ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Minne menet, langaton lataaminen?

Tietoja
Kirjoittanut Laura Culbertson, Mouser Electronics
Julkaistu: 07.03.2014
  • Sähkö & Voima

Langaton lataaminen on tulossa vauhdilla mobiililaitteisiin. Työtä kuitenkin riittää. Standardien pitää yhdentyä ja hyötysuhteen parantua. Myös uusia tekniikoita kehitetään.

Kirjoittaja Landa Culbertson työskentelee Mouser Electronicsin Dallasin yksikössä. Hänellä on 18 vuoden kokemus elektroniikkateollisuudessa pienistä startupeista Fortune 500 -listan yrityksiin.

Mobiililaitteissa on nykyään jatkuvasti päällä GPS-paikannus ja langaton verkkoyhteys. Ne toistavat videota ja musiikkia, ja erilaisia sovelluksia käytetään lähes jatkuvasti. Siksi niiden toiminta-aika on lyhentynyt, vaikka akkutekniikka on kehittynyt. Tämä on luonut tarpeen helpommalle tavalle ladata mobiililaitteita. Markkinoille onkin tullut langattomia latausjärjestelmiä, joissa tarvitsee vain asettaa laite latausalustalle, jotta laitteiden akkuun ladataan virtaa. Enää ei tarvitse liittää latureita minikokoisilla liittimillä, jotka lopulta aina kuluvat. Enää ei tarvitse hamuta pimeässä pistokkeiden perään. Enää ei tarvitse auttaa lapsia laitteiden lataamisessa, vaikka ne olisivat tiukasti koteloituija vesitiiviitä laitteita. Nyt voi asettaa kännykkänsä ravintolan pöydälle ja lähteä laite ladattuna ruokailun jälkeen.

IHS:n mukaan vuonna 2012 myytiin ainakin viisi miljoonaa langattoman latauksen laitetta. Vuonna 2015 määrän ennustetaan kasvavavn 100 miljoonaan. Luku sisältää älypuhelimien lisäksi MP3-soittimia, digikameroita ja muuta mobiilia elektroniikkaa.

Historia

Langattoman sähkön konsepi ei ole uusi. Nikola Tesla, jonka työ sähkön parissa määrittelee ison osan modernia elämäntyyliämme, esitteli mantereiden välisen langattoman sähkönsiirron huomiotaherättävästi jo vuonna 1891.

Tesla yritti esitellä sähkömagneettisn induktion periaatettta, jonka löysi Michael Faraday vuonna 1931. Idean mukaan johdossa kulkeva sähkövirta voi aiheuttaa virrankulun lähellä olevaan toiseen johtoon. Teslan idea oli aikaansa edellä ja vaikka pitkän matkan langatonta sähkönsiirtoa tutkitaan tänään, se ei vieläkään ole käytännöllisesti toteutettavissa.

Lyhyen kantaman langaton sähkö eli langaton lataaminen on sen sijaan arkipäivää. Nyt yleisimmät langattoman lataamisen esimerkit ovat sähköhammasharjat ja ladattavat partakoneet, joita on ollut kodeissa on 1990-luvulta lähtien. Vähemmän tunnettuja ovat bioimplantit, jotka saavat virtansa magneettisesta induktiosta suljetuissa, ankarissa ja herkissä ympärsitöissä kuten ruumiissamme.

Langattoman latauksen Qi-tekniikka

Langattoman latauksen kehitystä vetää tekniikka nimeltä Qi. Langattomien latausalustojen ja ladattavien mobiililaitteiden yhteensopivuuden saavuttamiseksi lähes 200 yritystä - puolijohdetaloja, kännykkävalmistajia ja operaattoreita - perusti WPC-yhteenliittymän (Wireless Power Consortium) vuonna 2008 ja julkisti Qi-standardin vuonna 2009. Sen jäljeen markkinoille on tuotu yli 350 Qi-yhteensopivaa laitetta. Qi-latausalustoja voi ostaa kaupoista tai verkosta Amazonin ja eBayn kaltaisista palveluista. Kännyköihin voi ostaa jälkikäteen Qi-koteloita. Valmistajat ovat alkaneet integroida Qi-tekniikkaa suoraan laitteisiin, kuten Nokia Lumia 920, Google Nexus 4, LG Optimus LTE2 ja Panasonicin Eliga-puhelimet. WPC kertoi syyskuussa 2012 että Qi-latauksella varustettuja puhelimia oli myyty jo 8,5 miljoonaa.

Paljonko langaton Qi-järjestelmä sitten maksaa? Yhdelle laitteelle tarkoitettu alusta, jossa laite pitää asettaa tiettyyn asentoon latauksen alkamiseksi, maksaa 30-50 dollaria. Hieman isommalla summalla voi ostaa alustan, jolle laitteen voi asettaa vapaasti mihin tahansa asentoon. Kolmelle vapaasti asetetulle laitteelle alustan saa 75 dollarilla. Qi-latauksen laitteeseen tuovan kotelon voi saada viidellä dollarilla. Ottaen huomioon, mitä kaikkia laitteita Qi:llä voi ladata, hinnat ovat varsin edullisia.

Kohti langattoman latauksen standardia

Kuluttajan näkökulmasta langattoman latauksen standardin etu on yhteensopivuus. Erilaisille kodin langattomille laitteille tarvitsee ostaa vain yksi latausalusta. Kun istuu kahvilla nauttimassa ilmaisesta wifi-yhteydestä voisi samalla ladata mobiililaitteensa langattomasti ilman huolta siitä, tukeeko mobiililaite lataustekniikkaa. Standardin kannattajien mukaan se vähentäisi kuluttajien hämmennystä ja edesauttaisi laajaa käyttöönottoa.

Kilpailevat standardit ja yrityskohtaiset protokollat

Qi perustuu magneettiseen induktioon kahden käämin välillä, joista toinen (lähetin) on latausalustassa ja toinen (vastaanotin) mobiililaitteessa. Tästä aiheutuu tiettyjä vaatimuksia ja rajoituksia.

Ensinnäkin jokaista ladattavaa laitetta varten täytyy olla yksi lähetin. Toiseksi tehon siirtäminen maksimiteholla ja yhteyden toimiminen edellyttää, että käämien välinen maksimietäisyys on korkeintaan neljä senttia. Kolmanneksi vastaanottimen pitää olla tietyssä asennossa suhteessa lähettimeen, vaikka Qi tukeekin laitteen asettamista alustalle vapaasti 3-8 lähetinkäämin hyödyntämisen myötä. Qi:n rajoitukset ovat johtaneet siihen, että uudet standardointiyhteisöt edistävät uusia tekniikoita, jotka korjaavat joitakin Qi:n keskeisiä puutteita.

Tällä hetkellä langattoman lataamisen hallitsevaksi peluriksi yrittää kolme standardijärjestöä. Asemansa vakiinnuttaneen WPC lisäksi kisassa ovat mukana maaliskuussa 2012 perustettu Power Matters Alliance (PMA) ja toukokuussa samana vuonna perustettu Alliance for Wireless Power (A4WP). PMA:n Power 2.0 -tekniikka hyödyntää magneettista induktiota, joka toimii hyvin samoin kuin Qi. Sen etuna on ohjelmisto, jonka ansiosta Starbucksin ja McDonaldsin kaltaiset toimijat voivat monitoroida ja hallita latauspisteidensä käyttöä. A4WP ajaa puolestaan standardiksi Qualcommin kehittämää WiPower-tekniikkaa. WiPower käyttää magneettista resonanssia, joka eroaa magneettisesta induktiosta ja toimii lisäksi korkeammilla taajuuksilla kuin Qi ja Power 2.0.

Magneettisessa resonanssissa sähköenergia siirtyy kahden käämin välillä, jotka on viritetty värähtelemään samalla taajuudella. Kun sekä lähetin että vastaanotin värähtelevät samalla taajuudella, vastaanotin muuntaa lähettimen generoimasta sähkömagneettisesta kentästä tulevan tehon sähkövirraksi, jolla voidaan sähköistää tai ladata mobiililaite. Magneettisella resonanssilla on kolme keskeistä etua. 1) Useiden tuumien latausvälimatka sekä latauksen onnistumisen myös esteiden ja pintojen läpi, 2) latausalustalla voi ladata useita laitteita samanaikaisesti, ja 3) latausta vastaanottavien laitteiden aseman ja asennon joustavuus. A4WP:n puolestapuhujat kutsuvat näitä etuja "tilalliseksi vapaudeksi" (spatial freedom).

Jotkut yritykset suosivat omia protokolliaan (joskus standardien lisäksi), mahdollisesti lisensointioikeuksien takia. Intel, Apple ja WiTricity (jota autoteollisuuden jätit Toyota, Mitsubishi ja Delphi tukevat) ovat tällaisia ja lisäksi jokainen on riittävän suuri vaikuttaakseen langattoman latauksen markkinoihin. Allaoleva taulukko auttaa selventämään kolmen sähkömagneettiseen kytkentään perustuvan langattoman latausstandardin eroja.


Langattoman latauksen kilpailevien standardien vertailua.

Uusia kehitysaskelia: Standardien yhdentyminen ja Mixed Mode -ratkaisut

Lähitulevaisuudessa standardeja yritetään yhdenmukaistaa. Vähän aikaa sitten A4WP:n toissa vuonna perustanut Qualcomm yllättäen liittyi sekä WPC- (syyskuussa 2013) että PMA-järjestöihin (lokakuussa 2013). Qualcommin julkilausuttu tavoite on antaa WPC:lle ja PMA:lle mahdollisuus hyödyntää A4WP:n työtä magneettisen renonanssin parissa. PMA:ssa Qualcomm johtaa yhdessä WiTricityn kanssa työryhmää, jossa määritellään "dual-mode" -tekniikka, joka tukisi sekä magneettista induktiota että magneettista resonanssia. Oman magneettisen resonanssitekniikan versionsa kanssa työskentelevä WPC tulee luultavasti myös olemaan kiinnostunut työryhmän työn tuloksista yritttäessään pidentää lähettimien ja vastaanottimien välistä etäisyyttä.

Piirien toimittajat ovat jo innostuneet eri tekniikoita tukevista ratkaisuista. Integrated Device Technology (IDT) tarjoaa laitevalmistajilla langatonta lähetinpiiriä IDTP9030 sekä langatonta vastaanotinta IDTP9020, jotka molemmat kykenevät "multi-mode" -toimintaan. IDT:n piirit tukevat sekä Qi-standardia että yrityskohtaisia protokollia, joilla saadaan lisäominaisuuksia, parempi turvallisuustaso ja kasvatettua lähtöteho aina 7,5 wattiin saakka. Dynaamisen kytkennän ansiosta siirtymä Qi:n ja yrityskohtaisten moodien välillä on saumatonta.

Qi-määritysten laajentaminen

Tällä hetkellä Qi-standardista on käytössä vain matalatehoinen versio, joka tukee mobiililaitteiden latausta 5 wattiin asti. WPC työskentelee keskitehoisen määrityksen parissa, joka tuottaisi jopa 120 watin tehon suurempien laitteiden kuten tablettien, sylimikrojen ja vaikkapa akkuporakoneiden lataamiseen.

Tehokkuuden parantaminen

Sähkömagneettisella langattomalla latauksella on yksi suurempikin haaste, nimittäin luontaisesti alhaisempi hyötysuhde kuin ladattaessa verkkovirrasta tai USB:n kautta. Tämä johtuu häviöstä, kun tehoa siirretään ilmateitse lähettimen ja vastaanottimen välillä. Langattomassa lataamisessa järjestelmien hyötysuhde on tyypillisesti noin 70 prosenttia. Huolellisella suunnittelulla, paremmalla suojaamisella, laadukkailla komponenteilla ja uusilla tekniikoilla kuten ultraohuilla käämeillä, joilla häviöitä voidaan pienentää, voidaan hyötysuhdetta kasvattaa 80-85 prosenttiin.

Langattoman lataamisen alhaisempi hyötysuhde on suhteellisen hyväksyttävää matalatehoisten mobiililaitteiden lataamisessa. Mutta hukattu teho vapautuu lämpönä ja tämä on turvallisuuskysymys suurempitehoisissa sovelluksissa. Tehon hukkaaminen merkitsee myös hukattua energiaa, joka ei miellytä ympäristötietoisia ja merkitsee myös rahan hukkaamista. Tämän takia suurempien laitteiden kuten televisioiden tai jääkaappien langaton lataaminen ei ole tällä hetkellä toteutettavissa.

Sähköautojen latausmarkkinoiden kannalta hukkateho kääntyy pidemmiksi latausajoiksi. Jotta sähköautojen langaton lataaminen voisi saavuttaa suosiota, latausajan täytyy lähestyä sitä aikaa, joka kuluu auton tankin täyttämiseen. Amerikkalainen HEVO (Hybrid & Electric Vehicle Optimization) yrittää kiertää ongelman kehittämällä magneettiseen resonanssiin perustuvia latausasemia, joita asennetaan pysäköintilaitoksiin. Ajatuksena on, että sähköautojen lataamisesta tulee yhtä helppoa kuin pysäköimisestä. Kuskin pitää vain valita parkkipaikka, josta huomaamaton HEVO-lataustekniikka löytyy - se näyttää kaivonkannelta - ja se riittää. HEVO:n ilmainen sovellus ohjaa oikeaan aentoon latausta varten, ja sovellus huolehtii myös mobiilimaksamisesta. Autoon tarvitaan vain HEVO-vastaanotin. Yhtiö kaavailee toiminnan aloittamista New Yorkissa jo tämän vuoden aikana. RnRMarketResearch ennustaa, että sähköautojen langattoman lataamisen markkinat kasvavat tämän päivän 1,7 miljoonasta dollarista 4,6 miljardiin dollariin vuoteen 2019 mennessä.

NFC-tekniikka (Near Field Communication)

Lyhyen kantaman NFC-tekniikka alkaa myös löytämään oman paikkansa langattoman lataamisen maailmassa. Esimerkiksi viime vuoden CES-messuilla eli Consumer Electronics Show´ssa NXP Semiconductors demosi vkahta eri latausstandardia yhtäaikaisesti tukevaa latausalustaa. Demo osoitti myös, että NFC:tä voidaan käyttää tunnistamaan oikea standardi ja aloittamaan lataus oikealla tekniikalla.

Jotkut yrittävät myös kehittää langatonta sähkönsiirtoa NFC:llä pienten laitteiden lataamiseen. Tässä visiossa NFC-laitteet voisivat vastaanottaa sähköä, kun ne asetetaan esimerkiksi sylimikron päälle. Tekniikka vaatii vielä kehitystä, sillä esimerkiksi nykyistä NFC-antennisuunnittelua pitää optimoida tehokkaaseen sähkön langattomaan siirtämiseen. Lisäksi NFC-standardia pitää laajentaa tukemaan langatonta sähkönsiirtoa.

Tulevaisuus

Langattoman lataamisen tulevaisuutta on vaikea ennustaa, koska se ei riipu vain tekniikan suorituskyvystä. Markkinointi ja taloudelliset kysymykset (IP-oikeudet ja lisensointi) vaikuttavat myös kehityksen suuntaan. Monet pelissä mukana olevat yritykset ovat suuria yrityksiä, joilla on myös mahdollisuus muuttaa kehityksen suuntaa milloin tahansa.

Kehityksen alla on myös vaihtoehtoisia langattoman sähkönsiirron tekniikoita, kuten ultraääni tai aurinkovoima, jotka eroavat sähkömagneettisista lähestymistavoista.

Sen tiedämme, että käyttömukavuus saa kaikki etsimään uusia, parempia, pienempia, nopeampia ja kustannustehokkaampia ratkaisuja langattomalle sähkölle.

MORE NEWS

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

Uusi RTOS alkaa vallata pieniä mikro-ohjaimia

Sulautettujen järjestelmien maailma on saamassa uuden suunnan, kun PX5 RTOS – uusi reaaliaikakäyttöjärjestelmä ThreadX:n alkuperäiseltä kehittäjältä William Lamielta – alkaa nousta esiin vaihtoehtona pieniin ja vaativiin mikro-ohjainympäristöihin. Viimeisin merkittävä askel tässä kehityksessä on saksalaisen debuggausjätti Lauterbachin ilmoitus täysimittaisesta TRACE32-tuesta PX5:lle.

Tässä toukokuun pahimmat haittaohjelmat

Tietoturvayritys Check Pointin toukokuun haittaohjelmakatsaus paljastaa, että FakeUpdates on yhä yleisin sekä Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan FakeUpdates vaikutti 5,41 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 3,80 prosenttia.

Euroopassa aloittaa uusi virtuaalioperaattori, mutta Suomeen silläkään ei ole asiaa

Liettualainen Fintech-yritys Revolut ilmoitti astuvansa mobiilimarkkinoille lanseeraamalla oman virtuaalioperaattorinsa, mutta Suomen liittymämarkkinaa se ei aio toistaiseksi koskettaa. Tähän on syynä ennen kaikkea Suomen mobiilimarkkinan poikkeuksellinen rakenne.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat
  • AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle
  • Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia
  • Yksi koodi, monta laitteistoa

NEW PRODUCTS

  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
  • Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon
 
 

Section Tapet