ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Mikro-ohjain ohjaa suoraan nestekidepaneelia

Tietoja
Kirjoittanut Mary Tamar Tan ja Rodger Richey, Microchip
Julkaistu: 09.09.2016
  • Suunnittelu & ohjelmointi

Mikro-ohjaimeen integroitu LCD-näytönohjain tarjoaa suoraviivaisen tavan ohjata nestekidepaneelia. Sisäinen biasointi, kontrastinsäätö ja tehonsäästöpiirit poistavat ulkoisten komponenttien tarpeen. Suunnittelijat voivat joustavasti hyödyntää näitä ominaisuuksia tinkimättä näytön laadusta.

Artikkelin kirjoittajista Mary Tamar Tan toimii sovellusinsinöörinä Microchip Technology -yhtiössä. Rodger Richey puolestaan johtaa Microchipin teknologioiden ja uusien tuotteiden kehitysosastoa.

Viime vuosina nestekidenäytöt (LCD) ovat jatkuvasti kasvattaneet suosiotaan muihin näyttötekniikoihin nähden lukuisten etujensa ansiosta. Näyttöjen ohjaus on myös käynyt entistä helpommaksi, koska markkinoille on tuotu runsaasti 8-bittisiä mikro-ohjaimia, joissa näytönohjain on valmiiksi integroituna. Näiden LCD-ohjainten näkyvimpiä piirteitä ovat kontrastinsäätö sekä useat ohjausaaltomuodot, biasointimenetelmät ja tehonsyöttömuodot.

Nämä piirit voivat suoraan ohjata segmentoituja näyttöjä, jotka sisältävät kirjaimia, numeroita sekä erilaisia merkkejä ja kuvakkeita. Ne soveltuvat erityisesti kustannustehokkaaseen suunnitteluun. Hyvä esimerkki on Microchipin PIC-mikro-ohjainten perhe, johon kuuluu 28-, 40-, 64-, 80- ja 100-nastaisia piirejä, jotka poistavat useiden ulkoisten oheiskomponenttien tarpeen.

LCD-näytönohjain tuottaa ajoitusohjauksen staattiselle tai multipleksoidulle nestekidepaneelille, jossa voi olla enimmillään 64 segmenttiä neljässä tai kahdeksassa ryhmässä. Kuva 1 esittää tyypillisen LCD-ohjaimen lohkokaaviota.

Kuva 1: Tyypillisen LCD-ohjaimen lohkokaavio.

Näytönohjaukseen tarvittavien LCD-rekisterien määrä vaihtelee riippuen segmenttien ja segmenttiryhmien yhteisten liitäntänastojen (common) lukumäärästä, joita näyttöön liitettävä laite enintään kykenee ohjaamaan.

Ajoituksen ohjauslohko

Kuten kuvasta 1 nähdään, ajoituksen ohjauslohko käsittää LCD-ohjausrekisterin (LCDCON), LCD-vaiherekisterin (LCDPS) ja LCD-segmenttien enable- eli sallintarekisterit (LCDSEx). LCDCON-rekisteri ohjaa yleisesti moduulin toimintaa. Kun moduuli on konfiguroitu, LCDEn-bittiä käytetään sallimaan tai estämään LCD-moduulin toiminta. Se voidaan asettaa myös lepotilaan nollaamalla SLPEn-bitti. Bitit määrittelevät näytölle syötettävän kellosignaalin lähteen, ja valitun konfiguraation tulee noudattaa näyttölevyn ohjauskaaviota.

LCDPS-rekisteri määrittää näytölle syötettävän kellosignaalin esiskaalauksen sekä aaltomuodon. Esiskaalauksen valintabitit vaikuttavat suoraan näytön kuvataajuuteen, joten ne on asetettava juuri oikealla tavalla näytön haamukuvien tai välkkymisen välttämiseksi.

LCDSEx-sallintarekisterit määrittävät liitäntänastojen toiminnot. Asettamalla tietyn segmentin sallintabitti ykköseksi määrätään kyseinen nasta LCD-ohjausta varten. Vastaavasti nollaamalla kyseisen segmentin sallintabitti nasta määrätään toimimaan IO-liitäntänä.

Datalohko

Ajastusohjauslohkon lisäksi kaikissa PIC LCD -moduuleissa on myös kuvassa 1 näkyvä datalohko, joka koostuu LCDDATAx-rekistereistä. Kun moduuli on alustettu nestekidepaneelia varten, näiden rekisterien yksittäiset bitit nollataan tai asetetaan ykköseksi edustamaan kirkasta tai tummaa pikseliä vastaavasti.

Erityisiä rekisteriryhmiä käytetään erillisiä segmenttejä ja segmenttiryhmien yhteisiä common-signaaleja varten. Kukin bitti edustaa ainutlaatuista yhdistelmää, jossa tietty segmentti kytketään tietyn ryhmän yhteiseen common-liitäntään.

Biasointilohko

Esiasetusjännitteiden eli biasoinnin muodostamiseksi on käytettävissä lähinnä kaksi menetelmää, tikapuumainen vastusketju tai varauspumppu, jotka kumpikin voidaan toteuttaa joko sisäisesti tai ulkoisesti. LCDref-rekisteri määrittää, onko käytössä sisäinen vai ulkoinen biasointi. LCDIRE-bitin asettaminen mahdollistaa sisäisen biasoinnin käytön.

Kun sisäinen referenssijännite on käytössä, näytön kontrastia voidaan säätää ohjelmallisesti konfiguroimalla LCDCST-bittejä, jotka joissakin piireissä on sijoitettu erilliseen rekisteriin. Kontrastisäädön tehonsyöttö voidaan valita LCDDIRS-bittien avulla. LCDref-rekisteri määrittää myös, mitä biasointinastoja käytetään sisäisesti tai ulkoisesti eri biasointitasojen muodostamiseksi.

LCDRL-rekisteri tarjoaa mahdollisuuden biasoinnin tehonsyötön eri muotojen ja niiden vaatimien aikavälien ohjaamiseen.

Varauspumpun käyttöönotto vaatii vain LCDreg-rekisterin konfiguroinnin. Kun varauspumpun käyttö on sallittu, näytön kontrastia voidaan säätää bias-bittien avulla. Regulaattori tukee joko staattista tai 1/3-biasointia, joka valitaan nollaamalla tai asettamalla kyseinen bitti. Regulaattorille tulee myös syöttää oma kellosignaalinsa CLKSEL-bittien kautta.

Kuvataajuus

LCD-näytön kuvataajuus tarkoittaa nopeutta, jolla segmenttejä ja yhteisnastoja ohjaavat lähdöt vaihtavat tilaansa. Kellosignaalilähteen valinta riippuu siitä, millaista konfiguraatiota kellon valintabiteissä käytetään. PIC-mikro-ohjaimilla on yleensä kolme eri kellovaihtoehtoa nestekidenäyttöjä varten.

Kuvataajuus voi periaatteessa vaihdella välillä 25 – 250 Hz, mutta yleensä se valitaan väliltä 50 – 150 Hz. Suuri taajuus lisää laitteen tehonkulutusta ja haamukuvien riskiä. Alimmat taajuudet puolestaan voivat aiheuttaa näytön välkkymistä.

Kellosignaalit

Tyypillisesti kolme vaihtoehtoista kellosignaalin lähdettä moduuleille ovat nopea RC-tyyppinen sisäinen oskillaattori FRC, kakkososkillaattori SOSC ja sisäinen LPRC-oskillaattori. Joillekin piireille kellolähteinä ovat kuitenkin järjestelmäkello, ykkösajastinoskillaattori sekä sisäinen RC-oskillaattori. Kuvasta 2 nähdään, kuinka kellosignaalit tyypillisesti generoidaan LCD-oheislaitetta varten.

Kuva 2: Kellosignaalien generointi LCD-oheislaitteelle.

Kullekin kellolähteelle valittu jakosuhde tuottaa noin yhden kilohertsin lähtösignaalin. Esimerkiksi jos lähteenä on 8 megahertsin FRC-oskillaattori, sen taajuus pitää jakaa luvulla 8192, jotta lähtöön saadaan noin 1 kHz signaali. Tämä jakajapiiri ei kuitenkaan ole ohjelmoitava. Sen sijaan LCDPS-rekisterin esiskaalausbittien avulla kellotaajuus voidaan asettaa oikeaksi. Nämä bitit määrittelevät skaalauksen jakosuhteen ja lopullisen kellotaajuuden halutuksi.

Tyypillisesti kahta kolmesta kellolähteestä voidaan pitää taustalla edelleen käynnissä, kun prosessori on lepotilassa.

Aaltomuodot

Käytettävä LCD-näyttö voidaan karakterisoida MUX-suhteen ja biasoinnin perusteella, mutta lisäksi tarvitaan informaatio näytönohjaukseen käytettävistä aaltomuodoista. LCD-aaltomuodot generoidaan niin, että vaihtojännite tumman pikselin yli maksimoidaan ja kirkkaan pikselin yli minimoidaan. Tasajännitteen tulisi olla kaikkien pikselien yli nolla volttia. LCD-näyttöjä voidaan ohjata A- tai B-tyyppisellä aaltomuodolla.

A-tyypin aaltomuodossa vaihe muuttuu kussakin segmenttiryhmässä, kun taas B-tyyppisen aaltomuodon vaihe muuttuu kunkin kuvataajuusjakson rajalla. Näin ollen A-tyyppinen aaltomuoto säilyttää 0 V tasajännitteen yhden kuvajakson yli ja B-aaltomuoto vaatii kaksi kuvajaksoa. Kuva 3 esittää molemmat aaltomuodot biasoinnin ja MUX-suhteen arvolla 1/3.

Kuva 3: Näytönohjauksen A- ja B-tyyppiset aaltomuodot.

Tietyn pikselin yli vaikuttava jännite on suuruudeltaan COM-nastan ja SEG-nastan jännitteiden erotus. Jos tämä jännite on yhtä suuri tai suurempi kuin kynnysarvo Von, niin pikseli on näkyvä. Jos jännite on yhtä suuri tai pienempi kuin kynnysarvo Voff, niin pikseli on näkymätön.

Näytön kontrasti voidaan määrittää laskemalla erottelusuhde, joka on näkyvän pikselin tehollisarvoisen jännitteen (RMS) suhde näkymättömän pikselin tehollisarvoiseen jännitteeseen. Segmenttikartta tarjoaa yksinkertaisen ja järjestelmällisen tavan määrittää, mitkä pikselit ovat näkyviä ja mitkä näkymättömiä.

Biasointi ulkoisilla vastuksilla

Tikapuumainen vastusketju on yleisin tapa muodostaa suuremmat VDD-jännitteet ulkoista biasointia varten. Siinä käytetään hinnaltaan edullisia vastuksia, joiden muodostaman tikasketjun avulla voidaan tuottaa monitasoiset LCD-jännitteet. Näytettävien pikselien lukumäärästä riippumatta virrankulutus pysyy vakiona.

Vastusten resistanssiarvot määritetään näyttötyypin ja sen tehonkulutuksen mukaan. Näytön laatu riippuu näytönohjaimen aaltomuodosta. Koska nestekidepaneeli edustaa kapasitiivista kuormaa, aaltomuoto säröytyy varaus- ja purkausvirtojen vaikutuksesta. Säröytymistä voidaan vähentää pienentämällä vastusketjussa käytettävien vastusten resistanssiarvoa.

Tämä muutos kuitenkin lisää näytön tehonkulutusta, koska vastusten läpi kulkeva virta kasvaa. Jos LCD-paneelin kokoa kasvatetaan, resistanssiarvoa on vastaavasti pienennettävä, jos kuvanlaatu halutaan säilyttää samalla tasolla.

Joskus varaus- ja purkausvirtojen aiheuttamaa näytön vääristymää voidaan vähentää kytkemällä ylimääräiset kondensaattorit vastusten rinnalle. Tämä menettely toimii rajoitetusti vain tiettyyn pisteeseen asti, minkä jälkeen suuri resistanssi ja suuri kapasitanssi yhdessä alkavat muuttaa jännitetasoa, mikä heikentää näytön laatua. Ulkoinen kontrastinsäätö voidaan muodostaa lisäämällä kytkentään potentiometri.

Sisäiset biasointivastukset

Jotta vältyttäisiin ulkoisten komponenttien lisäämiseltä ja voitaisiin samalla säästää jopa kolme liitäntänastaa, PIC-ohjaimet tarjoavat sisäiset biasointivastukset ja sisäisen kontrastinsäädön. Tässä toimintamuodossa ei käytetä erillisiä vastuksia, vaan hyödynnetään piirin sisäistä vastustikapuu-ketjua, joka on mitoitettu tuottamaan biasointiin tarvittavat esijännitteet.

Sisäistä vastustikapuuta voidaan käyttää jakamaan näytön biasointijännite kahteen tai kolmeen tasaväliseen jännitteeseen, jotka syötetään LCD-segmenttien nastoihin. Tämän saavuttamiseksi referenssiketju koostuu kolmesta sovitetusta resistanssista.

Kun biasointimuoto 1/2 on käytössä, vastustikkaiden keskimmäinen vastus on oikosuljettu, jolloin synnytetään vain kaksi jännitettä. Tämä muoto vähentää ketjun kokonaisresistanssia, mutta toisaalta lisää virrankulutusta vastaavasti.

MORE NEWS

Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset

Vuoden 2025 ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet esiin selkeitä teknologian ja arjen muutostrendejä, jotka kiinnostavat suomalaisia lukijoita. Turvallisuus, energiatehokkuus, älylaitteiden käyttö ja tulevaisuuden laiteratkaisut ovat nousseet voimakkaasti esiin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kuluttajat haluavat nyt ymmärtää laitteidensa riskit, hyödyntää teknologian koko potentiaalia – ja tehdä entistä järkevämpiä valintoja arjessaan.

Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on nyt virallisesti hyväksytty ja aikataulutettu. Sen mukaan 31. joulukuuta 2029 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa asuinrakennuksissa – mukaan lukien omakotitalot – on oltava soveltuvat aurinkoenergiajärjestelmät.

Luetuimmat: Bluetooth kannattaa aina sammuttaa älypuhelimesta

Bluetooth-yhteys on monelle arkipäiväinen apuväline langattomissa kuulokkeissa, kaiuttimissa tai paikannuslaitteissa. Harva kuitenkaan muistaa, että tämä näennäisesti harmiton toiminto voi kuluttaa akkua ja muodostaa merkittävän tietoturvariskin – erityisesti silloin, kun se on päällä turhaan.

Sudo vaihtuu Ubuntussa

Ubuntun takana oleva Canonical on ilmoittanut, että tulevassa Ubuntu 25.10 -versiossa perinteinen sudo korvataan uudella versiolla nimeltä sudo-rs. Tämä uusi komento on kirjoitettu Rust-ohjelmointikielellä ja se toimii lähes identtisesti vanhan sudon kanssa, mutta sen sisäinen toteutus on turvallisempi ja modernimpi.

Pian tietokoneesi tietää, oletko paikalla

STMicroelectronics on esitellyt uudenlaisen Human Presence Detection (HPD) -ratkaisun, joka yhdistää lentoaikaa mittaavia ToF- eli Time-of-Flight-antureita ja tekoälyä parantaakseen kannettavien tietokoneiden käyttökokemusta, akunkestoa ja turvallisuutta. Ratkaisu ei vaadi kameroita tai kuvien tallennusta.

WithSecure: telemetriatiedot tunnistavat 0-päiväuhkat tehokkaammin

Kyberturvallisuusyhtiö WithSecure on kehittänyt uuden, ennakoivan tavan tunnistaa nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntämällä päätelaitteiden käyttäytymistelemetriaa. Yrityksen mukaan kyseessä on merkittävä läpimurto, joka siirtää haavoittuvuuksien tunnistamisen reaktiivisesta mallista kohti ennakoivaa analytiikkaa – jopa ennen kuin haavoittuvuus on yleisesti tiedossa tai hyväksikäytetty.

Pian se vihdoin tapahtuu: Windows 11 nousee suosituimmaksi

Windows 11 on ennennäkemättömässä nousukiidossa. Vielä toukokuussa Windows 10 hallitsi selvästi maailmanlaajuista käyttöjärjestelmämarkkinaa, mutta tuoreimmat tilastot kertovat selkeästä käänteestä: Windows 11 on ohittamassa edeltäjänsä – mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

Suunnittele RISC-V-piiri muutamassa minuutissa

Piirisuunnittelu, joka perinteisesti vie kuukausia ja vaatii monen hengen asiantuntijatiimin, voi nyt onnistua minuuteissa yksittäiseltä suunnittelijalta. Intialainen startup InCore Semiconductors on esitellyt SoC Generator -alustan, joka automatisoi järjestelmä- eli SoC- piirien suunnittelun ennennäkemättömällä tavalla.

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset
  • Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa
  • Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi
  • Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat
  • Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet