logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Mikro-ohjaimeen integroitu LCD-näytönohjain tarjoaa suoraviivaisen tavan ohjata nestekidepaneelia. Sisäinen biasointi, kontrastinsäätö ja tehonsäästöpiirit poistavat ulkoisten komponenttien tarpeen. Suunnittelijat voivat joustavasti hyödyntää näitä ominaisuuksia tinkimättä näytön laadusta.

Artikkelin kirjoittajista Mary Tamar Tan toimii sovellusinsinöörinä Microchip Technology -yhtiössä. Rodger Richey puolestaan johtaa Microchipin teknologioiden ja uusien tuotteiden kehitysosastoa.

Viime vuosina nestekidenäytöt (LCD) ovat jatkuvasti kasvattaneet suosiotaan muihin näyttötekniikoihin nähden lukuisten etujensa ansiosta. Näyttöjen ohjaus on myös käynyt entistä helpommaksi, koska markkinoille on tuotu runsaasti 8-bittisiä mikro-ohjaimia, joissa näytönohjain on valmiiksi integroituna. Näiden LCD-ohjainten näkyvimpiä piirteitä ovat kontrastinsäätö sekä useat ohjausaaltomuodot, biasointimenetelmät ja tehonsyöttömuodot.

Nämä piirit voivat suoraan ohjata segmentoituja näyttöjä, jotka sisältävät kirjaimia, numeroita sekä erilaisia merkkejä ja kuvakkeita. Ne soveltuvat erityisesti kustannustehokkaaseen suunnitteluun. Hyvä esimerkki on Microchipin PIC-mikro-ohjainten perhe, johon kuuluu 28-, 40-, 64-, 80- ja 100-nastaisia piirejä, jotka poistavat useiden ulkoisten oheiskomponenttien tarpeen.

LCD-näytönohjain tuottaa ajoitusohjauksen staattiselle tai multipleksoidulle nestekidepaneelille, jossa voi olla enimmillään 64 segmenttiä neljässä tai kahdeksassa ryhmässä. Kuva 1 esittää tyypillisen LCD-ohjaimen lohkokaaviota.

Kuva 1: Tyypillisen LCD-ohjaimen lohkokaavio.

Näytönohjaukseen tarvittavien LCD-rekisterien määrä vaihtelee riippuen segmenttien ja segmenttiryhmien yhteisten liitäntänastojen (common) lukumäärästä, joita näyttöön liitettävä laite enintään kykenee ohjaamaan.

Ajoituksen ohjauslohko

Kuten kuvasta 1 nähdään, ajoituksen ohjauslohko käsittää LCD-ohjausrekisterin (LCDCON), LCD-vaiherekisterin (LCDPS) ja LCD-segmenttien enable- eli sallintarekisterit (LCDSEx). LCDCON-rekisteri ohjaa yleisesti moduulin toimintaa. Kun moduuli on konfiguroitu, LCDEn-bittiä käytetään sallimaan tai estämään LCD-moduulin toiminta. Se voidaan asettaa myös lepotilaan nollaamalla SLPEn-bitti. Bitit määrittelevät näytölle syötettävän kellosignaalin lähteen, ja valitun konfiguraation tulee noudattaa näyttölevyn ohjauskaaviota.

LCDPS-rekisteri määrittää näytölle syötettävän kellosignaalin esiskaalauksen sekä aaltomuodon. Esiskaalauksen valintabitit vaikuttavat suoraan näytön kuvataajuuteen, joten ne on asetettava juuri oikealla tavalla näytön haamukuvien tai välkkymisen välttämiseksi.

LCDSEx-sallintarekisterit määrittävät liitäntänastojen toiminnot. Asettamalla tietyn segmentin sallintabitti ykköseksi määrätään kyseinen nasta LCD-ohjausta varten. Vastaavasti nollaamalla kyseisen segmentin sallintabitti nasta määrätään toimimaan IO-liitäntänä.

Datalohko

Ajastusohjauslohkon lisäksi kaikissa PIC LCD -moduuleissa on myös kuvassa 1 näkyvä datalohko, joka koostuu LCDDATAx-rekistereistä. Kun moduuli on alustettu nestekidepaneelia varten, näiden rekisterien yksittäiset bitit nollataan tai asetetaan ykköseksi edustamaan kirkasta tai tummaa pikseliä vastaavasti.

Erityisiä rekisteriryhmiä käytetään erillisiä segmenttejä ja segmenttiryhmien yhteisiä common-signaaleja varten. Kukin bitti edustaa ainutlaatuista yhdistelmää, jossa tietty segmentti kytketään tietyn ryhmän yhteiseen common-liitäntään.

Biasointilohko

Esiasetusjännitteiden eli biasoinnin muodostamiseksi on käytettävissä lähinnä kaksi menetelmää, tikapuumainen vastusketju tai varauspumppu, jotka kumpikin voidaan toteuttaa joko sisäisesti tai ulkoisesti. LCDref-rekisteri määrittää, onko käytössä sisäinen vai ulkoinen biasointi. LCDIRE-bitin asettaminen mahdollistaa sisäisen biasoinnin käytön.

Kun sisäinen referenssijännite on käytössä, näytön kontrastia voidaan säätää ohjelmallisesti konfiguroimalla LCDCST-bittejä, jotka joissakin piireissä on sijoitettu erilliseen rekisteriin. Kontrastisäädön tehonsyöttö voidaan valita LCDDIRS-bittien avulla. LCDref-rekisteri määrittää myös, mitä biasointinastoja käytetään sisäisesti tai ulkoisesti eri biasointitasojen muodostamiseksi.

LCDRL-rekisteri tarjoaa mahdollisuuden biasoinnin tehonsyötön eri muotojen ja niiden vaatimien aikavälien ohjaamiseen.

Varauspumpun käyttöönotto vaatii vain LCDreg-rekisterin konfiguroinnin. Kun varauspumpun käyttö on sallittu, näytön kontrastia voidaan säätää bias-bittien avulla. Regulaattori tukee joko staattista tai 1/3-biasointia, joka valitaan nollaamalla tai asettamalla kyseinen bitti. Regulaattorille tulee myös syöttää oma kellosignaalinsa CLKSEL-bittien kautta.

Kuvataajuus

LCD-näytön kuvataajuus tarkoittaa nopeutta, jolla segmenttejä ja yhteisnastoja ohjaavat lähdöt vaihtavat tilaansa. Kellosignaalilähteen valinta riippuu siitä, millaista konfiguraatiota kellon valintabiteissä käytetään. PIC-mikro-ohjaimilla on yleensä kolme eri kellovaihtoehtoa nestekidenäyttöjä varten.

Kuvataajuus voi periaatteessa vaihdella välillä 25 – 250 Hz, mutta yleensä se valitaan väliltä 50 – 150 Hz. Suuri taajuus lisää laitteen tehonkulutusta ja haamukuvien riskiä. Alimmat taajuudet puolestaan voivat aiheuttaa näytön välkkymistä.

Kellosignaalit

Tyypillisesti kolme vaihtoehtoista kellosignaalin lähdettä moduuleille ovat nopea RC-tyyppinen sisäinen oskillaattori FRC, kakkososkillaattori SOSC ja sisäinen LPRC-oskillaattori. Joillekin piireille kellolähteinä ovat kuitenkin järjestelmäkello, ykkösajastinoskillaattori sekä sisäinen RC-oskillaattori. Kuvasta 2 nähdään, kuinka kellosignaalit tyypillisesti generoidaan LCD-oheislaitetta varten.

Kuva 2: Kellosignaalien generointi LCD-oheislaitteelle.

Kullekin kellolähteelle valittu jakosuhde tuottaa noin yhden kilohertsin lähtösignaalin. Esimerkiksi jos lähteenä on 8 megahertsin FRC-oskillaattori, sen taajuus pitää jakaa luvulla 8192, jotta lähtöön saadaan noin 1 kHz signaali. Tämä jakajapiiri ei kuitenkaan ole ohjelmoitava. Sen sijaan LCDPS-rekisterin esiskaalausbittien avulla kellotaajuus voidaan asettaa oikeaksi. Nämä bitit määrittelevät skaalauksen jakosuhteen ja lopullisen kellotaajuuden halutuksi.

Tyypillisesti kahta kolmesta kellolähteestä voidaan pitää taustalla edelleen käynnissä, kun prosessori on lepotilassa.

Aaltomuodot

Käytettävä LCD-näyttö voidaan karakterisoida MUX-suhteen ja biasoinnin perusteella, mutta lisäksi tarvitaan informaatio näytönohjaukseen käytettävistä aaltomuodoista. LCD-aaltomuodot generoidaan niin, että vaihtojännite tumman pikselin yli maksimoidaan ja kirkkaan pikselin yli minimoidaan. Tasajännitteen tulisi olla kaikkien pikselien yli nolla volttia. LCD-näyttöjä voidaan ohjata A- tai B-tyyppisellä aaltomuodolla.

A-tyypin aaltomuodossa vaihe muuttuu kussakin segmenttiryhmässä, kun taas B-tyyppisen aaltomuodon vaihe muuttuu kunkin kuvataajuusjakson rajalla. Näin ollen A-tyyppinen aaltomuoto säilyttää 0 V tasajännitteen yhden kuvajakson yli ja B-aaltomuoto vaatii kaksi kuvajaksoa. Kuva 3 esittää molemmat aaltomuodot biasoinnin ja MUX-suhteen arvolla 1/3.

Kuva 3: Näytönohjauksen A- ja B-tyyppiset aaltomuodot.

Tietyn pikselin yli vaikuttava jännite on suuruudeltaan COM-nastan ja SEG-nastan jännitteiden erotus. Jos tämä jännite on yhtä suuri tai suurempi kuin kynnysarvo Von, niin pikseli on näkyvä. Jos jännite on yhtä suuri tai pienempi kuin kynnysarvo Voff, niin pikseli on näkymätön.

Näytön kontrasti voidaan määrittää laskemalla erottelusuhde, joka on näkyvän pikselin tehollisarvoisen jännitteen (RMS) suhde näkymättömän pikselin tehollisarvoiseen jännitteeseen. Segmenttikartta tarjoaa yksinkertaisen ja järjestelmällisen tavan määrittää, mitkä pikselit ovat näkyviä ja mitkä näkymättömiä.

Biasointi ulkoisilla vastuksilla

Tikapuumainen vastusketju on yleisin tapa muodostaa suuremmat VDD-jännitteet ulkoista biasointia varten. Siinä käytetään hinnaltaan edullisia vastuksia, joiden muodostaman tikasketjun avulla voidaan tuottaa monitasoiset LCD-jännitteet. Näytettävien pikselien lukumäärästä riippumatta virrankulutus pysyy vakiona.

Vastusten resistanssiarvot määritetään näyttötyypin ja sen tehonkulutuksen mukaan. Näytön laatu riippuu näytönohjaimen aaltomuodosta. Koska nestekidepaneeli edustaa kapasitiivista kuormaa, aaltomuoto säröytyy varaus- ja purkausvirtojen vaikutuksesta. Säröytymistä voidaan vähentää pienentämällä vastusketjussa käytettävien vastusten resistanssiarvoa.

Tämä muutos kuitenkin lisää näytön tehonkulutusta, koska vastusten läpi kulkeva virta kasvaa. Jos LCD-paneelin kokoa kasvatetaan, resistanssiarvoa on vastaavasti pienennettävä, jos kuvanlaatu halutaan säilyttää samalla tasolla.

Joskus varaus- ja purkausvirtojen aiheuttamaa näytön vääristymää voidaan vähentää kytkemällä ylimääräiset kondensaattorit vastusten rinnalle. Tämä menettely toimii rajoitetusti vain tiettyyn pisteeseen asti, minkä jälkeen suuri resistanssi ja suuri kapasitanssi yhdessä alkavat muuttaa jännitetasoa, mikä heikentää näytön laatua. Ulkoinen kontrastinsäätö voidaan muodostaa lisäämällä kytkentään potentiometri.

Sisäiset biasointivastukset

Jotta vältyttäisiin ulkoisten komponenttien lisäämiseltä ja voitaisiin samalla säästää jopa kolme liitäntänastaa, PIC-ohjaimet tarjoavat sisäiset biasointivastukset ja sisäisen kontrastinsäädön. Tässä toimintamuodossa ei käytetä erillisiä vastuksia, vaan hyödynnetään piirin sisäistä vastustikapuu-ketjua, joka on mitoitettu tuottamaan biasointiin tarvittavat esijännitteet.

Sisäistä vastustikapuuta voidaan käyttää jakamaan näytön biasointijännite kahteen tai kolmeen tasaväliseen jännitteeseen, jotka syötetään LCD-segmenttien nastoihin. Tämän saavuttamiseksi referenssiketju koostuu kolmesta sovitetusta resistanssista.

Kun biasointimuoto 1/2 on käytössä, vastustikkaiden keskimmäinen vastus on oikosuljettu, jolloin synnytetään vain kaksi jännitettä. Tämä muoto vähentää ketjun kokonaisresistanssia, mutta toisaalta lisää virrankulutusta vastaavasti.

MORE NEWS

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article