Nokia selvensi eilen pääomamarkkinapäivässään sekä yrityksen pidemmän tähtäimen tavoitteita että tämän hetken tilannetta. Mobiiliverkkojen johtaja Tommi Uitto näkee, että yhtiö nousee parissa vuodessa takaisin 5G-tekniikan kärkeen.
Sen Uitto myönsi, että viime vuosi oli radioverkkojen liiketoiminnalle hankala. - Meillä oli ongelmia Yhdysvalloissa ja Kiinassa.
Uitto viitanee siihen, että Nokia menetti ison 4G-asiakkaansa Verizonin Samsungille, kun operaattori valitsi 5G-laitetoimittajiaan. Eilen julkistettu viisivuotinen 5G-sopimus AT&T:n kanssa paikkaa tätä hieman.
Kiinassa Nokia oli erittäin vahva toimittaja 4G-verkoissa. Kun 5G-rakentaminen alkoi, Nokian tuotteet eivät olleet kilpailijoiden tasolla. Tämän takia yhtiö lähes sivuutettiin Kiinan jättimäisillä 5G-markkinoilla.
Ongelmat johtuivat tuoteportfoliosta. Nokia oli pannut paljon likoon ReefShark-piirisarjojen varaan, jotka vuonna 2019 osoittautuivat sen Akilleen kantapääksi. Uiton johdolla ReefShark-piirikehittäjien määrä on kahden vuoden aikana kolminkertaistettu ja tulokset alkavat näkyä.
- Viime vuoden lopulla 43 prosenttia toimittamistamme Airscale-tukiasemista oli varustettu ReefShark-piirisarjalla. Tämän vuoden lopulla osuus on 70 prosenttia ja vuoden 2022 loppuun mennessä olemme päässeet kokonaan eroon FPGA-piireistä.
Nokialla oli 5G-markkinan käynnistyessä selviä laatuongelmia. Testien perusteella Ericsson ja Huawei toimittivat verkkoja, joissa datanopeus oli suurempi. Uusimpien testien mukaan – Uitto viittaa Soulissa tehtyihin mittauksiin – Nokia on jo lähes saanut muiden etumatkan kiinni.
Nokian asennoituminen uusiin O-RAN-verkkoihin eroaa sen suurista kilpakumppaneista. Huawei ei tietenkään ole amerikkalaisvetoisessa järjestössä edes mukana, mutta Ericssonkin vielä tarkastelee, mihin suuntaan markkina on menossa. Nokia sen sijaan tukee uutta tapaa valmistaa verkkoja vankasti.
- Olemme täysin omistautuneet O-RANiin. Yhteenliittymän 27 operaattorijäsenestä 23 on meidän asiakkaitamme. Uskon, että voimme voittaa markkinoita olemalla mukana kehityksessä ja varmistamalla, että omat piirimme tukevat O-RAN-kehitystä, Uitto maalaili.
O-RANissa on kyse paitsi mobiiliverkon eri osien irrottamisesta toisistaan, niiden välisten rajapintojen avoimuudesta sekä ohjelmiston irrottamisesta raudasta. – Ohjelmistojen osuus kasvaa koko ajan. Radiota ei voi virtualisoida, mutta sofistikoitu keilanmuodostus (beamforming) tekee ohjelmistosta yhä tärkeämmän osan radiota, Uitto selvensi.
O-RAN-tuki sopii hyvin yhteen Nokian pääjohtaja Pekka Lundmarkinkin suulla julistettuun uuteen strategiaan. Siinä perinteinen end-to-end -malli, jossa yksi valmistaja toimittaa kaikki verkon osan runkoverkosta radioon, on tullut tiensä päähän. Malli toimi vielä 4G-aikana hyvin, mutta 5G:stä tulee virtuaalisempi, modulaarisempi ja avoimempi. Tähän muutoksen Nokian yrittää nyt sopeutua.