logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Yhä useampi ottaa valokuvia vain älypuhelimellaan. Niiden kuvanlaatu on kuitenkin heikko, erityisesti huonoissa valaistusoloissa. Kameran salamasta voidaan kuitenkin saada nykyistä enemmän irti.

Kirjoittaja Christopher Wolf on itävaltaisen ams:n sovellusinsinööri. Hän tuli yhtiön palvelukseen vuonna 2008 lineaarituotteiden tuotepäälliköksi vastaten esimerkiksi DC-DC-muuntimista, lediajureista, audiovahvistimista ja kytkimistä. Vuonna 2012 Christopher siirtyi Yhdysvaltoihin vastaamaan ams:n avainasiakkaista. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Kapfenbergin yliopistosta Itävallasta.

Matkapuhelimen kameran toiminta pimeässä on tärkeä ominaisuus, jonka avulla se voi erottautua kilpailijoistaan. Kännyköiden kameran laatu on ylipäätään tasaisesti parantumassa. Resoluutio paranee, suljinnopeudet kasvavat ja optiikan ominaisuudet tulevat lähemmäksi digikameroiden tasoa.

Jotta voisi ottaa hyvän kuvan pimeässä, tarvitaan eräs tärkeä komponentti: kirkas valonlähde. Matkapuhelimessa tämä on sitäkin tärkeämpää. Pikselikilpajuoksu johtaa pienempiin ja pienempiin pikselikokoihin, jotka edellyttävät kirkasta valaisua. Erityisesti tämä pätee silloin, kun ympäröivää valoa on vähän, jolloin olisi muuten vaikeaa ottaa hyvää – eli matalakohinaista – kuvaa. Yksinkertaistaen, kirkkaan valon saavuttaakseen suunnittelijan pitää kasvattaa salamaledin läpi ajettavaa virtaa.

Kännykässä erilaiset alijärjestelmät imevät akun virtaa samaan aikaan, kun kameran salamaa käytetään. Akun kykyyn syöttää haluttua virtaa salamaledille vaikuttavat myös muut tekijät, kuten sen varaustila ja ympäröivä lämpötila. Jos samalle otetaan liikaa tehoa, akun jännite putoaa järjestelmän vaatiman vähimmäisrajan alle, mikä johtaa puhelimen sammumiseen. Tätä halutaan välttää kaikin keinoin.

Tämän päivän kännöiden tapa arvioida sitä, kuin paljon tehoa salamalle voidaan akusta ajaa, on aika karkea. Sen tuloksena salama ei yleensä ole niin kirkas kuin se voisi olla, ja käyttäjä kärsii tarpeettoman huonosta kuvanlaadusta pimeissä olosuhteissa.

Tässä artikkelissa kuvataan tekniikkaa, minkä ams on toteuttanut uudessa salama-ajuripiirissään maksimoidakseen salamalle syötettävän virran määrän kaikissa olosuhteissa. Tämän ansiosta kuvanlaatu on aina paras mahdollinen.

Vaihtelevia kuormia akulle

Matkapuhelimen salamajärjestelmän heikoin kohta on akku. Tai ollaksemme tarkempia, se on maksimivirta (peak current), joka akusta voidaan ottaa. Ongelman aiheuttaa matkapuhelimen tehoa käyttävien komponenttien määrä. Eniten tehoa kuluttavat GSM-radion tehovahvistin, sovellusprosessori, kantataajuusprosessori, bluetooth- ja wifi-radiot, sekä lcd-näytön taustavalo. Nämä kaikki alijärjestelmät saattavat olla päällä yhtä aikaa. Samalla akku voi olla uusi ja täyteen ladattu tai useita vuosia vanha ja varaukseltaan lähes tyhjiin purettu.

Jotta ymmärtäisimme tämän kaiken vaikutuksen salaman suorituskykyyn, on hyödyllistä tietää salaman ajurijärjestelmän arkkitehtuuri. Ajuri itse on suoraan liitetty akkuun ja myös kuvaprosessoriin. Kuvaprosessori kontrolloi kameraa, ja asettaa salamavalon parametrit (kesto ja virran määrä) kuvaprosessorin lukemien perusteella (ks. kuva 1).

Kuva 1: Ledisalaman tyypillinen ajuripiiri matkapuhelimessa.

Salamavalon toiminnalla voi olla peräti disruptiivinen vaikutus koko matkapuhelimeen. Kun lediajuri yhtäkkiä ottaa suuren virra akusta,sen jännite putoaa huomattavasti, suhteessa akun sisäiseen ESR-resistanssiin (ESR, equivalent series resistance). Vaarana on, että tämä äkillinen virrankulku pakottaa akun jännitteen järjestelmän jännitteen alaraja-arvon alle. Tässä tapauksessa puhelimen tehonhallinnan ohjain (PMIC) resetoi koko järjestelmän, minkä takia käyttäjän pitää syöttää uudelleen PIN-tunnukseksensa voidakseen käyttää kännykkää uudelleen.

Tehosuunnittelijan kannalta ongelman muodostavat eri muuttujien väliset riippuvuudet, jotka määrittelevät miten paljon tehoa voidaan käyttää ilman, että järjestelmä pakotetaan käynnistymään uudelleen. Alijärjestelmien vaatiman tehon määrä voi vaihdella, samoin akun varaustila (ja siksi myös sen avoimen piirin jännite ennen kuin siihen voidaan pakottaa mitään kuormaa): akun ESR myös vaihtelee lämpötilan ja akun iän mukaan.

Tällä hetkellä matkapuhelimet osaavat vain arvioida karkeasti sen maksimivirran, mikä akusta voidaan vetää. Tieto hyväksyttävästä virran määrästä tiettyjen parametrien vallitessa (mukaan lukien varaustila, lämpötila ja toiminnassa olevat tehoa kuluttavat sovellukset) tallennetaan LUT-taulukkoon. Kuvaprosessori asettaa salaman arvot näiden tietojen perusteella.

Tähän taulukkoon on kuitenkin mahdotonta tallentaa täsmällisiä ja tarkkoja arvoja. Tämä johtuu monesta syystä. Tehovahvistimen kaltaisten alijärjestelmien vaatima teho vaihtelee suuresti, mikä riippuu osin matkapuhelimen ja tukiaseman välisestä etäisyydestä. Myös akun ESR-resistanssin määrittely ajan suhteen on tyypillisesti epätarkkaa, sillä siihen vaikuttavat käyttäjän toiminta ja ympäristön olosuhteet, pääasiassa lämpötila.

Käytännössä matkapuhelinten valmistajat lisäävät leveät marginaalit LUT-taulukon virtalukemiin, jotta salaman toiminta ei uhkaisi sulkea koko laitetta. Tämä tarkoittaa, että salamaan johdettu virta on selvästi maksimivirtaa pienempi, mikä heikentää kuvien laatua.

Reaaliakaista tietoa akun oikeasta tilasta

Tarvitaan siis tapa tietää, mikä on kuvanottohetkellä suurin mahdollinen virta, joka akusta voidaan vetää niin, ettei sen jännite mene raja-arvon alle. Itse asiassa, mikäli tämä tiedetään, tieto akun varaustilasta, akkuun kohdistuvasta kuormasta ja ympäröivästä lämpötilasta tulee tarpeettomaksi.

Ams:n kehittämä innovaatio perustuu tähän oivallukseen. Yhtiö on kehittänyt tekniikan, jolla voidaan ajaa ”diagnostista pulssia”. Tämä pulssii testaa järjestelmän käyttäytymistä vaihtuvien kuormien alla, ja laskee tämän käyttäytymisen perusteella, kuinka paljon virtaa ja kuinka kauan salamaan voidaan syöttää. Kuvaprosessori voi sitten asettaa valaistusajan ja ISO-lukeman ledisalaman lähtötehon perusteella.

Tämä diagnostinen pulssi -toiminto on lisätty ams:n uuteen lediajuripiiriin AS3649, joka monitoroi sekä akun jännitettä että ledin virtaa yhtäaikaisesti pulssin vaikutuksen alla. Pulssi kalibroidaan huolellisesti aiheuttamaan jännitepudotus akussa niin, ettei alijännitteen vaaraa ole.

Diagnostinen pulssi käynnistyy ennen jokaista normaalia salamatoimintoa (ks. kuva 2). Kuten voidaan nähdä, pulssi on niin lyhyt, ettei käyttäjä voi huomata sen aiheuttamaa viivettä.

Lisäksi diagnostisen pulssin tuottama valo, joka tulee alle 20 millisekuntia ennen salaman välähdystä, ei ole käyttäjän havaittavissa (esisalamaa käytetään kameran automaattitarkennukseen pimeissä olosuhteissa).


Kuva 2: Tyypilliset matkapuhelimen akun virta- ja jännitearvot esisalaman, diagnostisen pulssin ja normaalin salamavalon välähdyksen aikaan.

Diagnostinen pulssi on vain neljän millisekunnin mittainen. Kaikki muut ajoitusparametrit (kuten esisalaman kesto ja esi- ja pääsalaman välinen viive) ovat järjestelmäsuunnittelijan määriteltävissä. Pääsalaman keston määrittelee kuvaprosessori ISO-laatuvaatimuksen mukaisesti. Virran määrittelee diagnistinen pulssi.

Diagnostinen pulssi toimi tehokkaasti akun koko eliniän ajan. Kun akku ikääntyy, se menettää kapasiteettiaan ja sisäinen ESR-resistanssi kasvaa, ja siksi alijänniterajaa täytyy nostaa jotta järjestelmille syötettävä virta olisi riittävä. Muussa tapauksessa vanhemman akun suurin virta olisi matalampi, mikä johtaisi himmeämpään samalavaloon. Diagnostisen pulssin avulla akusta voidaan aina vetää suurin mahdollinen käytettävissä oleva virta.

Vieläkin laadukkaampia kuvia

AS3649-piirillä toteutettu ams:n diagnostisen pulssin tekniikka mahdollistaa sen, että salamaledin virta on mahdollisimman suuri kaikissa toiminta- ja ympäristöolosuhteissa. Se myös automaattisesti kompensoi ledin tehokkuuden pienenemisen kasvattamalla salaman pulssin kestoa. Tehokkuuden pieneneminen on seurausta ledin kuumenemisesta korkeilla virroilla, kun se käynnistetään kylmänä.

AS3649-piirillä on toinenkin ominaisuus, joka tuottaa kirkkaamman salaman ja paremman kuvanlaadun. Sitä voidaan ajaa 2,5 ampeerin virralla, mikä on huomattava lisäys nykyisten kännykkäsalamien lediajurien maksimiin 1,3 ampeerin virtaan.

Etuja myös tuotannossa

Tässä artikkelissa on kuvattu, miten diagnostista pulssia voidaan käyttää mittaamaan akun toimintaa juuri ennen salamaledin käyttöä, ja kuinka tämän informaation perusteella salamaan syötetään mahdollisimman suurta virtaa ilman, että seurauksena on alijännite akussa. Tämä johtaa parempaan kuvanlaatuun alhaisemmalla ISO-arvolla, kuin mihin tämän päivän matkapuhelimissa päästään, kun virtarajat haetaan LUT-taulukosta.

Matkapuhelinvalmistajat arvostavat myös toista ominaisuutta diagnostista pulssia hyödyntävässä AS3649-komponentissa: piiri kompensoi automaattisesti tuotantoprosessin aiheuttamat vaihtelut yksittäisissä komponenteissa. Jokainen LUT-taulukkoon nojaava matkapuhelin pitää karakterisoida täsmällisen tarkasti. Diagnostinen pulssi -menetelmä on sen sijaan järjestelmän sisäinen mittaustapa ja se osaa sopeutua vaihteluihin ja muutoksiin järjestelmässä ilman kvalifiointia.

AS3649-piirin käyttämisestä tulee näin etuja sekä matkapuhelimen käyttäjälle että valmistajalle. Kirkkaampi salama tuottaa laadukkaampia kuvia ja lisäksi lopputuote on aiempaa helpompi valmistaa.

Lisätietoa AS3649-piiristä löytyy ams:n nettisivuilta osoitteesta www.ams.com.

MORE NEWS

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Vanhoista Windows-koneista tulee romurautaa? Iso mahdollisuus Linuxille

Microsoft muistuttaa käyttäjiä Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä 14. lokakuuta 2025. Tämän jälkeen yli 240 miljoonaa tietokonetta jää ilman tietoturvapäivityksiä, mikä tekee niistä yhtiön mukaan vakavan kyberturvariskin. Microsoftin blogin mukaan jatkaminen vanhentuneella käyttöjärjestelmällä on kuin "jättäisi ulko-oven auki tuntemattomille". Käytännössä koneista tulee lokakuussa romurautaa, jos niille ei tee mitään, Microsoft katsoo.

Kiinassa kehitettiin HDMI:n tappaja

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Xiaomin uusin on erinomainen kuvaajan laite

Xiaomi hehkuttaa uutta 15 Ultra -lippulaivaansa kuvaajien älypuhelimena, joten väite piti laittaa testiin. Leican optiikkaan perustuva neljän kennon yhdistelmä onnistuukin vakuuttamaan. Myös Xiaomin kameraohjelmisto ansaitsee kiitokset.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article