logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Esineiden internet leviää nyt vauhdilla kaikkialle. Paras tapa liittää tulevat miljardit laitteet verkkoon on NFC-tekniikka, kertoo Avnet Silican Alessandro Vigano artikkelissaan.

Kirjoittaja Alessandro Vigano on työskennellyt Avnet SILICAlla vuodesta 2006 lähtien. Kesäkuuhun 2012 asti hän toimi Euroopassa markkinointijohtajana. Sen jälkeen hän on vastannut SILICAlla liiketoiminnan kehityksestä Euroopassa. Hänellä on tutkinto Luigi Bocconin kauppakorkeakoulusta Milanosta.

Yleensä tunnustus termin “Internet of Things” - joka nyt lyhennetään yleisesti IoT:ksi - keksimisestä annetaan englantilaiselle MIT:ssä Bostonissa Auto-ID-keskuksessa työskentelevälle Kevin Ashtonille. Ehkä hieman yllättäen termi juontaa juurensa aina vuoteen 1999 asti. Tosin vasta muutamana viime vuonna elektroniikkateollisuus on tosissaan innostunut niistä mahdollisuuksista, mitä IoT lupaa.

On helppo ymmärtää miksi näin on. Sen jälkeen kun internet lähti toden teolla vauhtiin muutamia vuosia sitten, noin miljardi eri paikkaa on liittynyt siihen, samoin noin viisi miljardia ihmistä. Riippuen siitä, keneen markkinaennustajaan uskot, vuoteen 2020 mennessä nettiin on liittynyt luultavasti 50 miljardia “esinettä”, joista monet lähettävät dataa pilvipalvelimille, jotka käyttävät tuota dataa monitorointiin, ohjaukseen ja analyysiin.

Mitä nämä “esineet” sitten ovat? Ne ovat autoja, kotitalouskoneita, teollisuuslaitteita, televisioita, digibokseja, ja jopa ledilamppuja, joita voi kytkeä päälle ja pois mistä tahansa maailmassa, missä vain on nettiyhteys käytettävissä.

Se mikä todella lisää vauhtia IoT-markkinaan ovat kannettavat laitteet, mukaan lukien päällepuettavat tuotteet. Näihin kuuluu lääketieteen laitteita, sekä terveys- ja kuntoiluvimpaimia. Laitteita, jotka voivat mitata sykettäsi, verenpainettasi ja vastaavaa, sekä lähettää tämän datan netin kautta muualla käytettäväksi. Tästä pääsemmekin yhteen luvatun IoT-vallankumouksen suurimmista haasteista, tietoturvaan. Mikäli IoT-laitteesi lähettää omaa lääketieteellistä dataasi, haluat varmaan valita päättää kuinka laajalti informaatiota jaetaan. Jos IoT-dataa käytetään pankkitililtäsi maksamiseen, olet todennäköisesti yhtä tarkka siitä, kuka pääsee näkemään kirjautumistietosi.

Esineiden liittäminen internetiin

Koska “esineiden” määritelmä on niin laaja, niiden tavat liittyä nettiin vaihtelevat myös suuresti. Tällä hetkellä kiinteät yhteydet toteutetaan yleensä kupari- ja kuitukaapeleilla, tai näiden yhdistelmällä. Mikäli yhteyteen käytetään älypuhelinta - eräänlaisena hubina - tarvitaan langaton linkki, jota pitkin laitteet keskustelevat keskenään. Joissakin sovelluksissa langattomaan linkkiin käytetään lähes jokaisesta älypuhelimesta löytyvää wifi- tai bluetooth-yhteyttä. Näillä molemmilla on kuitenkin rajoituksensa.

Wifi on hyvin energiasyöppö, mikä rajoittaa toiminta-aikaa akulla kannettavassa laitteessa. Se lähettää signaalia 2,4 tai 5 gigahertsin taajuudella tarpeesta riippumatta, ja hakkerien on raportoitu usein kyenneen sieppaamaan wifi-lähetykset ja paljastamaan niissä siirrettävä data.

Bluetooth operoi myös 2,4 gigahertsin alueella, mutta lyhyemmällä kantamalla ja hitaammalla datanopeudella. Tekniikan suhteellisen uusi matalan virrankulutuksen versio Bluetooth Smart on pienentänyt tyypillisen tehonkulutuksen klassisen bluetoothin noin yhdesta watista 0,01 wattiin. Maksimilähetysteho on 10 milliwattia ja bittinopeus yksi megabitti sekunnissa. Viivettä ja datan lähetykseen kuluvaa aikaa on myös lyhennetty alle kymmenesosaan aiempaan standardiin verrattuna, mikä edelleen kasvattaa akun toiminta-aikaa kannettavassa laitteessa. Bluetooth SIG:n (Special Interest Group) mukaan yli 90 prosenttia bluetooth-älypuhelimista tukee Bluetooth Smartia vuoteen 2018 mennessä, joten ensi arviolta tekniikka näyttää ilmeiseltä vaihtoehdolta “esineiden” liittämiseen älypuhelimeen, josta mobiiliyhteys solukkoverkkoon tuo internet-yhteyden.

On kuitenkin olemassa toinen nousuun lähtenyt langaton tekniikka, jonka lupaavien etujen realisoitumista on jouduttu odottamaan useita vuosia. Se on Near Field Communications tai lyhyemmin NFC. Se poikkeaa wifistä ja bluetoothista monin tavon, jotka voivat tehdä siitä hyvin houkuttelevan monien IoT-sovellusten kannalta. Lisäksi tekniikka on jo integroitu yli 500 miljoonaan älypuhelimeen ja tablettiin, ja määrä on ABI-markkinatutkimuslaitoksen mukaan kasvamassa 1,5 miljardin vuoteen 2017 mennessä.

NFC on erilainen, koska sen kantama on hyvin lyhyt, se on hyvin yksityinen ja turvallinen linkki, sen tehonkulutus on erittäin pieni ja se on hyvin edullinen vaihtoehtoihin verrattuna. Se parittuu ja siirtää dataa laitteiden välillä vain noin 10 sentin etäisyydeltä, minkä takia signaalin sieppaaminen on hyvin vaikeaa. NFC-laitteet eivät lähetä dataa broadcast-tyyliin. Sen sijaan ne edellyttävät, että NFC-laite lukee NFC-objektin muistia. Muut protokollan ominaisuudet vahvistavat tätä luontaisesti tietoturvallista tietoliikenteen menetelmää.

Toinen avainominaisuus on, että NFC-lähetinvastaanotin - tai tagi - voi kerätä energiaa lähellä olevan NFC-lukulaitteen säteilemästä RF-energiasta. Tämän ansiosta tagi ei tarvitse paristoa tai virtaliitäntää, mikä takaa että laitteet ovat selvästi wifi- tai bluetooth-ratkaisuja yksinkertaisempia, edullisempia ja pienempiä. Kuva 1 kokoaa yhteen eri langattomien standardien edut ja haitat.

Kuva 1. Langattomien tekniikoiden edut ja haitat (NXP).

NFC-viestintätavat

NFC:n viestintätilat ovat Kirjoitus/Luku, Laitteidenvälinen (peer-to-peer) sekä Korttitunniste (Card Emulation).

Kirjoitus/Luku-moodissa NFC-lukulaite tai kontaktoimattomaksi lukulaitteeksi asetettu NFC-älypuhelin lukee dataa NFC-objektilta, joka vastaa toimittamalla pyydetyn informaation. Esimerkiksi verkkosivuille voi siirtyä automaattisesti haetun URL-osoitteen välityksellä, tai SMS-viestin voi kirjoittaa ilman näppäilyä, tai saada puhelimeensa vaikkapa alennuskuponkeja viemällä puhelin älykkään NFC-laitteen lähelle.

Peer-to-peer -moodissa yksi luku/kirjoituslaite toimii tietoliikennelinkin luovana tagina. Kaksi NFC-laitetta, esimerkiksi kaksi älypuhelinta, voi tällä tavoin viestiä keskenään.

Korttitunnistemoodissa NFC-laite voi korvata kontaktoimattomat älykortit. Tällöin NFC-laitteita voidaan käyttää olemassaolevien älykorttilaitteiden kanssa. Lipun ostaminen, sisäänpääsy, tietulli ja kontaktoimaton maksaminen ovat esimerkkejä nykyisistä ja tulevista sovelluksista.

Alkuun NFC:n kanssa

NXP on ollut yksi NFC:n suurimpia tukijoita viime vuosina. SILICA on työskennellyt NXP:n kanssa luodakseen kehitysalustan, jonka avulla suunnittelijat voivat kehittää ilman ulkoista tehonlähdettä toimeen tulevat sulautetun NFC-järjestelmän. Energiaa kerätään sen sijaan NFC:n tai RFIDn sähkömagneettisista kentistä.

Kuva 2. Sulautetun järjestelmän liittäminen nettin NFC:n avulla (NXP).

ArchiTech Louvre on demo- ja kehityskortti, joka yhdistää NXP:n NTAG I2C -piirin ja ARM Cortex M0 -pohjaisen LPC11U37-miro-ohjaimen, sekä 2,7-tuumaisen e-ink -näytön. Kortin mukana tulevat firmware-ohjelmisto ja Android-sovellukset. Ohjelmisto on käytettävissä GPL-lisenssin alaisesti (General Public License for the GNU operating system).

NTAG I2C on piiri, joka käyttäytyy kaksiporttisen muistin tavoin. Yhteen porttiin liitytään langattomasti NFC-liitännän kaytta, toiseen järjestelmä liittyy I2C-liitännän kautta. Aktiivinen lukulaite - älypuhelin siis - kommunikoi passiivisen tagitunnisteen kanssa, vaikka sulautetun järjestelmän virta olisi katkaistu.

Kuva 3. ArchiTect Louvre -kortti.

Kun NTAG I2C -piiri liitetään vähävirtaiseen NXP-mikro-ohjaimeen, pääsee suunnittelija liittämään ArchiTect Louvre -kortin älypuhelimeen, mikä mahdollistaa firmware-ohjelmiston päivittämisen, anturien lukemisen (ilman virrankulutusta) ja datansiirron mikro-ohjaimelle. Kyse on elegantista ratkaisusta matalan tehonkulutuksen RFID-sovelluksissa, sillä LPC11U37-ohjain kuluttaa tehoa vain 85 mikrowattia megahertsiä kohti. Sähköiseen musteeseen perustuva e-ink-näyttö kuluttaa tehoa vain, kun sen informaatio päivitetään.

Kortilla on myös Arduino-liitäntä, joten siihen päästään käsiksi ulkoiselta alustalta, jolle on kehtetty kymmeniätuhansia sovelluksia.

IoT tulee käsittämään laajan valikoiman sovelluksia, joita kaikkia ei voi toteuttaa yhdellä ja samalla langattomalla tietoliikenneprotokollalla. Mutta jos sovellukselta vaaditaan pientä kokoa ja tehonkulutusta, edullisuutta sekä korkeatasoista tietoturvaa, moni näistä sovelluksista on parasta toteuttaa NFC-tekniikalla. Sen läpilyönti kesti ehkä aikansa, mutta nyt se on täällä jäädäkseen.

MORE NEWS

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Uusi standardi poistaa avaimet ovista

NXP esittelee ratkaisun, joka vie älylukot ja digitaaliset avaimet uudelle tasolle – fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Ratkaisun keskiössä on tuore Aliro-standardi, jota kehitetään Connectivity Standards Alliancen alaisuudessa. Sen tavoitteena on mahdollistaa yhteensopiva, turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen pääsy niin koteihin kuin ajoneuvoihin – riippumatta siitä, minkä valmistajan laitteita käytetään.

Kännykkämarkkina kasvoi hieman alkuvuonna

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuiset älypuhelintoimitukset kasvoivat 1,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kansainvälisen markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan toimituksia kertyi yhteensä 304,9 miljoonaa kappaletta. Markkina kehittyi pitkälti ennakoiden mukaisesti, vaikka taustalla oli merkittäviä geopoliittisia jännitteitä, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä siihen liittyvät tullikiistat.

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article