logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Kestävä kehitys alkaa olla välttämätöntä kaikilla elämänalueilla. Elektroniikan tuotannossa se tarkoittaa esimerkiksi haitallisten materiaalien välttämistä, energiankulutuksen minimoimista ja tuotteen elinkaariajattelun laajentamista.

Artikkelin on kirjoittanut Elfa Distrelecin Pohjois-Euroopan toimintojen johtaja Leif Wartacz. Hänellä on elektroniikkasuunnittelijan tutkinto ja 30-vuotinen kokemus alalta. Elfa Distrelecillä Leif rohkaisee tiimejään aktiivisesti hyödyntämään tulevaisuuden tekniikoita.

Merenpinnan noustessa, otsonikerroksen ohentuessa ja lämpötilojen noustessa kestävän kehityksen sosiaalinen tietoisuus on korkeammalla tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Nuoret valtaavat kadut perjantaisin Fridays for Future -mielenosoituksissaan vaatien muutosta. Ja vaikka tieto siitä, miten planeetan voi pelastaa yksityisillä toimilla kuten sammuttamalla valot huoneesta poistuessaan, julkista liikennettä käyttämällä tai kierrätyksellä laajenee jatkuvasti, yksi suurimpien muutosta ja vastuullisuutta tarvitsevia alueita on teollisuuden suuret sektorit.

Käytäntöjen, prosessien ja materiaalien muuttuminen tuhansien tuotteiden valmistuksessa on linjassa sen kestävän kehityksen kanssa, jolla voi olla paljon yksilöiden elämässään tekemiä valintoja pidemmälle vieviä positiivisia vaikutuksia. Elektroniikkateollisuudessa kiinnostus vihreään elektroniikkaan ja sen rooliin tulevaisuuden teknologioissa on noussut hurjasti. Mutta mitä kestävä kehitys oikeastaan tarkoittaa elektroniikkateollisuudelle?

Perustaltaan kestävyys ympäristön kannalta on kyky jatkaa prosessia tai käyttäytymistä loputtomiin ilman, että vaarannetaan tulevien sukupolvien kykyä vastata omiin tarpeisiinsa. Elektroniikkateollisuudelle tämä tarkoittaa sitä, että kehitetään ja tuotetaan elektroniikkaa ilman, että käytetään rajallisia resursseja tai vaikutetaan ympäristöön jollakin muualla tavalla, esimerkiksi laitteilla, jotka tuottavat myrkyllisiä jätteitä. Todellisen kestävyyden saavuttamiseksi meidän on pohdittava suunnittelua, tuotantoprosesseja ja tulevaisuuden suunnitelmia – niillä kaikilla on oma roolinsa ja mahdollinen negatiivinen vaikutuksena, joka voidaan kääntää vihreän tulevaisuuden saavuttamiseksi.

Vihreä suunnittelu: tuotteen elinkaaren energia huomioon

Kun kestäviä elektroniikkalaitteita suunnitellaan, perusohjenuoran pitää tähdätä alhaisen energiankulutuksen tavoitteleminen kaikessa siinä energia, jotta tietyn tuotteen valmistaminen vaatii. Tämä ei ole niin yksinkertaista, miltä se kuulostaa. Usein on vaikeaa määritellä tuotteen materiaalien ja komponenttien kokonaisenergian kulutus. On kuitenkin olemassa yleisiä periaatteita, joista voi olla apua:

  • Paino
    Usein on niin, että mitä painavampi komponentti on, sitä enemmän energiaa sen valmistaminen kuluttaa. Käyttämällä kevyitä komponentteja tai vähentämällä tarvittavien komponenttien määrää voidaan vaikuttaa positiivisesti tuotteen kokonaisenergiaan. Tämä ei aina pidä paikkaansa ja painoa pitääkin tutkia yhdessä muiden tekijöiden kanssa.
  • Monimutkaisuus
    Jotkut komponentit kuten puolijohteet tai integroidut piiri ovat hämmästyttävän monimutkaisia valmistaa ja siksi niillä on keveydestään huolimatta raskas kokonaisenergiankulutus. Yleisenä sääntönä voidaan todeta, että mitä monimutkaisempaa komponentin valmistus ja kokoonpano on, sitä suurempi sen kokonaisenergia.
  • Pintaliitos vai läpivienti
    Käyttämällä pintaliitos- eli SMD-komponentteja (Surface Mount Device) voidaan optimoida ja minimoida materiaalien käyttö komponenttien pienen koon takia. Tämä voi olla etu, mutta toisaalta THT-komponentit (Through-hole technology), jotka ovat SMD-komponentteja isompia, vaativat paljon vähemmän energiaa tuotantoprosessilta. Siksi edut ja haitat täytyy punnita tarkkaan kulloisenkin sovelluksen mukaan.
Materiaalien valinnalla on väliä

Käytetyn kokonaisenergian lisäksi on monia muita tekijöitä, jotka pitää ottaa huomioon, kun suunnitellaan kestävää elektroniikkalaitetta. Energiankulutuksen lisäksi laitteella voi olla negatiivinen vaikutus ympäristöön sen tuotannossa käytettyjen materiaalien kautta. Entisaikaan oli yleistä käyttää laajasti lyijyä, elohopeaa, asbestia tai kadmiumia komponentteja suunniteltaessa – tällaista käytäntöä paheksutaan nyt laajasti.

Euroopan Unionin RoHS-direktiivin (Restriction of Hazardous Substance Compliance) vuonna 2006 jälkeen Euroopassa myytävä elektroniikkalaite ei voi sisältää määriteltyjä rajoja enemmän haitallisia materiaaleja, mukaan lukien lyijyä, elohopeaa ja kadmiumia. Tämän sääntelyn ansiosta on voitu minimoida näiden materiaalien vaikutus paitsi ympäristöön myös niille altistuville työntekijöille. RoHS:n kaltaiset mullistavat määräykset pohjustavat edelleen tietä kohti vihreämpää tulevaisuutta.

Elinkaaren pään mahdollisuudet

Tuotteen suunnitteluvaiheessa on erittäin tärkeää pohtia, mitä sille tapahtuu, kun se ei enää täytä tarkoitustaan. Jos tuotteen elinkaarta katsotaan lineaarisesti, suunnittelijan vastuu päättyy, kun tuotetta ei voi enää käyttää. Jos elinkaari nähdään syklisesti, komponenttien käyttökelpoisuus otetaan huomioon jopa laitteen rikkoutuessa. Tämä tuo kestävyyden mukaan elinkaariajatteluun.

Paras tapa varmistaa tuotteen kestävyys on suunnitella laite niin, että sen korjaaminen on aina mukana. Tämä pidentää tuotteen elinkaarta vuosilla hyvin pienellä vaivannäöllä. Helppo tapa mahdollistaa korjaaminen on varmistaa, että tuote on helppo purkaa ja sen osat helppo korvata. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, ettei jouduta tekemään juotoksia heikoissa kohdissa.

Kun tuote on korjauskelvoton, sen osia voidaan edelleen käyttää kierrättämällä. Mitä monimutkaisempi tuote on, sitä hankalampaa on pelastaa osia kierrätykseen. Suunnitteluvaiheessa voidaan analysoida sitä, miten tuotteen eri osia tai komponentteja voidaan kierrättää. Kierrätykseen ei ole mitään yleispätevää, universaalia yhtä ratkaisua.

Vihreä tuotanto

Kun laitteen suunnittelu on määritelty, astuu kuvaan sen tuotannon tapa. On olennaisen tärkeää omaksua vihreitä tuotantoperiaatteita kuten uusiutuvien energiamuotojen käyttö, energiatehokkuutta, saasteiden ja kasvihuonekaasujen vähentämistä sekä kierrätystä ja resurssien uudelleenkäyttöä, jotta kokonaisenergiankäyttö saadaan minimoitua ja varmistetaan mahdollisimman pieni ekologinen jalanjälki.

Tässä vaiheessa mukaan astuvat tuotantoketjut valinnat: mistä maista komponentteja toimitetaan keskeisille tuotantolaitoksilla, miten ne prosessoidaan ja sen jälkeen toimitetaan jakelijalle, vaikuttavat energiakustannuksiin. Aina kun se on mahdollista, vihreä tuotanto pyrkii pitämään nämä vaikutukset minimissä. Tässä seurataan yleistä kulutustrendiä: paikallisesti tuotettu on aina parempi ja kestävämpi.

Kohti kirkkaampaa tulevaisuutta

Elektroniikkatuotteet, jotka täyttävät kaikki keskeiset kestävän kehityksen periaatteet ja tuovat alalle innovaatioita, näyttävät tietä kohti vihreän elektroniikan tulevaisuuteen. Kun yritykset alkavat suosia ekoystävällisempiä tuotteita esimerkiksi pienempien energiakustannusten ja kuluttajien vaatimusten takia, alamme ymmärtää mitä kestävyys voi tarkoittaa elektroniikkateollisuudelle.

Kun tutkijat keksivät tapoja käyttää uusiutuvia materiaaleja elektroniikan kehityksessä ja yritykset luovat esimerkiksi modulaarisia puhelimia, joita voidaan päivittää (ylös- tai alaspäin) asiakkaiden tarpeiden mukaan ja uusia liiketoimintamalleja kehitetään jatkuvasti, lähitulevaisuus on jännittävää aikaa seurata elektroniikan kestävyyden lisääntymistä.

Kun kestävän elektroniikan asiantuntijuus leviää laajemmalle, uusien materiaalien esitteleminen ja siirtyminen kohti syklistä taloitta voi toimia perustana vihreälle innovoinnille, joka muokkaa sekä elektroniikkateollisuuden tulevaisuutta että ympäristöä.

MORE NEWS

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Julkinen Wi-Fi altistaa hakkereille – silti miljoonat ottavat riskin

Julkiset Wi-Fi-verkot löytyvät lähes jokaisesta kahvilasta, junasta ja lentokentältä. Ne houkuttelevat nopeaan nettiyhteyteen liikkeellä ollessa, mutta uuden globaalin tutkimuksen mukaan kyseessä on digitaalinen miinakenttä. Kyberturvayhtiö NordVPN:n teettämä kysely paljastaa, että 69 % matkustajista on huolissaan kyberuhkista matkan aikana – ja pelko on perusteltu.

Uudenlainen fotonitutka sopii moneen käyttöön

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimusorganisaatio IMEC on kehittänyt uraauurtavan tutkajärjestelmän, joka voi mullistaa niin autoteollisuuden kuin terveydenhuollonkin tarkan havainnoinnin ratkaisut. Kyseessä on maailman ensimmäinen fotoniikkaan pohjautuva, koherenttiin signaalinjakeluun kykenevä 144 gigahertsin tutkajärjestelmä.

Kvanttivallankumous yhdellä sirulla

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on saavuttanut merkittävän virstanpylvään matkalla kohti kvantti-internettiä. Tutkijoiden kehittämä uusi siru yhdistää ensimmäistä kertaa keskeiset kvanttifotoniikan toiminnot yhdelle piirille.

Amazon maksaa Nokian videopatenttien käytöstä

Amazon ja Nokia ovat päässeet sopuun patenttikiistassaan, ja Amazon maksaa jatkossa Nokialle korvauksia yhtiön videoteknologioiden käytöstä. Sopimus kattaa Nokian multimedia- ja videopatenttien hyödyntämisen Amazonin suoratoistopalveluissa, kuten Prime Videossa, sekä yhtiön suoratoistolaitteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article