logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Useiden toisistaan riippumattomien kellosignaalien tuottaminen useita suorittimia sisältäviin FPGA- taiSoC-järjestelmiin tuo monimutkaisia haasteita laitteiden suunnittelijoille. Käyttäjän ohjelmoitava monilähtöinen kellogeneraattoripiiri tarjoaa tähän helpon ja kustannustehokkaan ratkaisun.

Nykyiset sulautetut järjestelmät ovat paljon monimutkaisempia ja kehittyneempiä kuin vielä muutama vuosi sitten. Piirisuunnitelma saattaa sisältää FPGA-logiikan lisäksi näytönohjaimena toimivan grafiikkaprosessorin (GPU) sekä useita liitäntöjä eri tarkoituksiin: video, USB, WiFi, nopea Ethernet ja ehkä myös ModBus- tai Fieldbus-liitäntä teollisuussovelluksia varten. Kukin näistä suorittimista ja alijärjestelmistä vaatii tyypiltään ja taajuudeltaan yksilöllisen kellosignaalin, joka on järjestelmän muista osista riippumaton. Suunnittelijan näkökulmasta tällainen järjestelmä, joka tuottaa useita erityyppisiä kellosignaaleja vaaditulla tarkkuudella ja jakaa ne omiin kohteisiinsa, tuo paljon haasteita, jotka liittyvät lukuisiin muihin suunnittelutyön osiin.

Ilmeinen ja suoraviivainen tapa tuottaa tarvittavat kellosignaalit vaikuttaa yksinkertaiselta: käytetään niin monta kellogeneraattoripiiriä kuin tarvitaan ja sijoitetaan niistä kukin piirilevylle lähelle omaa kohdettaan. Toinen suoraviivainen mahdollisuus on hyödyntää isäntäkellon ohjaamaa puumaista kellosignaalin jakelua. Näin voidaan ratkaista monikello-ongelma ainakin teoriassa, sillä kunkin kohteen yksilöllisiin vaatimuksiin räätälöity kellosignaali täyttää kyseisen lohkon tarpeet. Koska kukin kellolähde on sijoitettu lähelle omaa kohdettaan, kellosignaalin ylikuuluminen on vähäistä sekä kellojen kesken että niiden ja hyötysignaalien välillä. Näin saadaan myös kellosignaalien särö- ja värinätasot minimoitua.

Yhden kellopiirin käyttäminen kuhunkin kohteeseen vaikuttaa houkuttelevalta ratkaisulta, mutta se sisältää myös useita heikkouksia:

1. Suunniteltavan laitteen materiaalikustannuksiin (BOM) tulee välittömästi roima lisäys lukuisista eri kellogeneraattoripiireistä sekä niiden hankintaan ja hallintaan liittyvästä logistiikasta.
2. Ratkaisu vaatii myös merkittävästi lisää tilaa piirilevyltä, mikä on ongelmallista lähes kaikissa suunnittelutöissä.
3. Jos käytetään erillisiä yksilähtöisiä kellogeneraattoripiirejä eikä hyödynnetä jakelussa puumaista kellorakennetta, kukin kello tarvitsee myös oman kvartsikiteensä, mikä edelleen lisää sekä kustannuksia että levytilan tarvetta.
4. Puurakenteen käyttäminen kellosignaalien lopullisessa jakelussa kasvattaa sekin kustannuksia, levytilan tarvetta, kellosignaalin värinää ja virhetoimintojen mahdollisuuksia.
5. Useiden kellogeneraattoripiirien käyttäminen lisää myös koko laitteen tehonkulutusta.
6. Useiden kellopiirien käyttäminen vaikeuttaa lisäksi aiempien suunnitelmien uudelleenkäyttöä eri tuotteiden kesken valmistajan tuotantolinjalla, koska uudessa tuotteessa saatetaan soveltaa eri kellokomponentteja ja niiden erilaista sijoittelua piirilevylle.

Näiden tekijöiden tärkeys kussakin tilanteessa riippuu laaditusta piirisuunnitelmasta, sen painopistealueista ja mahdollisuuksista kompromisseihin. Päätös käyttää yhtä kellogeneraattoripiiriä ja kidettä aina jokaista erillistä kellosignaalia varten tuottaa lukuisia tahattomia seurauksia useita suorittimia sisältävissä järjestelmissä.

Vaihtoehtoinen tapa helpottaa

Suunnitteluun on tarjolla myös toisenlainen lähestymistapa, jonka avulla voidaan välttää erillisten kellogeneraattoripiirien käytöstä aiheutuvat haitat. Monilähtöinen ohjelmoitava kellogeneraattoripiiri tuottaa yhdestä kvartsikiteestä toisistaan riippumattomat lähtösignaalit, joilla voidaan korvata kaksi, neljä tai vieläkin useampia erillisiä kellosignaaleja. Näitä IC-piirejä on saatavissa laaja valikoima eri lähtövaihtoehdoin, konfiguraatioin ja taajuusaluein lukuisiin eri sovelluskohteisiin.

Monilähtöistä kellogeneraattoripiiriä valittaessa on tarkasteltava kriittisesti sen tarjoamia ominaisuuksia erilaisten kellokuormien tarpeisiin. Monissa piirisuunnitelmissa eri kohteiden kellokuormilla on erilaiset vaatimukset kellotaajuuden lisäksi jännitetasojen ja -muotojen, nousu- ja laskuaikojen maksimiarvojen sekä signaalin värinän suhteen. Monimutkaisen FPGA-piirin tai SoC-järjestelmäpiirin kellosignaalilla on paljon tiukemmat vaatimukset kuin esimerkiksi hitaalla tietoliikenneliitännällä samassa piirisuunnitelmassa, mutta suunnittelija haluaisi silti valita kellogeneraattoripiirin, joka voi täyttää kaikki eritasoiset vaatimukset.

Ohjelmoitavien kellogeneraattorien uusin sukupolvi suoriutuu näistä kovistakin vaatimuksista. Esimerkiksi Xilinxin FPGA-piiriperheet Virtex 6 & 7 sisältävät lähetin-vastaanottimia, joiden datanopeudet vaihtelevat välillä 480 Mb/s – 6,6 Gb/s sekä 2,488 Gb/s – 11,18 Gb/s, PCI Express -väylän raakadatan sekuntinopeudet yltävät enimmillään 5,0 gigabittiin linjaa kohti ja Ethernetin MAC-lohkot tukevat 10/100/1000 Mb/s linkkejä.

Näihin FPGA-piireihin perustuvien järjestelmien suunnittelutarpeisiin IDT on esitellyt ohjelmoitavien kellogeneraattorien VersaClock 6 -piiriperheen (kuva 1). Kellogeneraattoreihin on valittavissa 1-8 konfiguroitavaa lähtöä (LVDS tai LVPECL) ja 2-4 kertaohjelmoitavaa (OTP) konfiguraatiota valitusta piiristä riippuen. Kaikki kellogeneraattorit perustuvat murtojakoa (fractional output divider) hyödyntävään arkkitehtuuriin, joka tarjoaa maksimaalisen joustavuuden tuottamalla kaikki mahdolliset taajuudet välillä 1-350 MHz. Kellopiirien merkittävin piirre on erittäin alhainen vaihevärinä, jonka tehollisarvon taataan pysyvän kaikilla piireillä reilusti alle 500 femtosekunnin (0,5 ps).

Kuva 1: IDT:n VersaClock 6 –sarjan kellogeneraattoreissa on 2-8 konfiguroitavaa LVDS- tai LVPECL-lähtöä, joiden taajuudeksi käyttäjä voi ohjelmoida 1-350 MHz.

Sovellusesimerkki kuvastaa etuja

Hyvä esimerkki ohjelmoitavien monilähtöisten kellopiirien tuomista eduista on piirisuunnitelma, jonka täytyy tukea SMPTE-standardia. Myös nimellä 3G-SDI tunnetulla standardilla on erittäin tiukat vaatimukset ns. silmäkuviovärinän suhteen, kun mitataan 3 Gb/s nopeuteen yltävän SerDes-toiminnon (serializer-deserializer) suorituskykyä vaaditun bittivirhesuhteen (BER) saavuttamiseksi. SMPTE (Society of Motion Picture & Television Engineering) on maailmalaajuisesti tunnustettu standardointielin, jonka valvomat spesifikaatiot kattavat digitaali-TV:n datansiirron fyysisen kerroksen nopeat SDI-liitännät (Serial Data Interface).

Standardin tärkeimmät määrittelyt ovat:

- Ajoitusvärinä enintään 2,0 UI huipusta huippuun välillä 10 Hz - 100 kHz.
- Kohdistusvärinä enintään 0,3 UI huipusta huippuun välillä 100 kHz - 297 MHz, suositus 0,2 UI.

Yksikköväli UI tarkoittaa aikaväliä kahden vierekkäisen tilanmuutoksen välillä digitaalisignaalissa sekä vastaavasti kellosignaalissa.

Monien videolähetyksiin tarkoitettujen järjestelmien tarve tukea sekä NTSC- että PAL-normien mukaisia HDTV-standardeja lisää vielä suunnittelun teknisiä haasteita. Niihin pitää sijoittaa sekä 148,5 MHz että 148,5/(1,001) MHz referenssikellot. Lisäksi videolähetysjärjestelmissä on selvä trendi tukea myös VoIP-lähetyksiä (Video-over-IP), minkä saavuttamiseksi suunnitelman on tuettava myös 10 gigabitin Ethernetin fyysistä kerrosta (10GE PHY), joten mukaan tarvitaan myös 156,25 MHz referenssikello.

Xilinx 7 -sarjan FPGA-piirit valitaan usein SMPTE-yhteensopiviin suunnitelmiin niiden samalle sirulle integroitujen tehokkaiden GTX/GTH/GTP-lähetin-vastaanottimien ansiosta. Silmäkuvion värinää koskevien SMPTE 424 -määritysten täyttämiseksi Xilinx on asettanut piireille erittäin tiukat kellosignaalin vaihekohinan (dBc/Hz) vaatimukset SerDes-toiminnassa. Jos samoja lähetin-vastaanottimia käytetään myös 10 Gb/s SerDes-toimintaan, erittäin tiukat vaihekohinavaatimukset ovat jälleen kriittisen tärkeitä. Kokonaisluvuista riippumattomat kellotaajuudet (148,5 MHz, 148,351648 MHz ja 156,25 MHz) yhdessä erittäin tiukkojen vaihekohinavaatimusten kanssa tarkoittavat, että integroidun kelloratkaisun tarjoaminen on tärkeä osa suunnittelutehtävää.

IDT:llä on onneksi tarjota tähän tarkoitukseen erityinen UFT-piiri (Universal Frequency Translator). Tämä vaihelukittua silmukkaa (PLL) hyödyntävä piiri pystyy omatoimisesti syntesoimaan kaikki edellä mainitut kellosignaalit. UFT-piiriä voidaan hyödyntää korkealuokkaisena syntesaattorina, joka tarvitsee oheiskomponenttina vain tavallisen rinnakkaisresonanssimuodossa värähtelevän kvartsikiteen taajuusreferenssiksi. UFT-perheen piirit tukevat kutakin PLL-silmukkaa kohti yhtä tai kahta nastoin valittavaa konfiguraatiota, jotka voidaan esiladata piirin sisäiseen haihtumattomaan OTP-muistiin automaattista toimintaa varten, joka käynnistyy käyttöjännitteen kytkeytyessä. Vaihtoehtoisesti halutun taajuusmuunnoksen konfiguraatiot voidaan syöttää piirille I2C-sarjaväylän kautta.

SMPTE 424 -määritysten mukaisessa piirisuunnitelmassa IDT:n UFT-perheen suorituskykyistä 8T49N241-piiriä voidaan käyttää nelilähtöisenä syntesaattorina, joten sen tarjoamat parannukset piirilevyalan hyödyntämiseen ja suunnittelun selkeyttämiseen ovat kiistattomia. UFT-piiriperheen kellogeneraattorit täyttävät kaikki Xilinx 7 -sarjan asettamat suorituskykyvaatimukset referenssikellolle tässä vaikeassa sovelluskohteessa.

Kuva 2 esittää IDT:n UFT-kellopiirin tuottaman 156,25 MHz kellolähdön tyypillistä vaihekohina-käyrää. Käyrä kulkee selvästi alemmalla tasolla kuin Xilinx 7 -sarjan datalehdessä vaaditaan (Action Note AR# 44549).

Kuva 2: IDT:n UFT-kellopiirin tyypillinen vaihekohina 156,25 MHz taajuudella täyttää reilusti Xilinxin datalehden vaatimukset.

Jos suunnittelija valitsee ratkaisuksi yhden monilähtöisen kellogeneraattoripiirin, monet erillisten kellopiirien käyttöön liittyvät ongelmat häviävät tai muuttuvat paljon helpommiksi. Lisäksi kello-IC-piirin ohjelmoitavuus antaa mahdollisuuden hyödyntää samaa komponenttien sijoittelua useissa rinnakkaisissa tai edelleen parannelluissa laiteversioissa.

Suunnittelijan on pidettävä mielessä eräs tärkeä seikka soveltaessaan vain yhtä kellogeneraattoripiiriä. Kellopiirin sijoituspaikka ja kaikki piirilevyn johdinliuskat sen eri lähdöistä kuormakohteisiin on kyettävä mallintamaan ja simuloimaan. Tämä on tarpeen, jotta kellosignaalin eheys säilyy ja ylikuuluminen, kohina sekä värinä pysyvät riittävän alhaisella tasolla. Onneksi huippunopeita signaaleja ja niiden vaatimaa layout-rakennetta varten on nykyään saatavissa työkaluja, jotka mahdollistavat mallinnuksen ja simuloinnin. Niiden avulla voidaan samalla varmistaa koko suunnitelman suorituskyky myös kellottamattomien signaalien osalta.

Helppokäyttöisyys arvossaan

Monilähtöisen kellogeneraattorin kaltainen ohjelmoitava ja täysin konfiguroitava mikropiiri on käyttäjän kannalta turhauttava komponentti, ellei sen ohjelmointia tai konfigurointia voi suorittaa helposti. IDT:n kehittämä Timing Commander -ohjelmistoalusta antaa käyttäjälle mahdollisuuden konfiguroida ja ohjelmoida piirinsä intuitiivisella ja joustavalla tavalla graafisen käyttöliittymän (GUI) ansiosta.

Kuva 3 esittää ruutukaappausta ohjelmiston käyttöliittymästä, kun sitä käytetään 8T49N241-piirin konfigurointiin nelilähtöiseksi syntesaattoriksi SMPTE 424 -sovellukseen. Piirin sisältämä murtojakoiseen takaisinkytkentään perustuva vaihelukittu silmukka (PLL) yhdessä kokonais- ja murtolukulähtöisten jakopiirien kanssa kykenee tuottamaan kaikki tarvittavat lähtötaajuudet synteesivirheen ollessa 0 ppb (parts per billion). Lisäksi 10GE- ja SMPTE-kellosignaaleista mitattu vaihekohina täyttää kaikki Xilinx 7 -piiriperheen vaatimukset.

Kuva 3: SMPTE-standardin mukaisen suunnitelman konfiguroinnissa IDT:n Timing Commander -ohjelmiston käyttöliittymä hyödyntää murtojakoiseen takaisinkytkentään perustuvaa vaihelukittua silmukkaa (PLL) yhdessä kokonais- ja murtolukulähtöisten jakopiirien kanssa tuottamaan kaikki tarvittavat lähtötaajuudet.

Monilähtöisen piirin uudelleenohjelmointiin voidaan tarvittaessa käyttää myös I2C-väyläohjelmointimuotoa ohittamaan OTP-muistiin esiladatut konfiguraatiot, jotka normaalisti otetaan käyttöön, kun käyttöjännite kytketään päälle. Lisäksi käyttäjät voivat ohjelmoida kunkin lähtöparin spektrinleveyttä järjestelmän tuottamien EMI/RFI-tasojen ja muiden häiriösignaalien vaimentamiseksi.

Käyttäjän mahdollisuus ohjelmointiin palvelee moniprosessorijärjestelmien suunnittelijoita monin eri tavoin ja poistaa lukuisia ongelmia, jotka liittyvät erillisten, itsenäisesti toimivien kellogeneraattoripiirien käyttöön. Ja kaikki tämä tarjotaan suorituskyvystä tinkimättä. Ohjelmoitavuus tukee erityyppisten kellokuormien tarpeita vain yhtä piiriä käyttäen, jolloin kysymykset tyyliin ”minkälainen kellosignaali tarvitaan minkäkin tyyppiselle kellokuormalle?” voidaan ratkaista. Taajuuden lisäksi voidaan räätälöidä myös muut kriittiset spesifikaatiot, jotka erottavat hinnaltaan, suorituskyvyltään ja hyötysuhteeltaan optimoidut suunnitelmat muista, liian moniin kompromisseihin ajautuneista piirisuunnitelmista.


Artikkelin on kirjoittanut IDT:n tuotelinjapäällikkö Baljit Chandhoke.

Lisätietoa

AN-815, "Understanding Jitter Units”

AN-827, "Application Relevance of Clock Jitter"

AN-839, "RMS Phase Jitter"

AN-840, "Jitter Specifications for Timing Signals"

"IDT Clocks for SMPTE and Xilinx 7 Series FPGAS"

"Xilinx Action Note AR# 44549"

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article