ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Mitä vaaditaan tulevaisuuden testauslaitteilta?

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 24.05.2022
  • Test & measurement

Millaisia mittaus- ja testauslaitteita tulevaisuudessa tarvitaan? Mihin standardeihin mittaukset perustuvat? Kuinka tarkkoja mittaukset ovat? Miten insinöörit käyttävät testauslaitteita? Kaikki nämä vaikuttavat siihen, mitä tulevaisuuden testereiltä vaaditaan.

Artikkelin kirjoittaja Cliff Ortmeyer vastaa Premier Farnellin ratkaisujen kehittämisestä. Ortmeyer tuli Farnellin palvelukseen vuonna 2011. Sitä ennen hän työskenteli STMicroelectronicsilla liiketoiminnan kehityksessä yli 13 vuotta. Ortmeyerillä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Iowa State Universitystä.

Elektroniikkajärjestelmien parissa työskentelevät insinöörit ovat tottuneet muutokseen. Perinteisesti muutosta ovat johtaneet Mooren lain mahdollistamat jatkuvat kustannussäästöt. Nykyään liitettävyyttä tukevien teknologioiden nousu esineiden internetistä (IoT) metaversumiin antaa entistä enemmän sysäystä muutokselle. Mittaus ja testaus ovat olennainen osa minkä tahansa suunnitteluorganisaation kykyä kehittää tuotteita. Tämä asettaa testauslaitteiden valmistajat eturintamaan, kun markkinoiden vaatimuksiin yritetään vastata jatkuvalla kehityksellä.

Yksi selkeä liikkeellepaneva voima uusien testauslaitteiden kehittämisessä on se, kuinka valmistajat ovat tekemisissä asiakkaiden kanssa määrittääkseen insinöörien kohtaamat haasteet. Vaikka mittaustarkkuuden ja kaistanleveyden parantamiseen panostetaan jatkuvasti, monet suunnittelun muutokset johtuvat instrumenttien käyttötavoista.

- Kyse on ensisijaisesti asiakkaasta. Suunnittelemme tuotteen sen mukaan, miten he käyttävät sitä. Asiakkaan työskentelyn helpottaminen on ensiarvoisen tärkeää, sanoo Fluken vanhempi insinööri ja teollisen kuvantamisen asiantuntija Justin Sheard.

Tektronixin ja Keithleyn tekninen markkinointipäällikkö Bradley Odhner on samaa mieltä. Hän huomauttaa, että yritys työllistää ihmisiä, joiden ensisijaisena tehtävänä on toteuttaa tällainen asiakassitoutuminen. - Käytämme paljon aikaa keskustellaksemme asiakkaiden kanssa selvittääksemme, mitä he tarvitsevat juuri nyt, mutta ennen kaikkea, mitä he tarvitsevat muutaman vuoden kuluttua.

Asiakkaat ajavat uusia toimintoja

Keskittyminen asiakkaiden sitouttamiseen johtaa oivalluksiin paitsi siitä, kuinka suunnittelijat ovat vuorovaikutuksessa työkalujen kanssa, myös siitä, millaisia ominaisuuksia uusien instrumenttien on tuettava. Esimerkiksi energiatehokkuus on jo nyt suuri huolenaihe monille suunnittelutiimeille. Nyt valmistettaviin tuotteisiin menevien resurssien saatavuus ja ympäristökustannukset ovat yhä tärkeämpiä yhteiskunnalle ja sitä kautta tuotesuunnittelutiimille. Kai Scharrmann, Hioki Europen myyntipäällikkö, huomauttaa, että akkusuunnittelussa tehdään parhaillaan työtä. ”Kehitettävät solut keskittyvät pakkaamaan enemmän energiaa samaan tai jopa pienempään tilaan. Se ei ole ainoa vaatimus. On myös suuri pyrkimys vähentää vaikeasti saatavien ja saastuttavien alkuaineiden, kuten koboltin, määrää. Uusimmat akut ovat paljon vihreämpiä, koska niissä on vain murto-osa kobolttia verrattuna vuosikymmenen takaiseen.

Nämä markkinahuolet puolestaan ohjaavat kykyjä, joita valmistajat laittavat testauslaitteisiinsa. Vaihtoehtoja koboltille on ollut vaikea löytää, koska ne ovat usein osoittaneet hajoamisongelmia ajan myötä. Toistuvat automaattiset mittaukset rasitustestauksen aikana ovat tärkeitä ehdokkaiden kemikaalien ja latauksen ohjausalgoritmien tunnistamisessa ja edustavat siten tärkeitä ominaisuuksia testauslaitteille.

Uusien ratkaisujen kysyntä voi synnyttää uusia instrumentointimuotoja, Justin Sheard sanoo. - Missiomme on pitää maailma käynnissä. Luomme työkaluja ihmisten käsiin, jotka pitävät toiminnan käynnissä, ja se koskee niin monia erilaisia tuotteita.

Esimerkkinä Sheard mainitsee teollisuusmoottoreiden ja työstökoneiden huollon. - Moottorit, laakerit ja muut mekaaniset komponentit ovat osajärjestelmiä, jotka edustavat tehtaan sydäntä ja sielua, mutta niiden ylläpito on kallista.

Yksi suuri ongelma on, että monet tavanomaiset analyysitekniikat voivat tutkia vain näiden liikkuvien osien pintaa. Akustiset aallot voivat kuitenkin tunkeutua materiaaliin, joten ne voivat kertoa huoltoteknikoille ja insinööreille paljon enemmän osoittamalla vikoja laakereissa ja moottoreissa. Tuodakseen akustisen kuvantamisen tehtaan lattialle Fluke on sisällyttänyt akustisen kuvantamisen kädessä pidettäviin ii900- ja ii910-testereihinsä. - Jos ajattelee lämpökuvausta ja sitä, kuinka se häiritsi tuotantoa ja ennaltaehkäisevää huoltoa 10, 15 tai 20 vuotta sitten, akustinen kuvantaminen tekee saman nyt, Sheard selittää.

Parannuksia käytettävyyteen

Keskittyminen asiakkaiden tarpeisiin on johtanut siihen, että Tektronixin kaltaiset valmistajat haluavat löytää tapoja kehittää uusiksi laitteidensa käyttöliittymiä, jotta asiakkaat voivat tehdä tarvitsemansa mittaukset nopeammin. - Näimme trendin, jossa insinöörit haluavat pystyä tekemään asioita nopeammin ja helpommin, Bradley Odhner selittää.

Ensimmäinen askel oli keksiä uusi alusta alkaen suunniteltu käyttöliittymä, joka sai positiivista palautetta asiakaskunnalta. - Tästä upouudesta käyttöliittymästä tuli nykyinen käyttöliittymä 3-, 4-, 5- ja 6-sarjan oskilloskoopeissamme.

Instrumentaation kasvavan ohjelmistosisällön ansiosta käytettävyysparannusten ei välttämättä tarvitse odottaa uusia laitteistoja. - Asiakkaamme voivat yksinkertaisesti ladata ohjelmiston uusimman version ja he saavat takautuvasti käyttöönsä kaikki ominaisuudet, jotka on lisätty ohjelmiston uusimpaan versioon, sanoo Mike Purday, Pico Technologyn EMEA-alueen johtaja.

- Tällä hetkellä työskentelemme erittäin suuren uuden julkaisun parissa; kaikki, joilla on PicoScope, hyötyvät tästä päivityksestä ilmaiseksi, Purday jatkaa.

Kehittynyt teknologia valuu edullisempiin järjestelmiin

Mitä tulee ominaisuuksiin, jotka ovat tulossa lähivuosina valtavirran instrumentteihin, osa niistä on saatavilla huippuluokan tuotteissa jo nyt. Kun elektroniikan kustannukset laskevat tuotteen oppimiskäyrän ansiosta, kehitys etenee edistyneistä laitteista edullisempiin järjestelmiin.

- Meillä on sama tilanne kuin Formula 1:ssä, jossa valtavirran autoja valmistavat yritykset investoivat huippuluokan kilpa-autoihin. He laittavat huippuluokan varusteet ja tekniikat kilpa-autoon, mutta hetken kuluttua ne nähdään valumassa alas tavallisiin massatuotantoautoihin. Käytämme samaa lähestymistapaa tuotekehityksessämme, Scharrmann sanoo.

- Tänään valmistamme huippuluokan virta-antureita, joiden avulla voit mitata 800 A 4 MHz:llä. Tämä tekniikka, ja sitä koskeva tieto ja kokemus valuu esimerkiksi tavalliseen mittariin. Tämä on yksi syistä, miksi puristinmittarimme ovat erittäin tarkkoja.

Keysightin tuotepäällikkö Mike Hoffman näkee saman ilmiön oskilloskoopeissa. - Takavuosina 1 GHz:n oskilloskooppi oli oskilloskooppien ”ferrari”. Ajan myötä tekniikan kehittyessä 1 GHz:n skoopin valmistaminen tuli edullisemmaksi. Jos näin ei kävisi, keksimme uusia tapoja rakentaa se ja tehdä siitä edullisempi.

Jos katsotaan vielä pidemmälle, testausratkausujen toimittajat seuraavan vieläkin edistyneempää tutkimusta. Tämä auttaa heitä tunnistamaan ne teknologiat, joita voidaan sisällyttää huippuluokan instrumentteihin. - Käytän joka kuukausi suuren osan ajastani lukemalla tieteellisiä artikkeleita yrittääkseni nähdä, mikä on tämän hetken kuuma tekniikka, mutta myös nähdäkseni, mitä testejä nämä tutkijat tekevät arvioidakseen teknologiaansa, sanoo Odhner. Hän lisää, että tämäntyyppiset mittauspiirit ovat tärkeitä nykyisten testerien laajentamisen ja uudentyyppisten tuotteiden luomisen kannalta.

- Ne alkavat varhaisessa tutkimuksessa, siirtyvät massatuotantoon, ja lopulta yleiseen käyttöön.

Uusia standardeja innovoinnille

Lopuksi standardointi on alue, jota testausyritykset seuraavat ja johon ne aktiivisesti osallistuvat.  IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) ja vastaavat tahot edistävät aktiivisesti PCIe-, Ethernet-, WiFi- ja muiden viestintästandardien kapasiteettia ja suorituskykyä. Testauslaitteiden toimittajilla on aktiivinen rooli monissa näistä järjestöistä.

- PCIe:n kaltaisissa asioissa istumme näissä lautakunnissa yrittäessämme määritellä standardia ja saadaksemme tietoa siitä, mitä standardi tulee olemaan tulevaisuudessa, jotta voimme alkaa kehittää laitteita, jotka testaavat sitä, Odhner sanoo.

Toinen näkökohta standardointielimiin osallistumisessa sekä vuorovaikutuksessa tiedemaailman kanssa on tarve varmistaa, että kehitetyt protokollat voidaan testata tehokkaasti ja että voidaan määrittää, tarvitaanko vaihtoehtoisia menetelmiä. - Kun puhutaan alhaisen tason mittauksista, yksi ensimmäisistä kysymyksistä on, kuinka alhaalla voin mitata? Perusrajat ovat olemassa, Odhner selittää.

- Universumi ei salli meidän mitata tiettyjä jännitteitä tietyistä resistanssimateriaaleista, koska silloin törmätään epävarmuusperiaatteeseen. Maailmankaikkeudellamme on fyysiset rajat sille, kuinka pitkälle voit mitata.

Teknologia muuttuu edelleen, mutta testauslaitteiden toimittajat ymmärtävät tämän ja ovat valmistautuneet vastaamaan ajoissa niin, että insinööreillä on testausratkaisut, joita he tarvitsevat edistääkseen innovaatioita ja saattaakseen projektinsa päätökseen.

back to top
MORE NEWS

Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa

Suomalaiset tiputtavat puhelimensa 60 kertaa vuodessa, selviää HMD Globalin teettämästä kyselystä, jossa haastateltiin yli tuhatta suomalaista. Keskimäärin puhelin putosi käyttäjältään viisi kertaa kuussa, eli puhelin ottaa vastaan jopa 60 iskua vuoden aikana. Vaikka uuden kännykän saadessaan sitä varjellaan erityisen huolellisesti, huolellisuus unohtuu nopeasti. Uusi puhelin putosi ensimmäistä kertaa keskimäärin 83 päivän päästä ostosta.

Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta

Rikolliset esiintyvät usein pankkien nimissä ja huijaustavat kehittyvät jatkuvasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että vanhojen sähköpostien lisäksi myös tekstiviestejä ja puheluita käytetään huijaamiseen.

Simulaattori viilaa auton valotutkan

Valotutka eli lidar on yksi tärkeä komponentti autojen ADAS-järjestelmissä ja tulevissa autonomisissa ajoneuvoissa. Mittaustalo Keysight Technologies esittelee ensi viikolla Stuttgartin autotestaamisen näyttelyssä uutta lidar-simulaattoriaan.

Missä se taivuteltava viipyy, Apple?

Motorola esitteli eilen kaksi taivuteltavaa älypuhelinta razr 40 -malliston muodossa. Samalla se liittyi useimpien muiden valmistajien joukkoon, jotka houkuttelevat ostajia kasaan taittuvilla puhelimilla. Kun Googlekin on jo julkistanut omansa, vain yksi on joukosta poissa: Apple.

Oikean 5G-IoT:n testaus etenee

RedCap eli Reduced Capacity on se on 5G-standardointia, joka käytännössä mahdollistaa IoT-datan siirtämisen 5G-verkon yli. Nyt alueen testaus on ottanut askeleita eteenpäin. Mittaustaloa Rohde & Schwarz kertoo olevansa RedCap-testitapausten ykkönen.

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa
  • Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta
  • Simulaattori viilaa auton valotutkan
  • Missä se taivuteltava viipyy, Apple?
  • ECF23: Kyberhyökkäys ilman yhtään kirjoitettua koodiriviä

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet