logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Laitteiden analogiset etuasteet suunnitellaan yleensä vain tietylle sovellusalueelle ja sen vuoksi ne ovat rakenteeltaan jäykkiä. Uudenlaiset rakennemallit tarjoavat kuitenkin parempaa joustavuutta sirulle integroitujen ohjelmoitavien vahvistimien ja MCU-liitäntöjen avulla. JRC:n kehittämää ratkaisua voidaan hyödyntää mikro-ohjaimen kera jopa hinnaltaan edullisena vaihtoehtona oskilloskoopille pienillä taajuuksilla.

Artikkelin kirjoittaja Thomas Bolz toimii Rutronik-yhtiön analogisten tuotteiden myyntipäällikkönä. 

 Analogisia etupäitä eli AFE-lohkoja (Analog Front-End) käytetään aina, kun on tarve vahvistaa esimerkiksi analogisin anturein mitattuja erittäin herkkiä signaaleja ja muuntaa niitä digitaalisiksi. Tässä esiteltävä etuastepiiri yhdistää useita toimintoja samalle sirulle. Mukana on kahdella tulolla varustettu ohjelmoitava instrumentointivahvistin, sigma-delta-rakenteinen AD-muunnin, digitaalinen dataliitäntä mikro-ohjaimelle sekä konfigurointirekisteri.

Laajan differentiaalisen ja integraalisen lineaarisuuden ansiosta AFE-lohko käsittelee lähes jokaista µV- tai mV-alueen analogista signaalia hyvällä signaali-kohinasuhteella (SNR) ja pienellä harmonisella vääristymällä. Tästä syystä se sopii ihanteellisesti IoT-alueen sulautettuihin sovelluksiin muun muassa paineanturitekniikassa sekä akkujen diagnostiikassa, joissa AC-signaalit ovat hyvin pieniä, esimerkiksi mitattaessa vaihtovirtaimpedanssia suoraan ilman jännitettä.

Vaatimuksia anturisignaalin vahvistukselle

Analogisissa etuasteissa käytettävien operaatiovahvistimien tulisi aina täyttää seuraavat parametrit:

  • Alhainen offset-jännite, koska offset ja sen poikkeamat vahvistavat epälineaarisia jännitekomponentteja operaatiovahvistimen lähdössä ja siten vääristävät vahvistettavaa signaalia.
  • Alhainen kohina. Kohinajännite hertsiä kohti riippuu signaalin kaistaleveydestä ja se vahvistuu signaalin mukana.
  • Korkea yhteismuodon vaimennussuhde (CMRR) sähköisten häiriösignaalien vaimentamiseksi kummassakin tulolinjassa, jotta mitattavaan signaaliin ei vaikutettaisi.
  • Tulo- ja lähtöjännitteiden yltäminen täyteen syöttöjännitteeseen (RRIO) erityisesti pienillä syöttöjännitteillä toimivissa piireissä, jotta saavutetaan maksimaalinen häiriöetäisyys ja siirrettävät signaalit voivat ulottua virheettömästi aina negatiiviseen tai positiiviseen syöttöjännitteeseen asti.

Operaatiovahvistimien avulla voidaan periaatteessa toteuttaa kolme erilaista vahvistinrakennetta:

  • Suora (ei-kääntävä) vahvistin on yksinkertaisin op amp -vahvistinrakenne. Sen etuja ovat yksinkertainen suunnittelu sekä vähäiset komponentti- ja tehonkulutusvaatimukset. Haittana on se, että tulopuolen yhteismuotoiset signaalit ja kohina vahvistuvat hyötysignaalin mukana. Teollisuusympäristöissä häiriö- ja kohinasignaalit voivat olla niin voimakkaita, että ne peittävät halutun hyötysignaalin alleen. Tämän vuoksi on suositeltavaa käyttää vahvistimessa suodinta, joka poistaa samanmuotoiset signaalit operaatiovahvistimen kummastakin tulosta.
  • Differentiaalivahvistin puolestaan vahvistaa ainoastaan tulosignaalin ja – toisin kuin ei-kääntävä vahvistin – estää kaikki yhteismuotoiset signaalit. Differentiaalisessa signaalinkäsittelyssä päästään suurempaan häiriöetäisyyteen, mutta yhteismuodon vaimennussuhde ei ole riittävän hyvä suuritaajuisilla häiriösignaaleilla. Lisäksi vahvistinkytkentä vaatii viritettyjä tarkkuusvastuksia (toleranssi alle 0,1 %). Ellei niitä käytetä, tuloasteen vahvistus vaihtelee, minkä vuoksi yhteismuodon vaimennussuhde huonontuu merkittävästi.
  • Kolmen operaatiovahvistimen avulla toteutetulla instrumentointivahvistimella voidaan sen sijaan välttää kahden edellä mainitun vahvistintyypin heikkoudet. Korkea tuloimpedanssi ja kaksi vahvistinastetta tarjoavat paremman vaimennuksen yhteismuotoisille häiriösignaaleille. Mutta tälläkin vahvistinratkaisulla on haittapuolensa: lisääntyvä tehonkulutus tekee siitä sopimattoman erityisesti niukkatehoista toimintaa vaativiin sovelluksiin.

Operaatiovahvistimien ja valitun kytkentärakenteen lisäksi on tarpeen määrittää vahvistuksen jakauma. Siihen vaikuttavat useat tekijät kuten haluttu vahvistus-kaistanleveys-tulo GBP (Gain Bandwidth Procuct), käytettävien operaatiovahvistimien lähtövirheen vahvistus sekä ensimmäisen ja toisen vahvistinasteen tulon ja lähdön jännitealueet. Jos piiri toimii suurella vahvistuskertoimella tai alhaisella syöttöjännitteellä, on vaikea löytää hyvää kompromissia.

Digitointi AD-muuntimella

Anturisignaalin analogisen vahvistuksen jälkeen AD-muunnin muuntaa sen digitaaliseksi signaaliksi. Sen bittiresoluutio tulee valita sovelluksen ja referenssijännitteen halutun tarkkuuden mukaan. Esimerkiksi 12-bittinen AD-muunnin yltää 4,096 V jännitteellä 1,0 mV tarkkuuteen.

Lisäksi on otettava huomioon Nyquist-Shannonin näytteenottosääntö. Sen mukaan signaalin maksimitaajuuden tulee olla korkeintaan puolet näytteenottotaajuudesta. Tämän vuoksi tulosignaalin kaistanleveyttä on rajoitettava sopivan suodatuksen avulla.

Analogisen signaalin kvantisoinnissa tapahtuu myös kvantisointivirheitä. Jotta ne voitaisiin pitää mahdollisimman vähäisinä, on käytettävä korkean tason kvantisointia, toisin sanoen suurta näytteenottonopeutta. Tätä on noudatettava tiukasti SAR-tyyppisillä (Successive Approximation Register) AD-muuntimilla, sen sijaan sigma-delta-tyyppiset AD-muuntimet eivät ole yhtä kriittisiä vahvan ylinäytteistyksen suhteen.

Integroitu ratkaisu tuo etuja

Kun kaikki nämä vaatimukset ja edellytykset tulevat vastaan, on usein parasta valita valmis integroitu ratkaisu. Piille integroidut ratkaisut eivät ainoastaan yllä suurempaan tarkkuuteen, vaan myös osaltaan vähentävät järjestelmän kehitysaikaa ja -kustannuksia.

Tämän tyyppinen ratkaisu on usein väistämätön, erityisesti huipputarkkojen anturien signaalinkäsittelyssä. Tällöin tarkkuus tarkoittaa vahvistuksen maksimaalisen lineaarisuuden saavuttamista riippumatta vahvistuskertoimesta, anturisignaalin yhteismuotosuhteesta ja lämpötilasta.

Integroitua PGA-vahvistinlohkoa (Programmable Gain Amplifier) hyödyntävän ratkaisun tarjoaa esimerkiksi JRC-yhtiön kehittämä piiri NJU9103. Sen analoginen etupää voi käsitellä analogisia signaaleja enimmillään vahvistuskertoimella G = 512. Laajan tulojännitealueen ja suuren näytenopeuden ansiosta piiri voi vahvistaa ja käsitellä myös hyvin pieniä µV- ja mV-alueen anturisignaaleja kuten myös suurempia 100 millivoltin alueen signaaleja aina kilohertsien taajuuksiin asti.

Monien säätömahdollisuuksiensa lisäksi piiri tarjoaa optimaalisen vahvistuksen paine- ja virtausantureille, ja se soveltuu myös termostaatteihin, diginäyttöihin sekä PLC-piireihin ja -sovelluksiin. Suuren tulojännitealueen lisäksi piirin pienikokoinen kotelo (DFN8/SSOP8) tuo joustavuutta vahvistimen hyödyntämiseen eri kohteissa.

JRC:n kehittämän etuasteen sisäinen 16 bitin sigma-delta-AD-muunnin tarjoaa näytenopeudet välillä 0,814 – 6,51 ksps yksipuolisella, differentiaalisella tai pseudo-differentiaalisella tuloasteella. Yksi sigma-delta-AD-muuntimen suurista vahvuuksista on ylinäytteistävä arkkitehtuuri. Ylinäytteistys tarkoittaa, että kytketyn integraattorin (sigma) näytenopeus ja modulaattorin kellotaajuus edustavat erittäin korkeaa ylinäytteistyksen tasoa.

Tällä on kaksi vaikutusta: Ensinnäkin kohina jakautuu laajemmalle taajuuskaistalle. Toisaalta ratkaisu toimii vaihtoehtona paljon monimutkaisemmalle ja kalliimmalle anti-alias-suotimelle, joka tyypillisesti tarvitaan SAR-tyyppisille AD-muuntimille. Koska näytetaajuus on paljon suurempi kuin näytteenottosäännön vaatima, yksinapainen alipäästösuodin yleensä riittää. Näin muuntimet yltävät erinomaisiin kohina- ja tarkkuuslukemiin.

Ohjelmoitava PGA-vahvistin varmistaa myös, että AD-muunnin toimii ideaalisella jännitealueella niin, että sen dynaaminen alue on toimiva. Esimerkiksi jos vahvistuskerroin on 128 ja anturin offset 10 mV, PGA:n pitäisi toimia alueen rajalla. Tämän tilanteen välttämiseksi sisäinen referenssijännite synnyttää kompensoivan jännitteen, joka on vastakkainen anturin offset-jännitteeseen nähden. Se pakottaa PGA:n lähdön palaamaan takaisin dynaamiselle alueelle. Tämä tarkoittaa, että NJU9103 on markkinoiden ainoa AFE-piiri, jossa on mukana anturi-offsetin kompensointi.

Muita etuja tarjoaa vahva HF-alueen häiriöiden sietokyky, jonka ansiosta suurilla taajuuksilla toimivien laitteiden (esim. matkapuhelimien) aiheuttamat toimintahäiriöt ovat merkittävästi vähäisempiä. Lisäetuja ovat yksinkertainen konfigurointi ja nopea datansiirto (yli 1 ksps), joka tarjoaa monia mahdollisuuksia suurtaajuisten mittaussignaalien käsittelemiseen.

Lisäksi NJU9103 on lajissaan markkinoiden ensimmäinen ohjelmoitavan PGA-vahvistinlohkon sisältävä AFE-piiri, jonka vahvistuskerroin voidaan asettaa välille 256 – 512. Muiden valmistajien ratkaisut yltävät tällä hetkellä enintään tasolle 128.

Edullinen vaihtoehto skoopille

NJU9103-piiri tarjoaa myös lisäbonuksen: Yhdessä mikro-ohjaimen kanssa se voi korvata oskilloskoopin pienillä taajuuksilla. Signaalien analyysi ja synteesi voidaan näin toteuttaa helposti etuastetta varten kehitetyn evaluointikortin, mikro-ohjaimen ja muutaman passiivisen komponentin avulla.

Sinimuotoista signaalia voidaan tarkastella korttiin liitetyn näytön avulla. Tämä on älykäs ratkaisu erittäin edulliseen hintaan.

Yksityiskohtainen kuvaus tästä ja piirin muista sovellusmahdollisuuksista on saatavissa veloituksetta Rutronikin sivulta:
https://www.rutronik.com/processing-analog-signals-with-an-amplification-of-g-512-by-using-a-microcontroller/

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article