logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Galileo-satelliittijärjestelmä on pian valmis. Useimmat paikantavat laitteet tukevat jo järjestelmää. Silti laitteiden valmistajat pitäisi toteuttaa niihin etäyhteys, sillä se on ainoa tapa säätää satelliittivalikoimaa tarvittaessa. Tämä voi olla järjestelmän kannalta kriittinen tekijä.

Artikkelin on kirjoittanut Bernd Hantsche, joka toimii sulautettujen ja langattomien tuotteiden markkinointijohtajana Rutronik Elektronische Bauelemente GmbH:lla.

Galileo eroaa amerikkalaisesta GPS:stä ja venäläisestä Glonassista – sekä kiinalaisesta Beidousta – siinä, että kyse on siviili-, ei militaarijärjestelmästä. Euroopan unioni käynnisti hankkeeseen saadakseen pääsyn riippumattomaan navigointijärjestelmään, mikäli eri valtioiden välillä ilmenisi intressiristiriitoja.

Galileo on ollut kaikkien käytettävissä vuodesta 2016 lähtien. Kaikkien 30 satelliitin odotetaan olevan radallaan vuoden 2019 loppuun mennessä. Yli 700 miljoonaa laitetta - useimmat niistä älypuhelimia – hyödyntävät jo tätä eurooppalaista globaalia GNSS-järjestelmää (global navigation satellite system).

Suurin hyöty tästä saadaan siten, että useampaa järjestelmää tukevilla laitteilla on käytössään enemmän satelliitteja. Miäli laite käyttää GPS:ää, sillä on käytössää 24 satelliittia – 12 kummallakin pallonpuoliskolla. Galileon lisääminen tuo navigointiin 46 signaalilähdettä (24 GPS-satelliittia ja 22 Galileo-satelliittia), joten käytössä on ihanteellinen konstellaatio paikannukseen kaikkina aikoina. Tämä myös auttaa laitteita saamaan käyttökelpoisen paikkatiedon nopeammin (ns. TTFF eli Time to First Fix).

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kaikkien eri järjestelmien suunnittelijat ja tutkijat ovat tehneet läheistä yhteistyötä, mikä näkyi Rutronikin järjestämässä Galileo-seminaarissa. Kierroksella ESOC-keskuksessa (European Space Operation Center) asiantuntijat selittivät, että tämä yhteistyö oli keskeisessä roolissa, koska jokainen järjestelmä käyttää eri referenssipisteitä järjestelmän koordinointiin. Mikäli näitä ei jatkuvasti soviteta toistensa kanssa, Galileo määrittelisi sijainnin ja ajan eri tavoin kuin GPS, Glonass ja Beidou. Vain vertailemalla voidaan kaikki järjestelmät yhtenäistää.

Galileo tuo nopeammat ja tarkemmat tulokset

Yksi Galileon eduista on paljon suurempi tarkkuus, joka vaihtelee noin metrissä. GPS:ssä tarkkuus on todennäköisimmin viisi metriä ja muissa järjestelmissä on tavallista, että tarkkuus on tätäkin heikompi. Se, miten tarkasti sijainti määritetään, riippuu myös satelliittien valinnasta: mahdollisimman suuri kulma parantaa tarkkuutta. Satelliittien valintaan liittyy kuitenkin muitakin tekijöitä, kuten signaalin voimakuus, satelliittien kulloinenkin kunto ja sekaannuksen riski heijastuvien signaalien kanssa eli ns. monipolkuvaikutus (multi-path effect).

Differentiaalinen GNSS sentin tarkkaan paikannukseen

Erittäin suuren tarkkuuden paikannukseen esimerkiksi tuhoaineiden käytössä maataloudessa, näin saavutettu tarkkuus ei riitä. Näihin sovelluksiin suositellaan differentiaalipaikannusta (DGNSS, Differential GNSS). Siinä käytetään tiedettyä referenssipistettä – kuten maatila – vaikkapa traktorista havaitun sijainnin lisäksi. Tämän ansiosta järjestelmän mittausepätarkkuudet voidaan määritellä suhteellisen tarkasti. Traktorin navigointilaite vastaanottaa tämän epätarkkuusdatan langattomasti ja sen jälkeen korjaa omaa paikkatietoaan saman epätarkkuuden mukaisesti, säätäen satelliittien arvoja niin, että tarkkuudessa päästään senttimetritasolle.

Avoimet GNSS-järjestelmät ovat turvallisuusriski

Tarkkuus on nähtävästi vähemmän tärkeää autojen navigointijärjestelmissä. Jos GPS-laite kertoo, että kuskin täytyy kääntyä 50 metrin päästä, ei hän välitä siitä, onko risteys 45 vai 55 metrin päässä. Itseajavat autot ovat kokonaan toinen juttu. Logiikkavertailu tutkan anturien ja videokuvan analyysin kanssa ovat ehdottoman välttämättömiä, osin toisesta syystä: GPS, Glonassa ja Beidou ovat avoimia ja siksi salaamattomia signaaleja. Tämä tekee vastaanotosta helpompaa, mutta tarkoittaa myös, että signaalit voidaan kaapata ilman suurta työtä. Vastaanotin saattaa esimerkiksi tietämättään vastaanottaa paikannussignaaleja lähettimestä, joka väärentää satelliittisignaalin. Galileo on tällä hetkellä ainoa GNSS-järjestelmä, joka mahdollistaa signaaliensa autentikoinnin, mikä estää hakkeroinnin.

Optimaalista paikannusta

Saavuttaakseen maksimaalisen nopeuden, tarkkuuden ja turvallisuus paikannusvastaanottimien pitäisi samanaikaisesti vastaanottaa ja prosessoida signaaleja useista järjestelmistä, mihin esimerkiksi Telitin SE868-V3 -moduuli pystyy. Oletusasetuksissaan moduuli hyväksyy aina kaikki GNSS-signaalit ja hyödyntää niistä parasta pitääkseen ajan tasalla olevan paikkatiedon.

Kuva: Telitin SE868-V3 on GNSS-moduuli, joka vastaanottaa ja prosessoi signaaleita useista järjestelmistä samanaikaisesti. Tämä tuo paikannukseen maksimaalisen nopeuden, tarkkuuden ja turvallisuuden.

On kuitenkin tilanteita, joissa joitakin GNSS-järjestelmiä ei pitäisi käyttää paikan tunnistamiseen, kuten sodissa, joissa järjestelmä on hyökkäyksen kohteena tai tilanteissa, joissa signaalia tunnetusti häiritään ja joissa GNSS-järjestelmässä on tekninen vika tai se toimii muusta syystä väärin. Laitevalmistajien pitäisi pystyä joka tilanteessa poistamaan tällaiset järjestelmät käytöstä. Ilmateitse tapahtuvat FOTA-päivitykset (Firmware Over-the-Air) antavat mahdollisuuden uudelleenohjelmoida vastaanottimia vuosia myynnin jälkeen, joten niissä voidaan esimerkiksi käyttää vain Galileo-signaaleja tai mitä tahansa käytettävissä olevaa järjestelmien yhdistelmää.

GPS-laitteissa on tärkeää pystyä käsittelemään myös viikkonumeroiden nollaantuminen (week rollover), joka tapahtuu aina 1024 viikon välein. Tällöin GPS resetoi viikkolaskurin, minkä takia jotkut laitteet eivät enää pysty määrittelemään päivämäärää oikein. Sovelluksesta riippuen tämä voi saada aikaan sen, että päätelaitteesta tulee käytännössä käyttökelvoton. Rutronikin teknisen suunnittelun yhteisöalustalla jakelija informoi asiakkaitaan siitä, miten eri piirit ja moduulit suhtautuvat viikkonumeroiden nollaantumiseen ja miten niissä voidaan välttää ongelmia, ehkäpä FOTA-päivitysten avulla: https://rutronik-tec.com/gps-week-rollover-2019/.

FOTA edellyttää internet-yhteyttä

FOTA-päivityksiä varten laitteiden pitää olla kytkettynä internetiin. Sovelluksesta riippuen tämä voi tapahtua langattomasti WiFi-reitittimen välityksellä tai älypuhelimen Bluetooth-yhteyden kautta. Useimmat integroidulla paikannuksella varustetut laitteet vaativat kuitenkin dedikoidun yhteyden matkapuhelinverkkoon.

Saksassa uusi NB-IoT on jo riittävän nopea tähän tarkoitukseen. Verkon peitto on pian saatu valmiiksi. Nopeasti liikkuvissa laitteissa tämä teknologia ei kuitenkaan ole ihanteellinen valinta, sillä siirtyminen toiseen verkon soluun voi tuoda teknisiä haasteita. Tässä tapauksessa LTE-M on suositeltava valinta ja joka tapauksessa hyvä vaihtoehto muissa maissa, kun operaattorit jatkavat verkkojensa kehitystä. Myös energiakulutus ja datanopeus ovat korkeampia LTE-M:ssä.

Perinteinen LTE on varma valinta kaikkialla, esimerkiksi kategoriat 4 tai 6. Nämä poistavat ongelmat datansiirtonopeuksien ja solujen vaihtumisen kohdalta, sillä LTE on suunniteltu käytettäväksi multimedian striimaamiseen moottoritiematkalla. Euroopan verkkojen peiton jatkokehitys johtaa siihen, ettei kuolleita alueita jää, sillä esimerkiksi Saksassa 5G-toimilupiin on kirjattu vaatimus kattaa kaikkia alueet verkolla. Matkapuhelinverkkojen toisesta sukupolvesta eli GPRS:stä ja EDGE:stä tulee myös luotettavampia tulevina vuosina. Vain 3G-standardien eli UMTS:n ja HSPA:n täytyy vapauttaa taajuuksiaan uusille verkoille, mikäli sitä ei ole jo tehty.

Satelliiteilla on myös pian oma roolinsa internet-yhteyksien luomisessa. Matalan kiertoradan mikrosatelliittien avulla on mahdollistaa muodostaa uusia verkkoja maanpäällisten mobiiliverkkojen vaihtoehdoksi. Niiden avulla voidaan poistaa kuolleita alueita nopeasti ja tuoda vastaanoton sinne, missä on teknisesti liian monimutkaista tai taloudellisesti liian kallista tarjota LTE- tai 5G-yhteyksiä, kuten merellä, vuoristoseuduilla tai autiomaissa. Monet startupit työskentelevät jo kehittääkseen omia satelliittiverkkojaan telematiikka- ja telemetriadatan siirtoon.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article