logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Galileo-satelliittijärjestelmä on pian valmis. Useimmat paikantavat laitteet tukevat jo järjestelmää. Silti laitteiden valmistajat pitäisi toteuttaa niihin etäyhteys, sillä se on ainoa tapa säätää satelliittivalikoimaa tarvittaessa. Tämä voi olla järjestelmän kannalta kriittinen tekijä.

Artikkelin on kirjoittanut Bernd Hantsche, joka toimii sulautettujen ja langattomien tuotteiden markkinointijohtajana Rutronik Elektronische Bauelemente GmbH:lla.

Galileo eroaa amerikkalaisesta GPS:stä ja venäläisestä Glonassista – sekä kiinalaisesta Beidousta – siinä, että kyse on siviili-, ei militaarijärjestelmästä. Euroopan unioni käynnisti hankkeeseen saadakseen pääsyn riippumattomaan navigointijärjestelmään, mikäli eri valtioiden välillä ilmenisi intressiristiriitoja.

Galileo on ollut kaikkien käytettävissä vuodesta 2016 lähtien. Kaikkien 30 satelliitin odotetaan olevan radallaan vuoden 2019 loppuun mennessä. Yli 700 miljoonaa laitetta - useimmat niistä älypuhelimia – hyödyntävät jo tätä eurooppalaista globaalia GNSS-järjestelmää (global navigation satellite system).

Suurin hyöty tästä saadaan siten, että useampaa järjestelmää tukevilla laitteilla on käytössään enemmän satelliitteja. Miäli laite käyttää GPS:ää, sillä on käytössää 24 satelliittia – 12 kummallakin pallonpuoliskolla. Galileon lisääminen tuo navigointiin 46 signaalilähdettä (24 GPS-satelliittia ja 22 Galileo-satelliittia), joten käytössä on ihanteellinen konstellaatio paikannukseen kaikkina aikoina. Tämä myös auttaa laitteita saamaan käyttökelpoisen paikkatiedon nopeammin (ns. TTFF eli Time to First Fix).

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kaikkien eri järjestelmien suunnittelijat ja tutkijat ovat tehneet läheistä yhteistyötä, mikä näkyi Rutronikin järjestämässä Galileo-seminaarissa. Kierroksella ESOC-keskuksessa (European Space Operation Center) asiantuntijat selittivät, että tämä yhteistyö oli keskeisessä roolissa, koska jokainen järjestelmä käyttää eri referenssipisteitä järjestelmän koordinointiin. Mikäli näitä ei jatkuvasti soviteta toistensa kanssa, Galileo määrittelisi sijainnin ja ajan eri tavoin kuin GPS, Glonass ja Beidou. Vain vertailemalla voidaan kaikki järjestelmät yhtenäistää.

Galileo tuo nopeammat ja tarkemmat tulokset

Yksi Galileon eduista on paljon suurempi tarkkuus, joka vaihtelee noin metrissä. GPS:ssä tarkkuus on todennäköisimmin viisi metriä ja muissa järjestelmissä on tavallista, että tarkkuus on tätäkin heikompi. Se, miten tarkasti sijainti määritetään, riippuu myös satelliittien valinnasta: mahdollisimman suuri kulma parantaa tarkkuutta. Satelliittien valintaan liittyy kuitenkin muitakin tekijöitä, kuten signaalin voimakuus, satelliittien kulloinenkin kunto ja sekaannuksen riski heijastuvien signaalien kanssa eli ns. monipolkuvaikutus (multi-path effect).

Differentiaalinen GNSS sentin tarkkaan paikannukseen

Erittäin suuren tarkkuuden paikannukseen esimerkiksi tuhoaineiden käytössä maataloudessa, näin saavutettu tarkkuus ei riitä. Näihin sovelluksiin suositellaan differentiaalipaikannusta (DGNSS, Differential GNSS). Siinä käytetään tiedettyä referenssipistettä – kuten maatila – vaikkapa traktorista havaitun sijainnin lisäksi. Tämän ansiosta järjestelmän mittausepätarkkuudet voidaan määritellä suhteellisen tarkasti. Traktorin navigointilaite vastaanottaa tämän epätarkkuusdatan langattomasti ja sen jälkeen korjaa omaa paikkatietoaan saman epätarkkuuden mukaisesti, säätäen satelliittien arvoja niin, että tarkkuudessa päästään senttimetritasolle.

Avoimet GNSS-järjestelmät ovat turvallisuusriski

Tarkkuus on nähtävästi vähemmän tärkeää autojen navigointijärjestelmissä. Jos GPS-laite kertoo, että kuskin täytyy kääntyä 50 metrin päästä, ei hän välitä siitä, onko risteys 45 vai 55 metrin päässä. Itseajavat autot ovat kokonaan toinen juttu. Logiikkavertailu tutkan anturien ja videokuvan analyysin kanssa ovat ehdottoman välttämättömiä, osin toisesta syystä: GPS, Glonassa ja Beidou ovat avoimia ja siksi salaamattomia signaaleja. Tämä tekee vastaanotosta helpompaa, mutta tarkoittaa myös, että signaalit voidaan kaapata ilman suurta työtä. Vastaanotin saattaa esimerkiksi tietämättään vastaanottaa paikannussignaaleja lähettimestä, joka väärentää satelliittisignaalin. Galileo on tällä hetkellä ainoa GNSS-järjestelmä, joka mahdollistaa signaaliensa autentikoinnin, mikä estää hakkeroinnin.

Optimaalista paikannusta

Saavuttaakseen maksimaalisen nopeuden, tarkkuuden ja turvallisuus paikannusvastaanottimien pitäisi samanaikaisesti vastaanottaa ja prosessoida signaaleja useista järjestelmistä, mihin esimerkiksi Telitin SE868-V3 -moduuli pystyy. Oletusasetuksissaan moduuli hyväksyy aina kaikki GNSS-signaalit ja hyödyntää niistä parasta pitääkseen ajan tasalla olevan paikkatiedon.

Kuva: Telitin SE868-V3 on GNSS-moduuli, joka vastaanottaa ja prosessoi signaaleita useista järjestelmistä samanaikaisesti. Tämä tuo paikannukseen maksimaalisen nopeuden, tarkkuuden ja turvallisuuden.

On kuitenkin tilanteita, joissa joitakin GNSS-järjestelmiä ei pitäisi käyttää paikan tunnistamiseen, kuten sodissa, joissa järjestelmä on hyökkäyksen kohteena tai tilanteissa, joissa signaalia tunnetusti häiritään ja joissa GNSS-järjestelmässä on tekninen vika tai se toimii muusta syystä väärin. Laitevalmistajien pitäisi pystyä joka tilanteessa poistamaan tällaiset järjestelmät käytöstä. Ilmateitse tapahtuvat FOTA-päivitykset (Firmware Over-the-Air) antavat mahdollisuuden uudelleenohjelmoida vastaanottimia vuosia myynnin jälkeen, joten niissä voidaan esimerkiksi käyttää vain Galileo-signaaleja tai mitä tahansa käytettävissä olevaa järjestelmien yhdistelmää.

GPS-laitteissa on tärkeää pystyä käsittelemään myös viikkonumeroiden nollaantuminen (week rollover), joka tapahtuu aina 1024 viikon välein. Tällöin GPS resetoi viikkolaskurin, minkä takia jotkut laitteet eivät enää pysty määrittelemään päivämäärää oikein. Sovelluksesta riippuen tämä voi saada aikaan sen, että päätelaitteesta tulee käytännössä käyttökelvoton. Rutronikin teknisen suunnittelun yhteisöalustalla jakelija informoi asiakkaitaan siitä, miten eri piirit ja moduulit suhtautuvat viikkonumeroiden nollaantumiseen ja miten niissä voidaan välttää ongelmia, ehkäpä FOTA-päivitysten avulla: https://rutronik-tec.com/gps-week-rollover-2019/.

FOTA edellyttää internet-yhteyttä

FOTA-päivityksiä varten laitteiden pitää olla kytkettynä internetiin. Sovelluksesta riippuen tämä voi tapahtua langattomasti WiFi-reitittimen välityksellä tai älypuhelimen Bluetooth-yhteyden kautta. Useimmat integroidulla paikannuksella varustetut laitteet vaativat kuitenkin dedikoidun yhteyden matkapuhelinverkkoon.

Saksassa uusi NB-IoT on jo riittävän nopea tähän tarkoitukseen. Verkon peitto on pian saatu valmiiksi. Nopeasti liikkuvissa laitteissa tämä teknologia ei kuitenkaan ole ihanteellinen valinta, sillä siirtyminen toiseen verkon soluun voi tuoda teknisiä haasteita. Tässä tapauksessa LTE-M on suositeltava valinta ja joka tapauksessa hyvä vaihtoehto muissa maissa, kun operaattorit jatkavat verkkojensa kehitystä. Myös energiakulutus ja datanopeus ovat korkeampia LTE-M:ssä.

Perinteinen LTE on varma valinta kaikkialla, esimerkiksi kategoriat 4 tai 6. Nämä poistavat ongelmat datansiirtonopeuksien ja solujen vaihtumisen kohdalta, sillä LTE on suunniteltu käytettäväksi multimedian striimaamiseen moottoritiematkalla. Euroopan verkkojen peiton jatkokehitys johtaa siihen, ettei kuolleita alueita jää, sillä esimerkiksi Saksassa 5G-toimilupiin on kirjattu vaatimus kattaa kaikkia alueet verkolla. Matkapuhelinverkkojen toisesta sukupolvesta eli GPRS:stä ja EDGE:stä tulee myös luotettavampia tulevina vuosina. Vain 3G-standardien eli UMTS:n ja HSPA:n täytyy vapauttaa taajuuksiaan uusille verkoille, mikäli sitä ei ole jo tehty.

Satelliiteilla on myös pian oma roolinsa internet-yhteyksien luomisessa. Matalan kiertoradan mikrosatelliittien avulla on mahdollistaa muodostaa uusia verkkoja maanpäällisten mobiiliverkkojen vaihtoehdoksi. Niiden avulla voidaan poistaa kuolleita alueita nopeasti ja tuoda vastaanoton sinne, missä on teknisesti liian monimutkaista tai taloudellisesti liian kallista tarjota LTE- tai 5G-yhteyksiä, kuten merellä, vuoristoseuduilla tai autiomaissa. Monet startupit työskentelevät jo kehittääkseen omia satelliittiverkkojaan telematiikka- ja telemetriadatan siirtoon.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article