logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Esineiden internet on muuttamassa sitä, miten tehdastuotantoa hallitaan. Elektroniikkateollisuudelle kyse on taas yhdestä tavasta osoittaa, miten sovellusekosysteemiä tarvitaan tekemään mahdollisesta totta.

Artikkelin kirjoittaja Bill Schweber on elektroniikkainsinööri, joka on kirjoittanut kolme oppikirjaa tietoliikennejärjestelmistä, sekä satoja teknisiä artikkeleita. Hän on aiemmin toiminut esimerkiksi EDN-lehden päätoimittajana sekä EETimes-lehden sivustojen päällikkönä. Lisäksi hän on työskennellyt Analog Devicesilla markkinointiviestinnässä ja sitä ennen Instronilla analogia- ja tehopiirien suunnittelijana. Billillä on tutkinnot Massachusettsin ja Columbian yliopistoista. Hän harrastaa radioamatööritoimintaa.

Esineiden internetin potentiaali saa nyt paljon huomiota, ja hyvästä syystä. Teknologia mahdollistaa lähes kaiken monitoroinnin kodissa, tehdaslattialla, toimistossa ja jopa henkilöissä. Se mahdollistaa myös näiden ohjaamisen hyvin pitkälle. Termit kuten ”älykoti” tai ”verkottunut koti” yleistyvät, kun kuluttajat ottavat käyttöön edistyneitä laitteita kuten nettiin liitetty Nest-älytermostaatti, joka oppii käyttäjänsä elintavat, sovittautuu hänen tarpeisiinsa, säästää energiaa ja tukee etämonitorointia ja -hallintaa. Lähes kaikkialla käytettävissä oleva pilvi ja sen data vauhdittaa myös IoT:n suosiota.

Suurin osa IoT-huomiosta ja hypestä on keskittynyt massamarkkinoille. Todellisuuden IoT tulee nopeammin käyttöön teollisuudessa. Tämä on iso osa muutoksesta kohti Teollisuus 4.0:aa, joka tuo edistyneen, kaikkialle tunkevan aistimisen, lukuisat pienet jaetut ohjaimet sekä tiukan liitettävyyden nettiin. Esimerkiksi yhdessä General Electricin vastikään uusitussa tehtaassa on yli 10 000 anturia levitettyä noin 17 000 tehdasneliömetrin alueelle.

Kuva 1. Teollisuus 4.0 eli esineiden internet hyödyntää lukemattomia antureita ja lukuisia suojattua verkkoyhteyksiä, pilvipohjaista datan anayysiä sekä korkean tason hallintatekniikoita (lähde: Intel).

Miksi fokus teollisuuteen?

Teollisuus 4.0 -järjestelmän asentaminen on monimutkaista. Haasteita tulee monitoroitavista kohteista, järjestelmätason ohjauksesta, suorituskyvystä, käynnistymisestä ja käyttöliittymästä. Toiminnallinen ja luotettava Teollisuus 4.0 -asennus vaatii ammattilaisia, aikaa, kärsivällisyyttä ja sitoutumista, joita monella asunnonomistajalla ei ole tarpeelsi.

On sen sijaan olemassa hyviä syitä, joiden takia IoT-arkkitehtuuri on houkutteleva ja tekee siksi Teollisuus 4.0:sta todellisuutta tehtdas- ja tuotantoympäristössä.

- Täysin integroitu IoT-järjestelmä voi vaatia kiinteiden, langattomien ja kuituyhteyksien hyödyntämistä, eikä tällaista verkkoa ole helppoa toteuttaa. Useimmista kdeista löytyvä perustason WiFi-verkko ei ole riittävän kestävä tai luotettava tehdasympäristöön.
- IoT-järjestelmään investointi voi maksaa itsensä nopeasti ja mitattavasti takaisin energiansäästönä ja muina tekijöinä. Tehokas IoT-toteutus voi parantaa toimintatehokkuutta ja vähentää manuaalisen operoinnin tarvetta, erityisesti kellon ympäri toimivissa tuotantolaitoksissa. Kun kerättyä dataa voidaan analysoida, rakennuksen ja tehtaan operaattorit saavat paremman perspektiivin tilojen toiminnasta ja niiden parannusmahdollisuuksista.
- Jaettu datanprosessointi ja ohjaus vie päätöksenteon lähemmäksi koneita ja prosessia, mikä leventää järjestelmän pullonkauloja ja lyhentää ohjaussilmukoita, joten tuotantotehokkuus paranee tiukempien prosessin rajoitusten ja toleranssien myötä.
- IoT sopii hyvin yhteen ohjauslogiikoiden kanssa, joka edelleen on hallitseva prosessinohjauksen menetelmä laitteiston kestävyyden (lämpötila, tärinä, pöly), ohjelmiston ja käyttöjärjestelmän vakauden, yksinkertaisen käyttöliittymän, käyttöön sopivien laiteratkaisujen sekä suorituskykyisten, tehtäväänsä varten räätälöityjen IO-liitäntöjen takia. Lyhyesti sanottuna IoT:n keskittyminen sovellukseen ulkoisten ominaisuuksien sijaan sopii hyvin tähän ympäristöön.

Mahdollisuus käännekohdassa

Valmistajan näkökulmasta IoT ja Teollisuus 4.0 ovat huikeita mahdollisuuksia. Esimerkiksi IHS:n viime vuoden I/O Modules -raportin mukaan ohjelmoitavien logiikkaohjausten (PLC) markkinat kasvavat 5-7 prosenttia vuodessa vuoteen 2017 asti, ja PLC ja sen I/O-liitännät ovat kriittisiä Teollisuus 4.0:n toteutuksen kannalta.

Mikropiiri- ja komponenttitoimittajien kannalta on ehdottoman tärkeää työskennellä yhdessä asiakkaiden kanssa, sekä tärkeimpiä kolmansien osapuolten kanssa jotka kaikki ovat osa laajempaa ekosysteemiä, jotta IoT-järjestelmän vaativat osat saadaan yhteen. Tärkeää on myös oppia edelläkäyvien, edistyneiden käyttäjien prioriteeteista ja huolista. Samalla tulee mahdollisuus hyödyntää näiden edelläkävijöiden ainutlaatuista teknistä asiantuntemusta ja eri teknologioiden yhdistämistä uudella kasvun alueella.

Tämän takia valmistajat kuten Intel, Freescale Semiconductor, Texas Instruments ja monet muut tutkivat IoT-aluetta. Korkean tason lohkokaavioiden alapuolelle pitää mennä, sillä kokonainen IoT-ratkaisu vaatii anturien ja aktuaattorien signaalinkäsittelyn, hyvin vähävirtaisten prosessorin, tehonhallinnan piirien (myös energiankeruusirujen) ja erilaisten liitäntätekniikoiden yhdistämistä. Nämä kaikki täytyy toteuttaa laitekomponentteina sekä ohjelmistoina, joka sitoo ne yhteen. Tämä taas täytyy tehdä niin, että kompromissit datanopeuksien, kellojaksoken, tehohallinan, liitäntäteniikoiden, linkin luotettavuuden, järjestelmän turvallisuuden ja kestäyyden, sekä mahdollisen suorituskyvyn välillä otetaan huolellisesti huomioon.

IoT-ekosysteemi on saavuttamassa vakaata lähtöasemaa, kun valmistajat toteuttavat järjestelmäsuunnittelijoiden tarpeita edullisilla kehitysalustoilla ja -työkaluilla. Näitä työkaluvaihtoehtoja voi myös verrata keskenään. Tarjolla on myös ulkopuolisia työkaluja, jotka eivät ehkä ole ekosysteemissä yhtä näkyvästi esillä, mutta toimivat silti tärkeinä kehityksen vauhdittajina.

Toisin kuin moni muu viime vuosina ”seuraavaksi suureksi jutuksi” hypetetty tekniikka IoT tuo aitoja hyötyjä teollisuuteen, kaupalliseen ja jopa kuluttajien käyttöön. Vaadittavat komponentit ovat jo tarjolla, samoin kuin sovelluskohtaiset ohjelmistomoduulit, jotka tukevat alhaista määrää I/O-liitäntöjä ja verkkoliitännän hallintaa aina käyttöliittymään asti. Tuloksna on parempi tuotantotehokkuus ja energianhallinta, mitä kaikki tavoittelevat tämän päivän kovassa kilpailussa.

Kuva 2. IoT muuttaa tuotannon hallinnan myös autojen robottipohjaisilla kokoonpanolinjoilla.

MORE NEWS

Raipe vienyt tekoälyä 6-0

Digian tekoäly on yrittänyt datan perusteella ennustaa Liigan voittajaa lähes ifk-maisella menestyksellä. Nyt Digia myöntää, että SaiPa on Raimo Helmisen luotsaamana yllättänyt niin tekoälyn kuin koko jääkiekkoyleisön. SaiPan mestaruuteen tekoäly ei vieläkään usko, vaan povaa mestariksi KalPaa.

Sähköauton akku lähes täyteen 18 minuutissa

Autoteollisuus otti merkittävän askeleen kohti seuraavan sukupolven sähköajoneuvoja, kun Stellantis ja Factorial Energy julkistivat onnistuneen validoinnin uudelle kiinteän elektrlyytin FEST-akkuteknologialle. Uudet 77Ah-akut tarjoavat 375 Wh/kg energiatiheyden ja mahdollistavat akun lataamisen täyteen vain 18 minuutissa.

TSMC: CPU-sirut 1,4 nanometriin, RF-piirit neljään nanometriin

TSMC esitteli Pohjois-Amerikan teknologiaseminaarissaan seuraavan sukupolven A14-prosessinsa, joka vie prosessoritekniikan uudelle 1,4 nanometrin aikakaudelle. Samalla yhtiö julkisti myös uuden N4C RF -prosessin, joka tuo neljän nanometrin valmistustekniikan radioyhteyksiä hyödyntäviin siruihin.

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article