logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Perinteinen tapa valita piirialusta esimerkiksi anturisovellukseen on valita ensin radiotekniikka, jota halutaan käyttää. Texas Instrumentsin SimpleLink tuo kehittäjille joustavuutta, jota aiemmin ei ole ollut tarjolla.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Texas Instrumentsin Karl Torvmark ja Jeanna Copley. Karl on opiskellut Oslon NTNU-yliopistossa elektroniikkainsinööriksi. Työuransa hän aloitti vuosituhannen alussa Eidsvoll Electronics AS:ssä, jonka jälkeen edessä oli lähes neljän vuoden pesti Chipconissa. Yritysoston kautta Karl siirtyi Texas Instrumentsin palvelukseen vuonna 2005 strategiseen markkinointiin. Jeanna on puolestaan suorittanut tietotekniikkainsinöörin opinnot A&M Universityssä Teksasissa. Hän tuli TI:n plvelukseen heinäkuussa 2007 tekniseen myyntiin. Sen jälkeen on toiminut eri markkinointitehtävissä. Helmikuusta asti Jeanna on vastannut Texasilla alle yhden gigahertsin radiopiirien teknisestä markkinoinnista. Hänkin toimii TI:n Norjan yksikössä.

Yleiskäyttöisten mikroprosessorien skaalautuvuus on monisyinen asia. Vaadittujen standardioheislaitteiden lisäksi tuoteperhe tyypillisesti tarjoaa kehittäjälle laajan valikoima laitevaihtoehtoja eri nopeuksin, muistein, GPIO-nastoin ja koteloin. Esineiden internetin eli IoT:n kasvattama liitettävyyden tarve tuo uuden ulottuvuuden skaalautuvuuteen: langattomat liitäntätekniikat.

Yksi älykkäitä verkkoon liitettyjä laitteita suunnittelevan valmistajan haasteita on – erityisesti kulutus- ja teollisuuselektroniikassa – päättää, mitä langatonta standardia tietyssä sovelluksessa käytetään. Monilla markkinoilla tällaiset laitteet ovat vasta nousevaa (emerging) tekniikkaa. Esimerkiksi älykkäissä lampuissa tarjolla on useita liitäntätekniikoita. Radion valinta nousee kysymykseksi myös esimerkiksi kauko-ohjaimissa, koti- ja rakennusautomaatiossa, älymittareissa, lääketieteen laitteissa, päällepuettavassa elektroniikassa, turvajärjestelmissä ja monissa muissa.

Koska radio on älykkään aistivan sovelluksen ydinkomponentti, suunnittelijoiden on perinteisesti tarvinnut päättää haluamansa radiotekniikan suhteellisen aikaisessa vaiheessa suunnittelua. Perinteisesti valmistaja saattoi valita langattoman komponentin ja suunnitella laitteen sen ympärille. Kun tämä päätös oli tehty, moni osa suunnittelusta oli lyöty lukkoon, kuten vastaanotintekniikka, piirikortin sijoittelu, ohjelmistopino sekä rajapinta radioon.

Jos valmistaja on valinnut zigbee-yhteyden sovellukseensa, voi suunnitteluprosessin aikana käydä ilmi, että Bluetooth Smart -yhteys laajentaisi merkittävästi sovelluksen kohdemarkkinaa. Myöhäisessä vaiheessa suunnittelua radion vaihtaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Bluetooth Smart -radio pitää ehkä hankkia toiselta toimittajalta. Kaikki alkuperäisen zigbee-radion ympärille tehty suunnittelutyö pitäisi heittää hukkaan. Lisäksi itse sovellus pitää sovittaa uuteen ohjelmistopinoon ja rajapintaan. Lopulta kyse on lähes täydellisesti uudelleen suunnittelusta, mikäli radion haluaa vaihtaa.

Vaikka Bluetooth Smart -radio tulisi samalta valmistajalta kuin alkuperäinen zigbee-radio, radiot pohjaavat yleensä täysin eri tekniikoihin. Nämä erot voivat merkittävästi rajoittaa sitä, kuinka paljon suunnittelusta voitaisiin hyödyntää uuden radion yhteydessä. Joka tapauksessa suunnittelun valmistuminen ja tuotteen markkinoille saaminen viivästyisi. Puhumattakaan siitä, että uudelleen suunnittelu kasvattaa kustannuksia.

Päätös vaihtaa keskeinen osa suunnittelua ei koskaan ole ollut helppo. Valmistajien on täytynyt valita sen välillä, tuodako ei-optimaalinen tuote aikataulussa markkinoille vai suunnittelemalla tuote uudelleen, jolloin menetetään ehkä kriittinenkin markkinamahdollisuus.

SimpleLink: vastaus muuttuviin markkinatarpeisiin

Texas Instruments näkee, että teknologian ketteryys on ensiarvoisen tärkeää, kun halutaan mennä uusilla markkinoille tai hyödyntää uutta tekniikkaa. Siinä missä joustavuuden puute voi johtaa tuotteen epäonnistumiseen markkinoilla, oikeantasoinen konfiguroitavuus voi näytellä tärkeää osaa sen tuotteen menestymisessä.

Vastatakseen valmistajien tarpeeseen saada enemmän vaihtoehtoja langatonta tekniikkaa valitessaan TI on kehittänyt erittäin vähävirtaisen mikro-ohjainalustan SimpleLink. Arkkitehtuuri perustuu ARM Cortex-M3-suorittimeen ja tarjoaa tällä hetkellä flash-muistia 32 kilotavusta aina 128 kilotavuun asti. Sen suorituskyky riittää toimimaan erillisenä mikro-ohjaimena laajalle valikoimalle älykkäitä aistivia sovelluksia.

SimpleLinkin tekee kuitenkin ainutlaatuiseksi sen skaalautuvuus eri langattomiin tekniikoihin. Piirit tukevat laajaa valikoimaa erilaisia radioita nastayhteensopivin kotelovaihtoehdoin. Tuettuna ovat Bluetooth Smart, alle 1 gigahertsin radiot, zigbee, 6LoWPAN, IEEE 802.15.4, RF4CE ja erilaiset asiakaskohtaiset radiot aina 5 megabitin datanopeuksiin asti.

Laitenäkökulmasta käytettävän radion vaihtaminen on hyvin yksinkertaista. Kaikki 2,4 gigahertsin tekniikoiden ja alle 1 gigahertsin tekniikoiden piirit ovat nastoitukseltaan täysin yhteensopivia. Lisäksi kaikki muut oheislaitteet ovat täysin samat kaikissa SimpleLink-piireissä. Tämä tuo valmistajalle paljon joustavuutta, sillä radio voidaan valita suunnittelun myöhäisessä vaiheessa.

Alusta on myös koodiltaan yhteensopiva kaikkien tukemiensa radiostandardien kesken. Radion vaihtaminen vaikuttaa kuitenkin jonkin verran sovellussuunnitteluun. Tämä johtuu eroista radioprotokollissa, joka täytyy sovelluksessa ottaa huomioon. Esimerkiksi liitäntä 6LoWPAN-pinoon tehdään IP-viestin avulla. Bluetooth Smartissa sovellus lukee tai modifioi erilaisia attribuutteja. Tämä eroavuudet ovat mukana niissä API-rajapinnoissa, joita TI tarjoaa jokaisen SimpleLink-ohjainpiirin kanssa.

Paras tapa valmistajalle on suunnitella radioliitäntä modulaarisesti. Sen sijaan, että sovellus liittyisi suoraan radioon, langaton rajapinta voidaan abstrahoida siten, että sovellus lähettää dataa radiotoiminnolle. Tämä toiminto voi sitten prosessoida datan lähetettäväksi tai vastaanotettavaksi halutulla tavalla sopivaa rajapintaa käyttämällä. Näin radion vaihtaminen myöhäisessä vaiheessa suunnittelua vaatisi vain radiotoiminnon porttaamista.

Joustavuutta skaalautuvuuden kautta

SimpleLink-arkkitehtuurin avulla laitevalmistajat voivat viivyttää langattoman protokollan valitsemista suunnitteluprosessin loppuun. Suunnittelijat pystyvät itse asiassa suunnittelemaan useita radioita samanaikaisesti, koska toisen radion vaihtaminen ei tuo juurikaan lisätyötä. Koska suunnitteluihin voidaan vaihtaa radio, valmistajat voivat tukea eri radiotekniikoita samalla suunnittelulla. Valmistajan ei tarvitse veikata, mikä radiotekniikka valtaa markkinat.

Kaksi ensimmäistä SimpleLink-piiriä ovat CC2640 Bluetooth Smartille ja CC2630, joka tukee 6LowPAN-tekniikkaa ja zigbeetä. Lisäksi alusta tukee zigbee RF4CE-tekniikkaa (CC2620) ja alle yhden gigahertsin radioita CC1310-piirillä, joka tulee tarjolle myöhemmin tänä vuonna (ks. kuva 1). Jokainen näistä ohjaimista on optimoitu ultravähävirtaiseen toimintaan, joka tarkoittaa useamman vuoden toiminta-aikaa nappiparistolla tai jopa ilman paristoa energiankeruun avulla.

Kuva 1. SimpleLink-alusta on markkinoiden ensimmäinen piiriperhe, joka tukee skaalautuvaa langattomuutta anturisovelluksiin. Jokainen piiri on sekä kustannus- että teho-optimoitu, joten valmistaja saa joustavuuden lisäksi sovelluskohtaisen komponentin kilpailukykyisellä hinnalla.

Äärimmäistä joustavuutta varten TI tarjoaa kehittäjille useaa standardia tukevan CC2650-piirin. Tämä piiri voidaan dynaamisesti konfiguroida sekä raudalla että ohjelmistolla tukemaan mitä tahansa 2,4 gigahertsin radiotekniikoista. CC2650-piiriin pohjautuvat suunnittelu voivat mennä tuotantoon niin, että konfigurointi tapahtuu vasta kentällä. Tämän ansiosta valmistaja voi todella odottaa viimeiseen hetkeen, minkä radion valitsee, eikä antennisuunnittelua tarvitsee muuttaa.

CC2650:n avulla sovellukset voivat tukea useita raidoita yhdellä sirulla, koska tuettava radio voidaan vaihtaa. Koska CC2650-piiri voidaan uudelleen ohjelmoida kentällä, järjestelmä voi kommunikoida sekä zigbee- että Bluetooth Smart -laitteiden kanssa.

Moniprosessoritehoa alhaisimmalla virralla

Useiden älykkäiden anturisovellusten täytyy toimia vuosia aina-päällä -tilassa pelkällä yhdellä nappiparistolla. Toisissa suunnitteluissa ei ole edes paristoa, joten niiden täytyy operoida energiakeruun menetelmillä tuotetulla rajoitetulla energialla. Päällepuettavissa laitteissa energiankulutus on tietysti erittäin keskeinen tekijä.

Osa SimpleLink-alustan innovaatiota on se, miten siihen on integroitu useita prosessoreja tuomaan eritasoista laskentaa, jota anturisovelluksissa tarvitaan. Käyttämällä tehtävään sopivaa prosessori SimpleLink-ohjaimet voivat operoida mahdollisimman pienellä virrankulutuksella.

- Sovellusprosessori: ARM cortex-M3 toimii alustan pääprosessorina. Sen suorituskyky riittää erillisohjaimeksi, joka hallitsee anturipohjaista ratkaisua. Cortex-M3:lla on riittävästi laskentatehoa suoriutumaan sovellus- ja korkean tason protokolapinolaskennasta, ja se on hyvin energiatehokas 48 MIPSin suorituskyvyllään. EEMBC:n ULPBench-testin mukaan CC26xx/CC13xx-piirit ovat alueensa vähävirtaisimpia.
- Radioprosessori: SimpleLink-alustalla on myös Cortex-M0-ohjain, joka huolehtii järjestelmän alemman tason radiotehtävistä. Tämä pienentää laitteen isäntäprosessorille tulee rasitusta.
- Anturiohjain: Ultravähävirtainen mikro-ohjain monitoroi anturia nopeasti ja tehokkaasti. Se on suunniteltu tuomaan juuri riittävästi laskentatehoa datan näytteistämiseen ja yksinkertaisten anturiratkaisujen tekemiseen. Sen muistin määrä on rajoitettu, eikä mukana ole ylimääräisiä oheislaitteita. Näin ohjain on erittäin energiatehokas ratkaisu esimerkiksi anturilukeman säännölliseen ottamiseen tai sen määrittelyyn, onko esimerkiksi jokin raja-arvo ylitetty. Isäntäprosessoria ei tarvitse herättää, mikäli siihen ei ole tarvetta.

TI on helpottanut SimpleLink-pohjaista suunnittelua ohjelmistolla, joka tarvitaan langattoman radion operoimiseen ja sen liittämiseen. Tämän ansiosta suunnittelija voi vain ”pudottaa” sopivan SimpleLink-piirin suunnitteluun ja ryhtyä käyttämään radiota ilman ylenmääräistä konfigurointia tai säätämistä. Radio-ohjain toimitetaan tuotantokoodin kera, joka on optimoitu takamaan mahdollisimman tehokas radion toiminta.

Koska anturiohjaimen pitää monitoroida antureita, tehdä päätöksiä ja toimia kulloisenkin sovelluksen mukaisesti, kehittäjien täytyy pystyä konfiguroimaan sen toimintaa. TI tarjoaa tähän Sensor Controller Studio -työkalua, jolla anturiohjain konfiguroidaan. On mahdollista muokata ohjaimen toimintoja ilman, että joutuisi kirjoittamaan riviäkään koodia. Mikäli koodia joudutaan kirjoittamaan, sitä tuetaan C:n kaltaisella kuvauskielellä. Työkalu nopeuttaa kehitystä käyttämällä itse anturiohjainta testaamisen ja virheiden tarkistukseen eli debuggaamiseen. Tämän ansiosta anturidataa voidaan visualisoida reaaliajassa ja algoritmeja voidaan verifioida.

Yksi keskeinen etu anturiohjaimessa on, että se on integroitu isäntäprosessorille. Perinteisesti anturiohjaimet on toteutettu erillisellä, vähemmän tehokkaalla mikroprosessorilla, jotta varsinaista sovellusprosessoria rasitettaisiin vähemmän. Suurin etu energiankulutuksessa saadaan siitä, että sovellusprosessori voidaan nukuttaa sleep-tilaan, jolloin energiatehokkaampi ohjain monitoroi ja hallitsee antureita.

Koska nämä toiset ohjaimet ovat sovellusprosessorin ulkopuolella, kehittäjien täytyy suunnitella ja hallita viestintää prosessorien välillä. Heidän täytyy myös toteuttaa keskeytykset, jotta ohjain pystyy herättämään sovellusprosessorin toimintaan.

SimpleLink-alusta on ainutlaatuinen siinä, että siihen on integroitu myös anturiohjain (ks. kuva 2). Tämä tuo kaikki energiatehokkuuden edut ilman, että suunnittelua täytyy monimutkaistaa. Koska anturiohjain, radio-ohjain ja sovellusprosessori on kaikki istutettu samalle sirulle, laite- ja ohjelmistosuunnittelu yksinkertaistuu huomattavasti. Tuloksena on myös selvästi parempi energiatehokkuus.

Tietenkin kehittäjillä on pääsy Cortex-M3:n ohjelmoitavuuteen sovelluskehityksessään. TI tarjoaa myö rajapinnan jokaiselle radiotekniikalleen, joten kehittäjät voivat nopeasti tuoda langattomat yhteydet sovelluksiinsa hyvin minimaalisella opiskelulla.

Kuva 2. Integroimalla anturiohjain, radio ja mikro-ohjain samaan koteloon laitesuunnittelu helpottuu merkittävästi ja suunnittelussa päästään parempaan energiatehokkuuteen.

TI:n visiona oli luoda langaton mikro-ohjain, joka on helppo ohjelmoida ja jossa vältetään fyysisten osien ja protokollien integroimiseen liittyvät haasteet. Sovelluskoodia ajetaan ARM Cortex-M3:lla, standardilla mikro-ohjaimella, jonka monet suunnittelijat jo tuntevat. RF- ja antennisuunnittelu on myös tehty hyvin yksinkertaiseksi ilman, että luotettavuus tai suorituskyky kärsisi. Tietoturva on rakennettuun alustaan sisälle ja protokollapinot ovat tuotantovalmiita.

SimpleLink-alustan käyttö on myös helppoa TI:n kehitystyökalujen ja työkaluja toimittavien kolmansien osapuolten ekosysteemin tuella. Kehittäjät voivat valita täysimittaisen ympäristön kuten Code Composer Studion tai IAR:n Embedded Workbenchin. Kehityksessä pääsee pikaisesti käyntiin valmiiden evaluointikorttien avulla.

SimpleLink-ohjaimet ovat tarjolla eri kotelovaihtoehtoina, joten niillä voidaan täyttää eri sovellusten I/O-tarpeet. 4X4-millisissä ohjaimissa on 10 GPIO:ta, kun 5x5 millin siruissa liitäntöjä on viisitoista. Mikäli sovellus tarvitsee enemmän I/O-liitäntöjä, tarjolla on myös 31 GPIO:n 7x7-millinen kotelo.

TI on kehittänyt alan ainoa useampaa langatonta standardia tukevan mikro-ohjainalustan, joka operoi pienellä virralla ja helppo suunnitella. Tällaisen skaalautuvan alustan avulla valmistajat saavat selvästi aiempaa enemmän ketteryyttä. Kehittäjät voivat SimpleLink-alustan avulla valita haluamansa radiotekniikan paljon myöhäisemmässä vaiheessa suunnittelua. Tämä antaa kehittäjille enemmän aikaa ja joustavuutta valita paras ratkaisu markkinoille. Lisäksi SimpleLink tuo valmistajalle sovelluskohtaisesti räätälöidyn laitteen suorituskyvyn ja tehonkulutuksen, joten monen anturisovellusten koviin vaatimuksiin on helpompi vastata.

Lisätietoa SimpleLink-alustasta löytyy TI:n verkkosivuilta.

MORE NEWS

6G-läpimurto: PET-ikkunakalvo päästää kaikki millimetriaallot läpi

Elektroniikan ja tietoliikenteen tutkimuslaitos ETRI Koreassa on kehittänyt uudenlaisen läpikuultavan PET-pohjaisen ikkunakalvon, joka voi mullistaa sisätilojen 5G- ja tulevan 6G-verkon kuuluvuuden. Kalvo päästää lävitseen millimetriaallot (mmWave) tehokkaasti ja ohjaa niitä tarkasti – täysin passiivisesti, ilman sähköä tai vahvistimia.

Pieni poweri syöttää tiukasti säädeltyä tehoa tekoälykameralle

Tekoälyn siirtyessä yhä enemmän "reunalle" – eli laitteisiin, jotka suorittavat paikallista laskentaa ilman pilviyhteyttä – myös tehonhallinnan vaatimukset kasvavat. Uusi Microchipin MCPF1412 on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen: kyseessä on täysintegroitu buck-muunnin, joka pystyy syöttämään jopa 12 ampeeria virtaa erittäin kompaktissa koossa.

Nopeampi DisplayPort tulee – Rohde takaa toiminnan

Näyttöteknologian kehitys ottaa jälleen ison harppauksen eteenpäin, kun DisplayPort 2.1 -väylä yleistyy markkinoilla. Uusin versio nostaa siirtonopeudet uudelle tasolle. Jopa 80 Gbps mahdollistaa korkeita resoluutioita ja virkistystaajuuksia, kuten 8K-ruudun 165 hertsin taajuudella ilman pakkausta tai jopa 16K-tasoisen videon 60 ruudun sekuntinopeudella.

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article