logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Yhä useammin sulautetuissa sovelluksia haluttaisiin ajaa mikro-ohjaimissa verkon reunalla. Renesasin uusissa Arm Cortex-M85-pohjaisissa ohjaimissa tämä on tullut mahdolliseksi tekoälylaskentaa tehostavien Helium-laajennusten ansiosta.

Kirjoittaja Eldar Sido toimii Renesas Electronicsilla Arm-pohjaiten mikro-ohjaimien tuotemarkkinoinnissa. Eldar on innostunut tekoälyn tuomisesta mikro-ohjainpiireille. Hän on valmistunut elektroniikkainsinööriksi Tokion yliopistosta. Eldarilla on myös elektroniikkainsinöörin tutkinto Sharjahin Amerikkalaisesta yliopistosta Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa.

Nyt halutaan merkittävästi lisätä kehittyneitä koneoppimisen (ML) ja digitaalisen signaalinkäsittelyn (DSP) toimintoja rajallisen kapasiteetin sulautettuihin laitteisiin. Sulautettujen ohjelmistojen kehittäjät törmäävät nykyisiä mikro-ohjaimia käyttäessään moniin haasteisiin yrittäessään puristaa yhä enemmän jaksokohtaista suorituskykyä vastatakseen suorituskykyvaatimuksiin tai valitsevat sitten käyttöönsä mieluummin suorituskykyisiä prosessoreita kuten Cortex-A. Kumpikaan valinta ei kuitenkaan pärjää kustannus-hyötyarvioinnissa, sillä niiden käyttö kasvattaa kustannuksia ja pidentää tuotekehitysaikaa. On siis olemassa selvä tarve tehokkaalle deterministisesti toimivalle mikro-ohjaimelle, jonka suoritinydin pystyy vastaamaan mainittuihin haasteisiin ja niiden lisäksi myös odotuksiin, joita mikro-ohjaimilta tulevaisuudessa edellytetään.

Viimeisimpänä mikro-ohjaimen ytimenä markkinoille on tullut Arm Cortex-M85. Tämä uusinta teknologiaa edustava yleiskäyttöinen ydin on suunniteltu täyttämään TinyML-koneoppimisen ja kehittyneen signaaliprosessoinnin vaatimukset. Se perustuu 32-bittiseen Armv8.1-M-arkkitehtuuriin, joka soveltuu hyvää suorituskykyä ja energiatehokkuutta tarjoaviin ratkaisuihin sulautetuissa järjestelmissä. Armin uusinta Helium-tekniikkaa ja M-ydinten vektorilaajennuskäskyjä (MVE) hyödyntämällä saadaan merkittävä parannus ML/DSP-sovelluksiin. Liukulukuyksikkö (FPU) ja laaja DSP-käskykanta puolestaan mahdollistavat sen, että CM85-ydin pystyy helposti käsittelemään paljon laskentaa vaativia TinyML:n asettamia haasteita.

Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin Helium-tekniikan ominaisuuksia, sen tarjoamia mahdollisuuksia ja muita CM85-ytimeen saatavilla olevia ominaisuuksia, joiden ansiosta se eroaa muista markkinoilla olevista mikro-ohjaimista. Käsittelemme myös CM85-pohjaisia tekoälydemoja, joita Renesas Electronics esitteli Embedded World 2023 -näyttelyssä.

Mikä ihmeen Helium-VME?

MVE Helium -tekniikka on mikroarkkitehtuurilaajennus Armv8.1-M-arkkitehtuurin mukaisiin CM85- ja CM55-ytimiin. Cortex-A-prosessorien Neon-tekniikan tapaan Helium on SIMD-tyyppinen arkkitehtuurielementti, joka korvaa alemman ja keskitason erilliset DSP-ytimet ja mahdollistaa sirulla tapahtuvan prosessoinnin. Sen sijaan, että Neon olisi vain portttu uudelleen, Helium on kehitetty täysin uudelta pohjalta pienempiin sirukokoihin sopivaksi. Se tukee useampia datatyyppejä ja sen käskykanta tukee Neonin käskykannasta poiketen pienen ylikuormituksen haarautumista ja ennakointia. Helium käsittää 8 vektorirekisteriä uudelleen käyttämällä tavallisia FPU-rekistereitä vektorirekistereinä, joista kukin on leveydeltään 128 bittiä.

Heliumin tavoitteena on parantaa yleisten AI/ML- ja DSP-ytimien suorituskykyä ratkaisemalla eräitä yleisiä suorituskykyä rajoittavia ongelmakohtia seuraavassa lueteltavien ominaisuuksien avulla:

Limitetty liukuhihnoitus: Helium koostuu 8 vektorirekisteristä, joiden pituus on 128 bittiä ja jotka jakautuvat 4 neljännekseen (Q) eli biittiin (”beats”), joiden leveys on 32 bittiä. Mahdollisimman hyvän suorituskyvyn takaamiseksi Helium käyttää hyväksi vektorien ketjuttamista siten, että vektorikuormituksen ja vektori-MAC:n limitettyjä liukuhihnoja suoritetaan rinnakkain kuvan 1 mukaisesti. Kullakin kellojaksolla limitetyt liukuhihnat (fp) suorittavat MAC:n edellä ladatulle ”biitille” samalla kun ladataan seuraavaa ”biittiä”. Cortex-M85 on 64-bittinen kaksoisbiitin datareitti eli se suorittaa 2 jaksoa 128 bitillä. Tätä limitettyä prosessia nimitetään biittiseksi (”beatwise”) suorittamiseksi [1][2].

Kuva 1: Helium-tekniikan ”biittinen” suorittaminen.

Jokainen biitti voi jakautua edelleen ja käsitellä eri datatyyppejä tehokkaasti kullakin kellojaksolla seuraavasti:

  • 2xQ31/int32
  • 4xQ15/int16
  • 8xQ7/int8
  • 2xfp32
  • 4xfp16

Datatyypit: Jotta CM85:ttä voitaisiin käyttää erilaisissa sovelluksissa, se tukee monenlaisia vektoridatatyyppejä seuraavasti [1]:

  • Vektori 8-bittinen kokonais-/kiinteän pilkun luku, jota käytetään paljon kvantisoiduissa ML-malleissa ja joka ei yleensä ole käytettävissä matalan ja keskitason DSP:issä.
  • Vektori 16-bittinen kokonais-/kiinteän pilkun luku
  • Vektori 32-bittinen kokonais-/kiinteän pilkun luku
  • Vektori 16-bittinen puolitarkkuuden liukuvan pilkun luku, jota käytetään reaaliaikaisen datan esikäsittelyssä esimerkiksi, kun tunnistussovellus sallii suuren dynaamisen alueen hyödyntämisen vaikka vasta puolet käsittelyvaatimuksista on täytetty. Tämä piirre on ainoastaan M8.1-arkkitehtuurin mukaisissa CM-ytimissä.
  • Vektori 32-bittinen yksinkertaisen tarkkuuden liukuvan pilkun luku

Helium tukee luonnollisesti myös kokonais- ja liukulukujen kompleksiarvon prosessointia, jolloin mahdollistuu tehokas kompleksilukujen prosessointi, mikä on yleisesti käytössä signaalinkäsittelyssä (esimerkiksi FFT:ssä).

Haarautumisen ennustaminen/silmukoinnin optimointi: Kuten aikaisemmin jo mainittiin Helium tuo DSP-laskentaa nopeuttaakseen lisäyksenä mukaan joukon käskyjä, kuten pienen ylikuormituksen haarautumistoiminnon, joka nopeuttaa ohjaussilmukoita tallentamalla välimuistiin ensimmäisen ja viimeisimmän käskyn ja suorittamalla ainoastaan pääsilmukan myöhemmin tehtävillä iteroinneilla. Kaistan perustaminen (predikaatio) on toinen hyödyllinen laajennus, joka tukee ehdollisia suoritusvaiheita ja käsittelee rajatapauksia sellaisia kuten 4:llä jaottomia vektorikaistoja, ja jonka laajennuksen tuomat käskyt lisäävät suorituskykyä samaan tapaan kuin DSP:n nollaylikuormituksen silmukan (zero-overhead-loop) tuki [1][3][6].

Laajennetut muistinhakukäskyt: Lisätyt käskykannat, kuten limityksen asetuksen ja purun lataus- ja tallennuskäskyt 2,4 hypyillä, tehostavat DSP- ja kuvankäsittelyä käytettäessä erilaisia dataformaatteja kuten kuvadataa (esim. RGB) tai audiodataa. Toinen käskykanta on hajottavat ja kokoavat osoitusmuodot bitin käänteisen osoitteen muodostamiseen ja emulointiin kiertävässä osoitteenmuodostuksessa, jota käytetään DSP:ssä, mikä on yleinen signaalinkäsittelyn sovelluksissa kuten FFT:ssä. CM85 pitää sisällään myös TCM-muistia (tightly coupled memory) hyvin nopeita reaaliaikaisia vasteita varten ja AXI-väylän suurta muistikaistaa vaativiin sovelluksiin, joissa on välimuistit optimoimassa hitaampien, ei-determinististen sovellusten suorituskykyä [1][3][4][5].

Cortex-M85

Taulukossa 1 luetellaan edistyneimmän Helium MVE -pohjaisen Cortex-M-ytimen CM85:n lisäksi muiden ytimien ominaisuuksia.

Taulukko 1: CM7-, CM55- ja CM85-ytimien välinen vertailu.

Muihin Cortex-M-ytimiin verrattuna Cortex-M85-ydin sisältää myös uusia ja laajennettuja turvaominaisuuksia kuten osoittimen autentikoinnin ja haarautumiskohteen identifioinnin (PABTI), Arm Trustzone -turvan laajennukset, mikroprosessoriyksikön PXN:n (Privileged eXecute Never) ja etuoikeudettomat virheenkorjauksen laajennukset (DUE, Unprivileged Debug Extension), joka mahdollistaa PSA:n sertifioidun tason 2 saavuttamisen, minkä ansiosta se soveltuu erinomaisesti turvallisuutta korostaviin sovelluksiin kuten teollisuuden ohjausjärjestelmiin ja sairaalalaitteisiin.

Vertailutestaukset

Kaikilla ominaisuuksilla varustettu CM85 asemoituu empiiristen näyttöjen kuten teollisuusstandardien mukaisten testausten tai eri ytimillä tehtyjen vertailutestien perusteella tehokkaimpien mikroprosessoriytimien joukkoon. Esimerkiksi taulukossa 1 esitettyjen CoreMarks- ja DMIP-arvojen perusteella nähdään, että skalaarinen parannus on saavutettu uusien mikroarkkitehtuurien ominaisuuksilla, joihin kuuluvat laajennettu muistijärjestelmä, parannettu haarautumisen ennakointi ja optimoitu kaksoisbiitti kullakin kellojaksolla (dual issue).

Kuten kuvassa 2 on nähtävissä, Helium-tekniikan ansiosta CM85-ydin hakkaa suorituskyvyssä CM7-ytimen nelinkertaisesti AI/ML-suorituskyvyssä ja lisätyn mikroarkkitehtuurin ansiosta 20 prosentilla CM55-ytimen suorituskyvyn.

Kuva 2: CM85:n, CM7:n ja CM55:n suorituskyvyn lisäykset [Lähde: Arm].

Helium-tekniikan käyttö mahdollistaa todellakin merkittävän lisän suorituskykyyn ja vektoritasolla se voi edelleen parantaa yksittäisen ML-kernelin suorituskykyä ilman MVE:tä olevaan laitteeseen verrattuna kuvan 3a mukaisesti, jolloin täysin kytketyn kerroksen prosessoinnin tuloksena on saatavissa merkittävä suorituskykylisä Helium MVE:n ansiosta. Standardikerneleillä varustettujen MVE:n kanssa ja ilman MVE:tä olevien laitteiden DSP-suorituskyvyille kuten nopealle Fourier-muunnokselle (FFT) ja ei-rekursiiviselle suodatukselle (FIR) saadaan kuva 3b mukaisesti liukulukuyksikölle 57 ja 64 prosentin teholisät, ja vielä merkittävämpi tehonlisä saadaan kokonaislukulaskennalle, koska MVE luontaisesti tukee monenlaisia datatyyppejä.

Kuva 3: MVE:llä varustettujen ja ilman MVE:tä olevien laitteiden välinen vertailu. (a) Arm-kääntimellä AC6.15 varustetun CMSIS-NN:n keskimääräinen suorituskyky täysin kytketyllä kerroksella. (b) Arm-kääntimellä AC6.16 (normaali suorituskyky) varustetun CMSIS-FFT&FIR:n suorituskyky. [Lähde: Arm]

Kuvasta 4 nähdään, että sadoilla uusilla käskykannoilla mukaan lukien ytimen kuvankäsittelytehoa lisäävät käskyt varustetun CM85:n (Helium-laite Arm 2D-kirjastossa) suorituskyky on lähes neljä kertaa parempi kuin CM7-ytimen.

Kuva 4: Arm 2D-kirjaston sulautetun syvänäytön suorituskyky on nelinkertainen CM85-ytimellä verrattuna CM7-ytimeen [Lähde: Arm].

Tekoälydemoja konenäkösovelluksiin

Cortex-M85 -ytimen merkittävä suorituskyvyn lisäys muihin Cortex-M-ytimiin nähden oli esillä Embedded World ’23 -näyttelyn demonstraatioissa, joissa Armin CM85-partneri Renesas Electronics esitteli tekoälyn käyttöä konenäkösovelluksessa ja moottorin ohjauksen ennakoivan vianhallinnan sovellusta. Nämä ovat edelleen sovitettavissa moniin erilaisiin käyttökohteisiin.

Demo ihmisten tunnistamisesta

Yhdessä konenäkösovelluksia kehittävän Plumerain kanssa kehitetty ihmisten tunnistussovellus tunnistaa, jäljittää ja laskee eri asennoissa olevia ihmisiä vaihtelevissa valaistus- ja ympäristöolosuhteissa. Tästä voidaan päätellä, että merkittävä suorituskyvyn lisäys Cortex-M-ytimiin verrattuna avaa ovia yhä edistyneimmille Cortex-A-ytimiin pohjautuville käyttökohteille kuten ihmisten jäljitykseen. Jaksokohtainen 3,7-kertainen lisäys on havaittu Cortex-M7-ytimeen verrattuna ja vielä suurempia lisäyksiä muihin ytimiin verrattuna.

Kuva 5: Henkilön tunnistamisdemo esiteltiin Embedded World ’23 -näyttelyssä. Demossa osoitettiin, että CM7-ytimeen verrattuna saavutettiin 3,7-kertainen lisäys ajettaessa samaa Plumerain konenäkö-tekoälyliukuhihnaa.

Demo moottorin ohjauksen vianilmaisusta

Toinen näyttelyssä esitelty demo koski ennakoivaan moottorin ohjauksen vianilmaisuun liittyvää käyttökohdetta, joka on sovitettavissa moniin erilaisiin teollisuussovelluksiin. Shunttivirtaa hyödyntämällä demomalli pystyy ennakoimaan kuinka paljon moottorin säädöt on pielessä (lisäämällä moottorikortille kohdistuvaa voimaa) ja demoa ohjattiin Renesasin kehittämällä käyttöliittymällä.

Kuva 6: CM85-ytimellä toteutettu ennakoivan moottorin ohjauksen vianhallinnan demo. Siinä osoitettiin 5,39-kertainen jaksokohtainen tehonlisä CM7-ytimellä toteutettuun verrattuna, kun alustana molemmissa käytettiin samaa CNN-mallia. Jaksokohtainen lisäys oli 3-kertainen FFT-muunnoksessa kiinteän pilkun formaatissa ja 2,07-kertainen käytettäessä FFT-muunnoksessa liukulukualgoritmia.

Seuraavassa käyttötapauksessa, jossa AI-malli perustui pääasiassa konvoluutioihin, suorituskyvyn lisäys oli merkittävästi suurempi. DSP-sovelluksissa saatu lisäys osoittaa, että Helium MVE:llä varustetulla CM85:llä voidaan korvata ratkaisuja, jotka nojaavat alemman tai keskitason DSP-ytimillä varustettuihin mikro-ohjainyksiköihin.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että Helium-tekniikalla varustettu CM85-ydin nopeuttaa merkittävästi AI/ML- ja DSP-laskentaa, mikä parantaa suorituskykyä haarautumisen ennakoinnissa, laajennetussa muistinhaussa, rinnakkainajossa, uusien DSP-käskyjen lisäämisessä, uusien datatyyppien tukemisessa ja kompleksilaskennan luontaisessa tuessa. CM85-ydin soveltuu myös hyvin tehostamaan skalaarista suorituskykyä ja jättää varjoonsa muut Cortex-M-sarjan ytimet, joten se on oiva valinta monimutkaisiin prosessointitehtäviin. Embedded World ’23 -näyttelyssä esitettyjen demojen menestyksen myötä Renesas Electronics aikoo jatkaa hyvin edennyttä yhteistyötä Armin kanssa ja tavoitteena on tuoda markkinoille CM85-ytimeen perustuvia käyttötapauksia, jotka ovat aiemmin olleet mahdottomia toteuttaa mikro-ohjaimilla.

Viitteet

[1] Yui, J. (2020), Blending DSP and ML features into a low-power general-purpose processor – how far can we go? [white paper].*blending-dsp-and-ml-features-into-a-low-power-general-purpose-processor.pdf (windows.net)

[2]Grocutt, T.(2019), Making Helium: Why not just add Neon? (1/4)[blog], Making Helium: Why Not Just Add Neon? - Research Articles - Research Collaboration and Enablement - Arm Community

[3] Yui, J. (2020), Introduction to Armv8.1-M architecture [white paper], introduction-to-armv8-1-m-architecture.pdf (windows.net)

[4] Grocutt, T.(2019), Making Helium: Sudoku, registers and rabbits (2/4) [blog], Making Helium: Sudoku, registers and rabbits - Research Articles - Research Collaboration and Enablement - Arm Community

[5] Botman, F.(2019), Making Helium: Going around in circles (3/4)[blog], Making Helium: Going around in circles - Research Articles - Research Collaboration and Enablement - Arm Community

[6] Grocutt, T.(2019), Making Helium: Bringing Amdahl's law to heel (4/4) [blog], Making Helium: Bringing Amdahl's law to heel - Research Articles - Research Collaboration and Enablement - Arm Community

[7] Menasveta, T.(2022), Introducing Cortex-M85: pushing the boundaries of performance and security for microcontrollers [blog], Cortex-M85: Highest Performing Cortex-M Processor ever - Internet of Things (IoT) blog - Arm Community blogs - Arm Community

MORE NEWS

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article