logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Kosketusnäyttö on kaikille tuttu, mutta kaikkiin paikkoihin se ei sovi. Siksi tulossa on kosketukseton, eleihin perustuva laitteiden ohjaus.

Artikkelin on kirjoittanut Farnell element 14:n teknologiaratkaisujen markkinointipäällikkö Courtney Kennedy. element 14 on nykyään muun Farnellin tapaan osa Avnet-konsernia.

Nykyään lähes jokaisella on kosketusnäytöllä varustettu älypuhelin. Tämä puhelimen ja muiden laitteiden ohjaamisen tekniikka tuntuu niin luonnolliselta, että jopa pienet lapset voivat poimia nykyaikaisen puhelimen käsiinsä ja käyttää sitä tottuneesti lyhyen ajan jälkeen. Mutta vaikka tämä kosketustekniikka on levinnyt hyvin laajaan käyttöön, se ei sovi kaikkialle. Kosketusnäytön ohjaaminen edellyttää fyysistä kontaktia, joka ei ole mahdollinen joissakin ympäristöissä ja olosuhteissa, mikä rajaa monia sovelluksia pois.

Kehityksen alla on monia tekniikoita, jotka voisivat parantaa kosketustekniikkaa tai jopa korvata sen, mutta yksi potentiaalisimmista ehdokkaista on kosketukseton eleohjaus. Ihmiset elävät kolmiulotteisessa maailmassa ja joskus tapamme käyttää kaksiulotteista puhelimen ruutua voi tuntua litteältä, vaikka mukana olisi haptinen palaute, jonka useimmat uudet puhelimet tuovat. Kosketukseton eleohjaus lisää z-akselin aistimisen vapaassa tilassa anturin ympärille. Teknologia hyödyntää antureita vangitakseen valikoiman liikkeitä. Sen jälkeen se vertaa tuloksia muihin ohjelmistokirjastossa oleviin tulkitakseen toiminnon ennen kuin järjestelmäohjaimelle lähetetään käsky prosessointia varten.

Markkinoilla on jo esimerkkejä kosketuksettomista eleohjauksista, jotka kasvattavat suosiotaan käyttäjien keskuudessa. Pelikonsolien kuten Microsoftin Kinectin tai Nintendon Wiin ohjaimet antavat pelaajille mahdollisuuden ohjata toimintaa televisioruudulla. Viime aikoina Samsung on johtanut kehitystä kulutuselektroniikassa antamalla käyttäjien ohjata televisioitaan eleillä huoneen toiselta puolelta. Kosketukseton eleiden tunnistus on löytänyt tiensä autoihin ja BMW lisäsi tekniikan jo vuoden 2016 7-sarjaansa useiden yksinkertaisten toimintojen ohjaamiseen.

Kaksi suosituinta anturityyppiä kosketuksettomassa eleohjauksessa ovat kamera ja sähkökenttäanturi. Kamera-antureita käytetään yleensä monimutkaisissa high-end-sovelluksissa, kuten Microsoftin Kinectissä. Sähkökenttäanturit ovat yksinkertaisempia ja edullisempia, joten tekniikka sopii paremmin laajempaan valikoimaan sovelluksia. Anturit toimivat aistimalla pieniä muutoksia ultravähävirtaisissa sähkömagneettisissa kentissä kahden antennin välillä. Kun jokin kohde, vaikkapa ihmisen käsi, vaikuttaa kenttään, siihen tuleva häiriö mitataan ja sitä verrataan esimerkkeihin ohjelmistokirjastossa.

Sähkökenttäanturit voidaan myös sijoittaa johtamattomien materiaalien taakse ja operoida niillä normaalisti. Koska ne eivät vaadi fyysistä kontaktia, teknologiaa voidaan hyödyntää alueilla, jotka ovat hankalia kosketustekniikalle, tai missä käyttäjän pitää käyttää hansikkaita. Monet kosketuksettoman eleohjauksen sovellukset on kehitetty käytettäviksi fyysisen esteen takana, mikä tarkoittaa, että yksikkö voidaan koteloida täysin. Tämä tuo lisää suojausta eri voimilta.

Kosketuksettoman eleohjauksen suunnittelu

Tietysti uusi teknologia tuo suunnitteluun uusia haasteita. Kosketusnäyttö tarjoaa fyysisen median, jossa on helppo ennustaa käyttäjän oikeat aikomukset. Näyttö itsessään voi tuottaa ohjeita ja palautetta, mikä tekee prosessin helpommaksi. Kosketuksettomassa aistimisessa ei ole samaa etua, joten suunnittelijoiden täytyy tehdä vakaita päätöksiä suunnitteluprosessin alussa kompensoidakseen tätä puutetta. Suurin painoarvo näissä päätöksissä täytyy asettaa siihen, että kokemus saadaan miellyttäväksi ja tutuksi käyttäjille.

Nämä päätökset pitävät sisällään sen, miten anturin sijainti tunnistetaan, jos se on jonkin esteen takana, mitä eleitä käytetään ja milloin ja miten ilmaistaan onnistunut eleen tulkinta. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi useimmat suunnittelijat sisällyttävät laitteeseen näytön, joka ilmaisee informaatiota ja tuo käyttäjälle palautetta.

Käsitteellinen malli voi auttaa, kun kehitetään ohjelmistoa kosketuksettomalle eleohjausjärjestelmälle. Tämä antaa suunnittelijalle mahdollisuuden luoda järjestelmän mallin ja kaikki tarvittavat optiot. Kun vaihtoehdot on määritelty, käy selväksi mitä eleitä tarvitaan toteutukseen ja mitä informaatiota käyttäjä tarvitsee jokaisella uudella näytöllä. Tästä informaatiosta pitäisi olla mahdollista rakentaa selkeä liitäntä, joka on helppo ymmärtää ja tuntuu käyttäjästä luonnolliselta.

Jotkut tekniikat, joita on käytetty kosketusohjaukseen ovat hyödyllisiä myös kosketuksettomissa sovelluksissa. Kun kehitetään näytöille, merkitsijät ovat tärkeässä asemassa sovelluksen kontekstissa. Usein kaksi eri ohjelmaa käyttää samoja eleitä eri toimintoihin. Eleiden kontekstuaalisen luonteen pitäisi näkyä näytöllä, jotta toiminta olisi helpompaa ja luonnollisempaa.

Myös se luonnollinen ympäristö, johon suunnittelu sijoittuu, on tärkeä kosketuksettoman ohjauksen suunnittelussa. Ihmiset etsivät visuaalisia vihjeitä käyttäessään uutta laitetta. Nämä vihjeet auttavat käyttäjää orientoitumaan ja tutustumaan järjestelmään. Ne näyttävät kaikki mahdolliset toiminnot, jolloin prosessi tuntuu loogiselta ja tutulta.

Kun teemme eleen luonnossa, odotamme vastinetta, ja usein hämmennymme, jos toimintomme eivät herätä vastinetta. Älypuhelinsuunnittelijat tietävät tämän ja käyttävät usein haptista palautetta kertoakseen käyttäjälle, että syöte on pätevä ja hyväksytty. Palaute on sitäkin tärkeämpi kosketuksettomassa eleohjauksessa, jossa ei ole fyysistä kontaktia. Se esimerkiksi estää virheet, jotka voivat johtua useista toistuvista eleistä, mikä voi tapahtua, jos käyttäjä on epävarma siitä, onko syöte hyväksytty.

Käytännön esimerkkejä

Microchip on yksi yritys, joka tarjoaa kokonaisen ekosysteemin kosketuksettomia eleohjaussovelluksia kehittäville suunnittelijoille. Tuotteet kulkevat yhtiön GestIC-brändin alla ja ne rakennetaan yhtiön MGC3X30-eleohjainten ja Aurea GUI -ohjelmiston ympärille.

MGC3X30-eleohjain huolehtii eleiden tunnistustoiminnoista, joten järjestelmän pääohjain vapautuu muille prosesseille. Vähävirtaiset piirit tarjoavat tunnistusta aina 20 sentin päähän asti ja ne sisältävät kaikki rakennuspalikat yksisiruisen eletunnistusjärjestelmän kehittämiseen. Auttaakseen suunnittelijoita evaluoimaan tekniikkaa helposti Microchip on myös kehittänyt valikoiman kehityskortteja. Farnell element 14:lla on varastossaan yhden sektorin Hilsar-kehitysalusta ja Sabre Wing -kortti, jolla voidaan kehittää kahden alueen ohjaussovellus.

Suunnittelijoille on tarjolla useita laitevaihtoehtoja. Yksi esimerkki on ADI ADUX1020-EVAL-SDP, joka on eleiden ja läheisyyden (proximity) evaluointikortti. Paketti antaa käyttäjille helpot keinot työstää anturia (ADUX1020), kerätä sillä dataa ja arvioida eleiden tunnistuksen mahdollisuuksia. Se vaatii evaluointityökalun, jonka voi ladata ADI:n sivuilta. Työkalussa on graafinen käyttöliittymä, jolla onnistuu sekä matalan että korkean tason konfiguroitavuus, reaaliaikainen datan analyysi ja UDP-liitäntä (user datagraph protocol), jolla kortti voidaan helposti liittää PC:een. Toinen suunnittelijoille myös Farnell elemetn 14:sta tarjolla oleva laitevaihtoehto on Flick HAT -lisäosa Raspberry Pille. Lisäkortti hyödyntää Microchipin GestIC-teknologiaa, jolla suunnittelija pääsee Raspberry Pin tai vastaavan kortin avulla helposti kiinni tehokkaaseen eleohjausjärjestelmään.

Flick HAT -kortti voidaan liittää suoraan Raspberry Pin eri verisoihin Pi A+, B+, 2B ja 3B. Se antaa suunnittelijalle mahdollisuuden ohjata laitteita tutuilla eleillä, joita voidaan tehdä jopa 10 sentin päässä anturikortista. Mukana on monia koodiesimerkkejä, jotka voidaan vapaasti ladata Githubista.

Flick HAT -kortista on eri versioita muille kehityskorteille. Esimerkiksi Flick Large on yhteensopiva Raspberry Pi-, Arduino-, BeagleBone- ja Genuino-korttien, sekä muiden I2C-liitäntäisten laitteiden kanssa. Raspberry Pi Zeroa varten on oma Flick Zeronsa.

Yhteenveto

Kosketukseton eleohjaus on jännittävä tekniikka, joka voi täydentää olemassa olevia kosketustekniikoita tai jopa korvata ne kokonaan. Tekniikka avaa uusia sovellusmahdollisuuksia ja uusia tapoja ohjata luonnollisesti koneita. Vaikka kehitys eroaa osin kosketuspohjaisista sovelluksista, on näiden välillä myös paljon samankaltaisuuksia, ennen kaikkea psykologisesti niin, että molemmat auttavat ihmisiä tottumaan tekniikoihin ja käyttämään niitä helposti ja luonnollisesti. Kosketuksettoman eleohjauksen kehitykseen pääsee helposti kiinni joko räätälöidyn kehitysalustan tai suosittujen kehityskorttien lisäkorttien kautta.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article