logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Yhä useammassa yrityksessä data tallennetaan jo flash-pohjaisille SSD-levyille. Yritystason eSSD-levyt tuovat monia etuja: nopeuden, suorituskyvyn, pienen sähkönkulutuksen, luotettavuuden ja hyvän tietoturvan.

Artikkelin kirjoittaja Paul Rowan vastaa Toshiba Electronics Europella SSD-tallennustuotteista. Paulilla on tallennus-, verkko- ja puolijohdetuotteista yhteensä 24 vuoden kokemus. Toshiballa on työskennellyt yli 10 vuotta. Toshiban SSD-markkinointitiimiä Paul on vetänyt huhtikuusta 2012 alkaen.

Yrityspalvelimet ja tallennusjärjestelmät kehittyvät ja yhä enemmän painoa pannaan nopeudella, vasteajalle ja viivelle aika-kriittisissä bisnessovelluksissa. Yritysmaailmassa palvelimen vasteajasta on tullut yhä tärkeämpi tekijä: se voi dramaattisesti vaikuttaa liiketoimintaan, oli kyse sitten datan tehokkaasta hausta yritysverkosta tai vaativista osakekauppajärjestelmistä.

Vaikka suurin osa digitaalisesta datasta on yhä tallennettu perinteisillä kiintolevyillä (HDD), NAND-pohjaiset kiintolevyt eli SSD:t tuovat houkuttelevia etuja kuten nopeammat datan hakuajan ja alhaisemman tehonkulutuksen.

SSD-levyistä on nopeasti tullut läppärien ja pöytäkoneiden suosituin tallennusväline nopeutensa ja suorituskykynsä takia. Suurikapasiteettisten levyjen korkea hinta tarkoittaa, että joissakin tapauksissa kuvia ja videoita tallennetaan toissijaisesti mekaanisille kiintolevyillä.

Kuten mekaaninen veljensä, kuluttajatason SSD-levyt eivät soi kovin hyvin yrityskäyttöön koska niissä vaaditaan erittäin nopeaa datan kirjoitusta, hakua ja poistoja samalla, kun toiminnan pitää olla hyvin luotettavaa. Näiden rajoitusten ylittämiseksi SSD-valmistajat ovat kehittäneet yritystason eSSD-levyjä (enterprise SSD) vastatakseen vaativiin ehtoihin ja ohittaakseen hakuaikojen pullonkaulan, joka perinteisiä yritysten tallennusjärjestelmiä hidastaa (ks. kuva 1).


Kuva 1. Tallennusjärjestelmien eri tasot.

Suorituskyky

SSD-levyn luku- ja kirjoitusnopeus riippuu monista tekijöistä, kuten ohjaimen arkkitehtuurista, firmware-algoritmeista, virheenkorjauskoodeista, joilla taataan datan eheys, sekä NAND-piirien kirjoitus-, luku- ja poispyyhintänopeuksista.

Jotta NAND-piireihin päästäisiin käsiksi useita rinnakkaisia kanavia pitkin, vaaditaan perinteisiin HDD-levyihin verrattuna erittäin nopeita datatapahtumia. Lisäksi ominaisuudet kuten lokipohjaiset algoritmit, ylivaraaminen ja Unmap/TRIM-komennot jotka kertovat SSD-levylle, mitä lohkot eivät enää ole käytössä ja voidaan pyyhkiä, vaikuttavat kaikki suuresti datankirjoituksen suorituskykyyn.

Nykyaikaisten SSD-levyjen nopeuden ansiosta liitäntä voi usein olla rajoittava tekijä. SATA-liitäntä (Serial Advanced Technology Attachment) on käytetyin kulutuslaitteissa ja keskiluokan palvelimissa edullisen hintansa ja helpon toteutettavuutensa ansiosta. SATA-liitäntää kuitnkin rajoittaa tällä hetkellä join kuuden gigabitin maksiminopeus (6 Gbit/s).

Sen sijaan SAS-väylä (Serial Attached Small Computer System Interface [SCSI]) mahdollistaa täysin kaksisuuntaiseen pisteestä-pisteeseen -yhteyden jopa 12 gigabitin sekuntinopeudella, joten se on monen yrityksen palvelinjärjestelmän itseoikeutettu valinta. Moniin kuluttaja- ja yritystason SSD-levyihin saa nyt myös PCIe-liitäntää (Peripheral Component Interconnect express), jolla saa jopa 8 gigabitin siirtonopeuden linjaa (lane) kohti, mutta PCIe:n etuna on tuki monilinjaisille liitännöille, jotka entisestään parantavat suorituskykyä. Tämän ominaisuuden ansiosta PCIe-pohjaiset SSD-levyt ovat lisäämässä suosiotaan välimuistisovelluksissa sekä palvelimissa että kiihdytinkorteilla.

NAND-tyypit, kuluminen ja ylivaraaminen

NAND-piirien hinta muodostaa merkittävän osan sekä kuluttaja- että yritystason SSD-levyjen hinnasta. Siksi piirien bittitiheyttä onkin ytiettty lisätä monin eri tavoin.

Sen jälkeen kun Toshiba esitteli NAND-tekniikan vuonna 1984, valmistusprosessi on kutistunut 700 nanometristä 19 nanometriin. Uusien solukerrostekniikoiden myötä NAND-piirien bittitiheys on kasvanut yli 2000-kertaiseksi. Bittitiheyden kasvu on alentanut dramaattisesti gigatavun hintaa, joka on pienentynyt jopa bittitiheyden kasvua nopeammin.

Vaikka NAND-piirien viivanleveys kutistuu edelleen - Toshiba ilmoitti vastikään kehittävänsä 15 nanometrin tuotantoprosessia - solujen kutistuessa niiden kestävyys ja luotettavuus alkavat heikentyä. Tämän ratkaisemiseksi on kehitetty NAND-soluja, joihin voi talentaa useita bittejä. SLC-muistisoluun ( single level cell) voidaan tallentaa yksi bitti, MLC-soluun (multi-level cell) kaksi bittiä ja TLC-soluun (triple level cell) kolme bittiä. Eri rakenteet kuitenkin vaikuttavat kirjoitus- ja päällekirjoitus- eli poistosykleihin: SLC kestää noin satatuhatta sykliä, MLC viisituhatta ja TLC tuhat kirjoitus/pyyhintäjaksoa.

Kuva 2. Erityyppisten NAND-muistien kestävyyden vertailu.

Yritystason SSD-levyissä käytetään nyt yleisesti SLC- ja MLC-tyypin NAND-piirejä, koska niiden pitää kestää jatkuvaa kirjoitusta ja datan poispyyhintää. MLC- ja TLC-siruja löytyy kuluttajille myytävistä SSD-levyistä, joissa kirjoitusnopeus ja gigatavun hinta ovat nousseet tärkeimmiksi kuluttajan käyttäytymistä ohjaaviksi tekijöiksi.

Koska NAND-muistilohkot voivat ikääntyä ja kulua, jokaiseen NAND-muistipaikkaan asetetaan kirjoitussyklien yläraja. NAND-ohjaimiin pitää myös kirjoittaa ”kulumista tasaavia” algoritmeja, jotta varmistetaan muistipaikkojen tasainen hyödyntäminen.

Muistin ylivaraaminen, tai ylimääräisen käyttäjän käyttämättömissä olevan muistin määrä vaikuttaa myös SSD-suorituskykyyn. Tämä johtuu siitä, ettei SSD voi ylikirjoittaa olemassaolevaa sisältöä. Sen sijaan NAND-muistista täytyy pyyhkiä pois kokonaisia lohkoja ennen kuin uusia sivuja voidaan kirjoittaa. Ylivaraamisen osuus voi vaihdella kuudesta prosentista jopa yli 150 prosenttiin siitä riippuen, mihin sovellukseen levy on suunniteltu.

Virheen havaitsemis- ja korjaus-tekniikat

Kun NAND-siruissa siirrytään yhä pienempiin geometrioihin, tarvitaan enenevässä määrin virheiden havaitsemista ja korjaamista, jotta datan eheys voitaisiin säilyttää. ECC-tekniikoista (Error Correction Code) on tullut yhä edistyneempiä säilyttämään ihanteellisen suorituskyvyn ilman että datan eheys kärsisi.

NAND-muistin varhaiset sukupolvet hyödynsivät Hamming-koodaustekniikoita, jotka olivat riittävän yksinkertaisia ohjelmistopohjaisiin toteutuksiin. Viivanleveyksien kutistuessa tarvittiin tehokkaampia virheenkorjaustekniikoita, kuten Reed-Solomon -koodeja, BCH-koodeja ja LDPC-tarkistusta (low-density parity-check). Mutta mitä enemmän virheenkorjausta tarvitaan, sitä enemmän kuluu tehoa ja aikaa prosessointiin.

Tämän ratkaisemiksi valmistajat ovat kehittäneet uusi metodeja datan eheyden varmistamiseksi. Esimerkiksi Toshiba on kehittänyt QSBC-tekniikan (Quadruple Swing-By Code), joka on hyvin tehokas suoja lukuvirheitä vastaan.

Suoja sähkökatkoksia vastaan

IDC-tutkimuslaitoksen mukaan englantilaisen tuhannen työntekijän tuotantolaitoksen pysähtyminen tunniksia maksaa 132 000 dollaria. 5000 työntekijän laitoksessa kustannus kasvaa 570 000 dollariin. Vaikka järjestelmän pysähtyminen kokonaan on harvinaista, tallennusongelmat voivat heikentää suorituskykyä, johtaa suunnittelemattomiin huoltoihin ja lisätä tallennusjärjestelmän kokonaiskustannuksia. Tuoreen IDC:n tutkimukseen mukaan vain 19 prosentti yrityksistä kestäisi enemmän kuin muutaman tunnin pysähdykset vuodessa.

Kriittisiin operaatioihin varattujen yrityspalvelinten ja tallennusjärjestelmien täytyy toimia aina (zero-down time) ja sähkökatkon sattuessa niiden pitää varmistaa ettei dataa kadoteta. Yritystason SSD-levyt suunnitellaan suojaamaan ja säilyttämään kaikki NAND-siruilla oleva data sekä kaikki data, jota ollaan kirjoittamassa levylle sähkökatkoksen sattuessa. Tämä onnistuu lisäämällä SSD-levyille superkondensaattoreita, jotka automaattisesti syöttävät riittävästi sähkövirtaa levylle, jotta datan prosessointi ja kirjoitus saataisiin valmiiksi.

Kuva 3. Yritystason SSD-levyt on suunniteltu suojaamaan ja säilyttämään kaikki NAND-siruilla oleva data sekä kaikki data, jota ollaan kirjoittamassa levylle sähkökatkoksen sattuessa.

Salaus

Datavarkaudet ovat aiheuttaneet useita pr-painajaisia, joiden jälkeen on noussut kysymys siitä, tekevät valmistajat tarpeeksi suojellakseen asiakasdataa. Vaikka palomuurit ja suojatut kirjautumisportaalit tuovat tietoturvaa, tallennuslaitteiden pitää usein tallentaa dataa luottamuksellisesti ja tähän käytetään usein salausta.

Useampi SSD-valmistaja on kehittänyt itsesalaavia SSD-levyjä (SED, Self-Encrypting Drives), joissa kaikki käyttäjädata levyllä salataan AES-moottorilla (Advanced Encryption Standard). Kaikki NAND-muistiin kirjoitettu käyttäjän data salataan satunnaisesti tuotetulla salausavaimella, ja avain, salasanat ja muut turvaparametrit suojataan kunnollisesti levyllä.

Tämä salaustapa säilyttää nopeuden, mutta mahdollistaa myös krytografisen datanpoiston (Cryptographic Erase function). Toisin kuin tyypilliset aikaavievät ylikirjoittamiset ja lohkojen poistot, tämä toiminto yksinkertaisesti generoi uudellaan salausavaimen, mikä samalla mitätöi kaiken aiemmin tallennetun datan. Tämän ansiosta SED-levyt voidaan nopeasti ja turvallisesti ”puhdistaa” ennen uudelleenkäyttöä tai käytöstä poistamista. Tekniikan etuna on sekin, ettei useaan kertaan tehty ylikirjoittamisprosessi kuluta NAND-siruja ennenaikaisesti.

Lopuksi

Kun datamäärän kasvu nousee yrityksissä yhä suuremmaksi ongelmaksi, SSD-levyjen käyttö suorituskyvyn kasvattamiseksi ja energiatehokkuuden lisäämiseksi nousee yhä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi. Vaikka edullisempien kuluttajille suunnattujen SSD-levyjen käyttö voi joistakin tuntua houkuttelevalta ajatukselta, levyn pettämisen aiheuttamat kustannukset voivat olla selvästi suurempia kuin pelkästä levyn korvaamisesta aiheutuvat. Monissa tapauksissa datalle ei voi määritellä hintaa eikä sitä voi korvata. Lisäksi yritystason SSD-levyjen tuomaa lisäluotettavuutta, kestävyyttä, suorituskykyä ja tietoturvaa ei voi liioitella.

MORE NEWS

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Xiaomi yllättää tehokkaalla kännykkäprosessorillaan

Xiaomi on julkistanut uuden huipputehokkaan älypuhelinprosessorinsa, XRING O1:n, joka merkitsee yhtiön suurta askelta kohti siruomavaraisuutta ja teknologista johtajuutta. Uutuus esiteltiin yhtiön "A New Beginning" -lanseeraustapahtumassa Pekingissä, jossa esillä olivat myös Xiaomi 15S Pro -älypuhelin, Pad 7 Ultra -tabletti sekä useita AIoT-laitteita.

Nyt se tapahtui: BYD ohitti Teslan

BYD on ohittanut Teslan Euroopan myydyimpänä täyssähköautojen valmistajana ensimmäistä kertaa historiassa, kertoo tuore JATO Dynamicsin raportti. Huhtikuussa 2025 Euroopassa rekisteröitiin 7231 täyssähköistä BYD-mallia, kun Tesloja myytiin 7165 kappaletta.

Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa

Elektroniikan komponenttien jakelija Rutronik on lisännyt tuotevalikoimaansa Nordic Semiconductorin uuden nPM2100-virranhallintapiirin, joka on suunniteltu erityisesti ensisijaisilla paristoilla toimivien laitteiden energiatehokkaaseen virranhallintaan.

Autoon tulee tekoäly ja suoja kvanttihyökkäyksiä vastaan

Autojen ohjelmistoistuminen ja jatkuva verkkoyhteys tekevät niistä alttiita yhä kehittyneemmille kyberuhille. NXP:n uusi OrangeBox 2.0 -kehitysalusta vastaa tähän haasteeseen yhdistämällä tekoälypohjaisen kyberturvan, kvanttikestävän salauksen ja ohjelmisto-ohjatun verkkoinfrastruktuurin yhteen järjestelmään.

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Kaikista Intelin prosessoreista löytyi täysin uusi haavoittuvuus

Tietoturvatutkijat Sveitsin ETH Zürichin yliopistosta ovat löytäneet uuden, vakavan haavoittuvuuden Intelin prosessoreista. Kyseessä on täysin uusi haavoittuvuusluokka, jota kutsutaan nimellä Branch Privilege Injection. Se perustuu tapaan, jolla prosessorit ennakoivat tulevia laskentatehtäviä suorituskyvyn parantamiseksi.

Suomesta halutaan kvanttiturvallinen

Suomi ottaa merkittävän askeleen kohti kvanttiturvallista digitaalista tulevaisuutta. Uusi laaja tutkimushanke, Beyond the Limits of Post-Quantum Cryptography (BLimPQC), pyrkii varmistamaan, että suomalainen yhteiskunta ja teollisuus kykenevät puolustautumaan kvanttitietokoneiden aiheuttamia tietoturvauhkia vastaan.

Suosittu kehittäjäkortti sai neljä ydintä ja grafiikkaprosessorin

BeagleBoard.orgin tunnettu PocketBeagle-kehittäjäkortti on saanut merkittävän päivityksen uudessa PocketBeagle 2 -versiossa. Uudistuksessa laitteeseen on lisätty neliytiminen suoritin ja ensimmäistä kertaa myös grafiikkaprosessori, mikä avaa entistä laajempia mahdollisuuksia sulautettujen järjestelmien kehittämiseen.

Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen

Saksalainen piirivalmistaja iC-Haus tuo markkinoille uuden iC-LFMB-lineaarikuvakennon, joka vastaa teollisuuden kasvaviin vaatimuksiin tarkkuuden, suorituskyvyn ja helpon integroitavuuden osalta. Uutuustuote esitellään Laser World of Photonics 2025 -messuilla Münchenissä.

Lidarin moottori yhdelle sirulle

Analogiatekniikan edelläkävijä Silanna Semiconductor on lanseerannut uuden FirePower-sarjan laserajuripiirit, jotka yhdistävät ensi kertaa korkean jännitteen latauksen ja laserin laukaisun yhdelle sirulle. Uutuus mahdollistaa merkittävän tilansäästön ja tehohäviöiden pienentämisen esimerkiksi autojen ADAS-järjestelmien lidareissa.

Virve 2 saa suojatut ryhmävideopuhelut

Erillisverkkojen operoima viranomaisverkko Virve 2 saa merkittävän lisäpalvelun, kun Modirumin kehittämä NSC3 Group Video Service otetaan käyttöön. Kyseessä on reaaliaikainen, tietoturvallinen ryhmävideopalvelu, joka on suunniteltu erityisesti viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden tarpeisiin.

Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon

STMicroelectronics on julkaissut uuden modulaarisen IO-Link-kehityspaketin, jonka tavoitteena on tehdä älykkäiden kenttälaitteiden liittäminen teollisuusverkkoon helpommaksi kuin koskaan. Uusi P-NUCLEO-IOD5A1-paketti tarjoaa kaiken tarvittavan IO-Link-yhteensopivan sensorin tai toimilaitteen (aktuaattorin) kehittämiseen – sekä laitteiston että ohjelmiston.

Silmää seuraavat lasit teollisuuteen

Tukholmalainen teknologiayritys Tobii on lanseerannut uuden Glasses X -silmänseurantatuotteen, joka on suunnattu erityisesti teollisuuden ja muiden vaativien alojen tarpeisiin. Uutuuslaseilla voidaan seurata käyttäjän katsetta reaaliajassa, mikä tarjoaa yrityksille arvokasta tietoa esimerkiksi koulutuksen, laadunvalvonnan ja turvallisuuden kehittämiseen.

Kovien olojen läppäri laitetaan kovaan testiin

Panasonicin kenttäkäyttöön suunniteltu Toughbook G2 altistetaan äärimmäiselle rasitukselle, kun seikkailujuoksija Jukka Viljanen juoksee halki Islannin suurimman jäätikön, Vatnajökullin, ilman tukitiimiä. Hänellä on ainoana henkilökohtaisena varusteenaan mukana kyseinen kannettava tietokone.

Kvanttitason salaus laitetasolla

Tietoturvassa valmistaudutaan kvanttikauteen. Microchip Technology on julkaissut uuden MEC175xB-sarjan sulautetut ohjaimet, jotka sisältävät laitetasolla toteutettua kvanttiturvallista salausta. Uutuustuote vastaa nopeasti kehittyvän kyberturvallisuusympäristön tarpeisiin, kun kvanttitietokoneiden mahdollinen uhka nykyisille salausmenetelmille kasvaa.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article