logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Avoin ohjelmakoodi on kaikille tuttua, mutta avoin laitteisto? Altiumin CircuitMaker-työkalu vie kehitystä kohti avointa rautaa.

Artikkelin on kirjoittanut Max Clemons. Hän työskenteli Altiumin sovellusinsinöörinä 2012-2013 ja sen jälkeen tuotemarkkinoinnin päällikkönä kesäkuuhun 2015 asti. Parhaillaan Max on tohtoriopiskelijana Kalifornian yliopistossa San Diegossa. Hänellä on elektroniikkasuunnittelijan tutkinto samaisesta opinahjosta.

Kun ajatellaan avointa lähdekoodia, laitteisto tai “rauta” ei tule useimmille ensimmäisenä mieleen. Avoimen koodin ohjelmistojen hallitsemassa maailmassa rauta ei ole onnistunut saamaan samanlaista huomiota. Avoimen laitteiston yhteisö on aina ollut olemassa, mutta sille ei ole löytynyt suunnittelutyökaluja, jotka täyttäisivät keskitetyn alustan tarpeen, joka voisi tukea ja jakaa voimen raudan projekteja ilman, että sen toiminnallisuus kärsisi.

Altium pyrkii muuttamaan tämän. Julkistettuamme CircuitMakerin beeta-version toukokuussa 2015 olemme jo saaneet nähdä, kuinka voimakasta avoimen lähteen laitteisto voi olla. Tämän piirikorttisuunnittelun eli PCB-työkalun keskiössä on se, minkä varassa se joko menestyy tai kaatuu: yhteisö. Yhteisö alkaa jokaisesta yksittäisestä projektista, joka jaetaan elektroniikkasuunnittelijoiden kesken kaikkialla maailmassa.

Yhteisöä etsimässä

Kun selasin CircuitMakerin yhteisöprojekteja, törmäsin 4-numeroiseen ledinäyttöön, jossa käytettiin SPI-väylää nastamäärän pienentämiseksi. Projektista nousi esiin se, että se oli luotu Arduino-formaattiin ja sen liitäntöihin sopivana lisäkorttina, joista käytetään yleisesti nimitystä Arduino shield. Projektin suunnittelija Ben Jordan luultavimmin vain importoi DXF-tiedoston suunnittelun hahmotelmaksi ja sijoitti liittimet manuaalisesti, vai kuinka? Tai ehkä hän etsi verkosta ja latasi käyttöönsä jonkun valmiin suunnittelun? Aiemmin tämä oli ollut standardi käytäntö avoimessa laitteistossa: löydä suunnittelu tai malli jostakin verkosta, avaa se jossakin tarjolla olevassa suunnittelutyökalussa ja ryhdy rakentamaan sen pohjalta.

Ennen kuin ehdin edes tarkemmin tutkia projektia, huomasin projektin nimen alla linkin ja tekstin ”forked from ProtoWuino” eli ”muokattu ProtoWuinosta”. Linkkiä klikkaamalla pystyin seuraamaan suunnittelun sukulinjaa taaksepäin ProtoWuino-projektiin, joka osoittautui alkuperäiseksi Arduinon lisäkortiksi.

CircuitMakerin avulla voidaan ProtoWuinon (vasemmalla) kaltaisista malliprojekteista muokata uusi suunnitteluja, joissa on uusia toiminnallisuuksia, kuten Ben Jordanin ledinäytön SPI-suunnittelu (oikealla).

Tämä on selvästi toisenlainen lähestymistapa avoimeen rautaan. Lähestymistapa, jossa suunnittelutyökalu tukee yhteisöä. ProtoWuino-kortti muokattiin uudeksi suunnitteluksi ja Ben pystyi lisäämään siihen uusia komponentteja integroidakseen mukaan uusia toimintoja tuttuun ja käyttökelpoiseen korttiformaattiin.

Muoto kohtaa toiminnon

Projektin muokkaaminen (forking) luo alkuperäisestä kopion, mikä antaa suunnittelijalle mahdollisuuden käyttää valmista teknologiaa uuden suunnittelun lähtökohtana. Benin projekti on hyvä esimerkki siitä, miten suunnitteluja voidaan muokata käytännössä. CircuitMakerissa aletaan nähdä enemmän ja enemmän erilaisia suunnitteluja, kun uutta referenssisältöä pikkuhiljaa lisätään.

Kuten ProtoWuino, nämä perussuunnittelut on luotu erityisesti sen varmistamiseen, että muokatut suunnittelut täyttävät tietyt formaatin ja toiminnallisuuden vaatimukset. Useimmat näistä malleista ovat valmistajien kehittämiä, mutta niiden saaminen välittömästi käyttöön kun CircuitMakerissa aloitetaan uutta projektia säästää arvokasta aikaa, joka muuten kuluisi tutkimustyöhön ja suunnitteluspeksien importointiin. Mallit voidaan jaotella luokkaa niiden roolin ja niiden täyttämien vaatimusten mukaisesti:

- Korttiformaattimalli (form factor): Näiden avulla muokatut suunnittelut saadaan liittymään olemassaoleviin standardeihin protokortteihin, peruspiirikortteihin tai alustoihin. Lisäksi niitä voidaan käyttää tietyn koteloinnin muoto- tai kokovaatimusten täyttämiseen.
- Liitinmalli: näiden avulla laite voidaan liittää muihin laitteisiin liitäntöjen avulla. Tällaisia ovat esimerkiksi DDR-muistiliitäntä tai USB-liitin.
- Suunnittelutoimintomalli (design function): Näitä voidaan käyttää laitesuunnittelun toimintojen fyysiseen määrittelyyn, kuten tarkkaan antennigeometriaan tai optimaaliseen mikro-ohjaimen ja oheislaitteiden sijoitteluun uudessa suunnittelussa.

Avoimen raudan yhteisö kasvaa ennen kaikkea suunnittelun uudelleenkäytön voimalla. CircuitMakerin toiminnalliset moduulit toimivat juuri tarvittavina komponentteina, jotka mahdollistavat tiettyjä haluttuja toimintoja lopputuotteissa. Esimerkiksi bluetooth-moduulin toteuttava erillisprojekti tuottaisi kaikki suunnittelun rakennuselementtinä tarvittavat loogiset ha fyysiset elementit. Käyttäjät voisivat vain muokata projektia ja aloittaa lisätoimintojen suunnittelun sen ympärille.

Jokaista CircuitMakerilla toteuttua suunnittelua voidaan ajatella referenssisuunnitteluna. Käytetään niitä sitten oikeasti uuden suunnittelun referenssinä vai muokataanko siitä jonkinlainen Frankenstein-kortti, tämäntyyppisen yhteisösisällön edut ovat huikeat. Ja vaikka yhteisön jäsenet tuottavat jo upeita referenssejä ja esimerkkejä, paljon lisää on tulossa Altiumilta tulevaisuudessa.

Referenssisuunnittelut kuten tämä yleiskäyttöinen regulaattori ovat CircuitMaker-yhteisön avainkomponentteja.

Muokkaamisen ja suunnittelun evoluutio

Muokkaamisprosessi itsessään on melko suoraviivainen. CircuitMaker-yhteisön sivustoa selataan tai etsitään tarkoituksena löytää mielenkiintoinen suunnittelu. Sen jälkeen vain klikataan muokkaa-nappia (Fork) kopion luomiseksi. Ja kirsikkana kaun päällä voidaan suunnittelua seurata sitä mukaan kun se etenee ja kehittyy.

Jokaisesta projektista löytyvät linkit emo- ja tytärprojekteihin. Yhteisön suositulla projektilla voi olla satoja ”perillisiä” ja jokaisella niistä voisi olla potentiaalisesti satoja seuraajia, ja niin edelleen. On helppo ymmärtää, että tämän kaltainen ympäristö tuottaa valtavasti innovaatioita, jotka voivat kaikki palautua yhteen ainoaan malliin tai referenssisuunnitteluun.

Katse eteenpäin

Kuten jokainen CircuitMaker-yhteisössä syntynyt suunnittelu, Ben Jordanin ledinäytön SPI-suunnittelu kylvää omia siemeniään tulevaisuuden suunnittelujen evoluutiota varten. Yhteisön projektisivusto ja mahdollisuus jakaa suunnitteluja yhdessä keskitetyssä paikassa aloittaa toivottavasti uuden ajan avoimen raudan suunnittelussa.

Mutta tämä on vasta alkua. Avoimen raudan suunnittelujen muokkaaminen ja jakaminen johtaa todelliseen moduulipohjaiseen suunnitteluun. Eikä ole kaukaa haettua ajatella tulevaisuutta, jossa avoimen koodin moduulit yhdistävät fyysisen suunnittelun, ohjelmiston integroinnin ja palvelintason sovellukset tuottaakseen todellisen verkottuneen suunnittelukokemuksen.

Juuri nyt on paras aika lähteä mukaan avoimen laitteiston suunnitteluun. Lataa CircuitMakerin avoin beetaversio jo tänään osoitteessa www.circuitmaker.com.

MORE NEWS

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Uusi standardi poistaa avaimet ovista

NXP esittelee ratkaisun, joka vie älylukot ja digitaaliset avaimet uudelle tasolle – fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Ratkaisun keskiössä on tuore Aliro-standardi, jota kehitetään Connectivity Standards Alliancen alaisuudessa. Sen tavoitteena on mahdollistaa yhteensopiva, turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen pääsy niin koteihin kuin ajoneuvoihin – riippumatta siitä, minkä valmistajan laitteita käytetään.

Kännykkämarkkina kasvoi hieman alkuvuonna

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuiset älypuhelintoimitukset kasvoivat 1,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kansainvälisen markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan toimituksia kertyi yhteensä 304,9 miljoonaa kappaletta. Markkina kehittyi pitkälti ennakoiden mukaisesti, vaikka taustalla oli merkittäviä geopoliittisia jännitteitä, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä siihen liittyvät tullikiistat.

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Tällainen muisti pitää olla tulevaisuuden autossa

Autoteollisuuden siirtyessä yhä vahvemmin ohjelmistovetoisiin ajoneuvoihin ja sähköistettyihin alustoihin, myös muistiteknologialta vaaditaan enemmän. STMicroelectronics esitteli uuden sukupolven mikro-ohjaimia, joissa on laajennettavissa oleva xMemory-muisti – ratkaisu, joka voi määrittää tulevaisuuden autojen elektroniikka-arkkitehtuurin uudelleen.

Uusi EPYC on ensimmäinen 2 nanometrin piiri

AMD on saavuttanut merkittävän virstanpylvään tuomalla ensimmäisen korkean suorituskyvyn tietojenkäsittelyyn eli HCP-koneisiin tarkoitetun sirun TSMC:n huippumodernille 2 nanometrin N2-prosessille. Uuden sukupolven EPYC-prosessori, koodinimeltään "Venice", on ensimmäinen tuote, joka on tuotu esiin ja validoitu tällä teknologialla.

Komponenttikaupassa näkyy jo merkkejä paremmasta

Vuosi 2024 oli Euroopan elektroniikkakomponenttien jakelualalla vaikea, mutta alan isot toimijat näkevät nyt selviä merkkejä suunnanmuutoksesta. Sekä jakelijoiden omat havainnot että alan yhdistysten data viittaavat siihen, että pohja on mahdollisesti saavutettu – ja käänne parempaan voi olla jo alkanut.

Verkon viipalointi tulee myös Virve 2 -verkkoon

Suomen viranomaisviestintä valmistautuu siirtymään kohti uuden sukupolven teknologioita, joissa 5G-verkon viipalointi (network slicing) mahdollistaa saumattoman ja priorisoidun yhteyden myös kansainvälisessä käytössä. Erillisverkkojen teknologiajohtaja Antti Kauppinen vahvistaa, että viipalointi tulee osaksi Virve 2 -verkon toimintakykyä – vaikkei se ole vielä käytössä.

Suomalaisyrityksiin hyökättiin alkuvuonna yli tuhat kertaa viikossa

Kyberhyökkäysten määrä on jatkanut jyrkkää kasvuaan maailmanlaajuisesti vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, selviää Check Point Softwaren tuoreesta raportista. Suomalaisyrityksiä vastaan kohdistettiin tammi–maaliskuussa keskimäärin 1 030 hyökkäystä viikossa, mikä on kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Luodinkestävä lasi blokkaa myös RF-signaalit

Oulun yliopiston 6G-testikeskus on saanut ensimmäisen yritysasiakkaansa, ja kyseessä on yllättävä tekijä teknologian kentällä: kotimainen lasinjalostustehdas Tambest. Yritys kehittää uuden sukupolven luodinkestäviä laseja, jotka tarjoavat samalla RF-signaalisuojausta.

{jux_easy:instagram:feed id=1}

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article