ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Nov # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Ziphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
Jan # Farnell sajt skyskrapa
ecf 2023 - reklam
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Y-sukupolvi mullistaa instrumentoinnin

Tietoja
Kirjoittanut Chris Delvizis, National Instruments
Julkaistu: 25.04.2014
  • Mittaus & testaus

Y-sukupolven pakkomielle tekniikasta tulee vaikuttamaan seuraavan sukupolven pöytämittauslaitteiden kehitykseen.

Kirjoittaja Chris Delvizis on National Instrumentsin tuotemarkkinointipäällikkö National Instrumentsilla. Hän työskentelee läheisesti NI:n tuotekehityksen ja markkinoinnin kanssa määritelläkseen uusien tuotteiden omiaisuuksia sekä datankeruun ja instrumentoinnin tuotteiden markkinointistrategioita. Ennen nykyistä työtään Chris työskenteli sovellusinsinöörinä. Hänellä on langattoman tekniikan suunnittelun tutkinto Auburnin yliopistosta.

Jokainen suunnittelijasukupolvi on nähnyt uuden sukupolven instrumentoinnin. 1940-60-luvulla syntyneet suuret ikäluokat käyttivät katodisädeputki-oskilloskooppeja ja multimittareita neulanäyttöineen, joihin nyt yleisesti viitataan analogisina instrumentteina. 1960-80-luvuilla syntynyt X-sukupolvi pääsi nauttimaan uuden sukupolven digitaalisista instrumenteista, jotka hyödynsivät AD-muuntimia ja graafisia näyttöjä. 1980-2000-luvuilla syntynyt Y-sukupolvi on nyt tulossa työelämään uusin ajatuksin, jotka vaikuttavat siihen, millainen seuraavan polven intrumentoinnista tulee.

Y-sukupolvi ona kasvanut teknologian ympäröimässä maailmassa. Tietokoneista internetiin ja nyt mobiililaitteisiin tämä teknologia on kehittynyt nopeampaa vauhtia kuin koskaan aikaisemmin. Cisco pureutui omassa tutkimuksessaan Y-sukupolveen ja heidän teknologiasuhteeseen. Näin Y-sukupolvi erottuu tutkimuksen mukaan aiemmista:

- älypuhelimia pidetään kaksi kertaa niin tärkeitä kuin pöytätietokoneita

- kolmasosa kyselyyn vastanneista tarkistaa älypuhelimensa vähintään kerran puolessa tunnissa

- 80 prosenttia käyttää säännöllisesti vähintään yhtä älypuhelinsovellusta

- kaksi kolmesta viettää yhtä paljon tai enemmän aikaa verkossa kuin ystäviensä parissa

Y-sukupolvella on teknologiasta pakkomielle. He omaksuvat muutokset ja sopeutuvat nopeasti uusiin teknologioihin, koska ymmärtävät niiden tuomat hyödyt. Kulutuselektroniikan innovaatiot, joita Y-sukupolven suunnittelijat käyttävät jokapäiväisessä elämässään, ovat ohittaneet heidän ammattielämässään käyttämien instrumentien teknisen tason. Itse asiassa pöytämallinen mittauslaite on säilynyt pääosin muuttumattomana. Kaikki komponentit siinä - näyttö, prosessori, muisti, mittausjärjestelmät ja säätimet/napit - on integroidu yhdeksi yhtenäiseksi laitteeksi.



Kun nykyinen mittauslaitteiden sukupolvi tulee tiensä päähän, Y-sukupolven insinöörit tulevat vaatimaan, että instrumentteihin tuodaan moderneja tekniikoita. Y-sukupolven instrumentointi tulee sisältämään kosketusnäyttöjä, mobiililaitteita, pilviliitettävyyttä ja ennustavaa älykkyyttä, jotka tuovat merkittäviä etuja aiempiin sukupolviin nähden.

Kosketusnäyttö

Frost & Sullivanin mukaan "suunnittelijat liittävät enenevässä määrin käyttöliittymän konseptin siihen, mitä ovat kulutuselektroniikan laitteissa tottuneet käyttämään". Tämän päivän mobiililaitteista löytyvä kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä tuo dramaattisesti erilaisen kokemuksen, kuin nykytesterien nupit ja painonapit. Nupeilla ja napeilla ohjaaminen on Y-sukupolven mielestä hyvin epätyydyttävää.

Kun instrumentteihin on lisätty uusia toimintoja, niihin on myös lisätty uusia nuppeja ja painonappeja näitä toimintoja tukemaan. Tämä lähestymistapa ei kuitenkaan ole skaalautuva. Jossakin vaiheeessa nuppien ja nappien määrä kasvaa liiaksi, mikä muuttuu tehottomaksi. Joissakin instrumenteissa on päädytty monitasoisiin menuvalikoihin ja "softa-nappeihin", jotka vastaavat vaihtuviin toimintoihin, mutta näiden järjestelmien monimutkaisuus on luonut uudenlaisia käytettävyyden ongelmia. Useimmat Y-sukupolven suunnittelijat kuvaisivat tämän päivän instrumentteja kömpelöiksi.

Instrumentti, jossa fyysiset nupit ja napit on kokonaan hylätty ja jota käytetään sen sijaan kosketusnäytön kautta, voisi ratkaista nämä ongelmat. Sen sijaan, että kaikki ohjaimet esitetään välittömästi, kosketusnäytöllä käyttöliittymää voitaisiin yksinkertaistaa niin, että kulloinkin vain relevantit kontrollit tuodaan dynaamisesti käyttöön. Käyttäjät voisivat myös suoraan olla yhteydessä dataan näytöllä sen sijaan, että käyttävät siihen erillään olevaa nuppia tai nappia. He voisivat käyttää elepohjaista ohjaamista esimerkiksi aikajakson tai jännitteen muuttamiseen oskilloskoopin graafissa. Kosketusnäyttöön pohjaava käyttöliittymä olisi fyysisten nuppien ja nappien tehokkaampi ja intuitiivisempi korvaaja.

Mobiilitekniikkaa käyttöön

Hyödyntämällä mobiililaitteita varten kehitettyä tekniikkaa mittausinstrumenteissa voidaan höydyntää parempia komponentteja ja uudempaa teknologiaa. Tällä lähestymistavalla nykypäivän instrumentit näyttäisivät kovin erilaisilta. Prosessointi ja käyttöliittymä tapahtuisi mobiililaitteessa pyörivässä sovelluksessa. Koska mitään fyysisiä nuppeja, nappeja tai näyttöä ei tarvittaisi, instrumenttilaitteisto kutistuisi pelkkään mittaus- ja ajoitusjärjestelmään, mikä puolestaan johtaisi laitteiden pienempään kokoon ja halvempaan hintaan. Käyttäjiä eivät enää rajoittaisi laitteen minikokoinen näyttö, pieni tallennustila ja hidas toiminta. Sen sijaan kehittäjä hyötyisi suurista, kirkkaista näytöistä, gigatavujen tallennustilasta ja moniydinprosessoreista. Laitteisiin sisäänrakennetut kamerat, mikrofonit ja kiihtyvyysanturit voisivat tuoda uudenlaisia mahdollisuuksia, kuten kuvakaappauksen ottamisen testausjärjestelystä tai datan mukaan tallennettavien äänikommenttien nauhoittamisen. Käyttäjät voisivat jopa luoda räätälöityjä sovelluksia erityisiin mittaustarpeisiin.

Vaikka perinteisiin instrumentteihin voidaan aivan hyvin tuoda parempia komponentteja, se ei koskaan tapahdu yhtä nopeasti kuin mobiililaitteissa. Kulutuselektroniikassa innovointi tapahtuu nopeammin jo markkinoiden koon takia, ja näitä teknologioita hyödyntävissä instrumenteissa teknologia on aina parempaa ja edullisempaa.

Pilviyhteys

Suunnittelijat siirtävät yleisesti dataa instrumenttien ja työasemiensa välillä USB-muisteilla tai erillisohjelmistoilla ethernet- tai USB-kaapelia pitkin. Vaikka tämä prosessi on suhteellisen yksinkertainen, Y-sukupolvi on tottunut siihen, että data on välittömästi käytettävissä pilvipalvelujen kautta. Dropboxin ja iCloudin kaltaiset palvelut tallentavat dokumentteja pilveen ja synkronisoivat ne automaattisesti eri laitteiden kesken. Kun käyttäjät ovat vielä jatkuvasti verkossa wifi- ja kännykkäverkkojen kautta, he pääsevät käsiksi dokumentteihinsa kaikkialta milloin tahansa. Sen lisäksi, että tiedostoja vain tallennetaan pilveen, joissakin palveluissa on koko joukko pilvessa toimivia sovelluksia. Esimerkiksi Google Docsin avulla käyttäjät voivat etänä editoida dokumentteja samanaikaisesti kaikkialta.

Instumentointi, joka hyödyntäisi verkkoa ja pilviyhteyttä, voisi tuoda nämä samat edut suunnittelijoiden käyttöön. Useat suunnittelijat voisivat päästä kiinni sekä dataan että käyttöliittymään mistä tahansa maailmasta. Jos esimerkiksi tekee debuggausta yhdessä toisaalla työskentelevän olevan kollegansa kanssa, voisi staattisen kuvakaappauksen sijaan käyttää intrumenttia reaaliajassa, jolloin ongelman ymmärtäisi paremmin. Pilviteknologiat voisivat suuresti parantaa suunnittelutiimin tehokkuutta ja tuottavuutta.

Lisää älykkyyttä

Kontekstitietoinen laskenta on lähdössä nousuun ja se voi muuttaa tapaamme käyttää laitteita perustavalla tavalla. Tämä teknologia hyödyntää tilanne- ja ympäristötietoa ennakoiden käyttäjän tarpeita ja tuoden tilannetietoisia sisältöjä, toimintoja ja kokemuksia. Suosittu esimerkki tästä on Siri, tuoreiden Apple iOS-laitteiden ominaisuus. Käyttäjät antavat Sirille äänikomentoja tai kysyvät kysymyksiä, ja se vastaa toiminnoilla tai antamalla suosituksia. Google Now tuo Sirin kaltaisen toiminnallisuuden, mutta sen lisäksi se tarjoaa passiivisesti käyttäjälle informaatiota, jota hän mahdollisesti haluaa sijainnin ja hakutulosten perusteella. Tällaisia tietoja ovat säätiedot, reittisuositukset aamun työmatkalla, muistutukset neuvotteluista ja arvioista perillepääsyn ajasta, sekä lentotietoja ja automaattisesti laitteisin tulevia boarding pass -kortteja.

Samanlainen älykkyys yhdistettynä instrumentointiin voisi olla mullistavaa. Yleinen kehittäjien haaste on yritys muuttaa intrumentin konfigurointia samalla, kun kädet ovat täynnä mittapäitä. Laitteen ääniohjaus vapauttaisi kädet, mutta tekisi myös toimintojen ohjaamisesta helpompaa. Lisäksi ennakoivaa älyä voitaisiin käyttää korostamaan relevanttia tai kiinnostavaa mittausdataa. Oskilloskooppi voisi automaattisesti tarkentaa ja konfiguroitua signaalin mielenkiintoiseen osaan, tai se voisi lisätä relevantteja mittauksia signaalin muodon perusteella. Mobiililaitteita hyödyntävä mittausinstrumentti voisi hyödyntää uutta kontekstitietoista laskentaa sitä mukaa, kun teknologia kehittyy.

Y-sukupolven voima

Kulutuselektroniikan laitteiden tekniikka kehittyy nopeasti ja se vaikuttaa Y-sukupolven odotuksiin. Kun yhä useampi Y-sukupolven edustaja siirtyy työelämään, on vain ajan kysymys milloin heidän odotuksensa siirtyvät niihin laitteisiin, joita he työssään käyttävät. Nämä kehittyvät tekniikat tuovat merkittäviä parannuksia instrumentointiin, ja teknologisesti etevät Y-sukupolven insinöörit hyödyntävät niitä ratkaistakseen suunnittelun haasteita nopeammin kuin aiemmat sukupolvet edes ymmärsivät olevan mahdollista.

back to top
MORE NEWS

Valvontakameran kuvaa valvoo yhä useammin tekoäly

Tänä vuonna nähdään merkittävä kasvu AI-pohjaisen analytiikan käyttöönottoa kameroissa ja videonhallintajärjestelmissä. Kamerakuvaa on yksinkertaisesti liian paljon, jotta ihmiset voisivat valvoa niitä tehokkaasti. AI-pohjaisen analytiikan avulla turvallisuusosastot kykenevät tekemään enemmän vähemmillä resursseilla, arvioi turvallisuusalan anturiratkaisuja kehittävä i-PRO.

Suomalaisen BCB Medicalin ohjelmistolle tärkeä EU-sertifikaatti

Turkulainen vuonna 2003 perustettu BCB Medical on yksi ensimmäisiä yrityksiä Suomessa, jonka ohjelmisto täyttää EU:n lääkinnällisten laitteiden vaatimukset. BCB Medicalille myönnetty MDR-sertifikaatti on arvokas tunnustus potilasturvallisuuden eteen tehdystä määrätietoisesta työstä.

Samsungin uusimman huippupuhelimen voi myös liisata

Samsung on lanseerannut tuoreen Galaxy S23 -sarjan yhteydessä myös uuden Samsung Flex -palvelun. Kyseessä on tilausperusteinen palvelu, jota käyttämällä saa tiettyyn kuukausihintaan käyttöönsä Samsung Galaxy -puhelimen. Tavallaan kyse on puhelimen liisauksesta.

Nappikuulokkeisiin parempaa ääntä pienemmällä virrankulutuksella

MEMS-tekniikka on nopeasti valtaamassa kaikkia pieniä mikrofonien paikkoja. Tekniikan etuna on pieni koko, hyvät ominaisuudet ja pieni virrankulutus. Infineonin uusin piiri tekee tekniikasta yhä houkuttelevampaa niin nappikuulokkeissa kuin kuulokojeissa.

Autojen komponenttipula ei hellitä tänä vuonna

Uusia autojen joutuu edelleen ottamaan kuukausia, erityisesti jos haluaa mukaan kaikki autonvalmistajan suunnittelemat ominaisuudet ja toiminnot. Komponenttipula on vaivannut alaa pitkään, eikä helpotusta ole luvassa ainakaan tänä vuonna.

Androidin vanha ongelma ei hellitä

ScientiaMobile on esitellyt viime vuoden älypuhelintilastoja. Androidin osuus markkinoista oli vuoden lopulla 66 prosenttia ja iOS:n 33 prosenttia. Androidin helmasynti on kuitenkin ennallaan: markkinoilla olevissa laitteissa on suuri määrä eri versioita, myös vanhoja versioita.

Yhdellä piirillä kahden portin USB-laturi

Yhä useamman uuden puhelimen mukana ei tule laturia, joten markkinoilla on tarvetta entistä paremman hyötysuhteen laitteille. STMicroelectronics halajaa näille markkinoille uudella USB:n tehonsyöttöstandardia (PD) tukevalla kahden portin piirisarjallaan.

Suurin osa Pentagonin alihankkijoista ei täytä tietoturvavaatimuksia

Ensimmäinen perusteellinen analyysi Yhdysvaltain puolustusteollisuuden kyberturvallisuuden tilasta paljastaa, että lähes 90 prosenttia puolustushallinnon urakoitsijoista ei täytä vaadittuja turvallisuusstandardeja. Näillä urakoitsijoilla on hallussaan arkaluonteisia kansallisia turvallisuustietoja, ja ne joutuvat jatkuvasti valtion tukemien hakkerien hyökkäysten kohteeksi, kertoo AtlasVPN.

Muista sähköautoa ladatessa: Supersukopistorasia ei auta, jos pistotulppa on sekundaa

Sähköauton lataamiseen on suositeltavinta käyttää siihen tarkoitukseen suunniteltua, standardin IEC 61851-1 mukaista kiinteästi asennettua latausasemaa, jossa on sähköauton lataamiseen suunniteltu järeä pistorasia tai autoon sopivalla pistokkeella varustettu kiinteä kaapeli.

Pohjoisen robottiautotesti päättyi menestyksellisesti

Sensible 4 kertoo, että ankarissa arktisissa sääolosuhteissa Norjan Bodøssa toteutettu kolmen vuodenajan robottiautokoe päättyi menestyksekkäästi. Pohjoismainen projekti toi arvokkaita näkemyksiä ja dataa, joita käytetään edelleen automatisoidun ajotekniikan kehittämiseen ja tehostamiseen ankarissa sääolosuhteissa.

 2022  # mobilbox
Sep Oct # Rohde mobilbox
Jan # Farnell  mobilbox f skyskrapa
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Kuinka suunnitella ToF-kamerajärjestelmä?

Monessa konenäkösovelluksessa vaaditaan erilaisten kohteiden etäisyyksien tarkkaa mittaamista. Tämä artikkeli tarjoaa yleiskatsauksen jatkuvan säteilyn (Continous Wave) CMOS-pohjaisen ToF-kamerajärjestelmän tekniikkaan ja sen eduista perinteisiin 3D-kuvausratkaisuihin verrattuna.

Lue lisää...

OPINION

4G-signaali sotki televisiokanavat

Syksyllä alkoi televisiokuva yllättäen pätkiä. Tai oikeastaan pikselöityä. Ja sitten hävisi osa kanavista kokonaan, missä erityisesti Ylen HD-kanavien katoaminen harmitti. Syyksi paljastui lopulta jo kymmeniä tuhansia antenneja vaivannut ongelma: 4G-signaali.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Valvontakameran kuvaa valvoo yhä useammin tekoäly
  • Suomalaisen BCB Medicalin ohjelmistolle tärkeä EU-sertifikaatti
  • Samsungin uusimman huippupuhelimen voi myös liisata
  • Nappikuulokkeisiin parempaa ääntä pienemmällä virrankulutuksella
  • Autojen komponenttipula ei hellitä tänä vuonna

NEW PRODUCTS

  • Benderin tuotteet Enkom Activen edustukseen
  • Lisää vauhtia USB- ja Ethernet-liittimiin
  • Paikannusmoduuli kestää 105 asteen lämpötilan
  • Kymmenien tuhansien solmujen mesh-verkkoon uusia moduuleja
  • Nopeampi Wi-Fi käyttöön nostalgisesti tikulla
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
loka 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi EU chip plan would cost €500bn, says NXP CEO https://t.co/j9bD8VpK9c
loka 04 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet