ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Eläköön RIO-vallankumous!

Tietoja
Kirjoittanut Richard Roberts, National Instruments
Julkaistu: 23.01.2014
  • Sulautetut

Työkalujen ei pitäisi koskaan olla suunnittelijoiden innovaation esteenä. Ammattityökaluihin pitäisi päästä käsiksi jo opiskeluaikana, kirjoittaa National Instrumentsin Richard Roberts.

Kirjoittaja Richard Roberts vastaa National Instrumentsin tuotemarkkinoinnista korkeakouluille Englannissa. Ennen National Instrumentsia hän työskenteli Cardiffin yliopistosta irroitetussa yrityksessä kaupallistamassa yliopistossa kehitettyä IP:tä.

Kiinalainen filosofi Kongfutse sanoi kerran: "Kuulen ja unohdan. Näen ja muistan. Teen ja ymmärrän." Vaikka viisaus on 2500 vuotta vanha, se pitää paikkansa myös tämän päivän elektroniikkaopiskelijoiden parissa.

Koulumaailman ulkopuolella ammattisuunnittelijat tietävät, että aika on vihollinen kun kompleksisia projekteja viedään loppuun. Opiskelija tuntee saman paineen tehdessään viimeisen vuoden projektejaan, kun vuosien aikan opiskeltu tieto pitää hyödyntää oikean järjestelmän luomisessa muutaman viikon aikana.

National Instrumentsilla me uskomme, ettei työkalujen pitäisi koskaan olla suunnittelijoiden innovaation esteenä. Yli 35 vuotta olemme antaneen suunnittelijoille keksimistä kiihdyttäviä työkaluja. Näillä työkaluilla kehitetään joitakin maailman vaativimpia sovelluksia, kuten 5g-tutkimusta, avaruussovelluksia ja esimerkiksi Higgsin bosonin löytäminen. Nyt on aika antaa nämä samat työkalut opiskelijoiden käyttöön.

myRIO: Opiskelijan paras suunnittelutyökalu

NI julkisti jokin aika sitten myRIOn. Kyse on vallankumouksellisesta raudan ja ohjelmiston integroidusta alustasta, jonka avulla opiskelijat voivat suunnitella oikeita järjestelmiä nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. MyRIOsta löytyy Xilinxin ohjelmoitavan Zynq-järjestelmäpiirin ohella kaksiytiminen ARM-prosessori. Kun myRIO on alusta asti suunniteltu opiskelijoiden käyttöön, siitä löytyvät käyttövalmiit tulot ja lähdöt, sisäänrakennettu wifi-yhteys ja kovaa käyttöä kestävä kotelo.

Kuva 1 - myRIOn kestävä kotelo on täynnä teknologiaa.

Olemme innostuneita siitä, mitä opiskelija voi myRIOlla kehittää. Samalla olemme myös nähneet tulevaisuuteen. NI:n järjestämässä ohjelmassa valittuihin yliopistoihin jaettiin myRIOn beetaversioita. Tulokseksi saadut projektit olivat hämmästyttäviä.

Esimerkiksi yksi suunnittelija käytti myRIOa automatisoidakseen maatilan kestävän lannoitusjärjestelmän. Siinä kalojen tuottama jäte muodostuu automaattisesti kasvien tarvitsemaksi ravinteeksi. Järjestelmässä myRIO vastaanotti dataa lukuisista antureista, joista mitattiin virtausta ja pH-arvoja. Datan perusteella myRIO ohjasi järjestelmän versipumppua.

Katsokaamme nyt tarkemmin erästä toista myRIO-projektia.

myRIO-voimakypärä

Aina kun näen Daft Punkin tai Deadmou5:n vilkkuvan elektronisen kypärän, sisäinen nörtti minussa innostuu. Ei siis ihme, että tunnen sympatiaa Texas yliopiston elektroniikkaopiskelijan Brandon Boeschiin. Mutta Brandon vei idean pidemmälle tekemällä futuristisen kypärän käyttämällä myRIOa.

Kuva 2 - elektroninen kypärä, tehty myRIOlla

Brandon aloitti asentamalla tiheän rykelmän RGB-edejä mustan moottoripyöräkypärän visiirin sisälpuolelle. Ledit esittävät mitä tahansa pikseleitä kuvassa, tekstissä tai animaatiossa. Kuvat ladataan visiirin pinnalle myRIOn muistista. Prosessointialgoritmeja ajetaan myRIO-prosessorilla. Tuloksena olevaa ledikuvaa ohjataan erillisellä protokollamoottorilla, joka on toteutettu myRIOn FPGA-piirillä. Moottori prosessoi kuvakartan ja tuottaa bittivirran, jonka lediohjain ymmärtää.

Näyttö on täysin dynaaminen ja se vastaa käyttäjän käden liikkeisiin. Tätä varten myRIO vastaanottaa jatkuvasti analogisia lukemia Nintendo Power-käsineen antureista. Brandonin koodi osaa tulkita kymmeniä eleitä, joista osa on hieman uskallettuja. Esimerkiksi kuvite Samoinllut aseen pitäminen kädessä tuottaa näytölle sanan "Bang". Samoin vilkaisu ranteeseen tuottaa kulloisekin kellonajan näytölle.

Oikeat Daft Punk -kypärät maksavat noin 45 000 puntaa. Brandonin version valmistus maksaa alle 400 puntaa.

Ensi alkuun voi olla vaikea nähdä, miten tätä projektia voisi hyödyntää oikeassa sovelluksessa. Kannattaa huomata, että toteuttaessaan protokollamoottorin myRIOn FPGA-piirillä Brandon teki laitteesta "protokollatietoisen". Tämä on trendi, joka on valtaamassa testausalaa kovalla nopeudella. Sen ansiosta testausinsinööri voi kommunikoida testattavan laitteen kanssa laitteen omalla, natiivilla "kielellä".

Silta teollisuuteen

Näiden projektien alla oleva myRIO-tekniikka ei ole rajattu vain luokkahuoneiden sisälle. myRIO perustuu samaan tehokkaaseen teknologiaan kuin NI CompactRIO, joka on teollisuudessa laajassa käytössä. CompactRIOlla on kheitetty tuhansia innovatiivisia projekteja aivovaurioiden kuntoutuslaitteista Aston Martin -kilpa-autojen viritysjärjestelmiin. Lisäksi CompactRioa on käytetty menestyksellä merellä sijaitsevien energialaitosten kehityksessä.

70-tonniset robottikädet

Vaikka tuulivoima on planeetan nopeimmin kasvava energiantuotannon muoto, valtavien voimalatornien pystyttäminen maalle on melkoinen insinöörihaaste. Haaste on vieläkin suurempi, jos voimala halutaan pystyttää merelle.

Merellä olevien tuulipuistojen rakentamista edeltää 75-metristen pilarien asentaminen syvälle merenpohjaan. Tässä työssä suunnittelijoiden täytyy kamppailla myös aaltoje ja merivirtoja vastaan pitääkseen pilarit pysytsuorassa koko siirtoprosessin ajan.

Glasgowlainen ISC teki yhteistyötä Houlderin ja NI:n kanssa luodakseen ongelmaan näyttävän ratkaisun: parin 70-tonnisia, hydraulisesti ohjattavia tarttumakäsiä, jotka pystyvät pitämään 700 tonnin painoisia pilareita paikallaan merenkäynnissä.

Kuva 3- Hydrauliset robottikädet ovat mullistaneet tuulivoimaloiden rakentamisen merelle.

Robottikäsien täydellinen vastakohta on järjestelmän aivot, joka koostuu LabVIEW´llä ohjelmoidusta CompactRIO-ohjaimesta. CompactRIOn ohjelmistopohjaisuus mahdollisti sen, että ISC pystyi muokkaamaan ohjaussuunnitteluaan nopeasti. Yhtiö eteni puhtaalta pöydältä toiivaan toteutukseen vain muutamassa kuukaudessa. Alustaan sisältyvä prosessori ja FPGA-piiri toivat riittävästi laskentatehoa edistyneiden liikeratojen suorittamiseen samalla, kun järjestelmän turvallisuudesta pidettiin tarkkaa huolta.

Paperilla 70-tonnin robottikäsi kuulostaa lähes Lepakkomiehen vihollisen maailman valloituksen työkalulta. Todellisuudessa niitä käyttävät supersankarit, uusiutuvan energian tuottajat, jotka ovat keskeisessä roolissa kun maapallon tulevaisuutta varmistetaan.

Tulkoon vallankumous!

Vaikka myRIO on pienempi ja opiskelijaystävällisempi kuin teollinen isoveljensä, sen avulla opiskelijat voivat oppia teollisuuden käyttämää tekniikkaa. Sen avulla opiskelija siirtyy työelämään kokeneena järjestelmäsuunnittelijana, joka on valmis innovoimaan uutta ensimmäisestä työpäivästä alkaen.

Vain mielikuvitus rajoittaa myRIOn käyttöä. Miehittämättömiä ilma-aluksia, verkkoon liitettyäj sääasemia, kitaran efektipedaaleita, vauvamonitorien protoja, miehittämöttämiä vedenalaisia aluksia. Tällaiset hienostuneet järjestelmät ovat vain yhden idean, yhden myRIOn ja yhden lukukauden päässä.

MORE NEWS

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

Uusi RTOS alkaa vallata pieniä mikro-ohjaimia

Sulautettujen järjestelmien maailma on saamassa uuden suunnan, kun PX5 RTOS – uusi reaaliaikakäyttöjärjestelmä ThreadX:n alkuperäiseltä kehittäjältä William Lamielta – alkaa nousta esiin vaihtoehtona pieniin ja vaativiin mikro-ohjainympäristöihin. Viimeisin merkittävä askel tässä kehityksessä on saksalaisen debuggausjätti Lauterbachin ilmoitus täysimittaisesta TRACE32-tuesta PX5:lle.

Tässä toukokuun pahimmat haittaohjelmat

Tietoturvayritys Check Pointin toukokuun haittaohjelmakatsaus paljastaa, että FakeUpdates on yhä yleisin sekä Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan FakeUpdates vaikutti 5,41 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 3,80 prosenttia.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi
  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat
  • AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle
  • Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

NEW PRODUCTS

  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
  • Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon
 
 

Section Tapet