logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Yhä useammin sulautetuissa sovelluksia haluttaisiin ajaa mikro-ohjaimissa verkon reunalla. Renesasin uusissa Arm Cortex-M85-pohjaisissa ohjaimissa tämä on tullut mahdolliseksi tekoälylaskentaa tehostavien Helium-laajennusten ansiosta.

Kirjoittaja Eldar Sido toimii Renesas Electronicsilla Arm-pohjaiten mikro-ohjaimien tuotemarkkinoinnissa. Eldar on innostunut tekoälyn tuomisesta mikro-ohjainpiireille. Hän on valmistunut elektroniikkainsinööriksi Tokion yliopistosta. Eldarilla on myös elektroniikkainsinöörin tutkinto Sharjahin Amerikkalaisesta yliopistosta Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa.

Nyt halutaan merkittävästi lisätä kehittyneitä koneoppimisen (ML) ja digitaalisen signaalinkäsittelyn (DSP) toimintoja rajallisen kapasiteetin sulautettuihin laitteisiin. Sulautettujen ohjelmistojen kehittäjät törmäävät nykyisiä mikro-ohjaimia käyttäessään moniin haasteisiin yrittäessään puristaa yhä enemmän jaksokohtaista suorituskykyä vastatakseen suorituskykyvaatimuksiin tai valitsevat sitten käyttöönsä mieluummin suorituskykyisiä prosessoreita kuten Cortex-A. Kumpikaan valinta ei kuitenkaan pärjää kustannus-hyötyarvioinnissa, sillä niiden käyttö kasvattaa kustannuksia ja pidentää tuotekehitysaikaa. On siis olemassa selvä tarve tehokkaalle deterministisesti toimivalle mikro-ohjaimelle, jonka suoritinydin pystyy vastaamaan mainittuihin haasteisiin ja niiden lisäksi myös odotuksiin, joita mikro-ohjaimilta tulevaisuudessa edellytetään.

Viimeisimpänä mikro-ohjaimen ytimenä markkinoille on tullut Arm Cortex-M85. Tämä uusinta teknologiaa edustava yleiskäyttöinen ydin on suunniteltu täyttämään TinyML-koneoppimisen ja kehittyneen signaaliprosessoinnin vaatimukset. Se perustuu 32-bittiseen Armv8.1-M-arkkitehtuuriin, joka soveltuu hyvää suorituskykyä ja energiatehokkuutta tarjoaviin ratkaisuihin sulautetuissa järjestelmissä. Armin uusinta Helium-tekniikkaa ja M-ydinten vektorilaajennuskäskyjä (MVE) hyödyntämällä saadaan merkittävä parannus ML/DSP-sovelluksiin. Liukulukuyksikkö (FPU) ja laaja DSP-käskykanta puolestaan mahdollistavat sen, että CM85-ydin pystyy helposti käsittelemään paljon laskentaa vaativia TinyML:n asettamia haasteita.

Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin Helium-tekniikan ominaisuuksia, sen tarjoamia mahdollisuuksia ja muita CM85-ytimeen saatavilla olevia ominaisuuksia, joiden ansiosta se eroaa muista markkinoilla olevista mikro-ohjaimista. Käsittelemme myös CM85-pohjaisia tekoälydemoja, joita Renesas Electronics esitteli Embedded World 2023 -näyttelyssä.

Mikä ihmeen Helium-VME?

MVE Helium -tekniikka on mikroarkkitehtuurilaajennus Armv8.1-M-arkkitehtuurin mukaisiin CM85- ja CM55-ytimiin. Cortex-A-prosessorien Neon-tekniikan tapaan Helium on SIMD-tyyppinen arkkitehtuurielementti, joka korvaa alemman ja keskitason erilliset DSP-ytimet ja mahdollistaa sirulla tapahtuvan prosessoinnin. Sen sijaan, että Neon olisi vain portttu uudelleen, Helium on kehitetty täysin uudelta pohjalta pienempiin sirukokoihin sopivaksi. Se tukee useampia datatyyppejä ja sen käskykanta tukee Neonin käskykannasta poiketen pienen ylikuormituksen haarautumista ja ennakointia. Helium käsittää 8 vektorirekisteriä uudelleen käyttämällä tavallisia FPU-rekistereitä vektorirekistereinä, joista kukin on leveydeltään 128 bittiä.

Heliumin tavoitteena on parantaa yleisten AI/ML- ja DSP-ytimien suorituskykyä ratkaisemalla eräitä yleisiä suorituskykyä rajoittavia ongelmakohtia seuraavassa lueteltavien ominaisuuksien avulla:

Limitetty liukuhihnoitus: Helium koostuu 8 vektorirekisteristä, joiden pituus on 128 bittiä ja jotka jakautuvat 4 neljännekseen (Q) eli biittiin (”beats”), joiden leveys on 32 bittiä. Mahdollisimman hyvän suorituskyvyn takaamiseksi Helium käyttää hyväksi vektorien ketjuttamista siten, että vektorikuormituksen ja vektori-MAC:n limitettyjä liukuhihnoja suoritetaan rinnakkain kuvan 1 mukaisesti. Kullakin kellojaksolla limitetyt liukuhihnat (fp) suorittavat MAC:n edellä ladatulle ”biitille” samalla kun ladataan seuraavaa ”biittiä”. Cortex-M85 on 64-bittinen kaksoisbiitin datareitti eli se suorittaa 2 jaksoa 128 bitillä. Tätä limitettyä prosessia nimitetään biittiseksi (”beatwise”) suorittamiseksi [1][2].

Kuva 1: Helium-tekniikan ”biittinen” suorittaminen.

Jokainen biitti voi jakautua edelleen ja käsitellä eri datatyyppejä tehokkaasti kullakin kellojaksolla seuraavasti:

  • 2xQ31/int32
  • 4xQ15/int16
  • 8xQ7/int8
  • 2xfp32
  • 4xfp16

Datatyypit: Jotta CM85:ttä voitaisiin käyttää erilaisissa sovelluksissa, se tukee monenlaisia vektoridatatyyppejä seuraavasti [1]:

  • Vektori 8-bittinen kokonais-/kiinteän pilkun luku, jota käytetään paljon kvantisoiduissa ML-malleissa ja joka ei yleensä ole käytettävissä matalan ja keskitason DSP:issä.
  • Vektori 16-bittinen kokonais-/kiinteän pilkun luku
  • Vektori 32-bittinen kokonais-/kiinteän pilkun luku
  • Vektori 16-bittinen puolitarkkuuden liukuvan pilkun luku, jota käytetään reaaliaikaisen datan esikäsittelyssä esimerkiksi, kun tunnistussovellus sallii suuren dynaamisen alueen hyödyntämisen vaikka vasta puolet käsittelyvaatimuksista on täytetty. Tämä piirre on ainoastaan M8.1-arkkitehtuurin mukaisissa CM-ytimissä.
  • Vektori 32-bittinen yksinkertaisen tarkkuuden liukuvan pilkun luku

Helium tukee luonnollisesti myös kokonais- ja liukulukujen kompleksiarvon prosessointia, jolloin mahdollistuu tehokas kompleksilukujen prosessointi, mikä on yleisesti käytössä signaalinkäsittelyssä (esimerkiksi FFT:ssä).

Haarautumisen ennustaminen/silmukoinnin optimointi: Kuten aikaisemmin jo mainittiin Helium tuo DSP-laskentaa nopeuttaakseen lisäyksenä mukaan joukon käskyjä, kuten pienen ylikuormituksen haarautumistoiminnon, joka nopeuttaa ohjaussilmukoita tallentamalla välimuistiin ensimmäisen ja viimeisimmän käskyn ja suorittamalla ainoastaan pääsilmukan myöhemmin tehtävillä iteroinneilla. Kaistan perustaminen (predikaatio) on toinen hyödyllinen laajennus, joka tukee ehdollisia suoritusvaiheita ja käsittelee rajatapauksia sellaisia kuten 4:llä jaottomia vektorikaistoja, ja jonka laajennuksen tuomat käskyt lisäävät suorituskykyä samaan tapaan kuin DSP:n nollaylikuormituksen silmukan (zero-overhead-loop) tuki [1][3][6].

Laajennetut muistinhakukäskyt: Lisätyt käskykannat, kuten limityksen asetuksen ja purun lataus- ja tallennuskäskyt 2,4 hypyillä, tehostavat DSP- ja kuvankäsittelyä käytettäessä erilaisia dataformaatteja kuten kuvadataa (esim. RGB) tai audiodataa. Toinen käskykanta on hajottavat ja kokoavat osoitusmuodot bitin käänteisen osoitteen muodostamiseen ja emulointiin kiertävässä osoitteenmuodostuksessa, jota käytetään DSP:ssä, mikä on yleinen signaalinkäsittelyn sovelluksissa kuten FFT:ssä. CM85 pitää sisällään myös TCM-muistia (tightly coupled memory) hyvin nopeita reaaliaikaisia vasteita varten ja AXI-väylän suurta muistikaistaa vaativiin sovelluksiin, joissa on välimuistit optimoimassa hitaampien, ei-determinististen sovellusten suorituskykyä [1][3][4][5].

Cortex-M85

Taulukossa 1 luetellaan edistyneimmän Helium MVE -pohjaisen Cortex-M-ytimen CM85:n lisäksi muiden ytimien ominaisuuksia.

Taulukko 1: CM7-, CM55- ja CM85-ytimien välinen vertailu.

Muihin Cortex-M-ytimiin verrattuna Cortex-M85-ydin sisältää myös uusia ja laajennettuja turvaominaisuuksia kuten osoittimen autentikoinnin ja haarautumiskohteen identifioinnin (PABTI), Arm Trustzone -turvan laajennukset, mikroprosessoriyksikön PXN:n (Privileged eXecute Never) ja etuoikeudettomat virheenkorjauksen laajennukset (DUE, Unprivileged Debug Extension), joka mahdollistaa PSA:n sertifioidun tason 2 saavuttamisen, minkä ansiosta se soveltuu erinomaisesti turvallisuutta korostaviin sovelluksiin kuten teollisuuden ohjausjärjestelmiin ja sairaalalaitteisiin.

Vertailutestaukset

Kaikilla ominaisuuksilla varustettu CM85 asemoituu empiiristen näyttöjen kuten teollisuusstandardien mukaisten testausten tai eri ytimillä tehtyjen vertailutestien perusteella tehokkaimpien mikroprosessoriytimien joukkoon. Esimerkiksi taulukossa 1 esitettyjen CoreMarks- ja DMIP-arvojen perusteella nähdään, että skalaarinen parannus on saavutettu uusien mikroarkkitehtuurien ominaisuuksilla, joihin kuuluvat laajennettu muistijärjestelmä, parannettu haarautumisen ennakointi ja optimoitu kaksoisbiitti kullakin kellojaksolla (dual issue).

Kuten kuvassa 2 on nähtävissä, Helium-tekniikan ansiosta CM85-ydin hakkaa suorituskyvyssä CM7-ytimen nelinkertaisesti AI/ML-suorituskyvyssä ja lisätyn mikroarkkitehtuurin ansiosta 20 prosentilla CM55-ytimen suorituskyvyn.

Kuva 2: CM85:n, CM7:n ja CM55:n suorituskyvyn lisäykset [Lähde: Arm].

Helium-tekniikan käyttö mahdollistaa todellakin merkittävän lisän suorituskykyyn ja vektoritasolla se voi edelleen parantaa yksittäisen ML-kernelin suorituskykyä ilman MVE:tä olevaan laitteeseen verrattuna kuvan 3a mukaisesti, jolloin täysin kytketyn kerroksen prosessoinnin tuloksena on saatavissa merkittävä suorituskykylisä Helium MVE:n ansiosta. Standardikerneleillä varustettujen MVE:n kanssa ja ilman MVE:tä olevien laitteiden DSP-suorituskyvyille kuten nopealle Fourier-muunnokselle (FFT) ja ei-rekursiiviselle suodatukselle (FIR) saadaan kuva 3b mukaisesti liukulukuyksikölle 57 ja 64 prosentin teholisät, ja vielä merkittävämpi tehonlisä saadaan kokonaislukulaskennalle, koska MVE luontaisesti tukee monenlaisia datatyyppejä.

Kuva 3: MVE:llä varustettujen ja ilman MVE:tä olevien laitteiden välinen vertailu. (a) Arm-kääntimellä AC6.15 varustetun CMSIS-NN:n keskimääräinen suorituskyky täysin kytketyllä kerroksella. (b) Arm-kääntimellä AC6.16 (normaali suorituskyky) varustetun CMSIS-FFT&FIR:n suorituskyky. [Lähde: Arm]

Kuvasta 4 nähdään, että sadoilla uusilla käskykannoilla mukaan lukien ytimen kuvankäsittelytehoa lisäävät käskyt varustetun CM85:n (Helium-laite Arm 2D-kirjastossa) suorituskyky on lähes neljä kertaa parempi kuin CM7-ytimen.

Kuva 4: Arm 2D-kirjaston sulautetun syvänäytön suorituskyky on nelinkertainen CM85-ytimellä verrattuna CM7-ytimeen [Lähde: Arm].

Tekoälydemoja konenäkösovelluksiin

Cortex-M85 -ytimen merkittävä suorituskyvyn lisäys muihin Cortex-M-ytimiin nähden oli esillä Embedded World ’23 -näyttelyn demonstraatioissa, joissa Armin CM85-partneri Renesas Electronics esitteli tekoälyn käyttöä konenäkösovelluksessa ja moottorin ohjauksen ennakoivan vianhallinnan sovellusta. Nämä ovat edelleen sovitettavissa moniin erilaisiin käyttökohteisiin.

Demo ihmisten tunnistamisesta

Yhdessä konenäkösovelluksia kehittävän Plumerain kanssa kehitetty ihmisten tunnistussovellus tunnistaa, jäljittää ja laskee eri asennoissa olevia ihmisiä vaihtelevissa valaistus- ja ympäristöolosuhteissa. Tästä voidaan päätellä, että merkittävä suorituskyvyn lisäys Cortex-M-ytimiin verrattuna avaa ovia yhä edistyneimmille Cortex-A-ytimiin pohjautuville käyttökohteille kuten ihmisten jäljitykseen. Jaksokohtainen 3,7-kertainen lisäys on havaittu Cortex-M7-ytimeen verrattuna ja vielä suurempia lisäyksiä muihin ytimiin verrattuna.

Kuva 5: Henkilön tunnistamisdemo esiteltiin Embedded World ’23 -näyttelyssä. Demossa osoitettiin, että CM7-ytimeen verrattuna saavutettiin 3,7-kertainen lisäys ajettaessa samaa Plumerain konenäkö-tekoälyliukuhihnaa.

Demo moottorin ohjauksen vianilmaisusta

Toinen näyttelyssä esitelty demo koski ennakoivaan moottorin ohjauksen vianilmaisuun liittyvää käyttökohdetta, joka on sovitettavissa moniin erilaisiin teollisuussovelluksiin. Shunttivirtaa hyödyntämällä demomalli pystyy ennakoimaan kuinka paljon moottorin säädöt on pielessä (lisäämällä moottorikortille kohdistuvaa voimaa) ja demoa ohjattiin Renesasin kehittämällä käyttöliittymällä.

Kuva 6: CM85-ytimellä toteutettu ennakoivan moottorin ohjauksen vianhallinnan demo. Siinä osoitettiin 5,39-kertainen jaksokohtainen tehonlisä CM7-ytimellä toteutettuun verrattuna, kun alustana molemmissa käytettiin samaa CNN-mallia. Jaksokohtainen lisäys oli 3-kertainen FFT-muunnoksessa kiinteän pilkun formaatissa ja 2,07-kertainen käytettäessä FFT-muunnoksessa liukulukualgoritmia.

Seuraavassa käyttötapauksessa, jossa AI-malli perustui pääasiassa konvoluutioihin, suorituskyvyn lisäys oli merkittävästi suurempi. DSP-sovelluksissa saatu lisäys osoittaa, että Helium MVE:llä varustetulla CM85:llä voidaan korvata ratkaisuja, jotka nojaavat alemman tai keskitason DSP-ytimillä varustettuihin mikro-ohjainyksiköihin.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että Helium-tekniikalla varustettu CM85-ydin nopeuttaa merkittävästi AI/ML- ja DSP-laskentaa, mikä parantaa suorituskykyä haarautumisen ennakoinnissa, laajennetussa muistinhaussa, rinnakkainajossa, uusien DSP-käskyjen lisäämisessä, uusien datatyyppien tukemisessa ja kompleksilaskennan luontaisessa tuessa. CM85-ydin soveltuu myös hyvin tehostamaan skalaarista suorituskykyä ja jättää varjoonsa muut Cortex-M-sarjan ytimet, joten se on oiva valinta monimutkaisiin prosessointitehtäviin. Embedded World ’23 -näyttelyssä esitettyjen demojen menestyksen myötä Renesas Electronics aikoo jatkaa hyvin edennyttä yhteistyötä Armin kanssa ja tavoitteena on tuoda markkinoille CM85-ytimeen perustuvia käyttötapauksia, jotka ovat aiemmin olleet mahdottomia toteuttaa mikro-ohjaimilla.

Viitteet

[1] Yui, J. (2020), Blending DSP and ML features into a low-power general-purpose processor – how far can we go? [white paper].*blending-dsp-and-ml-features-into-a-low-power-general-purpose-processor.pdf (windows.net)

[2]Grocutt, T.(2019), Making Helium: Why not just add Neon? (1/4)[blog], Making Helium: Why Not Just Add Neon? - Research Articles - Research Collaboration and Enablement - Arm Community

[3] Yui, J. (2020), Introduction to Armv8.1-M architecture [white paper], introduction-to-armv8-1-m-architecture.pdf (windows.net)

[4] Grocutt, T.(2019), Making Helium: Sudoku, registers and rabbits (2/4) [blog], Making Helium: Sudoku, registers and rabbits - Research Articles - Research Collaboration and Enablement - Arm Community

[5] Botman, F.(2019), Making Helium: Going around in circles (3/4)[blog], Making Helium: Going around in circles - Research Articles - Research Collaboration and Enablement - Arm Community

[6] Grocutt, T.(2019), Making Helium: Bringing Amdahl's law to heel (4/4) [blog], Making Helium: Bringing Amdahl's law to heel - Research Articles - Research Collaboration and Enablement - Arm Community

[7] Menasveta, T.(2022), Introducing Cortex-M85: pushing the boundaries of performance and security for microcontrollers [blog], Cortex-M85: Highest Performing Cortex-M Processor ever - Internet of Things (IoT) blog - Arm Community blogs - Arm Community

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article