logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Käytämme monenlaisia USB-johtoja joka päivä laitteiden kytkemiseen ja lataamiseen. Kaikki tietokoneita ja niiden oheislaitteita käyttävät tietävät, että USB-A- ja USB-B-standardiliittimet on kytkettävä tietyn suuntaisesti, ja useimmilta meiltä oikean suunnan löytäminen vaatii parikin yritystä. C-tyypin USB korjaa tämän ongelman, mutta tuo mukanaan melkoisia haasteita suunnittelijoille.

Olemassa oleviin USB-johtoihin verrattuna C-tyypin USB-johdot tarjoavat huomattavan käytännön edun ollen sekä symmetrisiä että kaksisuuntaisia. USB-C on läpimurtostandardi, joka on suunniteltu vastaamaan uusien ja yhä pienempien sekä ohuempien tietokoneiden ja laitteiden, suurempien nopeuksien, lisääntyneen virrankulutuksen ja joustavuuden teknologisiin vaatimuksiin.

USB-C-liitäntä tarjoaa:
- USB 2.0:n dynaamisen virran ja tiedonsiirron muilla protokollilla
- kyvyn toimia tärkeimpänä liitäntänä useille uusille ja tuleville laitteille
- alaspäin yhteensopivuuden
- kaksisuuntaisuuden tarjoaman helppokäyttöisyyden

USB-C-liitännän kanssa yhteensopivia tuotteita käyttävät kuluttajat tulevat pitämään liitäntää paljon parempana ja helppokäyttöisempänä. Insinöörien suunnittelu- ja testaustyö puolestaan muuttuu monimutkaisemmaksi, kun he joutuvat ottamaan huomioon USB-C-liitännän tarjoamat monet erilaiset käyttömahdollisuudet.

Suunnittelu- ja testausinsinöörit kohtaavat useita haasteita päivittäessään tuotteitaan USB-C-yhteensopiviksi ja integroidessaan niihin USB-C-liitäntää, koska samalla on varmistettava yhteentoimivuus ja noudatettava testausvaatimuksia. Aiemmat versiot, joissa oli 4- tai 8-napainen virta, maadoitus ja datayhteys, muuttuvat 24-napaisiksi varustettuna useilla virta-, maadoitus- ja lähetys/vastaanottolinjoilla, ohjauslinjoilla jne. Lisäksi yhteensopivuuden testistandardeja on tullut lisää ja niistä on tullut monimutkaisempia suurempien tiedonsiirtonopeuksien, lisääntyneiden tehovaatimusten ja lisätoiminnallisuuksien takia.

USB-C-johto ja liitin ovat yhteensopivia aikaisempien USB-versioiden kanssa, mutta ne tarjoavat myös lisää toiminnallisuuksia tehonhallintaan ja tiedonsiirtoon. USB-C kykenee siirtämään dynaamista tehoa jopa 20 volttia, 5 ampeeria ja 100 wattia ja lataamaan erilaisia laitteita. Lähetys/vastaanottopareja (Tx/Rx) voidaan käyttää USB- tai "vierasprotokollilla", kuten DisplayPort-, MHL- tai Thunderbolt-liitännöillä, jolloin on mahdollista siirtää tietoja sekä video- ja audiosignaaleja nopeasti USB:n lisäksi.

USB-C:n tiedonsiirtonopeus on jopa 20 gigabittiä sekunnissa (Thunderbolt), ja tulevaisuudessa voidaan saavuttaa jopa 40 gigabitin nopeus. Nämä uudet ominaisuudet yksinkertaistavat kuluttajien elämää, mutta toisaalta ne asettavat suunnittelu- ja testausinsinööreille suuremman haasteen, kun he pyrkivät varmistamaan USB-liitäntänsä ja laitteiden yhteensopivuuden suorittamalla USB-IF-järjestön standardinmukaisuuden testejä.

Tämän uuden monimutkaisuuden käsittely alkaa sen ymmärtämisellä, miten USB-C-laite tulee toimimaan niin aikaisin suunnitteluprosessissa kuin mahdollista. Fyysinen kerroksen suunnittelusimulointi auttaa varmistamaan sijoittelun niin, että linkin suorituskyky on ihanteellinen. Samalla varmistetaan tulevien suunnittelujen testauksen yhdenmukaisuus ja vältytään uudelleensuunnitteluilta myöhemmässä vaiheessa. Jotta kalliita prototyyppikierroksia ei tarvitsisi uusia ja ongelmat kyettäisiin tunnistamaan mahdollisimman varhain, on parasta tehdä mallisimulaatioita yhteensopivuuden testaamiseksi.

USB-C-määritykset tuovat fyysisille prototyypeille monia uusia testaus- ja validointivaikutuksia. Onnistunut testaus edellyttää äärimmäisen tarkkoja ja standardinmukaisia testausinstrumentteja, -ohjelmistoja ja -laitteistoja. Kaikki alkaa USB:n tehonsiirrosta. Yksittäinen konfigurointikanavalinja tarkistaa, mitä muita tiloja on käynnissä, kuinka virta kulkee ja mitkä ovat latauksen syötön suhteet.

Käytetystä teknologiasta riippuen (USB, DisplayPort, Thunderbolt jne.) kyky mitata ja validoida lähetetyn signaalin tärkeimmät ominaisuudet (esimerkiksi ajoitus, jälkikorjaus ja ylitys) nopeasti ja tarkasti on ensiarvoisen tärkeä lähetintestin onnistumisen kannalta. Joustava signaalinenerointi ja bittivirheen tunnistus ovat avainasemassa vastaanotintestin validoinnissa.

Kaapeleiden kanssa työskenteleville on kriittistä korjata nopeasti järjestelmän suorituskykyyn negatiivisesti vaikuttavat signaalin eheysongelmat siirtonopeuksien noustessa samalla, kun liitännän testaus ja karakterisointia nopeutetaan. Lisäksi täytyy ottaa huomioon suurinopeuksisen liitännän analyysianalyysi, mukaan lukien impedanssi, sirontaparametrit ja silmädiagrammit.

USB-C-liitäntä yksinkertaistaa elämäämme monin tavoin, mutta sen taustalta löytyy paljon monimutkaisuutta liitännän toteuttaville insinööreille. Keskitytpä sitten suunnitteluun tai validointiin, päämääräsi USB-C:n kanssa on edetä virheenkorjauksesta karakterisointiin ja siitä vaatimustenmukaisuuteen sekä valmiiseen tuotteeseen niin nopeasti kuin mahdollista.

Artikkelin on kirjoittanut Keysight Technologiesin Tami Pippert.

MORE NEWS

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article