logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Esineiden internet, teollisuuden internet tai IoT lupaa paljon. Millä keinoin se pystyy vastaamaan valtaviin odotuksiin, jota hypen keskellä siihen on ladattu?

Artikkelin ovat kirjoittaneet Heiner Tendyck (oik.) ja Stefan Drouzas Toshiba Electronics Europen teotemarkkinoinnista. Tendyck toimii Toshiban Düsseldorfin suunnittelukeskuksessa mikropiirien pääsuunnittelijana. Hänen vastuullaan on tekninen markkinointi mobiilituotteisiin. Tendyckillä on tietoliikenneinsinöörin tutkinto Aachenin teknisestä korkeakoulusta. Stefan Drouzas on työskennellyt Toshiballa vuodesta 2000 lähtien teknisessä markkinoinnissa. Hänellä on mediatekniikan insinöörin tutkinto Hampurin teknisestä korkeakoulusta sekä opintoja Siemensin teknisessä akatemiassa.

Kun Kevin Ashton ensimmäisen kerran muotoilin termin ”Internet of Things” (IoT) osana yritysesitystä, hän yritti vain auttaa kollegojaan parantamaan myyntiään pitämällä suosittuja tuotteita valmiina varaston hyllyillä. JO tuolloin hän näki uuden konseptin valtavan jäävuoren huippuna, kuten mies kertoi Martketing-lehden haastattelussa viime vuonna.

Tämän jäävuoren koosta väitellään edelleen. Ciscon ennusteen mukaan vuoteen 2020 mennessä jopa 50 miljardia ”esinettä” liitetään nettiin. Gartner ja Strategy Analytics ovat puhuneet 26 ja 33 miljardista. Kyse on myö suurista rahoista: Yole Développement arvioi, että IoT-komponenttien kokonaismarkkina voisi kasvaa 400 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä.

Toisaalta Gartner varoitti vuotuisessa Hype-raportissaan viime vuonna (Hype Cycle Report for 2014), että IoT on saavuttanut ”tyhjien odotusten huippunsa”. Raportin mukaan hypekäyrän seuraava vaihe ”pettymyksen läpi” pitää käydä läpi ennen kuin IoT mahdollisesti saavuttaa tasot, jotka ovat selvästi tämän päivän huikeita ennustuksia alhaisemmat.

Toisen näkemyksen - Semiconductor Engineeringissä vastikään julkaistun - mukaan IoT-sovellusten pitkä elinkaari verrattuna vaikkapa älypuhelimiin ja tabletteihin tarkoittaa, että ensi vaiheen buumin jälkeen tulee paljon hitaampia kasvu, jonka aikana IoT-laitteiden markkina tasaantuu.

IoT:n määrittely

Vastaako IoT-markkina tähän hypeen? Tuoko se pettymyksen? Kuuluuko valtava romahdus? Yksi selitys hyvin erilaisille markkinaennusteille on se, että IoT:tä on niin vaikea määritellä. Vielä vaikeampaa on päästä määritelmään, jonka kaikki hyväksyvät. Joillekin IoT on ennen kaikkea itsenäistä koneiden välistä M2M-liikennettä, vaikka laajempi näkemys sisältää verkottuneiden laitteiden lisäksi koneiden ja ihmisten, ihmisten ja koneiden, koneiden ja esineiden sekä ihmisten ja esineiden välisen tietoliikenteen (ks. kuva 1.)

Kuva 1. IoT-laitehierarkia IHS:n kuvailemana.

Kaiken perustana on se, että IoT tuo yhteen prosessoinnin, verkottumisen, antureilla aistimisen ja tietoturvan edullisemmin ja helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Tämä alusta mahdollistaa aivan uusien, vielä kehittämättömien sovellusten toteuttamisen, mutta myös sovelluksia talo- ja tehdasautomaatioon, M2M-liikenteeseen, sähköiseen mainostamiseen, tavaroiden seurantaan ja telelääketieteeseen. IoT voipitää sisällään lähes kaikenlaisia sovelluksia ja se voi välttää korkeiden kustannusten tai standardien puutteen asettamat haasteet, jotka aiemmin ovat hidastaneet esimerkiksi älykotiin liittyvien innovaatioiden leviämistä.

Aisti, prosessoi, yhdistä

Kuten aikanaan WWW:n kanssa, IoT-sovellusten välisten yhteyden perusta on Internet-protokolla. IPv6:n laaja osoiteavaruus on keskeisessä asemassa, jotta IoT leviäisi kaikkialle. IPv6:n 128-bittinen osoiteavaruus mahdollistaa 3,4 x 10^38 osoitetta. Tämä tarkoittaa 6,67 × 10^17 uniikkia osoitetta jokaiselle neliömillille maapallon pinnalla. Tämä riittää hyvin myös Ciscon ennustamille 50 miljardille IoT-laitteelle.

IoT-sovellusten kanssa tullaan kommunikoimaan usealla eri tekniikalla. Niissä voidaan käyttää pysyviä kiinteitä yhteyksiä sarjaväylän, ethernetin tai jonkun asiakaskohtaisen verkkotekniikan yli, tai langattomia yhteyksiä kuten wi-fi, bluetooth (Classic tai Smart) tai mobiiliverkkoyhteyttä. Lisäksi laitteet tai ”esineet” eivät välttämättä ole verkossa kiinni kaiken aikaa. IoT-sovellus kuten päällepuettava laite voi esimerkiksi liittyä verkkoon vain käynnistyessään ja linkittyessään käyttäjän älypuhelimeen bluetoothin välityksellä. Toisissa tapauksissa laitteen älykkäät anturit voivat liittyä bluetooth-radion välityksellä keskittimeen, joka sitten prosessoi dataa ja siirtää sen eteenpäin käsiteltäväksi.

Bluetooth on osoittautunut ihanteelliseksi liitäntätekniikaksi älypuhelimissa, sillä se on jo lähes kaikissa matkapuhelimissa, tukee pienen tehonkulutuksen toimintaa ja mahdollistaa ääni-, puhe- ja digitaalisen datan lähetyksen ja vastaanoton. Lisäksi yhteensopivuus ei laitteiden välillä on taattu tarjolla olevien useiden standardiprofiilien avulla.

Toshiba tarjoaa koko joukon erilaisia sertifioituja Bluetooth SmartReady- ja BluetoothSmart-piirejä ja ohjelmistoja, joilla saadaan toteutettua yhteys päällepuettavien laitteiden ja mobiililaitteiden välille joko perinteisellä tai low energy -bluetoothilla. Piirit ovat pitkälle integroituja ja vähävirtaisia.

Tärkeät anturiteknologiat, joita käytetään esimerkiksi rakennusautomaatiossa, vaihtelevat passiivisista läsnäoloa aistivista infrapuna-antureista turvallisuussovelluksissa käytettyihin suuriresoluutioisiin kuva-antureihin. Toshiba on tarjota laaja valikoima CMOS-kuvapiirejä, jotka kykenevät ottamaan kirkkaita kuvia ja sujuvaa videota myös hämärissä olosuhteissa. Nämä voidaan yhdistää ARM Cortex-A9-pohjaisiin mikro-ohjaimiin kuten TZ2100 tai TZ3000, joihin on integroitu kuvantunnistus analytiikkaa tai käyttäjän tunnistusta varten. Toshiballa on myös laaja valikoima IP:tä kuvantunnistussovelluksiin, joka perustuu yhtiön tutkimukseen kuljettajan apujärjestelmissä. Tällaisia ovat esimerkiksi liikennevalojen ja jalankulkijan tunnistaminen. TZ2100-piirillä on nopeat tietoliikenneliitännät ja monikanavaiset sarjaportit, joten piiriä voidaan käyttää datakeskittimen toteutukseen.

Merkittävä osa IoT-sovelluksista joutuu tulemaan toimeen itsenäisellä virralla, joten virtaa pitää saada joko paristoista tai itse keräämällä. Tällaisia ovat monet mobiilisovellukset kuten verkkoon liitetty päällepuettava kuntoilu- tai terveysranneke, tai tavaran seurantalaite tai mikä tahansa sovellus, jossa sähkökaapeli on epäkäytännöllinen tai liian kallis ratkaisu. TZ-sarjan mikro-ohjaimille on kehitetty matalan virrankulutuksen tekniikoita, jotka auttavat maksimoimaan energiatehokkuuden samalla, kun suorituskyky säilyy korkealla.

Kuva 2. Toshiballa on paljon valmiita piirejä IoT-sovellusten toteutukseen.

TZ1001 ApP Lite -piiri tuo laitteisiin alhaisen tehokulutuksen sekä 48 megahertsin ARM Cortex-AM4F-ohjaimen, joka pystyy yhdistämään dataa useasta anturista. Istuttamalla MEMS-kiihtyvyysanturin, RF-piirin ja bluetooth low energy -ohjaimen samaan koteloon saadaan ihanteellinen ratkaisu päällepuettaviin laitteisiin kuten aktiviteettimonitorointiin tai älykelloon. Toshiba on myös kehittänyt pienikulutuksisen ja wifi-radiolla varustetun mikro-ohjainten TZ5000-sarjan, joka on tarkoitettu esimerkiksi älylaseihin ja täysteräväpiirtoista IPTV-kuvaa vastaanottaviin laitteisiin.

Toshiballa on laaja IC-piirien ja IP:n valikoima, joka kattaa useita tekniikoita liikkeentunnistamisesta länsäolon tunnistamiseen, kuvanpiireistä mikro-ohjaimiin, RF- ja tietoliikennepiireihin, sekä jopa langattomaan lataamiseen. Näiden avulla Toshiba pystyy tukemaan esimerkiksi kehittäjiä, jotka työskentelevät kehityksen etunenässä laajentaessaan IoT:n aluetta.

Kohti laajaa käyttöä

Aiemmin kalliit GSM-pohjaiset seurantajärjestelmät eivät ole saaneet laaja hyväksyntää. Toisaalta räätälöityjen verkkoratkaisujen kallis hinta on estänyt tehtaiden verkottamiseen investoinnin tuottavuuden parantamiseksi tai seisonta-aikojen minimoimiseksi.

IoT-tekniikat voivat nyt mahdollistaa kaupallisesti kestävän alustan näille ja monille muille uusille sovelluksille kulutus-, auto- ja tietoliikenne-elektroniikassa. Näillä elektroninen valvonta ja ohjaus on aiemmin arvioitu liian kalliiksi tai hankalaksi toteuttaa. Nämä ns. teollisuussektorit ovat alueita, joissa IoT voi tuoda eniten arvoa ja saada eniten suosiota. IHS-tutkimuslaitos arvioi, että vuoteen 2025 mennessä teollisuussovellukset muodostavat 57,9 prosenttia kaikista IoT-laitteista.

Siinä missä monia kulutuselektroniikan IoT-sovelluksia ei ehkä pidetä välttämättöminä, teollisuussektoreilla kuten toimistotekniikassa, lääketieteen laitteissa ja teollisuuden tuotantojärjestelmissä IoT-ratkaisut oltaneen valmiita hyväksymään, kunhan kustannusedut ensin osoitetaan. Olihan se lopulta parempi liiketaloudellinen tehokkuus, joka sai Ashtonin varmistamaan rahoituksen alkuperäiselle idealleen, ja siten varmisti että IoT:stä tulee enemmän kuin pelkkä iskusana Powerpoint-esityksessä.

Tämänhetkinen IoT-markkinatilanne sisältää paljon hypeä ja koko IoT:n määrittely täsmällisesti on vaikeaa. Jokaisen IoT-sovelluksen kriittinen haaste on tuoda loppukäyttäjälle riittävästi arvoa hyväksyttävään hintaan, kilpailukykyisillä ja innovatiivisilla piiri- ja ohjelmistokomponenteilla toteutettuna. Toshiba on sitoutunut auttamaan kehittäjiä ottamaan kaiken hyödyn IoT:stä näiden pyrkiessä parantamaan eri elämänalueita.

MORE NEWS

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article