundanssitarkistuksen (CRC) jälkeen, joten sillä ei ole vaikutusta CRC:een. Sillä ei ole myöskään vaikutusta salatun viestin eheyden tarkistukseen (MIC, message integrity check).

Signaalin laadun parantamiseksi ja mahdollisten kielteisten vaikutusten estämiseksi paikantimeen identtisten symbolien (esim. ykkösten) pitkät ketjut sekoitetaan usein prosessilla, joka tunnetaan nimellä whitening. CTE ei sitä vastoin ole tämän prosessin alainen, jotta tarkkuus pysyisi mahdollisimman suurena.

Bluetooth 5.1:llä on valtava potentiaali

Esittelemällä viimeisimmän sukupolven Bluetooth Core Specification 5.1 ja siihen johdetut suunnanmääritysominaisuudet, Bluetooth SIG on ottanut suuren askeleen kohti tarkempia sijaintipalveluita, jotka voivat edistää merkittävästi erilaisia sovellusskenaarioita. Jotkut näkökohdat on kuitenkin otettava huomioon tämän potentiaalin hyödyntämiseksi. Ihanteellisen sovellusskenaarion on minimoitava signaalin heijastukset ja monipoluhäiriöt (multipath interference). Ihanteellinen on suljettu järjestelmä, jossa on riittävä määrä pysyvästi asennettuja antureita, joilla on jatkuva näkyvyys merkitsijöihin/tageihin.

Bluetooth 5.1 on integroitava kaikkiin tavanomaisiin älypuhelimiin, jotta sisätiloissa tapahtuva navigointi älypuhelimilla olisi käytännössä mahdollista. Älypuhelimia käytettäessä on lisäksi otettava huomioon polarisaatio, koska niiden suuntaa on vaikea hallita. Älypuhelimien rajoitetun tilan vuoksi on todennäköistä, että tulevaisuudessa käytössä on vain yksi antenni. Älypuhelimia voidaan siis käyttää vain lähettiminä AoA-sovelluksissa tai paikantimina AoD-sovelluksissa.

Lähteet:

Bluetooth Core Specification 5.1
https://www.bluetooth.com/specifications/bluetooth-core-specification/?utm_campaign=location-services&utm_source=press-release&utm_medium=link&utm_content=direction-finding-press-release

Bluetooth-paikannuspalvelujen parantaminen
https://3pl46c46ctx02p7rzdsvsg21-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/03/1901_Enhancing-Bluetooth-Location-Service_FINAL.pdf

Suunnanmäärittämisen tekniikkaa
https://3pl46c46ctx02p7rzdsvsg21-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/Files/developer/1903_RDF_Technical_Overview_FINAL.pdf

Bluetooth-markkinakatsaus 2019, ABI Research
https://www.bluetooth.com/bluetooth-resources/2019-bluetooth-market-update/

MORE NEWS

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

Hengittävä akku on askeleen lähempänä

Englantilaisen Surreyn yliopiston tutkijat ovat tehneet läpimurron uudenlaisessa litium–hiilidioksidiakussa, joka voi tulevaisuudessa paitsi varastoida energiaa tehokkaasti, myös vähentää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Tutkijoiden kehittämä “hengittävä” akku käyttää hiilidioksidia kemiallisessa reaktiossa sähkön tuottamiseen ja vapauttamiseen.

Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille

Murata on esitellyt maailman ensimmäisen hartsivaletun ja wire-bonding- eli lankabondausyhteensopivan NTC-termistorin. Sen tuoma tarkempi lämpötilanhallinta mahdollistaa pienemmät ja tehokkaammat moduulit sähköautoihin.

Eurooppalaiset viranhaltijat hylkäävät Windowsia

Useat eurooppalaiset viranomaiset ovat aloittaneet historiallisen irtautumisen Microsoftin tuotteista. Tanskan digiministeriö sekä Saksan pohjoinen osavaltio Schleswig-Holstein ovat päättäneet siirtyä Windowsista ja Microsoft 365 -palveluista avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin, kuten Linuxiin ja LibreOfficeen.

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla
  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi
  • Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla
  • VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet